Utrustning För Tillverkning Av Träbetongblock: Betongblandare Och Betongblandare - Vad är Skillnaden? Ritningar Av Maskinen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Utrustning För Tillverkning Av Träbetongblock: Betongblandare Och Betongblandare - Vad är Skillnaden? Ritningar Av Maskinen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer

Video: Utrustning För Tillverkning Av Träbetongblock: Betongblandare Och Betongblandare - Vad är Skillnaden? Ritningar Av Maskinen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer
Video: cementblandare 2024, Maj
Utrustning För Tillverkning Av Träbetongblock: Betongblandare Och Betongblandare - Vad är Skillnaden? Ritningar Av Maskinen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer
Utrustning För Tillverkning Av Träbetongblock: Betongblandare Och Betongblandare - Vad är Skillnaden? Ritningar Av Maskinen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer
Anonim

Med hjälp av specialutrustning realiseras tillverkning av arboblock som har utmärkta värmeisoleringsegenskaper och tillräckliga hållfasthetsegenskaper. Detta säkerställs av en speciell tillverkningsteknik. För bildning av byggmaterial används cement och flis som utsätts för särskild bearbetning.

Bild
Bild

Vad är träbetong?

Arbolit (träblock, träbetong) är ett progressivt byggmaterial som erhålls genom blandning och pressning av flis (flis) och cementbruk. Enligt experter kan den enkelt konkurrera med tegel. Men samtidigt är träbetong mycket billigare vad gäller kostnad.

Grunden för träklossarna är flis. Strikta krav ställs på dess parametrar och volym - dessa två egenskaper har stor inverkan på kvaliteten på slutprodukten och dess märke. Dessutom finns det träbetongproduktionsanläggningar som använder bomullsstjälkar, rishalm eller trädbark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bindningsbeståndsdelen är Portlandcement av klass M300 eller högre. Dess sort påverkar den färdiga produktens stabilitet och därmed dess märkning.

För att öka effektiviteten av att syntetisera ingredienserna i lösningen blandas specialiserade tillsatser i den, vilket säkerställer snabb härdning och så vidare. De flesta av dem är en vattenlösning av natrium- eller kaliumsilikater (vattenglas), aluminiumklorid (aluminiumklorid).

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändig utrustning för produktion

För att göra träbetongblock hemma behöver du tre typer av utrustning: ett aggregat för att krossa träflis, en betongblandare eller betongblandare och en maskin för att forma träblock. Men det primära materialet - chips, kan köpas från tredjepartstillverkare , i detta fall kommer den tekniska processen att bli mycket enklare.

Det finns ett ganska omfattande utbud av utrustning på marknaden för tillverkning av arboblock-från små enheter specifikt för småskalig produktion till fullvärdiga produktionslinjer som innehåller flera typer av utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flisfräsar

En anordning för tillverkning av flis kallas en flisskärare. Det är en flismaskin av trumtyp eller skivtyp som kan slipa hackat virke och buskar till flis, kvar efter att ha huggt ner skogen.

Färdigställandet av nästan alla enheter är identiskt, de består av en mottagande behållare, en elmotor, knivar, en rotor och en kroppsdel av maskinen.

Diskinstallationer kännetecknas av sina relativt små dimensioner och lägre kostnad, medan trumhuggare har ökad produktivitet, vilket gör dem populära under produktionsförhållanden för stora produktserier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivaggregat gör det möjligt att bearbeta träd upp till tre meter i storlek. Fördelarna med denna typ av aggregat inkluderar den minsta mängden stora komponenter vid utgången - mer än 90% av träflisen har den nödvändiga konfigurationen och dimensionerna, stora partiklar bearbetas om. Det är det idealiska utrustningsvalet för produktion av små partier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskin

Sådan utrustning kan med säkerhet kallas halvprofessionell. Som regel köps den för att göra arboblock i privat konstruktion på beställning eller till salu. Det är lätt att använda, kräver inte hög professionalism, vilket främst är förknippat med att säkerställa säkerhetsreglerna.

Industriella enheter kan symboliskt delas in i tre nyckelgrupper:

  • manuella maskiner;
  • enheter med vibrerande press och bunkermatning;
  • komplexa kombinerade enheter som förbinder mottagaren med den initiala vikten, en vibrationspress och en statisk lödare som bibehåller densiteten hos träbetonglösningen fram till den slutliga härdningen av träblocket till den färdiga produkten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongblandare

En vanlig mixer med platta blad är inte lämplig för att blanda träbetongbruk. Allt förklaras av att blandningen är halvtorr, den kryper inte, men kan vila i en bild; bladet driver det helt enkelt från ett hörn av tanken till ett annat hörn, och inte alla chips är täckta med cementdeg.

På betongblandaren SAB-400 i strukturen finns det speciella "plogar" - knivar som skär blandningen, och effektiv (och viktigast av allt, snabb) blandning uppnås. Hastigheten är avgörande, eftersom cementen inte bör hinna härda förrän den har täckt allt krossat material.

Bild
Bild

Betongblandare

Vid tillverkning av arblocker används som regel impulsrörare ibland - konstruktionsblandare. På stora linjer där produktion av byggmaterial sker i stora omgångar installeras utrustning med kontinuerlig karaktär. För att möta behoven hos inte särskilt stora industrier, i de flesta fall används vanliga betongblandare som har följande strukturella egenskaper:

  • är stora behållare med sidoladdning av ingredienser och bottenavlastning av den beredda lösningen;
  • mixern är utrustad med en elmotor med en växellåda med en maximal effekt på 6 kW;
  • specialiserade blad används för att blanda träbetongredienserna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blandarens volym beräknas utifrån det dagliga materialbehovet för att upprätta en effektiv teknisk process.

Vibropress

Ytan på det vibrerande bordet (vibropress) beror också på storleken på formningssatsaren. Vibrokomprimeringsmaskin är ett metallbord som är proportionellt mot storleken på dispensern, som är utrustad med fjädrar och är kopplad till sängen (tungt bord). En trefas elektrisk motor upp till 1,5 kW är installerad på sängen, på vars axel det finns en excentriker (en last vars tyngdpunkt flyttas). När den senare är ansluten sker regelbundna vibrationsprocesser i den övre delen av bordet. Dessa åtgärder krävs för optimal krympning i formen av träbetongblockens sammansättning och eliminering av mekaniska och yttre defekter hos blocken efter att formen har tagits bort.

Bild
Bild

Blanketter

Matrisen (form, presspaneler) för tillverkning av block är avsedd att ge produkten specifika dimensioner och konfiguration. Specifikt beror det på hur exakt blockets form kommer att vara.

Matrisen är en rektangulär form med en tom kontur inuti, i vilken lösningen fylls. Detta formulär ger ett avtagbart lock och botten. Formen har specialhandtag längs kanterna. Inuti är den utrustad med en specifik beläggning utformad för att underlätta avlägsnandet av det formade blocket.

I grund och botten praktiseras ett slätt konstgjort material för den inre beläggningen, det kan vara plastfolie, linoleum eller andra liknande material.

Torkningskammare

Färdiga arblocker, som pressas ordentligt, tillsammans med munstyckena, skickas till ett specialiserat rum. I den är luftfuktigheten noggrant kontrollerad, vilket gör det möjligt att skapa optimala förhållanden för torkning av materialet.

Block läggs nödvändigtvis på pallar och befrias från matriser. Det optimerar luftmassornas tillgång till materialet, detta har en positiv effekt på dess egenskaper.

Bild
Bild

Lösningen vidhäftning sker som regel efter två dagar. Byggmaterialets konstruktionskapacitet erhålls först efter 18-28 dagar … All denna tid måste träbetong befinna sig i en miljö med erforderlig fuktighet och stabil temperatur.

I hemmaproduktion läggs som regel en pressad sats arboblock på en mörk plats, täckt med en polyetenfilm och ett skyddande tygmarkis. Efter 2-3 dagar flyttas blocken in i rummet och läggs ut i ett lager på stengolvet. Efter 7 dagar kan blocken läggas i förpackningar.

Hur väljer man utrustning?

För att skapa träklossar behöver du tre typer av maskiner: för tillverkning av flis, för tillverkning av murbruk och för pressning. De är både ryska och utländska. Bland annat lyckas enskilda hantverkare montera utrustning med egna händer (som regel monterar de vibropresser på egen hand).

Krossar

Shredders är mobila och stationära, skiva och trumma. Disken skiljer sig från varandra i funktionsprincipen.

Det är fantastiskt om installationen är utrustad med en mekanisk matning av råvaror - detta kommer att förenkla arbetet avsevärt.

Betongblandare

En vanlig omrörare är idealisk för detta ändamål. För industriell kapacitet, även inom gränserna för en minianläggning, krävs en tankvolym på 150 liter eller mer.

Bild
Bild

Torkningskammare

Du kan påskynda torkprocessen genom att köpa en specialiserad torkningskamera (främst infraröd). När du köper sådan utrustning är det nödvändigt att uppmärksamma parametrarna för effekt och energiförbrukning, liksom möjligheten att justera temperaturnivån och torkhastigheten. I torkrummet torkar blocken ut och är klara att användas inom 12 timmar - nästan 30 gånger snabbare än utan specialutrustning.

För industriell produktion anses hög hastighet vara en ganska betydande indikator som direkt påverkar inkomsten.

Hur man gör en maskin med egna händer?

För att montera en hemlagad vibrerande maskin krävs ritningar och dessa material (alla dimensioner är ungefärliga):

  • vibrationsmotor;
  • svetsare;
  • fjädrar - 4 st.;
  • stålplåt 0,3x75x120 cm;
  • profilrör 0,2x2x4 cm - 6 m (för ben), 2,4 m (på basen under locket);
  • järnhörn 0, 2x4 cm - 4 m;
  • bultar (för att fästa motorn);
  • specialfärg (för att skydda enheten från rost);
  • stålringar - 4 st. (diametern ska motsvara fjädrarnas diameter eller vara något större).
Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsförfarandet för det vibrerande bordet är ganska enkelt

  • Vi skär materialet i de nödvändiga elementen.
  • Vi delar röret under benen i 4 identiska delar, 75 cm vardera.
  • Vi delar röret för ramen enligt följande: 2 delar 60 cm vardera och 4 delar 30 cm vardera.
  • Dela hörnet i 4 element, längden ska sammanfalla med längden på sidorna på järnplåten under bänkskivan.
  • Svetsarbete: montering av skelettet för att fästa motorn på locket. Vi svetsar en fyrkant från två 30- och två 60 centimeter bitar. I mitten av det kommer ytterligare två korta element att svetsas på ett visst avstånd till varandra. Detta avstånd bör vara lika med avståndet mellan motorns fästpunkter. Hål för fastsättning borras vid vissa punkter i de mellersta sektionerna.
  • I hörnen på järnplåten svetsar vi ringar i vilka fjädrarna kommer att gängas.
  • Nu svetsar vi stödbenet med benen. För att göra detta tar vi bitar av ett hörn och rör. Placera hörnen på ett sådant sätt att deras kanter är orienterade uppåt och utåt från strukturens insida.
  • Den svetsade ramen för motorn fixeras med självgängande skruvar eller kokas till bordsskivan.
  • Vi placerar fjädrarna på stödstället i hörnen. Vi lägger bordsskivan på stället så att fjädrarna passar in i cellerna för dem. Vi fäster motorn i botten. Det är inte nödvändigt att fästa fjädrarna, eftersom lockets massa med motorn håller dem säkert på rätt plats.

Den färdiga enheten kan målas.

Rekommenderad: