Design Av Pannrum: Normer I Ett Privat Hus, Plan För Ett Våningshus Med 3 Och Två Sovrum Och Ett Pannrum, Design Av Installationer

Innehållsförteckning:

Video: Design Av Pannrum: Normer I Ett Privat Hus, Plan För Ett Våningshus Med 3 Och Två Sovrum Och Ett Pannrum, Design Av Installationer

Video: Design Av Pannrum: Normer I Ett Privat Hus, Plan För Ett Våningshus Med 3 Och Två Sovrum Och Ett Pannrum, Design Av Installationer
Video: Gammalt Pannrum Blir Tvättstuga 2024, April
Design Av Pannrum: Normer I Ett Privat Hus, Plan För Ett Våningshus Med 3 Och Två Sovrum Och Ett Pannrum, Design Av Installationer
Design Av Pannrum: Normer I Ett Privat Hus, Plan För Ett Våningshus Med 3 Och Två Sovrum Och Ett Pannrum, Design Av Installationer
Anonim

Att få värme är otänkbart i dessa dagar utan olika panninstallationer. Men de måste installeras i speciella rum. Efter att ha fått reda på allt som finns att veta om design av pannrum, befriar människor sig från många bekymmer och garanterar sig ett bekvämt liv.

Bild
Bild

Vad ska man överväga?

De grundläggande normerna för att skapa pannrum i ett privat hus är inte fasta i SNiP, som har tappat sin kraft länge, men i SP 89.13330.2012. Men redan i titeln noteras det att detta är en moderniserad version av byggreglerna som antogs 1976. Formellt hänvisar dokumentet till industrisegmentet, men ingen bryr sig om att tillämpa samma standarder i vardagen. Vid beräkning av den totala förbrukningen av värmeenergi måste man ta hänsyn till skillnaden mellan toppbelastningen för varje enskild konsument, inklusive i tid. Det är nödvändigt att göra allt så att även i lägsta läge (sommarperiod) verifieras och är pannorna i drift utan problem.

Öppen installation av pannutrustning är tillåten om den är konstruerad för detta av tillverkarna. Du måste också vara uppmärksam på de oundvikliga bruseffekterna. Layouten för all utrustning och tekniska lösningar måste säkerställa:

  • optimal säkerhetsnivå;
  • tillförlitlighet i arbetet under olika förhållanden;
  • enkelt underhåll av utrustning och dess justering;
  • möjligheten till mekanisering och / eller automatisering av maximalt antal operationer;
  • förenklad hantering i normala situationer och nödsituationer;
  • pannrummets ekonomiska effektivitet;
  • miljö- och sanitärsäkerhet för pågående projekt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsteg

Förberedelse före projekt

Denna etapp är obligatorisk för alla planer på att skapa pannhus, även för lågeffektsanläggningar med pelletsbränslesort. Professionella kommer enkelt att kunna beräkna de verkliga behoven hos objekt för termisk energi . De kommer dock också att vara engagerade i valet av själva bränslet och fastställandet av nödvändiga tekniska parametrar. Det är på den information som samlas in i detta skede som kvaliteten på det framtida projektet och dess funktion under olika förhållanden beror.

Utvecklarna försöker förutse alla åtminstone några möjliga negativa faktorer och att tänka på hur de kan hjälpa till i förväg.

Bild
Bild

Samla dokument

Ett sådant tekniskt komplext arbete som skapandet av ett pannhus är otänkbart utan omfattande dokumentation. Tekniska specifikationer utarbetas i djupet av specialiserade organisationer. De involverade specialisterna kommer att bedöma villkoren för en viss plats ur ingenjörsgeologi och ingenjörsekologi . Dessutom kan komplexa tekniska och geodetiska undersökningar utföras. Med hjälp av dessa material och preliminära beräkningar kan du redan förbereda en allmän stadsplaneringsplan.

I denna plan visas de största möjliga indikatorerna som ett konstruerat pannhus kan ta . Det vill säga rationella begränsningar fastställs för dess höjd och effekt, för längd och djup för att lägga grunden, för den specifika belastningen på marken, för förbrukning av bränsle och andra resurser. Steget med att samla in dokument slutar med bildandet av ett projektuppdrag. Den föreskriver den exakta sammansättningen av den utrustning som används. Det är också nödvändigt att i uppdraget reflektera hela uppsättningen material som kan användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pannanläggningsdesign

Detta är det tredje steget i ordning, men inte i betydelse. I detta skede avgörs vanligtvis om huvudutrustningen kommer att placeras i ett privat hus eller i en bilaga till det. Specialister kommer att göra grundläggande ritningar och enhetslayouter . Det kommer att bli klart var man ska leverera el och vatten, var bränsle kommer att ackumuleras eller pumpas över.

I designprocessen skapas ett paket med dokument, enligt vilket det redan är möjligt att omedelbart påbörja byggnadsarbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samordning och godkännande

Oavsett hur bra själva projektet är är det oacceptabelt att bygga ett pannhus utan att överväga det (med en positiv slutsats) i statliga organ. Undersökningar och inspektioner kan vara av den mest varierande karaktären . Beroende på de specifika förutsättningarna kan studien av projektet utföras av både statliga och icke-statliga expertorgan. Ibland tillhandahålls en industriell säkerhetsundersökning vars slutsatser är korrekta måste bekräftas av Rostekhnadzor -specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter

Om det finns allvarliga medel kan människor till och med beställa en plan för ett envåningshus med 3 sovrum och ett pannrum med en total yta av det uppvärmda rummet på upp till 100 kvm. m och ännu mer. I det här fallet använder de både autonoma och termiska komplex som servas av stadstjänster. Det rekommenderas av säkerhetsskäl att flytta värmeutrustningen till ett separat rum . I överväldigande majoritet av fallen innebär ett pannrumsprojekt att två pannor används - och inte mer. Detta beror på det faktum att med ett stort antal av dem är det inte möjligt att säkerställa tillräcklig säkerhet.

Justeringen kommer att utföras enligt temperaturschemat, på grund av speciella indikatorer . Det är värt att notera att de i vissa fall för permanent uppehållstillstånd på hårda platser fortfarande använder pannhusprojekt med tre värmeenheter. Det är då vanligtvis tänkt att använda en sluten värmekälla.

För att garantera enheternas stabilitet måste du bygga på typiska projekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att prata om pannrummen som används för att leverera värme till baden . När det är planerat att endast värma upp ångrummet används en enkelspanna. Det är nödvändigt att använda dubbelkretsutrustning om det är nödvändigt att dessutom tillföra varmt vatten till tvättstugan. En ytterligare krets används för att värma golv och inomhuspool. Egenskaperna hos koleldade pannor bör också beaktas.

De kan användas både för stugor med en höjd av 2 våningar och för uppvärmning av duschar i bad och bastur . Användningen av antracit och andra typer av kol är mest praktisk i områden med låga förgasningsnivåer. Inuti kan placeras både genererande ånga och uppvärmningsvatten och kombinerade värmesystem. Koleldade pannor kan vara modulära (hopfällbara) eller helt stationära. Det är absolut nödvändigt att reflektera i projektet om bränsletillförseln kommer att ske centralt eller manuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pannrum för en industriell anläggning skiljer sig väsentligt från deras individuella typ . Och det är inte bara en fråga om de stora komponenterna som används. Oftast inom industrisegmentet används naturgas eller flytande gas. Byggnadens tekniska och ekonomiska parametrar måste beaktas. Dessutom beaktas processkartor.

Bild
Bild

När vi återgår till utformningen av pannrum för ett privat hus, är det nödvändigt att påpeka att de huvudsakligen tilldelas utrymme på bottenvåningen . Om ett garage är anslutet till huset, är det logiskt att kombinera pannrummet med det. Övergången mellan grovkammarens två zoner sker genom vestibulen. För uppvärmning används endast standard industriell utrustning, placerad enligt standarddesign. Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla luftutsläpp genom ventilationskanalerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oacceptabelt att installera mer än 4 pannor i garaget, oavsett rummets yta. Minsta storlek på garagepannrummet är 6,5 m2, den minsta tillåtna höjden är 2 m . Trots att det verkar vara enkelt krävs det att bjuda in specialister att ansluta all utrustning. I själva huset kan en terrass utrustas om för ett pannrum. Golvet måste definitivt isoleras, annars tappar allt arbete helt sin mening.

I alla fall, ett alternativ vore utförande av form och återfyllning med expanderad lera . Om pannrummet gränsar till något kallrum, måste det finnas en isolerad förseglad dörr. Ibland används en vind för att dekorera ett improviserat pannrum. Varje typ av värmeutrustning placeras där, så länge de viktigaste säkerhetskraven är uppfyllda. Eftersom systemen inte kommer att placeras på första våningen är endast pannor av sluten typ tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

På vinden och på andra våningarna rekommenderas att installera väggmonterade gaspannor med en kapacitet på högst 30 kW. Denna resurs är tillräckligt för att värma ett litet hus. I designprocessen rekommenderas att du inte bara tar upp vanliga "sektioner" utan också tredimensionella modeller. Ett elektrisk kopplingsschema bildas också. Pannrummets totala volym bestäms av värmekällans effekt:

  • upp till 7,5 m3 är begränsad till 30 kW;
  • i en storlek av 13, 5 kubikmeter. m, du kan redan installera utrustning från 30 till 60 kW;
  • pannor som genererar 60-200 kW värme måste installeras i rum med en kapacitet på minst 15 kubikmeter. m.

Experter insisterar på att alla pannor som använder eldat bränsle ska vara utrustade med luftövervakningssystem. Det är mycket bra om automatiseringen kan stänga av en farlig enhet när den upptäcker gasförorening. Alla pannor med en effekt över 100 kW kan endast installeras med direkt tillstånd från tillsynsmyndigheterna. För elektriska värmekällor måste tillståndet erhållas från och med en effekt på 15 kW.

Lämpliga behörigheter måste läggas till i projektdokumentationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt yrkesverksamma bör pannans anslutning till skorstenen utföras så rakt som möjligt, utan avsatser och böjningar. Stängda kondenserande pannor installeras utan rörstramning . Takpannrum kan inte placeras på golvet i vardagsrummet. De ska inte heller få ansluta sig till bostadsutrymmet. Om byggnadens höjd är 26,5 m är det tillåtet att sätta pannrummet på taket endast med godkännande från brandmyndigheterna. det är mycket lättare att tillhandahålla en annan lösning.

Miniminivån för brandmotstånd för delar av takpannrum är minst 45 minuter . Dessa rum bör ha en utgång direkt till taket. Vid tillförsel av gas antas det att trycket i gasledningen inte överstiger 5 kPa. Högre tryck kan endast användas i industriella värmekomplex, och detta måste motiveras. Alla skorstenar måste resa sig över backpunkten.

Vi får inte glömma golvets vattentätning (oavsett den specifika typen av pannrum) . Ignorera inte heller de arkitektoniska och designegenskaperna hos lokalerna. Bara med en balans mellan utseende och funktionalitet kan vi säga att projektet är genomtänkt. Professionals rekommenderar att du använder BIM -teknik i designen.

Ett bra projektteam kommer definitivt att inkludera en uppskattning i dokumentationspaketet så att det är tydligt vilka kostnader att fokusera på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dokumentationspaketet för ett stort pannhus inkluderar:

  • samordning av vattenanvändning;
  • dokument som motiverar designbeslutet;
  • information om tekniska undersökningar (enligt del 47 i stadsbyggnadskoden);
  • beskrivning av nätverkets egenskaper vid anslutningspunkterna;
  • tillstånd relaterade till markförvaltning och andra juridiskt reglerade frågor;
  • äganderättshandlingar till territoriet och byggnaderna.
Bild
Bild

Här är några fler tips:

  • reflektera i projektet bränslelagerets kapacitet;
  • fixa måtten på enskilda ställningar;
  • ta hänsyn till värmeförluster för ventilation, liksom värmekällor som inte är relaterade till uppvärmning;
  • tillhandahålla endast användning av utrustning från stora välkända leverantörer;
  • tillhandahålla, om möjligt, autonoma brandsläcknings- och larmsystem;
  • visa i projektet alla tvärsnitt av rörledningar och ledningar.

Rekommenderad: