Ett Hus Av Träbetong (32 Bilder): För- Och Nackdelar Med Att Bygga Av Träbetongblock, Projekt. Hur Man Bygger Ett Hus Med Egna Händer? Ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Ett Hus Av Träbetong (32 Bilder): För- Och Nackdelar Med Att Bygga Av Träbetongblock, Projekt. Hur Man Bygger Ett Hus Med Egna Händer? Ägarrecensioner

Video: Ett Hus Av Träbetong (32 Bilder): För- Och Nackdelar Med Att Bygga Av Träbetongblock, Projekt. Hur Man Bygger Ett Hus Med Egna Händer? Ägarrecensioner
Video: Latest concrete house in 2 days! 2024, April
Ett Hus Av Träbetong (32 Bilder): För- Och Nackdelar Med Att Bygga Av Träbetongblock, Projekt. Hur Man Bygger Ett Hus Med Egna Händer? Ägarrecensioner
Ett Hus Av Träbetong (32 Bilder): För- Och Nackdelar Med Att Bygga Av Träbetongblock, Projekt. Hur Man Bygger Ett Hus Med Egna Händer? Ägarrecensioner
Anonim

Idag måste en person som ska bygga sitt eget hus göra ett mycket svårt val. Faktum är att en stor variation av de mest moderna och redan välkända byggmaterialen kan sätta en lekman i en hopplös position. Till och med mycket professionella byggare för då och då diskussioner sinsemellan om valet av det viktigaste byggmaterialet för konstruktion av väggarna i vilken struktur som helst.

I denna artikel kommer vi att prata om ett annat byggmaterial som heter arbolit (träbetong). Vi kommer inte att förmana den obligatoriska användningen av detta byggmaterial i byggprocessen, vi kommer helt enkelt att prata om dess inneboende fördelar och typiska nackdelar.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

På grund av sin struktur och egenskaper är arbolit (träbetong) utrustad med både ett antal positiva egenskaper och några brister.

Bild
Bild

Positiva egenskaper gör det möjligt för träbetongblock att konkurrera med klassiska byggmaterial, och nackdelar gör det oacceptabelt att använda i specifika situationer (byggnad i flera våningar, hög luftfuktighet).

I allmänhet kan det inte finnas något byggmaterial som består av vissa fördelar, annars skulle det användas överallt, och resten var oförtjänt glömt. Fördelarna med träbetong som byggnadsmaterial är uppenbara.

Så ett block av träbetong har många fördelar

Värmeledningsförmåga träbetong är ungefär samma koefficient för lätt cellulär (porös) betong och gör det möjligt att inte producera ytterligare isolering. Denna likhet kan emellertid också bli ett minus, eftersom det presenterade materialet på vissa områden är dyrare i jämförelse med de namngivna betongerna.

Bild
Bild

När man följer tillverkningstekniken för träbetong blocket är miljövänligt , vilket är särskilt viktigt för människor som är oroliga för byggmaterialens renlighet i miljön och miljöläget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material har bra ljudabsorbering , som ger det största skyddet för alla invånare i huset från främmande buller från gatan och angränsande lokaler.

Bild
Bild

På den positiva sidan kan tillskrivas den höga ångpermeabiliteten , vilket gör det möjligt för väggarna att "andas", men fördelen blir omedelbart en nackdel så snart konversationen vänder sig till områden med en genomgående hög mättnad av atmosfären med fukt och svala klimatförhållanden. Allt förklaras av det faktum att i den presenterade versionen kan ett byggmaterials termiska effektivitet dramatiskt förändras till det sämre.

Bild
Bild

På grund av låg volymvikt lungblock , och när man arbetar med dem krävs användning av en storleksordning mindre fysisk ansträngning jämfört med tätare byggmaterial, och behovet av lyftutrustning reduceras avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner träbetongblock gör det möjligt att bygga strukturer med mycket högre hastighet än när man använder samma tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med träbetong mycket lätt att arbeta , den kan sågas utan problem med något sågverktyg. Dessutom kan du köra spikar i den och skruva i självgängande skruvar.

Bild
Bild

På grund av materialets struktur och dess mycket höga böjhållfasthet , det är möjligt att inte förstärka väggarna och inte installera förstärkta remmar, vilket ytterligare minskar resursförbrukningen och drifttiden. Det finns en liknande positiv punkt endast i lågbyggnad.

Bild
Bild

Betongblock i trä inte brandfarligt Därför behöver du inte oroa dig för dess brandmotstånd.

Bild
Bild

Nackdelarna med träbetongblock inkluderar några nyanser

  • Tillverkarens förmåga att dra nytta av cementet som används vid tillverkning av blocken. I detta fall tappar byggmaterialet kraftigt sin styrka, så detta minus eliminerar också några av de tidigare presenterade fördelarna.
  • På samma sätt är en nackdel som kan upphäva ett antal fördelar att tillverkaren kan ändra fraktionen av träpartiklar i strukturen. Av detta följer att utsläpp av produkter med en för grov fraktion av flis är sannolikt, eller tvärtom kan sågspån utgöra huvuddelen av träkomponenten. Båda alternativen har stor inverkan på kvalitetsegenskaperna hos det färdiga blocket och därför strukturen som byggs av det.
  • Träbetong på grund av trä i sin struktur kan absorbera vatten i betydande volymer, på grund av detta är det nödvändigt att vara mycket uppmärksam på att skydda konstruktioner av träbetong från vatteninträngning.
  • En annan nackdel är de frekventa felen i träbetongblockens geometri, de är i regel inte särskilt starka, men de kan leda till en överkonsumtion av murad cementbruk. Och det ökar värmeledningsförmågan hos den ombyggda väggen mer, vilket också är svårt att kalla en fördel.
Bild
Bild

Efter att ha analyserat alla fördelar och nackdelar med träbetongblock kan man dra de rätta slutsatserna.

Träbetong är ett miljövänligt material från vilket du kan bygga ett energieffektivt hus mycket snabbt och noggrant.

Byggmaterial bör användas med försiktighet för byggnader med hög luftfuktighet i luftmassorna inuti.

Innan du köper är det absolut nödvändigt att kontrollera materialet och se till att det är kvalitetsegenskaper. Det är nödvändigt att bedöma storleken och sammanflätningen av träpartiklar i strukturen för att kontrollera frånvaron av överdriven bildning av fryst cementbruk eller löst kopplade komponentkomponenter i produkterna.

Design

I processen för att skapa ett projekt fastställs jordens sammansättning och egenskaper för att beräkna grundens egenskaper i enlighet med denna information. Sedan fastställs husets form, väggarnas tjocklek, närvaro eller frånvaro av värmeisolering, placering av fönster och dörrar, liksom andra nödvändiga egenskaper. Dessutom, under processen med att skapa ett projekt, bestäms mängden och typen av byggmaterial.

Till exempel i utkanten av staden Sotji gör en väggtjocklek på 20 centimeter det möjligt att göra utan värmeisolering, medan i Omsk -zonen den minsta väggtjockleken, vilket gör det möjligt att göra utan användning av värmeisolering, är 50 centimeter.

Bild
Bild

Ett väldesignat projekt sparar dig från onödig materialförbrukning och möjligheten att bygga om vissa områden eller detaljer under byggandet av huset.

Obs: alla vanliga husdesigner från 100 m² upp till 150 kvm. m kommer att anpassas för byggnadsarbetsområdet (jordar och lokala klimatförhållanden i området).

Projekt av hus av träbetong med en yta på 100 till 150 kvm. m kan vara en eller två våningar och ha en vind, ett garage och till och med en källare eller källare i sin struktur.

Bild
Bild

Byggteknik

Huset kan byggas på två sätt.

  • Konstruktion av träbetongblock … I denna situation används färdiga träbetongblock industriellt. Ofta fattas ett beslut att göra träbetong med egna händer. Innan arbetet påbörjas måste du se till att blocken har uppnått den kvalitet som krävs för arbetet.
  • Monolitisk konstruktion av träbetong … Användningen av denna praxis möjliggör skapandet av en permanent formning med ytterligare hällning i den en arbolitlösning. För att bygga ett hus av monolitisk träbetong är det nödvändigt att studera metoden för att organisera monolitiska väggar. Andra faser kommer att likna blockbyggande.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beredning av blandningen

Vid tillverkning av träbetong finns det några knep, utan att veta vilket du inte kan få rätt kvalitet. Egentligen är det här i grunden orsaken till den misstänksamma inställningen hos enskilda byggare till detta material.

Vid första anblicken är allt klart - blanda sågspån med cement och vatten. Bara snart visar det sig att det som har mottagits inte vill härda, och när det har stelnat skalar det av och spricker. Därför dras slutsatsen att allt prat om fördelarna med träbetong inte är värt det använda sågspånet.

I verkligheten är allt inte så primitivt. Det finns olika sockerarter i trädceller (hemicellulosa, glukos, sackaros och andra). De listade är vattenlösliga element som påverkar cementkomponenten i materialet negativt. De fördröjer och ibland avbryter härdningen fullständigt, påverkar cementets sammansättning negativt.

Bild
Bild

Lyckligtvis för oss är det möjligt att bekämpa detta.

Mycket det är lättare att låta träråvaran ligga utomhus under två år … Under denna period tvättas alla föreningar som är oönskade för cement ut, förvandlas till ämnen som inte kan lösas upp eller sönderfaller.

Men eftersom en så lång process inte är möjlig varje gång blandas olika ingredienser i träbetong för att blockera sockerarter. Av dem för tillverkning av träbetong med egna händer kommer en kombination av släckt kalk med vattenglas eller kalciumklorid och aluminiumsulfat att göra (aluminiumsulfat).

Det första sättet är mer ekonomiskt. Dessutom tror vissa experter att det är det mest trogna och mindre nyckfullt till kvaliteten på källmaterialet. Den andra lockar med en betydande acceleration av härdningen av lösningen.

Bild
Bild

fundament

På grund av den obetydliga massan utövar arbolitväggar betydligt mindre tryck på marken än tegel-, betong- eller stenkonstruktioner, därför använder de för sådana hus pålskruv, grunda band eller kombinerade fundament. Detta gör det möjligt att avsevärt minska priset och arbetskostnaderna för arbetet, jämfört med konstruktionen av grunden för betong- eller tegelhus.

Vid konstruktion av en grund måste man vara noga med att skydda byggnaden från vatten och värmeisolering, eftersom den isolerade basen på vintern har en mycket mindre effekt på golvets temperatur. För isolering från fukt används takmaterial eller takmaterial och skumplast används för värmeisolering.

Om du tänker skapa ett isolerat eller varmt golv behöver du inte isolera fundamentet.

Bild
Bild

Walling

På grund av att cement används som förbindningselement när man skapar träbetongblock används olika cementbaserade blandningar för att lägga arboblock. Du kan använda både en klassisk murbruk i ett förhållande 1: 3 av cement och sand, samt lim eller murade föreningar som är avsedda för block baserade på cement. Träklossar kan enkelt sågas med en enkel handsåg , samt en elektrisk eller motorsåg därför är installation på plats inte ett problem.

Som i byggandet av hus från byggsten, fixeras var tredje eller fjärde rad med hjälp av armering som läggs ut på alla arboblock under ett lager av murverk eller lim.

På grund av träbetongblockens goda styrka orsakar installationen av fönster och dörrpaneler inte problem - de fixeras med hjälp av ankarbultar.

Byggandet av väggarna startas från hörnen Genom att använda en nivå, lod och en sladd som dras mellan de sista blocken, gör detta det möjligt att lägga andra block längs en exakt linje. I detta skiljer sig läggningen av arblocker inte alls från läggning av tegel, flisblock, skumblock eller gassilikatblock. Murblandningen måste ha rätt konsistens så att träbetongblocket förskjuter överskottet av murbruk med sin egen massa. Väggar måste sättas upp vid en lufttemperatur på mer än + 10 ° C … Innan läggning behöver träbetongblock inte blötläggas eller blötläggas.

Tillverkare tar ofta med våta träbetongblock till klienten som inte har ackumulerat de nödvändiga hållfasthetsegenskaperna. Väggar bör inte byggas av sådana block, eftersom de nedre raderna kommer att krossas av de övre och väggens konfiguration kommer att störas. Om fuktiga block har levererats är det nödvändigt att lägga dem åt sidan och låta dem vila i 15-20 dagar, varefter de är helt redo för läggning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parallellt med murverk praktiseras två metoder för att gjuta bärande väggar av träbetong med egna händer.

1. Ramad teknik för att hälla träbetong, utan ram

En sträng dras längs husets bas. Styrd av det installeras formpaneler.

Lösningen blandas, hälls i den permanenta formen i lager på 20 centimeter och komprimeras, lösningen tillsätts tills den fyller formlådan till toppen. Förpackningen är täckt med cellofan och lämnas härdad.

Nästa dag kontrolleras hur bra murbruk har fått styrka, formen demonteras, installeras på ett annat ställe eller lyfts till nästa rad. Formen fylls igen med blandningen och murbruk komprimeras. Detta fortsätter tills väggen är klar.

Bild
Bild

2. Rammetod för gjutning av träbetong

Ett skelett av framtida väggar är tillverkat av en 50x60 eller 50x70 mm stång, ramställen är inriktade längs sladden så att väggarnas yttre och inre plan bildas.

Därefter fylls den resulterande ramen med träbetong som liknar det första alternativet och flyttar formen längs med ramstängerna.

En sådan hällningsmetod är dyrare, men ger högsta noggrannhet och är bekvämare, eftersom du inte behöver kontrollera varje gång hur formen är korrekt placerad. Vi flyttar helt enkelt formen längs ramens vertikala staplar, som längs med guiderna.

Bild
Bild

Obs: om du inte vill krångla till det själv, finns det en färdig husuppsättning av träbetongpaneler till salu.

Uppvärmning

Det finns nu många sätt att bygga väggarna i ett enskilt hus av träbetong. I varma områden kan en arbolitvägg byggas 30 centimeter utan extra värmeisolering. I kalla områden är en yttervägg på 30 och ibland även 40 cm inte tillräckligt effektiv för att spara värme. I syfte att, för att förhindra att strukturen fryser och för att skydda huset mot eventuell värmeförlust krävs det att man täcker det med ett lager av värmeisolering från gatan.

Värmeisolering av väggar av träbetong med expanderad polystyren

Polyfoam måste endast användas för värmeisolering av träbetonghuset utifrån. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att förbättra ventilationssystemet för luftmassor i huset, eftersom användningen av skum kommer att leda till en minskning av väggens ångpermeabilitet. Plattorna fästs på fasaden med hjälp av lim och dessutom fästs de med skivpluggar, luckorna mellan plattorna måste vara väl skummade för att eliminera temperaturbryggor.

Bild
Bild

Värmeisolering av träbetongväggar med mineralull

Tillverkare av stenull rekommenderar att du använder ett isoleringsskikt på minst 10 centimeter för värmeisolering av fasaden. Det är bättre att lägga plattor av mineralull i två lager för att utesluta kalla broar i strukturen.

För att inte missa valet av tjockleken på värmeisolering, använd isoleringskalkylatorn och glöm inte att stänga fiberisoleringen med en ångspärrfilm.

Bild
Bild

Värmeisolering av träbetong med sågspån och cellulosaisolering (ecowool)

De presenterade materialen avser naturliga isoleringsmaterial bestående av cellulosa. Sågspån och ekolja fylls på vid konstruktion av väggar mellan den bärande väggen och ytbehandlingen. I rollen som värmeisolering inuti väggarna är det tillåtet att använda expanderad lera, polyuretanskum eller expanderade polystyrenskivor.

Bild
Bild

Tak

På väggar av träbetong är det tillåtet att montera ett taksystem av valfri design. Mauerlat kan tillverkas av en stång på 15x15 centimeter, spärrar från en bräda på 50x200 mm, ställningar från en stång på 150x200 mm, en säng från en stång på 200x200 mm. Valet av takmaterial är inte heller reglerat.

Experter rekommenderar också att man använder bituminösa (mjuka, flexibla) bältros för takläggning. De förklarar sitt eget val genom att flexibla bältros kan uppfatta små svängningar av väggar av träbetong utan betydande defekter.

Den grundläggande aspekten i takets konstruktion är uppfyllandet av regeln - avlägsnande av taket med 300-500 millimeter från väggen, vilket gör det möjligt att skydda det från direkt inträngning av tinat och regnvatten.

Bild
Bild

Efterbehandling

Krympningen av en konstruktion av träbetong är bara 0,4%. Detta gör det möjligt att börja möta arbetet omedelbart efter att bygget är klart.

På grund av den kraftiga fuktabsorberingen av träbetong (från 40 till 80%) måste väggarna skyddas mot hög luftfuktighet. Detta krävs också av träbetongväggarnas oattraktiva utseende.

För väggarnas utsida är det möjligt att använda valfritt byggmaterial: sidospår, foder, tegel etc. I de flesta fallen gips appliceras … Om du ska gipsa, när du väljer, får du inte glömma att ånggenomsläppligheten för det använda materialet måste likna träbetong. För mantelplåt eller sidospår krävs en noggrann vattentätning och luftning av väggen.

Obs: en ny typ av material har dykt upp på byggmarknaden - träbetong med dekorativ trim. Det gör det möjligt att göra utan att vända mot husets väggar från träbetong från utsidan.

Bild
Bild

Ett hus av träbetong behöver inte invändig väggbeklädnad. Det viktigaste villkoret är att luftfuktigheten i det använda huset inte är högre än 75%. I ett annat fall, särskilt för ett bad, är det nödvändigt att ta hänsyn till väggarnas ytterligare ångspärr.

Recensioner

På internetforum för husbyggande från alla typer av byggmaterial kan du se recensioner om byggnader i träbetong. Några av dem tar upp byggfrågor, felräkningar och dolda problem, den andra delen - invånarna berör upplevelsen av att bo i sådana hus.

Men det finns en annan typ av recensioner, de handlar inte om byggnader av träbetong, utan de representerar vissa egenskaper hos själva byggmaterialet.

De som bygger ett hus av träbetong med egna händer pratar om tillgängligheten och enkelheten att arbeta med detta material, eftersom det är mycket bekvämare och lättare att använda än någon annan typ av block baserade på cement. Träbetongblock är mycket lätta och därför genererar deras läggning inte sådan trötthet som att arbeta med byggsten, gas och skumbetong.

Ägarna till arbolithus hävdar en ganska låg värmeförlust, därför är uppvärmningskostnaderna mycket lägre än i sten- eller tegelhus utan värmeisolering.

Arbolite har bra ljudabsorberande egenskaper, därför kommer inga främmande ljud in i huset från gatan när fönstren är stängda. I dessa hus är det konstant måttligt torrt, eftersom blocken absorberar överflödig fukt, ger dem utanför eller återvänder till rummet när luftfuktigheten minskar.

Rekommenderad: