Produktion Av Träbetongblock: Sammansättningen Och Proportionerna Av Blandningen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer, Teknik För Tillverkning Av Monolitiska Block För Huset

Innehållsförteckning:

Video: Produktion Av Träbetongblock: Sammansättningen Och Proportionerna Av Blandningen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer, Teknik För Tillverkning Av Monolitiska Block För Huset

Video: Produktion Av Träbetongblock: Sammansättningen Och Proportionerna Av Blandningen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer, Teknik För Tillverkning Av Monolitiska Block För Huset
Video: Latest concrete house in 2 days! 2024, Maj
Produktion Av Träbetongblock: Sammansättningen Och Proportionerna Av Blandningen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer, Teknik För Tillverkning Av Monolitiska Block För Huset
Produktion Av Träbetongblock: Sammansättningen Och Proportionerna Av Blandningen För Att Göra Träbetong Med Egna Händer, Teknik För Tillverkning Av Monolitiska Block För Huset
Anonim

Arbolit beskrivs entusiastiskt i många publikationer; annonsörer tröttnar inte på att tillskriva det olika fördelar. Men även med marknadsföringsgimmickarna åt sidan är det klart att detta material förtjänar noggrann granskning. Det är bra att veta hur man gör det själv.

Typer och storlekar av block

Arbolitpaneler är indelade i flera typer:

  • block i stort format (avsedda för murverk);
  • ihåliga produkter av olika storlekar;
  • plattor för förstärkning av värmeisolering.
Bild
Bild

Samma träbetong används för att göra flytande blandningar , med vilka de inneslutande strukturerna hälls. Men oftast förstås i praktiken ordet "arbolit" som murade element med eller utan fasad. Oftast görs block med en storlek på 50x30x20 cm. Men allt mer utökas sortimentet och tillverkarna behärskar nya positioner. De tekniska egenskaperna hos de producerade blocken tillhandahålls endast i fullständig frånvaro av föroreningar.

Element med en densitet på 500 kg per 1 cu. m. och mer anses traditionellt vara strukturella, mindre täta - avsedda för värmeisolering. De kan användas där lasten ovanifrån tas upp av andra delar av strukturen. Vanligtvis mäts densiteten först efter att blocket har tappat all överflödig fukt.

Från gjuten träbetong med en specifik vikt på 300 kg per 1 cu. m., kan du också resa väggar, medan de när det gäller styrka inte kommer att vara sämre än strukturer gjorda av tyngre material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga bärare väggar i envåningshus, vars höjd inte överstiger 3 m, är det nödvändigt att använda block av minst kategori B 1.0 … Om strukturerna är ovan, kategori 1, 5 produkter krävs och högre. Men två våningar och tre våningar bör byggas från träbetong i grupp B 2, 0 respektive B 2, 5.

Enligt ryska GOST bör träbetong som omsluter strukturer i en tempererad klimatzon ha en tjocklek på 38 cm.

Faktum är att vanligtvis väggarna i bostadshus från block på 50x30x20 cm läggs ut i en rad, strikt platta. Om du behöver bilda en extra värmeisolering, är ett så kallat varmt putssystem tillverkat av träbetong … Det bereds genom att tillsätta perlit och skapa ett lager från 1,5 till 2 cm.

När lokalerna inte är uppvärmda eller uppvärms från tid till annan, använd metoden för murverk på kanten. Värmeskyddande träbetongblock har en vattenabsorptionskoefficient på högst 85%. För konstruktionselement är det tillåtna värdet 10% lägre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vanligt att dela in betongblock i tre kategorier enligt brandskydd:

  • D1 (svårt att fatta eld);
  • I 1 (mycket brandfarligt);
  • D1 (rökfria element).
Bild
Bild

Behovet av att tillverka träbetong hemma beror till stor del på att befintliga tillverkare ofta producerar varor av låg kvalitet. Problem kan främst förknippas med otillräcklig styrka, svagt motstånd mot värmeöverföring eller kränkning av geometriska parametrar. Block av något slag bör verkligen täckas med gips .… Det skyddar på ett tillförlitligt sätt mot vinden. Endast ytbeläggningar som kan "andas" kombineras med träbetong ..

Det finns 6 märken av träbetongblock, som kännetecknas av frostbeständigheten (från M5 till M50). Siffran efter bokstaven M visar hur många övergångscykler genom noll grader dessa block kan överföra.

Minsta frostbeständighet innebär att produkterna endast ska användas för interna skiljeväggar.

Oftast är deras storlek 40x20x30 cm. Beroende på spårkammsystemets anordning beror murverkets yta och väggarnas värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om dimensionerna och egenskaperna hos träbetongblock i enlighet med GOST kan man inte säga att det strikt reglerar de maximala avvikelserna för dimensioner. Så, längden på alla revben kan skilja sig från de deklarerade indikatorerna med högst 0,5 cm … Den största diagonala skillnaden är 1 cm kränkning av profilerna på varje yta bör vara högst 0,3 cm … Ju högre konstruktion, desto färre sömmar blir det under installationen, och desto färre blir antalet sömmar.

I vissa fall är block med en storlek på 60x30x20 cm mest praktiska. De behövs där väggarnas längd är en multipel på 60 cm. Detta eliminerar behovet av att klippa block.

Ibland påträffas den så kallade "norra arboliten", vars längd inte överstiger 41 cm. I några av raderna, vid bandage, sammanfaller väggens bredd med blockets längd, och i den andra delen är det är summan av två bredder och sömmen som skiljer dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla tillverkare tillverkar baffelblock. I varje företags linje är storleken på sådana produkter 50% av standardstorleken. Ibland hittas konstruktioner på 50x37x20 cm, vilket gör att du kan sätta upp väggar exakt 37 cm utan att använda bandagerblock eller applicera paneler.

I vissa regioner kan helt olika storlekar förekomma, detta bör anges ytterligare. Vid egenproduktion måste de väljas efter eget gottfinnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningens sammansättning och proportioner

När man förbereder produktionen av träbetongpaneler är det nödvändigt att noggrant välja blandningens sammansättning och förhållandet mellan dess delar. Avfall från träbearbetning fungerar alltid som fyllmedel. Men eftersom träbetong är en typ av betong innehåller den cement.

Tack vare organiska komponenter behåller materialet perfekt värme och tillåter inte att främmande ljud passerar igenom. Men om de grundläggande proportionerna kränks kommer dessa egenskaper att kränkas.

Det bör förstås att endast vissa typer av spån kan användas för tillverkning av träbetong. Detta är dess väsentliga skillnad från sågspånbetong. Enligt den nuvarande GOST är dimensionerna och de geometriska egenskaperna för alla fraktioner av materialet strikt reglerade.

Flis tillverkas genom att krossa omarknadsbart trä. Längden på chipsen varierar från 1,5 till 4 cm, deras maximala bredd är 1 cm och tjockleken bör inte vara mer än 0,2 - 0,3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat av särskild vetenskaplig och praktisk forskning fann man att de bästa flisen:

  • liknar en skräddars nål i form;
  • har en längd på upp till 2,5 cm;
  • har en bredd från 0,5 till 1 och en tjocklek från 0,3 till 0,5 cm.

Anledningen är enkel: trä med olika proportioner absorberar fukt på olika sätt. Överensstämmelse med de dimensioner som forskarna rekommenderar gör det möjligt att kompensera för skillnaden.

Förutom storlek måste träslag väljas noggrant. Gran och bok kommer att fungera, men lärk kommer inte att fungera. Du kan använda björk och asp.

Oavsett vilken ras som valts är det absolut nödvändigt att använda antiseptiska blandningar.

De låter dig undvika förekomst av mögelbon eller skador på råvaror av andra patologiska svampar.

I produktionen av träbetong används ibland bark och nålar, men deras maximala andel är 10 respektive 5%.

Ibland tar de också:

  • lin och hampa eld;
  • rishalm;
  • bomullsstjälkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den bästa längden på sådana komponenter är högst 4 cm, och bredden bör inte vara mer än 0,2 - 0,5 cm. Det är förbjudet att använda drag och bogsering mer än 5% av massan begagnat fyllmedel. Om lin används måste det blötläggas i kalkmjölk i 24-48 timmar. Detta är mycket mer praktiskt än 3 eller 4 månaders utomhusexponering. Om du inte tillgriper sådan bearbetning kommer sockret i lin att förstöra cementet.

När det gäller cementet självt, Portlandcement används oftast för tillverkning av träbetong … Det var han som började användas för detta ändamål för flera decennier sedan. Ibland tillsätts hjälpämnen till Portlandcement, vilket ökar frostbeständigheten hos strukturer och förbättrar deras andra egenskaper. I vissa fall kan även sulfatresistent cement användas. Det motstår effektivt effekterna av ett antal aggressiva ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST kräver att endast cementkvalitet M-300 och högre läggs till värmeisolerande träbetong. För konstruktionsblock används endast cement av en kategori som inte är lägre än M-400. När det gäller tillsatsmedel kan deras vikt vara från 2 till 4% av cementens totala vikt. Antalet komponenter som introduceras bestäms av märket av träbetongblock. Kalciumklorid och aluminiumsulfat konsumeras i en volym av högst 4%.

Detsamma är den begränsande mängden av en blandning av kalciumklorid med natriumsulfat. Det finns också ett par kombinationer där aluminiumklorid kombineras med aluminiumsulfat och kalciumklorid. Dessa två kompositioner används i en mängd av upp till 2% av den totala massan av det läggda cementet. I vilket fall som helst är förhållandet mellan tillsatsmedel 1: 1 … Men för att de sammandragande komponenterna ska fungera effektivt måste vatten användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST föreskriver strikta krav på renheten hos den använda vätskan. Men vid själva tillverkningen av träbetong tar de ofta allt vatten som är lämpligt för tekniska behov. Normal härdning av cement kräver uppvärmning upp till +15 grader … Om vattentemperaturen sjunker till 7-8 grader Celsius är kemiska reaktioner mycket långsammare. Förhållandet mellan komponenterna väljs så att den ger den nödvändiga hållfastheten och densiteten hos träbetong.

Arbolitprodukter kan förstärkas med stålnät och stavar. Det viktigaste är att de överensstämmer med branschstandarderna.

Standarden kräver att tillverkare testar den beredda blandningen två gånger per skift eller oftare för att följa följande indikatorer:

  • densitet;
  • enkel styling;
  • tendens till delaminering;
  • antalet och storleken på de tomrum som separerar kornen.

Testning utförs i ett speciellt laboratorium. Det utförs för varje sats av blandningen 7 och 28 dagar efter härdning. Frostmotståndet måste bestämmas för både dekorativa och lagerlager.

För att ta reda på värmeledningsförmågan mäter de den på prover utvalda enligt en speciell algoritm. Bestämning av fuktinnehåll utförs på prover tagna från färdiga stenblock.

Bild
Bild

Nödvändig utrustning

Endast om alla GOST -krav är uppfyllda är det möjligt att lansera ett visst märke av träbetong i produktion. Men för att säkerställa strikt överensstämmelse med standarderna och släppa den erforderliga mängden av blandningen, och sedan blockera från den, hjälper endast specialutrustning. Chips delas upp i delar med hjälp av industrikvarnar. Vidare kommer den, tillsammans med andra komponenter, in i enheten som omrör lösningen.

Du behöver också:

  • apparater för dosering och formning av träbetongblock;
  • vibrationsbord, vilket ger dem de nödvändiga egenskaperna;
  • anordningar som torkar chips och kokta block;
  • bunkrar där sand och cement läggs;
  • linjer som levererar råvaror.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte använda hemmagjorda enheter om du planerar att producera stora partier träbetong. De är inte tillräckligt produktiva, eftersom företagets lönsamhet sjunker.

Det är användbart att överväga egenskaperna hos varje typ av utrustning. Spånskäranordningar har en speciell trumma med "knivar" tillverkade av högkvalitativt verktygsstål. Dessutom är trumman utrustad med hammare som gör det möjligt att automatisera råvaruförsörjningen för efterföljande krossning.

För att råvaran ska passera inuti görs trumman perforerad, den är omgiven av flera. En större (yttre) trumma med samma form, som förhindrar spridning av skräp. Vanligtvis är enheten monterad på ramar med trefas elektriska motorer. Efter klyvning överförs chipsen till torken. Det är kvaliteten på denna enhet som mest av allt påverkar den färdiga produktens perfektion ..

Torken är också tillverkad i form av en dubbel trumma, dess diameter är cirka 2 m. Den yttre trumman är perforerad, vilket möjliggör tillförsel av varm luft. Den matas med ett asbeströr eller en flexibel brandsäker slang. Vridningen av den inre trumman gör att chipsen kan röra sig och förhindra att råvaran antänds. Torkning av hög kvalitet kommer att kunna föra 90 eller 100 block till önskat skick på 8 timmar … Det exakta värdet beror inte bara på dess effekt, utan också på dimensionerna på de bearbetade strukturerna.

Omröraren är en stor cylindrisk behållare. Alla nödvändiga råvaror laddas från sidan, och den blandade kompositionen kommer ut från botten. Normalt är elektriska motorer och deras växellådor placerade ovanpå mortelblandaren. Dessa motorer är utrustade med bladaggregat. Tankens kapacitet bestäms av linjens dagliga kapacitet. Miniatyrproduktion producerar inte mer än 1000 mönster per dagskift, medan kärl med en kapacitet på 5 kubikmeter används. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

För att förbereda träbetongblock för ett privat hus med egna händer måste du använda 1 del spån och 2 delar sågspån (även om det i vissa fall är ett förhållande 1: 1 att föredra). Periodiskt torkas allt detta ordentligt. De förvaras utomhus i 3 eller 4 månader. Periodiskt hackat virke behandlas med kalk, vänds. Vanligtvis 1 kubikmeter. m. chips förbrukar cirka 200 liter kalk i en koncentration av 15%.

Nästa steg i att göra träbetongblock hemma innebär att man blandar träflis med:

  • Portlandcement;
  • släckt lime;
  • kaliumklorid;
  • flytande glas.

Det är bäst att göra block på 25x25x50 cm i storlek hemma .… Det är dessa dimensioner som är optimala för både bostads- och industribyggande.

Komprimering av murbruk kräver användning av vibrationspressar eller handstammare. Om ett stort antal delar inte behövs kan en miniatyrmaskin användas. Speciella former hjälper till att ställa in den exakta storleken på den färdiga produkten.

Formar plattor

Du kan göra en monolitisk träbetong genom att hälla den beredda blandningen manuellt i denna form. Om flytande glas tillsätts blir den färdiga produkten hårdare, men samtidigt ökar dess skörhet. Det är lämpligt att knåda komponenterna i följd, och inte alla tillsammans. Då är det mindre risk för klumpar. Att få en lätt konstruktion är väldigt enkelt - du behöver bara sätta ett träblock i formen.

Det är nödvändigt att hålla arbetsstycket i form i minst 24 timmar … Sedan börjar lufttorkning under en baldakin. Torktiden bestäms av lufttemperaturen, och om den är mycket låg tar det ibland 14 dagar. Och den efterföljande hydratiseringen vid 15 grader varar 10 dagar. I detta skede hålls blocket under filmen.

För att träbetongplattan ska hålla längre ska den inte kylas till en negativ temperatur. Träbetong torkar nästan oundvikligen en varm sommardag. Detta kan dock undvikas genom att använda periodisk sprutning med vatten. Den säkraste metoden är att bearbeta den under helt kontrollerade förhållanden i en torkningskammare. Önskade parametrar - uppvärmning upp till 40 grader med luftfuktighet från 50 till 60%.

Rekommenderad: