Tjära (22 Foton): Vad är Det? Användning Av Flytande Tjära För Taket Och Dess Smältpunkt. Vad är Den Gjord Av? Sammansättning Och Densitet

Innehållsförteckning:

Video: Tjära (22 Foton): Vad är Det? Användning Av Flytande Tjära För Taket Och Dess Smältpunkt. Vad är Den Gjord Av? Sammansättning Och Densitet

Video: Tjära (22 Foton): Vad är Det? Användning Av Flytande Tjära För Taket Och Dess Smältpunkt. Vad är Den Gjord Av? Sammansättning Och Densitet
Video: 11 14 11 Roof Tar Patch... 2024, April
Tjära (22 Foton): Vad är Det? Användning Av Flytande Tjära För Taket Och Dess Smältpunkt. Vad är Den Gjord Av? Sammansättning Och Densitet
Tjära (22 Foton): Vad är Det? Användning Av Flytande Tjära För Taket Och Dess Smältpunkt. Vad är Den Gjord Av? Sammansättning Och Densitet
Anonim

Tjära är ett välkänt material inom konstruktion och produktion. I artikeln kommer vi att berätta hur det ser ut, vad det är gjort av, vad är dess tekniska egenskaper och användningsområden. Dessutom kommer vi kort att överväga om det är miljöfarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och vad är det gjort av?

Tjära är en rest av svart tjära som bildas under olja, bränsle, oljeavskiljning. Processen sker vid atmosfärstryck under vakuum av fraktioner som kokar bort vid höga temperaturer . Tjära har en hartshaltig fast eller flytande viskös konsistens. Består av restoljor efter destillation, aromatiska, paraffiniska, nafteniska kolväten. Den kemiska sammansättningen innefattar petroleumharts, karben, karbid, agidrid, asfaltogensyra, metallsuspensioner.

Under produktionen är tjärautbytet 10-45% av oljemassan . Det utsätts inte för destillation vid lågt tryck, det genomgår hydrokrackning, förgasning, koksning. Dess askhalt är mindre än 0,5%, densiteten är jämförbar med vatten. Den har en inte så mångsidig komposition i jämförelse med bitumen, vilket begränsar materialets omfattning.

Trots den yttre likheten med bitumen extraheras tjära artificiellt, det finns inte i naturen. För att förbättra dess hållfasthetsegenskaper tillsätts olika kemiska föreningar till kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaperna för ett material är relaterade till den typ av olja från vilken det är framställt och den bearbetningsteknik som används . Dessa faktorer bestämmer dess densitet, smältpunkt, flampunkt, kokspunkt. Till exempel erhålls de bästa råvarorna av hög kvalitet genom bearbetning av tjock oljetjära med ett massutbyte på upp till 8%. Materialet med hög hartshalt bearbetas till dieselbränsle. Tjärsubstansens viskositet och viskositet förmedlas av petroleumhartser. Temperaturmotståndet beror på asfaltener. Omedelbart före användning värms tjära till en flytande substans. Materialets pris beror på dess typ.

En sekundär resurs som kallas "surt slam" är industriavfall som genereras vid raffinering av vissa typer av raffinerade petroleumprodukter . Sura tjäror har en svart färg och en viskös substans. De innehåller restsyra (15-70%), liksom organiska föreningar. De måste återvinnas. Åldring av tjära sker under påverkan av ultravioletta strålar. Bituminös mastik torkar länge på grund av typen av tillsatser och nyanser av dess produktion. För olika arter tar detta 12-24 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Enligt GOST 783-53, som gäller för oljetjära, kan råvaror ha två kvaliteter (L och T). Dess relativa viskositet kan vara 18-30 och 30-45 vid 100 grader. Vattenhalten bör inte överstiga 0,5%.

Resten av fastigheterna är följande:

  • tjärdensiteten varierar inom 0,95-1,03 g / cm3;
  • smälttemperatur - från 12 grader (smälter när temperaturen stiger till 55 grader);
  • flampunkt är mellan 290 och 350 grader Celsius;
  • kokande kapacitet för ren tjära är 8-25%;
  • hällpunkt +55 grader;
  • innehållet i icke brännbara mekaniska suspensioner - högst 0,2%.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oljeslam bör inte innehålla vattenlösliga syror och alkalier . Kokpunkten under produktionen är från 450 till 600 grader Celsius (kokar vid olika temperaturer beroende på oljetyp). Specifik vikt på 1 m3 = 0, 95-1, 03. Förbränningsvärme - 41, 63 MJ / kg. Materialet är svårt att tvätta bort olika saker och föremål. Olika medel används för att ta bort tjärafläckar. Till exempel tvättas ämnet väl från saker med hjälp av speciella preparat, ammoniak, solrosolja (smör).

Du kan också bli av med fläckar med Coca-Cola, stärkelse, vit lera, kaustisk soda. Du kan ta bort ämnet från huden på händer, fötter och andra delar av kroppen med vit sprit eller aceton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Svart tjära används inom olika bygg- och industriområden. Appliceringsmetoderna är varierande . Till exempel används materialet vid tillverkning av bitumen (konstruktion, väg, tak), koks med låg aska och brännbara gaser. Den producerade bitumen kan användas för vägbyggen vid olika tider på året under olika temperaturförhållanden. De är impregnerade med vägkross i områden med olika klimat.

Förutom vägar, motorvägar, asfaltläggning, vattentätning används den som en gummimjukare . Det är en komponent i smörjoljor, motorbränsle. De smörjer grova delar och olika mekanismer. Isolering är gjord av det för taket, det används för bearbetning av trä. Det är den övre ytan av vägar, som används för fundament. De kan fylla taket i garaget, lappa vägytor, båtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Harts används som tätningsmedel i byggnadskonstruktion . Konstruktionstjärna anses vara den bästa typen av material. Han har en överkomlig kostnad. Den levereras till föremål inom specialtransport, har hög teknisk prestanda och beprövad kvalitet. Takharts används för tillverkning av takmaterial, mastik, glasin, rubemast, hydroglasisolering. Med sin hjälp produceras en primer, rubitex och glaselast. Utseendet på vägen ökar beläggningens slitstyrka.

Sur tjära används vid tillverkning av desinfektionsmedel och tvättmedel . De används för att producera bituminösa bindemedel av hög kvalitet. Spädat hårt harts kan användas för att måla basen i ditt hem. Bränsleolja tillverkas av den. Tjärbearbetningsprodukter har funnits tillämpning inom gjuteri och elektriska områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Harts används för att fanera läder och trä . Det används vid tillverkning av färger och lacker, polymerindustrin. Oftast används tjära som råvara för bearbetning. Sorter med mycket hartsartad komposition bearbetas genom hydrogenering till bensin. Gummi tillverkas av oljiga material. Tjära används för att täcka bilarnas bottnar för att förhindra korrosion.

Och det används också för att erhålla SO2 med vidare bearbetning till svavelsyra, andra ämnen. Sot och styren-indenhartser framställs av det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fara för miljön

Surtjäror förorenar naturen, de klassificeras som den andra klassen av faror. Faroklassen för bitumen som erhållits från dem har reducerats till den fjärde (låg risk) . Detta är en av åtgärderna för att skydda djurlivet. Den resulterande bitumen förorenar inte miljön och löses inte upp i vatten. Det är inte radioaktivt, det lagras i hermetiskt tillslutna fat med en hårt pressad botten.

Surtjäror är farliga inte bara för växten, utan också för djurvärlden . Det finns dock inga speciella rationella sätt att göra sig av med dem. Därför hälls avfall helt enkelt i stora lagringsdammar. Under påverkan av redoxprocesser som spontant sker i lagringsutrymmen frigörs svaveldioxid. På grund av nederbörd rinner surt vatten ut från överfulla dammar, vilket försurar jorden och grundvattnet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är skadligt för miljön nära själva dammarna och påverkar också hälsan hos dem som bor i närheten . Sådan lagring av tjära uppgår till miljontals ton. Avfallshanteringsproblemet löses genom svavelsyrarening. På grund av komplexiteten i själva processen är reningsskalan dock otillräcklig. Tekniken innebär användning av dyra syrafasta råvaror, utveckling av speciella tekniker och lagringsförhållanden.

Av den anledningen utvecklas nya metoder för bortskaffande av surt slam idag, som tillgriper reglerna för bortskaffande av eldningsolja . Bitumen kasseras i vakuuminstallationer genom uppvärmning. Som ett resultat av detta bildas gas-, koks- och vätskesuspensioner, som används vid tillverkning av olika industrier.

Rekommenderad: