Trä Tegel: Gör-det-själv Träprodukter, Produktionsteknik Och Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Trä Tegel: Gör-det-själv Träprodukter, Produktionsteknik Och Recensioner

Video: Trä Tegel: Gör-det-själv Träprodukter, Produktionsteknik Och Recensioner
Video: Klimex att sätta dekorativ sten (lång version) 2024, Maj
Trä Tegel: Gör-det-själv Träprodukter, Produktionsteknik Och Recensioner
Trä Tegel: Gör-det-själv Träprodukter, Produktionsteknik Och Recensioner
Anonim

Nya byggmaterial dyker upp på hyllorna i butiker och köpcentrum nästan varje år, och ibland oftare. Idag går forskningen inom konstruktionsområdet mot att skapa ett mer miljövänligt och samtidigt pålitligt material. Dessutom, ju billigare kostnaden för det nya byggmaterialet är, desto mer prisvärd och populär blir det på marknaden. Ett betydande bidrag till denna forskning gjordes av inhemska specialister som skapade en produkt som kallades "trästen".

Bild
Bild

Vad det är?

Den ovanliga tegelstenen fick sitt namn för sin likhet med ett välkänt byggmaterial. Faktum är att det är närmast i sammansättning och egenskaper till en träbalk, som skiljer sig från den i sin mindre storlek och metod för läggning. Visuellt ser materialet ut som breda block på 65x19x6 cm i storlek, på alla sidor finns små spår och lås som blocken är fästa med varandra. Det finns också alternativ med släta kanter, men de används inte för konstruktion av bärande väggar, utan endast skiljeväggar eller beklädnad.

Tekniken för framställning av ett sådant ovanligt tegel består av flera steg och ser ut enligt följande

  • Ett barrträd (cederträ, lärk, gran eller tall), sågat till balkar, förs till produktionsstället och placeras i speciella kammare för torkning. Träets fuktinnehåll reduceras till endast 8-12%, vilket gör att tegelstenarna bättre kan hålla värmen inne i huset.
  • Det torkade virket bearbetas på specialsågar. Med deras hjälp är det långa materialet uppdelat i separata block, på vilka spår och tungor skärs. Kanter bearbetas för att se dekorativa ut och förenas med små eller inga luckor. Denna anslutningsmetod ser så snygg ut att den inte alls kräver närvaro av yttre efterbehandling av både sidoväggarna och fasaden på ett bostadshus, till skillnad från vanligt trä eller tegel.
  • Det färdiga teglet utsätts för slipning så att dess yta är så jämn och slät som möjligt. Denna yta kan jämföras med ytan på trämöbler, som är tillverkade på en fabrik, och inte för hand. Det färdiga teglet är oftast inte målat, bara tonat med speciella föreningar samt impregneringar för att skydda mot effekterna av den yttre miljön och skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom materialets kvalitet är trästenar, som vanligt virke, indelade i kvaliteter . Den lägsta av dem är markerad med bokstaven "C", och den högsta är markerad med "Extra". Skillnaden mellan det lägsta och det högsta betyget kan vara runt 20-30%. I sig själv kostar en kubikmeter av det här nya byggmaterialet 2-3 gånger dyrare än vanligt tegel, men dess vikt är mycket mindre, vilket gör att du kan spara på tjockleken och djupet på grunden, hällt i byggandet av ett hus eller sommarstuga. Inifrån kan sådant material färdigställas på något av de tillgängliga sätten: täck med gips och färg, montera gips eller lim tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Distributionen på marknader och butiker av ett så mångsidigt material som trästen har löst många problem och olägenheter i samband med byggandet av både tegel- och trähus. Detta beror på det stora antalet fördelar med detta material jämfört med andra produkter.

  • Byggandet av ett timmerhus på ett år är helt enkelt omöjligt, eftersom det är nödvändigt att vänta på krympning av både fasta stammar och trädet som sågats in i en bar. Trästenar genomgår ett torkningsskede medan de fortfarande är i produktion, så att du kan bygga ett hus under taket på nästan ett par veckor, varefter du kan börja installera taket.
  • Till skillnad från timmer deformeras inte tegelstenar under torkning, eftersom de är små i storlek. Detta minskar inte bara mängden skrot i tillverkningsprocessen, utan låter dig också hålla en tät passform vid fästplatsen för spåren utan sprickor och luckor. Som ett resultat krävs mindre värmeisoleringsmaterial och inredningsdekoration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Installation av trästen utförs utan användning av särskild konstruktionsutrustning och kan utföras inte bara av proffs, utan också av nybörjare. Dessutom behövs inte gipsblandning, tätningsmedel och tätningsmedel för trämurverk, vilket också sparar inte bara pengar utan också tid som läggs på konstruktionen av en del av väggen. Ett av de dyraste elementen i ett tegelhus kommer att vara grunden och styva strukturer gjorda av laminerat fanerträ och kronor, som murverket vilar på.
  • Till skillnad från timmer eller stockar kan tegelns lilla storlek bygga element inte bara rektangulära utan också rundade eller oregelbundna, vilket är fallet med användning av konventionellt tegel. Sådana hus ser mer ovanliga och dekorativa ut än vanliga fyrkantiga timmerhus.
  • Priset på en kubikmeter träelement är något högre än vanliga tegelstenar, men 2-2,5 gånger lägre än limmade balkar. Samtidigt förblir trä, sågat i block, ett miljövänligt material som perfekt behåller värmen i vinterfrost och sval i sommarvärmen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, som alla andra material, är trästen inte utan nackdelar . För det första kräver sådant material en kompetent professionell design, eftersom utan korrekt beräkning av lasterna finns det risk för att väggen faller. För det andra rekommenderas det inte att bygga för stora eller höghus från träblock, eftersom sådana strukturer inte kommer att vara för stabila. Dessutom, i de norra regionerna i vårt land är lufttemperaturen på vintern för låg, och ett sådant material ger inte den nödvändiga värmeisoleringen. I Novosibirsk eller Jakutsk är det osannolikt att bostadshus kommer att uppföras med hjälp av detta nyfikna material.

Bild
Bild

Kan du göra det själv?

Både professionella byggare och tillverkare av ett sådant innovativt material tvivlar på tanken på att göra trästenar hemma. För att göra detta måste du ha en hel produktionshall på bakgården med högprecisions slip- och fräsmaskiner. Dessutom kommer inköp av vissa råvaror att krävas, vilket måste uppfylla en hel lista med krav. Nästan ingen har sådana möjligheter, och de som har dem är troligtvis redan engagerade i tillverkning och försäljning av detta material.

Alla experter är överens om att läggning av sådant material enkelt kan göras med dina egna ansträngningar om du följer vissa regler

  • Tegelläggning bör utföras uteslutande i rader.
  • Blocket ska bara passa med kanten på låset, och inte tvärtom.
  • Läggningen utförs i två rader, mellan vilka det värmeisolerande materialet läggs. Dessa kan antingen vara speciella block från en järnaffär eller vanligt sågspån.
  • Var tredje block är det nödvändigt att göra en tvärgående ligering för att ge elementen större stabilitet och tillförlitlighet. En sådan förband är gjord av trä, som själva murverket, och görs både på de inre och yttre raderna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje rad i förbandet måste flyttas med en halv tegelsten så att den inte sammanfaller vertikalt i angränsande rader. Detta kommer inte bara att stärka strukturen, utan också att du kan få ett vackert mönster på framsidan av murverket.

Recensioner

Du kan hitta många positiva recensioner på olika byggforum och webbplatser. Men det finns också de som tvivlar på tillförlitligheten hos en sådan design och till och med är missnöjda med den resulterande konstruktionen. Oftast beror detta på valet av en oärlig leverantör, som deklarerade den lägsta träklassen under "Extra" -skylten. Eller det kan bero på att köparen inte beräknade medeltemperaturen i regionen och byggde ett land eller lanthus av detta material i det klimat som det inte var avsett för.

Användarna noterar inte bara trästenens skönhet och tillförlitlighet, utan också dess mångsidighet. Med dess hjälp uppförs inte bara bostadshus, utan också olika uthus, bad och till och med garage. Block som ser ut som bitar av en barndesigner är perfekta för att bygga ett lusthus eller en stängd veranda i trädgården, för att uppföra och avsluta interiörpartitioner. Från dem kan du bygga ett staket eller lägga ut en rabatt. De som vill dekorera sin webbplats med ovanlig inredning kan göra ovanliga mönster av den i form av olika former, bänkar och markiser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trästenar kommer att bli ett verkligt fynd för dem som älskar icke-standardiserade designlösningar och samtidigt strävar efter att välja naturmaterial. Det kan enkelt kombineras med sten, kakel och andra byggmaterial. Och även en person som har minimal erfarenhet av byggbranschen kan hantera byggandet av ett hus av sådant material.

Rekommenderad: