Tillverkning Av Skumblock: Utrustning Och Formar För Att Göra Skumbetong Med Egna Händer Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Tillverkning Av Skumblock: Utrustning Och Formar För Att Göra Skumbetong Med Egna Händer Hemma

Video: Tillverkning Av Skumblock: Utrustning Och Formar För Att Göra Skumbetong Med Egna Händer Hemma
Video: Making a styrofoam cement mixture 2024, Maj
Tillverkning Av Skumblock: Utrustning Och Formar För Att Göra Skumbetong Med Egna Händer Hemma
Tillverkning Av Skumblock: Utrustning Och Formar För Att Göra Skumbetong Med Egna Händer Hemma
Anonim

Skumbetong är ett mycket populärt material för lågkonstruktion. Förutom industriell produktion tillverkas den också självständigt. Släpp av block av olika typer kan vara ett lönsamt företag. Produktionen av skumblock hemma har dock ett antal funktioner. Innan du köper den nödvändiga enheten måste du ha en uppfattning om egenskaperna hos själva materialet, rätt val av medföljande verktyg samt förbrukningen av de använda blandningarna.

Bild
Bild

Materialfunktioner

Skumblock är tillverkade av murbruk, vilket inkluderar:

  • sand;
  • Portlandcement;
  • skummedel (skumkoncentrat);
  • vatten.

I detta fall kan skumbetongens bulkdensitet vara annorlunda . Faktum är att det är betong med en cellstruktur. Det bildas av en massa slutna luftbubblor. Denna funktion bestämmer materialets låga densitet, såväl som värmeledningsförmågan. Vid olika densiteter kan skumblock användas som värmeisolerande, strukturvärmeisolerande och konstruktionsmaterial med låg värmeledningsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är det av märket av skumbetong som densiteten bestäms. Ju lägre den är, desto mindre blandning användes för att göra materialet. Detta faktum återspeglas i självkostnadspriset (skumbetong är billigare än betong). Men med en relativt låg densitet anses det vara ett fördelaktigt material för konstruktion av skiljeväggar inuti huset.

Skumblocket är lätt att bearbeta, det kan skäras med en typisk bågfil. Dessutom faller det inte ihop när spikar körs in i det. I arbetet liknar det trä, i form är det en rektangel. Block kan ha olika storlekar: från standardelement till mycket stora.

Hemlagad skumbetong har de mått som bestäms av formen på den köpta enheten.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Skumbetong har många fördelar, tack vare vilka det är efterfrågat inom byggbranschen. Detta material ändrar praktiskt taget inte kvalitet och prestandaegenskaper över tid, det utsätts inte för åldrande. Miljövänlighet gör det ofarligt för tillverkarens, byggarnas och hushållens hälsa. Det släpper inte ut giftiga ämnen i luften, det anses vara hållbart och pålitligt och garanterar god värmeisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har den höga ljudisoleringsegenskaper, så att du kan minska ljudnivån, vilket är viktigt för en modern person. Skumblocket är inert för brand. Den kan stabilisera temperaturbakgrunden inomhus, är lätt att installera och har också en hög produktionslönsamhet. På grund av sin låga vikt skapar det inte en kolossal belastning som betong. Detta gör att du kan minska kostnaderna när du installerar fundamentet.

Men tillsammans med fördelarna har skumbetong också nackdelar . Till exempel, trots att det anses vara hållbart, förlorar det till betong och armerad betong. Andra nyanser inkluderar det faktum att skumblocket inte fungerar vid böjning. Det är också instabilt för fukt eftersom det kan absorbera det från miljön.

Oavsett om materialet produceras i produktion eller hemma kommer det att krympa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning och verktyg

När du gör skumblock hemma du kan behöva följande utrustning och tillbehör:

  • matare för cement och sand;
  • skumgenerator med en kapacitet på minst 200 l / min;
  • baro installation;
  • begagnad vattendispenser;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • vibrerande skärm (råmaterialsikt);
  • färdigblandad utloppsslang;
  • kompressor;
  • betongblandare med en volym på minst 250 liter;
  • speciella former för block eller en skärmaskin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer inte att vara svårt att köpa den nödvändiga utrustningen för tillverkning av byggmaterial hemma idag. Om så önskas kan du köpa inte bara en komplett produktionslinje, utan också dess individuella komponenter. Det är värt att överväga att utrustning för tillverkning av skumblock hemma inte bara är stationär utan också bärbar. Linjen kan vara transportör eller automatiserad. Dessa faktorer avgör kostnaden för den köpta utrustningen.

Kärnan i varje utrustning är en skumgenerator . En sådan anordning per dag kan ge utsläpp av cirka 100-110 kubikmeter material. Ett särdrag hos stationära linjer är deras höga produktivitet tillsammans med utmärkt kvalitet och låg kostnad. Med tanke på att ett sådant kit kommer att kosta cirka 1,5 miljoner rubel, ifrågasätter detta köpet.

En mobil skumbetonganläggning kräver inte köp av en dyr skumgenerator, vilket gör det efterfrågat på byggmarknaden. Men tillsammans med detta kan det inte skryta med hög prestanda. Som regel används en baro-installation i detta fall, men med all sin kraft kan den inte producera mer än 40-45 kubikmeter färdigt material per dag.

I det här fallet skapas ofta färdiga block med en hög förbrukning av skummedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deras styrka är sämre än analoger som skapats på stationära linjer. Priset på en komplett uppsättning för hemmaproduktion kan variera från 50 till 300 tusen rubel. Samtidigt, som regel, har hög effektutrustning en hög kostnad. Till exempel kan en uppsättning för 300 000 rubel ge cirka 72 kubikmeter skumbetong per dag.

En automatisk linje behöver stora ytor, vilket ofta är problematiskt, eftersom den inte tillhandahållits från början . Typiskt kräver sådana linjer skapande av sopkärl för cement, vatten, sand samt tillsatser med automatisk dosering. Dessutom är det nödvändigt att tänka på områdena för torkning av skumbetong, gjutning i former, samt installation för skärning. Denna utrustning kan producera i genomsnitt cirka 80-100 kubikmeter material per dag, men inte alla har råd med en sådan lyx, eftersom uppsättningen kommer att kosta från 1,5 till 3 miljoner rubel.

När det inte finns tillräckligt med pengar i inledningsskedet, köper de begagnad utrustning. Men i det här fallet bör du vara beredd på att vissa delar kan behöva bytas ut tillräckligt snabbt.

Dessutom måste du förstå att den utrustning som var i drift kan orsaka den dåliga kvaliteten på den färdiga skumbetongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formerna som köps för skumbetong kan vara olika. Idag är de tillverkade av stål, plywood och plast. Produktens kapacitet är annorlunda, till exempel kan du köpa plastformar med dimensioner på 390x190x288 mm, plywoodalternativ med dimensioner på 588x300x188 mm, stålmotstycken med dimensioner på 600x300x200 mm. När du köper dem är det viktigt att ta hänsyn till geometrins stränghet, eftersom kvaliteten på det färdiga materialet direkt beror på detta. Även den minsta symmetriöverträdelsen är oacceptabel.

När du väljer former för att hälla skumbetongmassa bör du vara uppmärksam på materialet för tillverkning . Med tanke på att formen kan kombineras är detta särskilt viktigt. Till exempel, om säljaren noterar att metallversionen med kraftiga plastinsatser tål även de högsta temperaturerna, ska du inte lita blindt på detta.

Poängen är att sådana former verkligen är kortlivade. Vid torkning och härdning av skumbetongmassan kommer en stor mängd värme att släppas ut.

Plast, oavsett hur hög kvalitet det är, reagerar på stigande temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion och proportioner av blandningen

Andelarna av de ingående ingredienserna vid tillverkning av skumbetong är följande: för 320 kg cement (till exempel märket M500) tas 420 kg sand, 45 liter vatten för att få skum och 120 liter vatten för lösningen. När det gäller skummedlet beror dess konsumtion på ett specifikt märke. Vanligtvis används den för en sådan volym i intervallet 1,2-1,5 kg. Vatten för produktion kan tas inte bara från kranvatten, tekniskt vatten med måttlig hårdhet är också lämpligt.

Receptet och proportionerna beror direkt på skumbetongens densitet, som måste erhållas i slutändan . Om du till exempel behöver bulkdensiteten för D 600 -skumblock, ta 210 kg sand, 310 kg cement, 110 liter vatten för lösningen och 54 liter för att späda ut skummet. Dessutom är 1,3 kg skumkoncentrat och 715 liter skum byggstenarna. Vid blandning av hela mängden komponenter erhålls en våt massa på 685 kg.

Bild
Bild

När en hög densitet behövs (till exempel 1000 kg per m3), tillverkas luftbetongmassa av 590 kg sand, 350 kg cement, 120 liter vatten i lösning, 42 liter i skum. För ett sådant recept används inte mer än 1 kg skumkoncentrat och 560 liter skum. Som ett resultat blir massan av råmaterial för framställning av skumblock i det senare fallet 1103 kg.

Det är viktigt att övervaka homogeniteten hos det resulterande skummet och lösningen. Detta kommer att öka kvalitetsegenskaperna hos det färdiga materialet. När du väljer det önskade receptet bör du tänka på att enligt det nuvarande GOST bör krympningen av det färdiga materialet inte överstiga 3 mm per 1 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Framställning av skumblock hemma utförs på två sätt: gjutning och sågning. Den klassiska gör-det-själv-tillverkningstekniken innebär användning av speciella kassettformar med avtagbara skiljeväggar och sidor för att dela upp den totala kapaciteten i separata sektioner av samma storlek. I sådana former torkar och härdar lösningen, varefter den färdiga skumbetongen avlägsnas. Den största fördelen med denna metod för tillverkning av byggmaterial är det faktum att det monolitiska blocket inte behöver skäras.

Detta eliminerar behovet av att köpa en sågmaskin, vilket minskar utrustningskostnaderna . Det är dock formen som kan orsaka kränkning av strikt geometri. Efter härdning blir inte alla element som hälls i formen perfekt jämna, även när du köper en dyr armatur. Äktenskap blir i alla fall, och detta är en extra kostnad för blandningen som används.

För att förhindra förstörelse av skumblock är det nödvändigt att använda ett speciellt smörjmedel som sönderdelas utomhus under flera dagar.

Sådana ämnen är inte billiga, men om de inte används kan detta orsaka flis eller sprickbildning av skumblock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används sågteknik i hemmaproduktion. I detta fall hälls först en stor form, som sedan skärs i separata element av en given storlek. För denna metod köps en sågmaskin. Även om det kommer att kräva en del finansiella investeringar, kommer lönsamheten att öka. Fördelarna med denna metod är den strikta geometrin för varje element, samt minimering av flisbildning vid skumblockens kanter.

Denna teknik kan dock slå plånboken bra, eftersom specialutrustning behövs för att producera små arbetsstycken, och det är dyrt. Dessutom ökar skärningen av den monolitiska plattan i små bitar den tid det tar att producera materialet.

Skärmaskinen finns i två varianter . I det första fallet är detta en enhet på vilken det monolitiska materialet skärs omedelbart efter att det har härdat (deformerat). Detta är praktiskt eftersom du inte behöver överföra hela brädan till sågmaskinen och därigenom minska arbetskostnader och tid. Skumblock skärs med hjälp av speciella strängar som kännetecknas av hög skärnoggrannhet.

Nackdelarna med dessa skärelement är deras bräcklighet, liksom en anständig kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra typen av skärutrustning kräver överföring av en skumbetongmonolit för skärning. I detta fall måste den skäras med skivor. Till skillnad från strängar är sådana knivar hållbara, och enheterna själva är ekonomiska att underhålla. Men att överföra skumbetongplattor till dem är mildt sagt obekvämt och besvärligt.

Härdning av skumblock kan utföras på två sätt: naturlig och autoklav . Samtidigt har de element som torkats med den andra metoden de bästa kvalitetsegenskaperna. Så det är möjligt att skapa de mest gynnsamma förutsättningarna för att få ett bra byggmaterial. Priset på sådan utrustning träffar emellertid väsentligt fickan, därför köps den inte när den produceras i små volymer.

Självtorkande skumbetong torkar bättre på sommaren. Som regel, om temperaturen i rummet är under noll under torkning, måste du täcka formen eller tänka på skapandet av speciella kammare för ångande skumblock. I det första fallet används vanligtvis polyeten eller industriell vadd. I det andra tilldelas ett rum inuti produktionsverkstaden för dessa behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett sådant rum skapas en speciell temperaturregim, med hänsyn tagen till den nödvändiga luftfuktigheten för enhetlig och korrekt härdning av blocken. Ofta används ånggeneratorer för dessa ändamål och försöker därmed automatisera arbetsprocessen. När det inte finns några extra pengar, men du inte vill öka torktiden för skumblock, använder de sig av olika budgetalternativ för att lösa detta problem. Någon lägger hinkar vatten i kammaren, i ett annat fall utförs kommunikation med gasuppvärmning i den.

De som inte är nöjda med dessa lösningar omsluter en viss del av produktionshallen med tillgängligt material som är anmärkningsvärt för ett acceptabelt pris. Till exempel används gamla tegelstenar, profilerade ark eller till och med samma skumblock som staket. Vid ångning av kammaren med gas är det nödvändigt att ta hänsyn till det valda läget optimalt. Helst bör luftfuktigheten i rummet inte vara mindre än 65%. Om produktionen inte föreskriver inköp av specialutrustning i form av en värme- och fuktkammare kan detta dock påverka certifieringen av det färdiga materialet.

Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Standardtekniken för att göra skumbetongblock hemma består av flera operationer.

  • Inledningsvis framställs ett skumkoncentrat i en separat behållare . Sedan kombineras det med vatten och skickas till en ånggenerator. Om det finns en kavitationsenhet som förfogar över oberoende produktion som skummar innehållet med hjälp av ultraljud, hoppas detta steg över.
  • Nästa steg är att göra en blandning för skumbetong . För detta placeras de nödvändiga komponenterna i blandningen och speciella tillsatser i blandarkammaren. Därefter fylls kammaren med det tidigare beredda skummet. Enligt teknikens regler sker blandning i kammaren inom några minuter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om en kavitationsenhet används i produktionen, initialt placeras ett skummande medel i kammaren för blandning … I detta fall placeras de återstående komponenterna i arbetslösningen senare. I detta fall bör omrörningstiden inte överstiga 0,5 minuter. I detta skede är lösningen redo att hällas.
  • Efter omrörning hälls kompositionen i befintliga former . För att förhindra att massan fastnar på utrustningens yta smörjs kontaktpunkterna med maskinolja eller en speciell smörjvätska. Det är önskvärt att temperaturen i rummet under stelning och härdning av kompositionen är minst +20 grader ° C. Efter cirka 8-10 timmar får skumbetong en fjärdedel av sin styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är den bästa tiden att klippa den, med hänsyn till de nödvändiga måtten samt förpackningen . Element får slutlig styrka efter 28 dagar från tillverkningsögonblicket. Härdningsstyrka anses vara en tredjedel av den angivna.

Varorna kan säljas på två dagar.

Bild
Bild

Vad ska man tänka på?

Ibland kan det tyckas att det är mycket lättare att självständigt tillverka utrustning för tillverkning av skumblock med hjälp av grundläggande kunskap, effektberäkning och ritningar, som idag inte kommer att vara svårt att hitta på Internet. Men i själva verket är det värt att överväga: tillverkning av skumbetong i en minifabrik i hemmet tillåter inte felaktigheter, eftersom dess fördelar beror på detta. Du måste förstå att i ett extremt fall kommer fabriksprodukten inte att vara svår att sälja i framtiden som onödig, medan hemlagade produkter kommer att förbli outtagna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För tillverkning av skumblock används Portlandcement av märket M 500 . För att förbättra kvalitetsegenskaperna hos färdiga element läggs olika tillsatser till det. Med till exempel "Bio NM" -modifieraren kan du förbättra frostbeständigheten hos skumblock. På grund av tillsatserna "Bio-Lux" och Laston är det möjligt att öka koncentrationen av luft i materialets struktur.

För att det färdiga materialet ska ha utmärkta värmeisoleringsegenskaper måste ett skummedel av industrityp köpas för tillverkning. Oavsett hur mycket du vill spara pengar och göra det själv, kommer det inte att ha värmehållningshastigheter som liknar det alternativ som görs i produktionen.

Det är också viktigt att råvaror av hög kvalitet är grunden för ett skumblock av hög kvalitet.

Rekommenderad: