Flis För Träbetong: Hur Man Gör En Flisskärare Med Egna Händer Enligt En Ritning? Att Välja En Träkross För Tillverkning Av Flis

Innehållsförteckning:

Video: Flis För Träbetong: Hur Man Gör En Flisskärare Med Egna Händer Enligt En Ritning? Att Välja En Träkross För Tillverkning Av Flis

Video: Flis För Träbetong: Hur Man Gör En Flisskärare Med Egna Händer Enligt En Ritning? Att Välja En Träkross För Tillverkning Av Flis
Video: Krossat RT flis 2024, Maj
Flis För Träbetong: Hur Man Gör En Flisskärare Med Egna Händer Enligt En Ritning? Att Välja En Träkross För Tillverkning Av Flis
Flis För Träbetong: Hur Man Gör En Flisskärare Med Egna Händer Enligt En Ritning? Att Välja En Träkross För Tillverkning Av Flis
Anonim

Arbolit som byggnadsmaterial patenterades under första hälften av 1900 -talet. I vårt land har det blivit allmänt använt de senaste åren.

Arbolit eller träbetong (flisbetong) produceras i form av block . Används för byggande av låga byggnader. Som namnet antyder används flis som fyllmedel. Avfallsträd av barrträd och lövträd används.

Arbolit tillhör billiga byggmaterial, kännetecknade av hög miljövänlighet, låg vikt på block och utmärkt förmåga att behålla värme. Träavfall i träbetongblandningen är mer än tre fjärdedelar - från 75 till 90 procent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Träavfall är ett värdefullt byggmaterial. Efter att ha krossats till en viss storlek blir de ett fyllmedel för betongblandningar. Flis används för träbetong eller som det kallas flisbetong. Arbolitblock har många fördelar. Prisvärd kostnad spelar en viktig roll. Dessutom kräver ett hus byggt av träbetong praktiskt taget ingen ytterligare isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flis har också andra fördelar. Materialet är lämpligt att använda som:

  • ugnsbränslen - i ren form eller i form av granulat;
  • inredning - designers erbjuder det i en målad och naturlig form för att dekorera sommarstugor och till och med parker;
  • komponent för tillverkning och dekoration av möbler;
  • ingrediens som används vid rökning av olika livsmedelsprodukter.

I produktionen används små fraktioner för tillverkning av andra byggmaterial: kartong, gips, spånskiva och fiberboard.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Nästan vilket trä som helst är lämpligt för tillverkning av spånbetong. Ändå är det att föredra att använda barrträd, till exempel gran eller tall. Från löv, erhålls flis av bättre kvalitet från björk. Andra lövträ är också lämpliga: asp, ek och poppel.

När du väljer trä för träbetong måste du veta dess sammansättning . Så lärk är inte lämplig för detta byggmaterial på grund av det höga innehållet av ämnen som påverkar cement negativt. Socker är ett gift för cement. Förutom lärk är de rikliga i bokträ. Därför kan avfallet från detta träd inte heller användas.

En mycket viktig punkt är avverkningens tidpunkt. Chips bör inte göras direkt efter skärning. Materialet bör åldras i tre till fyra månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan allt avfall kan bli källor för tillverkning av flis

  • grenar och kvistar;
  • toppar av träd;
  • olyckskorp;
  • rester och skräp;
  • sekundärt avfall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron i den totala massan av trä för produktion av flisar av nålar och löv är tillåtet - högst 5%och bark - högst 10%.

Oftast tillverkas flis av gran och tall . Valet till förmån för tallnålar är inte av misstag. Faktum är att alla trävaror innehåller ämnen som stärkelse, sockerarter och andra ämnen som väsentligt kan påverka kvalitetsminskningen av betong. I produktionsprocessen måste skadliga komponenter tas bort. Eftersom det finns färre av dem i nålarna är det dessa arter som har mindre ansträngning, tid och materialkostnader för beredning av flis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska chipsen vara?

Träfyllmedel för träbetong har sin egen GOST. På nivå med den statliga standarden ställs strikta krav på flis.

Tre huvudparametrar markeras:

  • längden är inte mer än 30 mm;
  • bredden är inte mer än 10 mm;
  • tjockleken är inte mer än 5 mm.

De optimala måtten i bredd och längd anges också:

  • längd - 20 mm;
  • bredd - 5 mm.
Bild
Bild

Nya krav dök upp med antagandet av GOST 54854-2011. Innan dess fanns det en annan GOST med färre krav. Då var det tillåtet att använda längre chips - upp till 40 mm. Under 2018 tillåts inte "friheter" i fyllnadens storlek.

Standarden reglerar också förekomsten av föroreningar: bark, löv, nålar . Materialet ska rengöras från jord, sand, lera och på vintern - från snö. Mögel och förfall är oacceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av utrustning för tillverkning

Den mest lämpliga utrustningen för att erhålla flis av önskad form och storlek är en speciell träbearbetningsförstörare. Kostnaden för maskinen är dock så hög att andra alternativ måste letas utanför produktionen.

Arbolit är fullt möjligt att göra hemma. För att göra detta måste du göra chipsen själv. En flishuggare i en dottergård blir en flishuggare. Spånskärare finns av tre typer.

Skivhuggare bearbetar trä i olika former. Genom att justera skärverktygets lutning kan arbetsstycken av önskad storlek erhållas

Bild
Bild

I trumhuggare krossas alla typer av avfall: avverkning, möbelproduktion, rester efter konstruktion. Råvaran laddas i en volymetrisk behållare, varifrån den kommer in i kammaren och skärs av knivar med dubbelsidiga blad

Bild
Bild

Slagkrossar av hammartyp finns med två eller en axel. Huvudelementen i enheten är hammare och flishugg. Först krossas virket med en slagmetod, sedan siktas den färdiga produkten genom en sil. Storleken på de resulterande flisarna beror på storleken på silen

Bild
Bild

Alla listade enheter ger endast manuell laddning av material.

Produktionsprincip

Funktionsprincipen för flis reduceras till flera steg.

Först läggs avfall - brädor, plattor, tillbehör, knutar och andra råvaror - i behållaren . Därifrån matas allt detta in i en sluten kammare, där en kraftfull skiva roterar på axeln. Den platta skivan har slitsar. Dessutom är flera knivar fästa på den. Knivarna rör sig snett. Detta delar träet som ska bearbetas till små fasade skivor.

Genom skivspåren tränger plattorna in i trumman, där stålfingrarna utför ytterligare slipning. Stiften och plattorna är monterade på samma axel som skivan. Plattorna installeras mycket nära trumman. De flyttar de krossade flisarna längs trummans inre yta.

Bild
Bild

Den nedre delen av trumman är utrustad med ett nät med celler som ger de specificerade chipstorlekarna. Cellstorleken varierar från 10 till 15 mm i diameter. Så snart de färdiga spånen når bottenzonen i vertikal riktning, passerar de genom nätet in i pallen. De återstående partiklarna roterar, hålls av plattorna, en annan cirkel. Under denna tid förändras deras position ständigt. Efter att ha nått botten i önskad riktning hamnar de också i pallen.

Spånskärare kan antingen vara eldrivna eller bensindrivna . Motoreffekten för en liten enhet ligger i intervallet från fyra till sex kilowatt, i mer fasta når den 10-15 kW. Enhetens funktioner beror på strömmen. Med dess ökning ökar produktionsvolymen per mekanismens driftstimme.

Bild
Bild

Hur man gör en flisskärare med egna händer?

De som vill göra sin egen flisskärare behöver en ritning av enheten, material, viss kunskap och färdigheter. Ritningen finns på Internet, till exempel den som är bifogad.

Enheter och delar måste tillverkas och monteras av dig själv

Ett av mekanismens huvudelement är en skiva med en diameter på cirka 350 mm och en tjocklek på cirka 20 mm. Om det inte finns något lämpligt på gården måste du slipa det ur arket. För att passa på axeln måste du göra ett välcentrerat hål med en kilspår. Dessutom måste du skära tre spår genom vilka träet kommer att falla under hammarna och det nödvändiga antalet monteringshål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Situationen med knivar är något enklare. De är gjorda av bilfjädrar. Två hål borras på knivarna för fästelement. Förutom borrmaskinen behöver du en försänkning. Försänkningen gör att fästelementens försänkta huvuden kan försänkas. Det kommer inte att vara svårt för någon vuxen man att fästa knivarna ordentligt på skivan.

Hammarna är vanliga stålplåtar med en tjocklek på cirka 5 mm. De är fästa på rotorn med en stigning på 24 mm. Du kan köpa hammare i affären.

En spånfräs är en lång (ca 1100 mm) cylinder (D = 350 mm), rullad och svetsad från ett ark. Det är anmärkningsvärt att hålen i sikten inte ska ha jämna, men sönderrivna kanter. Därför borras de inte ut, utan skärs till exempel med en stans med en diameter på 8 till 12 mm.

Bild
Bild

Alla skärande och roterande delar måste täckas med ett lock. Höljet, liksom mottagningsbehållaren, är tillverkat av stålplåt. De enskilda delarna skärs enligt kartongmallar och svetsas ihop. För konstruktionens styvhet svetsas förstyvningar från rör eller hörn till arken. Alla öppningar bör finnas i huset: för axeln, lastbehållaren och för utmatning av spån.

Färdiga delar monteras ihop till en mekanism . En skiva, hammare och lager är monterade på arbetsaxeln. Hela strukturen är täckt med ett hölje. Skivan ska aldrig vidröra fodralet. Spalten ska vara cirka 30 mm.

Drivenheten monteras i slutskedet. En hemgjord flisskärare kan drivas av en elmotor med en spänning på 220 eller 380 V. Det är tillåtet att arbeta från en bensin- eller dieselmotor.

Bild
Bild

Elmotorer har låg effekt, men de är tystare och mer miljövänliga. Förbränningsmotorer är mer effektiva, men deras arbete åtföljs av utsläpp av skadliga avgaser.

Hemmagjorda flishuggar är fördelaktiga när man tillverkar träbetong för privat konstruktion.

Rekommenderad: