Clinker Brick (112 Bilder): Vad är Det? Mått På Framsida Och Dekorativ Vit Massiv Klinker, Dess Användning I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Clinker Brick (112 Bilder): Vad är Det? Mått På Framsida Och Dekorativ Vit Massiv Klinker, Dess Användning I Interiören

Video: Clinker Brick (112 Bilder): Vad är Det? Mått På Framsida Och Dekorativ Vit Massiv Klinker, Dess Användning I Interiören
Video: Chapter-2 Bricks and tiles (Part 1)- Construction Materials 2024, Maj
Clinker Brick (112 Bilder): Vad är Det? Mått På Framsida Och Dekorativ Vit Massiv Klinker, Dess Användning I Interiören
Clinker Brick (112 Bilder): Vad är Det? Mått På Framsida Och Dekorativ Vit Massiv Klinker, Dess Användning I Interiören
Anonim

Klinkersten är ett av de mest pålitliga och hållbara materialen. På grund av sin höga hållfasthet överträffar den betydligt de keramiska blocken vi är vana vid. Ökade tekniska, mekaniska, anpassade och dekorativa parametrar gör detta material optimalt för fasader.

Bild
Bild

Vad det är?

Klinkerblock är en modern typ av keramiska tegelstenar, som kännetecknas av ökad densitet på grund av speciell teknik. Detta material fick sitt namn på grund av dess karakteristiska förmåga att producera ett ganska klangfullt ljud när det lätt träffas av något metallföremål - översatt från tyska betyder "blad" "tydlig ringning".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin estetiska attraktivitet, unika struktur och varierade färgpalett används produkterna för fasadbeklädnader och inredningsarbeten. Råvaran för tillverkning av klinker är en speciell lera med unika fysiska och tekniska egenskaper, den bränns vid en temperatur som överstiger 1000 grader till maximal sintring. Under denna behandling bildas en glasartad massa på ytan, vilket gör teglet så attraktivt i utseende.

Bild
Bild

Historien säger att klinkerblock först tillverkades i mitten av 1700 -talet i Nederländerna. Vid den tiden var Europa uppslukat av en byggboom, vilket ledde till brist på byggmaterial, vilket resulterade i att ingenjörer och tekniker från den tiden tvingades leta efter nya alternativ för tillverkning av block och tegel. För första gången användes produkten för asfaltering av vägar, i yttre och fysiska funktioner såg den mer ut som en kullersten, men samtidigt var den mycket lättare att installera och mycket billigare. Allt detta ledde till produktens höga popularitet vid konstruktion av stadsvägar.

Början av 1800 -talet präglades av en kraftig tillväxt i tillväxten i de största europeiska städerna . De befintliga stenbrotten kunde inte klara byggtempo och kunde inte helt förse städerna med den mängd material som krävs för att bygga nya byggnader. Detta ledde till behovet av att söka efter ett nytt material som, när det gäller dess driftsparametrar, skulle likna mycket natursten, men samtidigt skulle det kunna produceras snabbt, enkelt och i valfri volym. Detta ledde forskare till tanken att använda klinker inte bara för vägar, utan också för byggande av hus.

Bild
Bild

Under denna period började små arteller växa fram, som behärskade produktionen av detta material - med tiden blev de flesta av dem de största företagen som fick ett världsnamn. Många av dem betraktas fortfarande som ledande inom segmentet byggmaterialproduktion. Så, låt oss ta reda på vad en klinkersten är.

Det är en byggsten med ökad hållfasthet, låg vattenabsorption och exceptionell dekorativ effekt. En uppsättning sådana kvaliteter gör den lämplig för användning i aggressiva yttre miljöer för inredning och fasaddekoration. Klinker tegel kännetecknas av en vanlig form och liknar en parallellpiped med en grov yta. Utbudet av färger är ganska brett - från halmnyanser till fyllig choklad.

Bild
Bild

På grund av det faktum att materialet i tillverkningsskedet utsätts för temperaturer upp till 1400 grader, får tegelstenen en ökad densitet, som är 1 ton per kvadratcentimeter. Denna tegel är resistent mot svampar, röta, mögel och andra mikroorganismer som kan förstöra själva materialet och utgöra ett hot mot människors liv och hälsa. Produktionen av klinkerstenar överensstämmer med gällande föreskrifter och byggnormer som fastställts i GOST 32311.

Bild
Bild

Specifikationer

De tekniska egenskaperna hos klinkerstenar beror på särdragen i dess produktion. Till att börja med bör du veta att för tillverkning av sådana produkter används endast en speciell typ av lera, som kallas "mager". För detta används mineralmaterial av magmatiskt ursprung. Blandningen eldas i ugnar vid temperaturer från 1000 till 1400 grader upp till fasen av glasfasen - detta är skillnaden mellan klinkerblocket från det vanliga, som avfyras vid 600-800 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den unika produktionstekniken gör det möjligt att uppnå en hög styrka, motståndskraft mot allvarliga mekaniska skador och långvarig nötning i en grad som överstiger motsvarande parameter för även betong av högsta kvalitet. Till följd av exponering för höga temperaturer får produkten särskild hygroskopicitet så att vattenabsorptionskoefficienten endast är 8%. För jämförelse, för vanliga röda keramiska tegelstenar, ligger denna parameter i intervallet 20-25%.

Låt oss stanna lite mer i detalj om funktionerna i produktionscykeln för tillverkning av klinkerstenar. För bildning av sådana block används leror med ett överskattat innehåll av aluminiumoxid, vars andel är 20-25%. Närvaron av dessa komponenter minskar kraftigt råmaterialets viskositet och förhindrar därigenom deformation av den färdiga produkten under lerbränning. Om råvaror med lågt innehåll av oxider används i produktionen berikas de preliminärt med kaolin.

Leran innehåller också järnoxid, vars andel når upp till 8%, på grund av vilken tegelstenen får en ganska karakteristisk färg . Samtidigt bör mängden av dessa ämnen inte vara högre än de fastställda normerna, annars kommer ett fast lager att uppstå på blockets yta, vilket kommer att störa frisättningen av koldioxid från insidan, vilket leder till bildandet av oegentligheter, svullnader och deformationer.

Råvaran bör inte innehålla mer än 8% kalcium. Om koncentrationen av denna komponent överskattas, minskar sintringstiden, vilket i sin tur leder till allvarliga deformationer av den färdiga produkten. Dessutom ökar sannolikheten för att porer i inre håligheter uppträder, vilket ökar vattenabsorptionshastigheten och minskar tegelns livslängd. Koncentrationen av magnesiumoxid i leran bör ligga kvar på 3-5%, om andelen av ämnet är högre kan detta krympa leran och förvränga de färdiga blocken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerprodukter tillverkas med två huvudmetoder: extrudering eller pressning. I det första fallet blandas alla beredda råvaror tills en homogen massa erhålls och skickas sedan direkt till en speciell behållare, som kallas en extruder. Här utsätts materialet för tryck, medan leran genom ett speciellt formhål pressas på transportören i form av en rektangulär remsa med uttalade geometriska parametrar.

Denna mätremsa, som rör sig längs bältet, formas till separata block -så här skapas de så kallade råa tegelstenarna, de skickas för torkning, där luftfuktigheten sjunker till 2-3%och sedan avfyras. Den största fördelen med denna teknik är tillverkning av tegelstenar av hög kvalitet med uttalade geometriska linjer och dimensioner. Samtidigt kräver en sådan produktionscykel höga energikostnader, vilket i allmänhet ökar produktionskostnaderna.

Genom att trycka kan du få billigare produkter, eftersom det minskar energikostnaderna avsevärt. Kärnan i metoden är att lermassan torkas, krossas till pulverform, hälls i speciella former och utsätts för högt tryck och en press. De färdiga blocken går sedan till speciella kamrar för torkning, där de förvaras i cirka två dagar vid 85 grader. Först då skickas tegelstenarna till ugnarna för eldning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat av denna teknik sintras leran nästan helt, vilket resulterar i att ett ganska starkt klinkerblock med de nödvändiga dekorativa egenskaperna bildas. Teknikfunktionerna gör produkten mer hållbar. De huvudsakliga fysiska och tekniska egenskaperna hos klinkerstenar är:

  • mekanisk hållfasthet - 25 MPa;
  • graden av vattenabsorption är mindre än 6%;
  • materialtäthet - varierar från 1600 till 2100 kg / kvm. m;
  • frostbeständighet - F 300;
  • värmeledningsförmåga - cirka 1, 17 W / mS;
  • tryckhållfasthet - från 250 till 350 kg / kvm. centimeter;
  • värmeledningsförmåga - 1, 15 V / Mk;
  • livslängd - upp till 150 år.
Bild
Bild

Naturligtvis, för en vanlig konsument, kommer dessa parametrar att säga lite, men för en professionell är de mycket viktiga.

Fördelar och nackdelar

Ökat motstånd mot långvarig frost och minskad vattenabsorption - allt detta avgör den största fördelen med klinkerstenar, vilket är användningstiden. Låt oss stanna kvar lite mer i detalj på dessa och andra fördelar med materialet.

Bild
Bild

Styrka

Till skillnad från traditionell keramik har klinkerblocket en mycket högre böjhållfasthet, såväl som kompression och nötning. Materialets hållfasthetsgrad motsvarar M300, på grund av vilken produkterna behåller sitt ursprungliga utseende i många decennier.

Bild
Bild

Låg vattenabsorptionskoefficient

Att komma in i något byggmaterial, fukt har den mest negativa effekten på det och förstör strukturen inifrån. Uppenbarligen, ju mindre vatten som kommer in i strukturen, desto mer hållbart och pålitligt blir detta material. Bland alla typer av tegel är det klinker som har en minsta vattenabsorption, som i genomsnitt är 3-6%, därför kommer inte ens långvarig kontakt med ett vattenhaltigt medium inte att leda till förstörelse och deformation av blocken.

Bild
Bild

Frostmotstånd

Klinkern tål upp till 200 frysnings- och upptiningscykler, materialet försämras inte ens vid extremt låga temperaturer, därför kan det användas i de nordligaste regionerna i vårt land.

Bild
Bild

Slitstyrka

Klinkerblock förlorar inte sina fysiska och tekniska egenskaper när de utsätts för salter, alkalier och syror. De förblir också oförändrade under UV -strålning.

Bild
Bild

Färgpalett

Klinkerstenar finns i ett brett utbud av färger som passar även de mest krävande husägare. Under produktionen går råvarorna igenom stadierna av sprutbetong och rustikering, på grund av vilka de får exklusiva texturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Miljövänlighet

Klinkerprodukter tillverkas endast av naturmaterial, även unika nyanser uppnås genom att blanda olika typer av lera. Därför uppfyller färdiga produkter alla miljökrav, avger inga giftiga ämnen och innehåller inte strålning.

Låt oss se vilka andra problem användningen av klinkerstenar kan lösa under konstruktionen . Säkert har många märkt att även nya byggnaders fasader täcks ganska ofta med en ful vit blomning (utblomstring). Detta fenomen beror på att salter och sulfater som finns i leran börjar komma ut med tiden. Sådant beteende är helt ovanligt för Klinker, även om källmaterialet, liksom alla andra, innehåller alla dessa komponenter. Men under bearbetningen förblir de helt enkelt inte: sulfater och salter, under påverkan av temperaturer på 1400 grader, sintras helt och börjar delta i smältan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat problem med motstående block är "skott", de är associerade med närvaron av kalcium- och magnesiumsalter i strukturen av leråvaror. Dessa ämnen, mycket tidigare än alla andra komponenter i råvaror, passerar i ett smält tillstånd och börjar fungera som lösningsmedel för alla andra komponenter. Det finns bara ett litet "men" - kanske är detta bara vid uppvärmning till mer än 1000 grader, och det är de förhållanden under vilka klinkerstenar avfyras.

Vid tillverkning av konventionella produkter används en lägre temperaturregim, därför förblir oxiderna helt i blocken, när de kommer i kontakt med vatten börjar de öka i volym, vilket leder till ytdefekter. Folk kallar dem också dutik eller skott. Allt vore bra om dessa fenomen bara försämrade utseendet, men de leder till sprickbildning - och detta minskar väsentligt livslängden för strukturen som helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana exceptionella kvaliteter ledde till den ganska höga kostnaden för klinkerstenar, vilket kan kallas den största nackdelen med blocken. Inte alla ryssar kan köpa klinker. Dessutom kräver klinker användning av speciella bindemedel; traditionella cement- och kalkblandningar är olämpliga här. Tja, en annan nackdel är att skuggan kan skilja sig åt i olika satser, så när du köper byggmaterial, försök att köpa allt från ett nummer, för detta måste du veta exakt i förväg hur många tegelstenar du behöver.

Vyer

Klinkermaterialalternativen som presenteras idag förklarar funktionerna i användningen av alla typer av sådana produkter.

Fasadplattor Är en separat underart av material i små bitar, som används som fasadmaterial för olika inredningsarbeten i rum av alla typer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknisk klinker hittade en bred tillämpning för utformning av trädgårdsvägar, liksom trottoarer, områden både utomhus och inomhus. En separat typ av sådant material är stenläggningsklinker - det har samma användningsriktning, men skiljer sig åt i en högre kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentät klinker - denna produkt köps vanligtvis för konstruktion av hydrauliska konstruktioner som drivs under hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserad klinker gör det möjligt att producera inre och yttre ytor med olika former. Produkter hör i regel till kategorin små bitar, därför kan de bilda olika hörnelement på dekorativa ytor.

Det bör noteras att tillverkningen av alla typer av klinker (utöver fasaden) inte är standardiserad på något sätt enligt lag, därför utförs den i full överensstämmelse med de tekniska villkoren för en viss tillverkare. Klinkerblock produceras i en mängd olika format - från klassiska till icke -traditionella, den här funktionen låter dig implementera alla designidéer.

Bild
Bild

Standardstorlekar är:

  • bassten - 24x11, 5x7, 1cm;
  • enkel - 25x12x6, 5 cm;
  • euro - 25x8, 5x6, 5 cm;
  • halv - 25x6, 2x6, 5 cm.

För icke-standardiserade formulär är avvikelser från de angivna indikatorerna tillåtna. Teglens vikt varierar från 1, 6 till 3, 3 kg. Klinkerblock kan vara ihåliga och fylliga, och beroende på produktionstekniken skiljer man tegel som erhålls med metoden för handgjutning och transportband.

Bild
Bild

Design

När du väljer fasadmaterial är tegelns färgskala och struktur ganska viktig. En byggnad, särskilt om det är en bostadshus, ska inte bara vara stark och hållbar, utan också attraktiv. Det är därför som ägare till stugor och privata hus ofta köper klinkerblock, så att du kan välja de nödvändiga färgerna och nyanserna så att huset verkligen blir exklusivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att lista alla toner där dessa produkter produceras under mycket lång tid, färgpaletten har flera dussintals nyanser, inklusive vit, halm, gul, brun, grå, choklad, röd, brun, terrakotta, lila, blå, svart och många andra. Tegelstenar kan kombineras med varandra, vilket skapar en intressant blandning av olika färger och nyanser, och vissa tillverkare tillverkar till och med tegelstenar med mjuka övergångar, till exempel från rött till lila.

Texturer kan också vara mycket olika - släta, flisade, räfflade, spritsade, "som en sten" och så vidare . Ganska populära är tegelstenar gjorda "antika" - det vill säga artificiellt åldrade. Det är anmärkningsvärt att för att uppnå sådana effekter är blockets yta inte täckt med någonting. Alla nyanser erhålls genom att kombinera flera typer av leror och exponering för olika temperaturförhållanden under eldning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Klinkerstenar används i stor utsträckning för att bekläda fasader på byggnader och strukturer för olika ändamål - från stora detaljhandels- och kontorsanläggningar till små privata hus. Under de senaste åren har staket och staket i den privata sektorn uppförts i stor utsträckning från dessa block, dessutom är materialet lämpligt för att ordna källare och källare, det är oumbärligt för inredning. Låt oss titta närmare på de mest populära klinkerapplikationerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fasad

Modern byggnadsteknik involverar alltmer konstruktion av treskiktsväggar, som består av en grundläggande tegelsten, ett lager isolering och klinkerbeklädnad. En sådan design uppfyller alla krav för konstruktion av bostadshus, medan en sådan byggnad ser väldigt imponerande och snygg ut. En sådan fasad är resistent mot olika mekaniska skador och ogynnsamma naturliga påverkan, och den minskade vattenabsorberingen skyddar väggarna från förstörelse, tillväxt av svamp och mögel, vilket är farligt för hälsan. Det är anmärkningsvärt att beklädnaden av ett sådant material lätt kan demonteras, så om det behövs kan du enkelt och enkelt byta ut den värmeisolerande beläggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Väggar

Klinkerblock rekommenderas ofta för väggkonstruktion, så strukturen blir mer solid, stark och mycket hållbar. I detta fall består taket av två lager - murverk av vanliga keramik- eller silikatstenar och fasadklinkerns murverk. I detta fall är båda väggarna fixerade till varandra med hjälp av ankare av rostfritt eller galvaniserat stål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Andra användningsfall

Förutom fasadbeklädnader och väggkonstruktion kan klinkerprodukten användas för att implementera en mängd olika arkitektoniska och designidéer. Klinkern används för konstruktion av utomhusgrillar, grillar samt ugnar, pelare och staket. Särskilt populärt var materialet för anläggning av trottoarer, stigar och trottoarkanter. Tack vare sitt rika färgschema passar det perfekt in i landskapsdesignen och skapar ganska snygga accenter i arrangemanget av angränsande territorier, stadsparker och torg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styling

Installation av klinkerblock måste utföras i enlighet med tekniska krav. Det första lagret läggs vanligtvis utan att använda en speciell lösning. Detta är nödvändigt för att få en jämn och tydlig markering av de vertikala sömmarna. Som regel är deras bredd cirka 1 cm. Efter att alla markeringar är helt applicerade på fasaden kommer den första horisontella sömmen också att märkas, vars bredd är cirka 1,5-2,5 cm. Tegelstenen läggs ut i hela lager med hänsyn till deras genomsnittliga höjder.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man bildar ventilationshål i väggen är det nödvändigt att skapa förutsättningar för fri luftrörelse i den nedre delen av sådant murverk. För att göra detta, lämna en vertikal söm ofylld var fjärde rad. När du skapar varje efterföljande lager av murbruk måste du se så att det inte fyller det fria luftutrymmet, för detta pressas det med en murslev mot blocken med kraft. Alla efterföljande lager måste läggas ut till mitten av varje lager. När läggningen är klar är det nödvändigt att skrapa murbruk ur sömmarna till en fördjupning på cirka 1,5-2 cm, för detta använder de vanligtvis en murslev.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Klinkerstenar levereras till vårt land från Kina, Tyskland, Holland, Polen och Spanien, även om vissa ryska tillverkare nyligen har behärskat tillverkningen av sådana block. Som regel kan exklusiva produkter endast köpas på beställning, men budgetalternativ finns tillgängliga i alla järnaffärer i varje stad i Ryssland.

CRH Är en av världsledarna inom tegelproduktionssegmentet. Varumärket har funnits på marknaden i över 40 år och samlar ett stort antal tillverkningsföretag i olika länder under sin vinge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

ADW Klinker - denna oro har sålt sina produkter på vårt lands territorium i cirka 10 år och hela tiden har outtröttligt utökat sitt sortiment. Ett särdrag hos produkterna från detta märke är ett djärvt färgschema, som uppnås på grund av egenskaperna hos de använda råvarorna. Faktum är att endast vit lera och mineraliska multikomponenttillsatser används i produktionen, tack vare vilken nästan vilken önskad nyans som helst kan erhållas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

ADW Klinker - detta märke har snabbt blivit populärt de senaste åren på grund av dess verkligt tyska kvalitet. Produkter från denna tillverkare kan användas i områden med de svåraste vintrarna och behålla alla funktioner i sin helhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Daas baksteen Är ett holländskt företag med mer än ett sekel historia. Tegelstenen i detta delirium kännetecknas av nyanser och pittoreska färger. Produkterna är utformade som färgstreck eller penseldrag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rauf -företag Är kanske den enda välkända inhemska tillverkaren av klinkerstenar. Tyvärr är vår produktion av denna typ av byggmaterial ännu inte lika utvecklad som i Europa, men ryska tillverkare har också något att erbjuda konsumenten. Inhemska tegelstenar av detta märke uppfyller alla europeiska standarder, men priset för dem är mycket lägre och billigare, eftersom kostnaden inte inkluderar tullar, transportkostnader och andra betydande kostnadsposter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt recensioner från våra landsmän har det ryska företaget LSR också visat sig ganska bra

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Vissa människor tror att tegel inte har någon plats i inredningen i interiören, och tror att det är ett ganska "obekvämt" material - som om vi är på gatan och inte hemma. Samtidigt kommer många att hävda att detta är den största fördelen med klinker. Eftersom kontakten med kall sten, varm mysig matta med mjuka möbler och flytande gardiner skapar en riktigt hög stil.

Rekommenderad: