Nitrofoska: Vad Det är, Gödningsmedlets Sammansättning, Dess Användning I Trädgården Och Instruktioner. Vad är Nitrofoska För?

Innehållsförteckning:

Video: Nitrofoska: Vad Det är, Gödningsmedlets Sammansättning, Dess Användning I Trädgården Och Instruktioner. Vad är Nitrofoska För?

Video: Nitrofoska: Vad Det är, Gödningsmedlets Sammansättning, Dess Användning I Trädgården Och Instruktioner. Vad är Nitrofoska För?
Video: Trädgårdstips del 3 - Gödsel 2024, Maj
Nitrofoska: Vad Det är, Gödningsmedlets Sammansättning, Dess Användning I Trädgården Och Instruktioner. Vad är Nitrofoska För?
Nitrofoska: Vad Det är, Gödningsmedlets Sammansättning, Dess Användning I Trädgården Och Instruktioner. Vad är Nitrofoska För?
Anonim

Många människor har känt till nitrofosfat sedan Sovjetunionens tid. Redan då var hon efterfrågad bland vanliga trädgårdsmästare och sommarboende, liksom specialister inom jordbruksindustrin. Nitrofoska är en klassiker som, som du vet, inte åldras eller dör. Därför, nu som tidigare, används detta gödningsmedel aktivt för att återställa jordens bördighet och öka avkastningen.

Bild
Bild

Särdrag

Tänk först på vad en nitrofoska är. Detta namn betyder komplex mineralsammansättning för markanrikning och växtnäring . Denna typ av gödselmedel produceras i form av vita eller blå granulat … Det är genom färg som du omedelbart kan skilja detta ämne från nitroammophoska, som det ofta förväxlas med. Nitroammophoska har en rosa nyans.

Nitrophoska -granulat tårta inte länge. I marken gödselkomponenter sönderdelas på kort tid till joner, vilket gör dem lättsmält för växter . Nitrofoska är ett universellt gödningsmedel, eftersom det kan användas på alla typer av jord.

Men ett bättre resultat visas på sura och neutrala jordar.

Bild
Bild

Förening

Den kemiska formeln för denna unika produkt är baserad på följande kemiska huvudämnen:

  • kväve (N);

  • fosfor (P);
  • kalium (K).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa komponenter är oförändrade, bara deras innehåll ändras i procent. Effekten av toppdressing visas nästan omedelbart på grund av kvävehalten . Och på grund av fosfor förblir denna effekt effektiv länge. Förutom, sammansättningen av nitrofoska inkluderar andra element som är användbara för växter och jord:

  • zink;
  • koppar;
  • mangan;
  • magnesium;
  • bor;
  • kobolt;
  • molybden.
Bild
Bild

När du väljer ett gödningsmedel i form av granulat det är bättre att föredra en komposition med ungefär lika stora andelar av huvudkomponenterna (N = P = K) … Om du behöver toppdressing i upplöst form behöver du ett gödningsmedel med ett betydande innehåll av magnesium. För ett sådant fall är det mest optimala följande förhållandet mellan komponenter i procent:

  • kväve - 15%;
  • fosfor - 10%;
  • kalium - 15%;
  • magnesium - 2%.
Bild
Bild

Olika sorter

Enligt de kvantitativa indikatorerna för huvudkomponenterna i gödningsmedlets sammansättning skiljer sig flera typer av nitrofoska åt. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Svavelsyra (eller svavelsyra)

Detta ämne kännetecknas av hög svavelhalt . Apatitmaterial fungerar som grund för att skapa sådant gödselmedel. Produktionsprocessen är baserad på ett system av salpetersyra-svavelsyra . När svavel kommer in i jorden ökar det växternas motståndskraft mot sjukdomar, extrema temperaturer, brist på vatten och ökar deras produktivitet.

Svavel behövs särskilt av växter från baljväxterfamiljen, liksom kål, lök, vitlök, potatis och tomater.

Bild
Bild

Sulfat

Det kännetecknas av ett högt kalciuminnehåll . Sådant gödningsmedel tillverkad av apatitemulsion, som behandlas med kalciumklorid . När kalcium tillsätts till jorden förbättras dess fysiska egenskaper, surheten och salthalten minskar. Fröna gror bättre, den kvantitativa indikatorn på fullvärdiga äggstockar ökar.

Många blommande prydnadsväxter, bärbuskar och grödor som används i landskapsdesign behöver sulfatnitrofosfat.

Bild
Bild

Fosforit

Denna typ av nitrofoska innehåller en stor mängd fosforsalter, som är i stort behov av grönsaksgrödor . Apatit eller fosforit tas som grund. Produktionsprocessen innebär samtidig behandling med ammoniumsulfat . Användning av sådant gödningsmedel rekommenderas för sod-podzolic jord, sandig lerjord och tunga leror. På grund av det höga innehållet av fosfor i bär, grönsaker och frukter förbättras näringskvaliteten och grobarheten ökar och accelererar.

Fosfatnitrofoska stimulerar också blomningen och förlänger växternas livslängd.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Om vi utför en jämförande analys av nitrofoska med andra gödningsmedel kommer dess följande fördelar att vara uppenbara

  1. Den optimala procentuella kombinationen av huvudkomponenterna gör det möjligt att uppnå tillräcklig markmineralisering med utmärkt assimilering av nödvändiga mikroelement av växter.

  2. Gödningsmedlets beståndsdelar släpps snabbt och enkelt ut i jorden, absorberas och assimileras av växter genom rotsystemet.
  3. Gödsel appliceras på jorden på olika sätt - du kan välja det mest praktiska alternativet för dig själv.
  4. Möjlighet att applicera på olika jordar efter sammansättning och typ.
  5. Hög hållbarhet tillhandahålls på grund av ytbehandling av granulat med en kondenserande komposition. Fram till utgångsdatumet kommer gödningsmedlet inte att klumpa sig och komprimera.
  6. Ekonomisk konsumtion av granulat (för 1 kvm. De kommer att behöva från 20 till 40 gram).
  7. Den granulära formen är lämplig för användning i torr eller löst form.
  8. Med korrekt applicering och följsamhet till doser ackumuleras inte nitrater i marken och växterna. Tack vare detta kännetecknas den resulterande grödan av höga indikatorer på miljövänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nitrophoska har också negativa egenskaper

  1. Gödningsmedlets korta hållbarhet (på grund av kväveföreningens höga flyktighet).
  2. Komponenterna är explosiva och brandfarliga. Under lagring och användning måste därför brandsäkerhetsåtgärder följas.
  3. Under mognaden av frukterna minskas befruktningens effektivitet kraftigt (det finns ett behov av ytterligare utfodring).
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Trots de positiva egenskaperna och egenskaperna är nitrofoska fortfarande inte ett absolut säkert gödningsmedel. Du måste applicera en viss mängd gödselmedel på jorden. Efterlevnad av doseringen kommer att utesluta en skadlig effekt på växter och människors hälsa. Här är några rekommendationer, vars efterlevnad låter dig navigera doseringen av läkemedlet för olika fall.

  1. Varje fruktträd kräver bara 250 gram gödselmedel . Små buskar (vinbär, krusbär och andra) kräver inte mer än 90 gram nitrofoska för varje planteringshål. Stora buskarter, som till exempel är irga och viburnum, behöver 150 gram utfodring.
  2. Barrträd svarar bra på nitrofoska -applikation . Gödsel tillsätts initialt vid plantering. Dess mängd beräknas beroende på plantans ålder och storlek. Till exempel kommer en medelstor thuja-planta inte att kräva mer än 40 gram. Nästa applicering av nitrofoska kan utföras först efter 2 år.
  3. För inomhusblommor är det nödvändigt att späda 50 gram av läkemedlet i 10 liter vatten . Sprutning utförs med denna lösning.
  4. Mogna prydnadsträd behöver mer befruktning därför måste du under varje sådan växt göra cirka 500 gram nitrofoska. Du måste först lossa och vattna zonen nära stammen.
  5. Inomhusväxter kan också matas med denna förening . I dessa fall kommer inte mer än 130 gram av ämnet att krävas för varje kvadratmeter.
  6. Grönsaksgrödor utomhus kräver max 70 gram per 1 kvm. m landning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Introduktionen av nitrofoska görs i enlighet med några obligatoriska regler. Låt oss lista dem

  1. För fleråriga grödor är det bättre att använda torrt gödselmedel, men jorden måste förfuktas och lossas. Dessa arbeten bör äga rum under våren.
  2. Det är bättre att genomföra nitrofoska i regnigt väder.
  3. Det är tillåtet att utföra förband på hösten under grävningen av platsen.
  4. Plantor under odlingsperioden kan också matas med nitrofos, vilket kommer att stärka de unga skotten. Det är bättre att utföra denna procedur en vecka efter plockningen. Gödningsmedlet måste lösas upp (16 g per 1 liter vatten). Återmatning utförs under plantering i marken. För att göra detta hälls 10 granulat i varje hål, som blandas med våt jord.
Bild
Bild

Varje gröda är speciell och unik, så utfodringsprocessen kommer att vara annorlunda. Tänk på instruktionerna för att göra nitrofoska för de mest populära grödorna.

  1. Potatis matas under plantering. För att göra detta hälls en matsked gödselmedel i varje hål och blandas med jorden. Det är mycket lättare att applicera näringsämnet på hösten eller tidig vår. För varje kvadratmeter räcker det med att tillsätta 75 gram av ämnet.
  2. Kål matas flera gånger. Den första befruktningen utförs vid växande plantor. Den andra behandlingen utförs under plantering av groddar i marken, om inte nitrofoska tidigare applicerades i trädgården. Tillsätt en tesked av näringsblandningen till varje brunn. Tredje gången kan nitrofosfat appliceras efter 17 dagar, för vilket 25 g gödselmedel används för 10 liter vatten. För tidiga och mellansäsongsorter behövs inte den tredje utfodringen.
  3. Gurkor reagerar positivt på införandet av nitrofoska - deras avkastning ökar till 22%. Gödsel appliceras bäst på hösten på det område som kommer att upptas av gurkor. På den tredje dagen efter plantering av plantorna kan du befrukta den med en näringslösning (10 liter vatten per 35 g ämne). Häll 0,5 liter näringslösning under varje buske.
  4. Vinter och vår vitlök befruktad på våren. Det är bättre att använda urea först, och efter 2 veckor tillsätt nitrofosfat i löst form. 10 liter vatten kräver 25 g gödselmedel. Detta belopp spenderas på 3 kvadratmeter. m landning.
  5. Hallon krävande av jordens näringsvärde, därför måste utfodring utföras varje vår. För 1 kvm m måste du använda upp till 45 g granulat.
  6. Jordgubbe trädgårdsskötsel behöver också gödsla, vilket kan ske på våren och sommaren. Under plantering, som sker i augusti, kan dessutom 5 pellets placeras i varje hål.
  7. Prydnadsblommor det är bättre att mata med en sulfatgödsel. En lösning tillsätts till varje brunn (25 g per 10 liter vatten).
  8. För druvor bladsprutning är nödvändig. Denna procedur bör utföras efter solnedgången, vilket skyddar växten från brännskador.
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

När du arbetar med något gödningsmedel måste du följa reglerna och försiktighetsåtgärderna. Nitrofoska är inget undantag, därför är det viktigt att följa följande tips från experter när du använder det:

  • handskar och andningsskydd måste användas; utan dem är arbete med gödningsmedel förbjudet;
  • det är omöjligt att manipulera nitrofos nära en öppen eld, eftersom många komponenter är explosiva (minsta avstånd till eldkällan är 2 meter);
  • vid kontakt med gödningsmedlet i ren eller utspädd form på slemhinnorna (mun, näsa, ögon) är det nödvändigt att skölja dem med mycket vatten;
  • efter avslutat arbete med preparatet är det nödvändigt att skölja öppna delar av kroppen med varmt vatten och tvål.

För att nitrofoska ska behålla sina egenskaper fram till slutet av hållbarheten måste den ha särskilda lagringsvillkor:

  • lagring är förbjuden nära värmeelement och källor till öppen eld;
  • i ett rum med nitrofos bör den maximala luftfuktigheten inte överstiga 60%;
  • när de förvaras tillsammans med andra kemikalier kan gödselkomponenter reagera;
  • nitrofoska bör placeras på en plats som barn och husdjur inte har tillgång till;
  • för transport av gödningsmedel används marktransport; under transport måste temperaturregimen följas.
Bild
Bild

Vad kan ersättas?

Om nitrophoska inte var till salu eller den tidigare köpta blandningen redan har blivit oanvändbar, finns det alternativa alternativ för att lösa problemet med gödningsmedel. Här är vad experterna föreslår för sådana fall.

  1. Nitrofoska i en mängd av 100 g ersätts helt av en sådan blandning: 30 g ammoniumnitrat, 20 g superfosfat och 25 g kaliumsulfat.
  2. Nitroammofosk och Azofosk är mer avancerade versioner av nitrophoska. De skiljer sig från det ursprungliga gödningsmedlet i doseringen av olika komponenter. För att förstå dosen och inte misstas i gram när du använder dessa ämnen istället för nitrofoska måste du noggrant studera sammansättningen och bruksanvisningen för vart och ett av dessa läkemedel.

Rekommenderad: