Förstärkning Av Tegel: SNiP Och Normer, Vi Väljer Ett Armeringsnät För Tegelrader

Innehållsförteckning:

Video: Förstärkning Av Tegel: SNiP Och Normer, Vi Väljer Ett Armeringsnät För Tegelrader

Video: Förstärkning Av Tegel: SNiP Och Normer, Vi Väljer Ett Armeringsnät För Tegelrader
Video: Support of Brick over Garage Doors 2024, Maj
Förstärkning Av Tegel: SNiP Och Normer, Vi Väljer Ett Armeringsnät För Tegelrader
Förstärkning Av Tegel: SNiP Och Normer, Vi Väljer Ett Armeringsnät För Tegelrader
Anonim

För närvarande är förstärkning av tegel inte obligatoriskt, eftersom byggmaterialet tillverkas med modern teknik, medan olika komponenter och tillsatser används som förbättrar tegelstrukturen, vilket garanterar en tillförlitlig anslutning mellan elementen.

Betongens hållfasthet ökar också, vilket eliminerar behovet av att använda nät för att förstärka tegelrader. Men för att säkerställa förbättrad stabilitet för vissa typer av strukturer enligt SNiP rekommenderas det fortfarande att använda ett armeringsnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Innan du bestämmer varför du behöver ett nät måste du överväga de olika typerna av denna produkt som används vid konstruktion av konstruktioner. Alla har sina fördelar och nackdelar, och därför måste du veta om var nätet kommer att användas bäst.

Förstärkning utförs för att förbättra hållfastheten hos hela strukturen . Det förhindrar också att väggarna spricker när grunden krymper, vilket inträffar under de första tre till fyra månaderna efter konstruktionen av strukturen. Användningen av ett armeringsnät gör det möjligt att ta bort alla laster från murverket, men det är nödvändigt att endast använda metall- eller basaltprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att stärka byggnaden och eliminera krympning kan olika armeringsalternativ väljas, oavsett vilket material de är gjorda av. Armeringsnät hjälper till att bygga väggar med bättre kvalitet, medan det rekommenderas att lägga det på ett avstånd av 5-6 rader med tegel.

Halvstensväggar är också färdiga med armering. För att göra detta, lägg nätet var tredje rad. I vilket fall som helst bestäms steget för dess läggning av strukturens hållfasthetsklass, själva nätet och basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används mesh VR-1 för att förstärka tegelväggar. Den kan också användas för andra typer av byggnadsarbeten och kan läggas på olika murbruk, inklusive lim för keramiska plattor. Detta nät har en maskstorlek från 50 till 100 mm och en trådtjocklek på 4-5 mm. Celler kan vara fyrkantiga eller rektangulära.

Produkten är hållbar och motståndskraftig mot aggressiva ämnen eller fukt . Den har ökad slaghållfasthet och kan behålla sin integritet i murverket även om basen är delvis skadad, vilket gör det möjligt att snabbt återställa den. Nätet bidrar inte till att murverkets värmeisolering försämras och kan vara upp till 100 år. Dess installation gör att du kan minska strukturens vibrationsnivå, den fäster perfekt på betong. Säljs i rullar för enkel transport.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mesh -egenskaper

Beroende på vilket material som används är armeringsnätet:

  • basalt;
  • metall;
  • glasfiber.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterialet väljs utifrån konstruktionens konstruktionsegenskaper där armeringen kommer att appliceras. Det sista nätet har den lägsta styrkan, och nackdelen med det första och andra är att de kan korrodera under drift. Trådnät används ofta för vertikal förstärkning. Det är tillräckligt starkt, men det kan orsaka vissa svårigheter när man lägger i en vägg, och därför är det nödvändigt att arbeta med sådant material mycket noggrant.

Basaltnät anses vara det bästa alternativet för tegelförstärkning ., som är hållbar och överlägsen i sina parametrar än metallprodukter. Dessutom läggs polymerkomponenter till detta nät under produktionen, vilket förhindrar korrosion och ökar motståndskraften mot skadliga faktorer.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alla galler som säljs idag tillverkas i enlighet med kraven i SNiP, och därför är det bara nödvändigt att följa normerna för tegel och väggar för att säkerställa deras hållbarhet. Ett sådant nät kan tåla en betydande brytbelastning, vilket är en viktig faktor för tegelväggar. Det är också lätt och kan enkelt passa in i väggar.

Andra fördelar inkluderar:

  • bra stretching;
  • lättviktig;
  • låg kostnad;
  • användarvänlighet.

Den enda nackdelen är att det är nödvändigt att lägga gallren korrekt och bestämma deras förbrukning beroende på väggtyp och fundamentets egenskaper. Därför bör specialister arbeta med sådana material för att säkerställa maximal effekt från konstruktion. Om det är analfabetiskt och felaktigt att lägga armeringsmaterialet, kommer detta bara att öka kostnaden för arbetet, men kommer inte att ge det förväntade resultatet och kommer inte att öka väggens hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Förstärkning kan utföras i följande alternativ.

Tvärgående

Denna typ av väggarmering innebär applicering av armeringselement på tegelns yta för att öka dess tryckhållfasthet. I detta fall rekommenderas det att välja speciella typer av trådnät med en diameter på 2 till 3 mm. Eller, vanlig förstärkning kan användas, som skärs i stavar (6-8 mm). Använd vid behov vanlig ståltråd om väggens höjd inte är särskilt hög.

Tvärarmering utförs vanligtvis under konstruktion av pelare eller skiljeväggar, och alla element i armeringsmaterialet installeras på avstånd, beroende på konstruktionstyp. De måste läggas genom ett litet antal tegelrader och samtidigt armeras med betong ovanpå. Så att stålet inte korroderar under användningsperioden bör lösningens tjocklek vara 1-1,5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

stav

För denna typ av ytförstärkning används armering, som är gjord av metallstavar skurna i en längd av 50-100 cm. Sådan armering läggs i väggen efter 3-5 rader. Detta alternativ används endast för vanlig tegelläggning och stavarna placeras på ett avstånd av 60-120 mm från varandra i vertikalt eller horisontellt läge.

I detta fall måste förstärkningsmaterialet gå in i sömmen mellan tegelstenarna till ett djup av 20 mm. Stavarnas diameter bestäms utifrån tjockleken på denna söm. Om det är nödvändigt att förstärka murverket kan du förutom stavarna även använda stålremsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Längsgående

Denna typ av armering är indelad i inre och yttre, och elementen inuti murverket är placerade beroende på armeringsdelarnas placering. Ofta används för denna typ av armering även stavar med en diameter på 2-3 mm, de installeras på ett avstånd av 25 cm från varandra. Du kan också använda en vanlig stålvinkel.

För att skydda sådana element från påverkan av negativa faktorer rekommenderas att täcka dem med ett lager av murbruk 10-12 mm tjockt. Installation av armeringselement utförs var 5: e rad tegel eller enligt ett annat schema, beroende på murverkets egenskaper. För att förhindra förskjutning och deformation av stavarna måste de fästas ytterligare på tegelstenarna. Om en betydande mekanisk belastning på strukturen antas under dess drift, är det möjligt att lägga förstärkningskomponenterna var 2-3: e rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

  • För murverk idag kan du använda olika typer av nät och samtidigt lägga dem i olika variationer, vilket hjälper till att revetera väggarna med dekorativa material, om det behövs. För att göra detta kan du dessutom lämna en liten mängd nät utanför murverket för installation av värmeisolering.
  • Det är absolut nödvändigt att ansluta de enskilda elementen i armeringsnätet till varandra i murverket.
  • Experter noterar att när du förstärker kan du välja vilken nätform som helst med kvadratiska, rektangulära eller trapetsformade celler.
  • Ibland kan maskorna tillverkas oberoende av varandra genom att ändra maskstorlek och trådtvärsnitt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När man installerar ett sådant förstärkningselement är det nödvändigt att sänka ner det mycket väl i lösningen så att det är belagt på båda sidor med kompositionen till en tjocklek av minst 2 mm.
  • Vanligtvis monteras armeringselementet genom 5 tegelrader, men om det är en icke-standardkonstruktion görs förstärkningen oftare, beroende på väggens tjocklek.
  • Allt armeringsarbete utförs tillsammans och materialet läggs med en överlappning. Därefter fixas det med en murbruk och tegel läggs ovanpå det. Under arbetet bör det observeras att materialet inte rör sig eller deformeras, eftersom armeringsstyrkan kommer att minska.
  • Alla produkter för förstärkning tillverkas i enlighet med GOST 23279-85. Det reglerar inte bara kvaliteten på dessa produkter, utan också deras styrka och innehållet av polymerfibrer i kompositionen.
  • Om det behövs kan armeringen läggas med en cementkomposition, men detta minskar värmeledningsförmågan hos själva strukturen och dess ljudisolering.
  • Om du behöver använda ett förstärkningsnät när du lägger dekorativa tegelstenar, rekommenderas det att använda produkter med liten tjocklek (upp till 1 cm), som kan dränkas i ett litet lager av murbruk. Detta kommer att ge väggen ett attraktivt utseende och öka livslängden för hela strukturen, vilket förbättrar dess stabilitet med ett minimalt lager av murbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se, trots att murprocessen är ganska komplicerad och kräver deltagande av specialister, kan väggarna förstärkas på egen hand, med förbehåll för nödvändiga regler och föreskrifter. Vid genomförande av åtgärder måste man komma ihåg att förstärkning av strukturer under konstruktion av strukturer också avser byggnadsarbete. Därför måste alla åtgärder utföras med beaktande av kraven i SNiP och GOST, vilket kommer att bidra till att förlänga byggnadens livslängd, trots ökningen av kostnaden för dess konstruktion.

Du kan lära dig mer om förstärkning av murverk i videon.

Rekommenderad: