Massiv Tall: Vad är Det? Golvbrädor Och Fönsterbrädor, Soffor Och Hyllor, Bord Och Stolar, Matgrupper Och Andra Alternativ För Användning Av Massivt Trä

Innehållsförteckning:

Video: Massiv Tall: Vad är Det? Golvbrädor Och Fönsterbrädor, Soffor Och Hyllor, Bord Och Stolar, Matgrupper Och Andra Alternativ För Användning Av Massivt Trä

Video: Massiv Tall: Vad är Det? Golvbrädor Och Fönsterbrädor, Soffor Och Hyllor, Bord Och Stolar, Matgrupper Och Andra Alternativ För Användning Av Massivt Trä
Video: Solid Oak Dining Table 2024, Mars
Massiv Tall: Vad är Det? Golvbrädor Och Fönsterbrädor, Soffor Och Hyllor, Bord Och Stolar, Matgrupper Och Andra Alternativ För Användning Av Massivt Trä
Massiv Tall: Vad är Det? Golvbrädor Och Fönsterbrädor, Soffor Och Hyllor, Bord Och Stolar, Matgrupper Och Andra Alternativ För Användning Av Massivt Trä
Anonim

Massiv furu används ofta för olika konstruktions- och efterbehandlingsarbeten. Detta material är naturligt och miljövänligt. Samtidigt har den en bra indikator på styrka och hållbarhet. Idag kommer vi att prata om vilka typer sådant trä kan vara, samt hur man sköter det ordentligt.

Bild
Bild

Vad det är?

Massiv furu är ett material helt och hållet av naturligt trä. Det kan antingen bearbetas eller obearbetas. Produkter produceras på olika sätt, men samtidigt används massivt trä alltid som råvara . Tallbasen har en hög kvalitetsnivå. Det är mycket mer hållbart än många andra träslag, till exempel björk, lind, asp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det bör komma ihåg att kostnaden för ett sådant träd kommer att vara mycket högre jämfört med konventionella alternativ . Trädet kännetecknas av sitt presentabla utseende även utan fullständig bearbetning, det har en vacker och intressant konsistens. Dessutom kännetecknas tallmassivet av utmärkta värme- och ljudisoleringsprestanda.

Men samtidigt är det ganska känsligt för fuktens effekter, sådana produkter är mycket hygroskopiska, därför absorberar de vatten väl och behåller det. På grund av detta kan basen lätt svälla och deformeras kraftigt.

Bild
Bild

Översikt av arter

För närvarande produceras flera sorter av sådant byggmaterial. Låt oss överväga de vanligaste alternativen separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limmad

För tillverkning av en sådan bas, under sågning av nyklippta träd, tas de resulterande hela bitarna . Det är från denna råvara som den limmade produkten sedan produceras. Detta skarvade material består av flera lager samtidigt, de är anslutna till varandra med ett speciellt lim.

Varje enskilt lager kallas "lamell ". Vid limning av enskilda element måste längsgående och tvärgående delar alternera. I vissa av dess egenskaper är limmaterial mycket bättre än fast material. Det anses trots allt vara det mest hållbara. Ofta är olika möbeldesigner gjorda av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hela

En sådan bas är uteslutande tillverkad av rena och hela bitar av tall. På deras yta kan det inte ens finnas de minsta oegentligheter, knutar och andra defekter. De måste ha en perfekt plan yta.

Ett massivt tallmassiv tas vid tillverkning av olika elitmöbelprodukter, som har en ganska hög kostnad. Dessa strukturer är som regel också utrustade med dyra beslag och finish.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur används det?

Massivt furu kan användas i en mängd olika byggområden. Det används ofta för tillverkning av golvbrädor. Sådana golvbeläggningar kommer att ha utmärkt tillförlitlighet och hållbarhet. De kommer att hålla i många år. Förutom, ett golv dekorerat med en sådan bas kommer att ha ett presentabelt och snyggt utseende.

Dessutom är fönsterbrädor ofta gjorda med detta bearbetade trä. Sådana strukturer har en vacker och intressant design. De genomgår i regel ytterligare, mer grundlig ytbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Massiv furu används ofta vid tillverkning av dörrar. Dessa mönster kan ha vissa designfunktioner. Låt oss markera några av dem separat.

Fanerade dörrar . Dessa modeller har ett minimipris, de inkluderar en ramdel, som är mantlad med faner. Denna teknik används uteslutande för innerdörrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelerad . Dessa sorter innehåller också en ram på vilken specialpaneler är fixerade; de är små plankor av massiv tall. Ofta har just dessa dörrar en ovanlig design. Produkter hjälper till att ge utmärkt ljudisolering. Dessutom är de särskilt hållbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrar av massivt furu kan vara blinda. Ibland är de gjorda med olika glasinsatser. Dessa strukturer i skapandeprocessen genomgår nödvändigtvis maximal torkning och mer grundlig bearbetning. Materialet kan också användas för formning golvlister … Fast tall tas ibland när man bygger trappor med plattformar … Detta alternativ är perfekt för hus på landet. Ibland kombineras basen med ett däck. Liknande kombinationer kan användas för att skapa valv och utomhusbänkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tall är det bästa alternativet för att göra högkvalitativa och hållbara möbler . Oftast används ett sådant träd för att skapa små TV -stativ, de passar perfekt in i nästan varje interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, basen är tagen för tillverkning av hyllor i olika storlekar som kan installeras i alla rum . Tall används för att bilda pålitliga och maximalt starka ramar för stoppade möbler, inklusive fåtöljer och soffor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljusa furumöbler kommer att se bra ut i sovrum inredda i mörka färger. De kommer att späda det övergripande interiören, göra det vackrare och intressantare. Sådana produkter kan vara original halvantika stolar, små byråer och sängbord, garderober.

Massiva trämöbler kommer också att vara ett bra alternativ för kök . I det här fallet kan du köpa vackra skänk till sommarstugan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också köpa en hel matgrupp, som består av ett bord och flera stolar, som alla måste tillverkas i samma stil. Ibland används även furu för att skapa badrumsmöbler . Först och främst är små sängbord under handfatet gjorda av det.

Sådana träkonstruktioner kommer att ge rummet ett mer presentabelt och gediget utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Om ditt hem har möbler av massiv furu, måste du komma ihåg några viktiga regler för att ta hand om sådana produkter. Det här träet är känsligt för en mängd olika miljöpåverkan, inklusive extrema temperaturer, fukt, drag, vibrationer och olika mekaniska belastningar.

  • Sådana möbelkonstruktioner bör inte placeras nära värmesystem så att de inte utsätts för de negativa effekterna av höga temperaturer.
  • Om du kommer att placera produkter i badrummet eller i köket, bör du omedelbart se till att vatten från diskbänken inte kommer på möblerna. Om även en liten mängd fukt kommer på ytan måste vätskan torkas omedelbart så att trädet inte sväller.
  • Temperaturen i rummet där möblerna ska placeras bör ligga i intervallet från +10 till +25 grader. Denna temperaturregim är optimal för sådant trä.
  • När du placerar strukturer i köket, kom ihåg att du inte ska lägga för varma rätter på dem, eftersom efter det kan spår av en mörkare färg vara kvar på ytan, vilket kommer att förstöra hela utseendet.
Bild
Bild

Regelbunden kemtvätt av sådana strukturer rekommenderas . Dessutom bör detta göras nästan varje dag, eftersom de snabbt ackumulerar en stor mängd damm och andra föroreningar. Våt rengöring är inte lämplig för dem. Det är bäst att torka av tallarna med en bomullstrasa eller flanell. Ett sådant träd tolererar inte kontakt med olika kemikalier, så du bör inte använda sådana tvättmedel för rengöring heller. De kan skada möbelns yta.

Det bästa alternativet för massivt trä kommer att vara speciella vaxpoleringsmedel, som gör det möjligt att inte bara rengöra ytan på produkterna bra utan också att ge dem ett fräschare och vackrare utseende . Även idag tillverkas speciella rengöringskompositioner, speciellt utformade för vård av sådana möbler. Olika slipande ämnen måste överges helt, eftersom de kan förstöra utseendet på det behandlade träet.

Om det kommer fettiga fläckar på produkterna måste de avlägsnas omedelbart med en mjuk, torr trasa. För att bli av med envis smuts kan du använda citronolja, som snabbt mjukar upp nästan all smuts.

Rekommenderad: