Förstärkning Av Golvbalkar: Hur Stärks Golvbjälkar I Armerad Betong, Metall Och Trä? Förstärkning Av Ruttna Balkar Underifrån

Innehållsförteckning:

Video: Förstärkning Av Golvbalkar: Hur Stärks Golvbjälkar I Armerad Betong, Metall Och Trä? Förstärkning Av Ruttna Balkar Underifrån

Video: Förstärkning Av Golvbalkar: Hur Stärks Golvbjälkar I Armerad Betong, Metall Och Trä? Förstärkning Av Ruttna Balkar Underifrån
Video: Hur gör snickaren - Montering av golvspån 2024, April
Förstärkning Av Golvbalkar: Hur Stärks Golvbjälkar I Armerad Betong, Metall Och Trä? Förstärkning Av Ruttna Balkar Underifrån
Förstärkning Av Golvbalkar: Hur Stärks Golvbjälkar I Armerad Betong, Metall Och Trä? Förstärkning Av Ruttna Balkar Underifrån
Anonim

Den tekniska processen med att bygga ett hus innebär fastsättning av bärande golvbalkar. De kan vara tillverkade av material med olika styrkor, men kräver av flera skäl förstärkning. Varför balkar blir oanvändbara och hur man återställer dem, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Hittills används följande inom konstruktion huvudtyper av golv:

trä

Bild
Bild

armerade betongplattor

Bild
Bild

metallkonstruktioner

Bild
Bild

räfflad

Bild
Bild

Klein plattor

Bild
Bild

Alla skiljer sig åt varandra i metoderna för förstärkning och materialet med vilket arbetet kommer att utföras.

Oftast är det mycket svårt att upptäcka skadade överlappningsområden . Som regel är baser gjorda av olika material placerade under dekorativt gips eller täckta med undertak, målade.

Det är därför som förstärkningen av golven måste utföras inte riktigt i tid, när uppenbara problem med byggnadsstrukturen börjar.

Bild
Bild

Det finns flera anledningar till att golv bör förstärkas för att undvika sprickor, sönderfall eller hängande plattor

  1. Först och främst kan orsaken vara en kränkning av själva processen med att installera golv under byggandet av ett hus.
  2. En annan anledning är ofta användningen av material av dålig kvalitet.
  3. För metallelement är accelererad korrosion möjlig.
  4. Oftast utförs förstärkning av golvbalkar om de är av trä. Deras försämring sker främst till följd av naturliga påverkan, till exempel med plötsliga förändringar i luftfuktighet eller temperatur.
  5. Armering av armerade betonggolv utförs på grund av en ökad belastning på bärkonstruktionen, sprickor, defekter under installationen eller ytterligare drift.
  6. Det finns ett behov av att slutföra ett golv i ett hus. Som en följd av en ökning av belastningen sker en omfördelning av slagkraften på alla komponenter i basen. Detta är också en av anledningarna som kräver åtgärder för att stärka husets stödstrukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparation av golv innebär att vissa element ersätts med mindre defekter eller förstärkning över hela området i ett kritiskt tillstånd.

Processen att förstärka golvet är ett ganska komplicerat företag, eftersom allt arbete måste utföras i ett begränsat utrymme (inuti byggnaden), och det är inte möjligt att mekanisera vissa operationer.

Bild
Bild

Förberedande arbete tar mycket tid

För att genomföra hela processen monteras monteringsstöd under strukturen som ska förstärkas. De placeras vertikalt. Bärelementen är gjorda av stockar eller stålrör och fixeras med distanser eller distanser. Därefter rengörs ytan som ska förstärkas. Ta bort färg, kalkning, skalning av betong, ruttna delar av balkarna. Det vill säga, de skapar optimala förutsättningar för bekvämligheten och säkerheten att flytta under taket.

Innan du fortsätter till förberedelserna och sedan till huvudstadierna i arbetet bör du ha en viss plan för att stärka grunden (teknisk karta). Det är nödvändigt att känna till värdena för de befintliga lasterna och att beräkna antalet mekanismer och material för genomförande av åtgärder för restaurering av befintliga balkar.

Det är bäst att tillgripa råd från erfarna byggare eller överlåta arbetet med att förstärka golvbalkarna till ett team av specialister.

Bild
Bild

Vad behöver du tänka på?

För varje typ av golv finns det ett antal funktioner som måste beaktas.

Till exempel, när du förstärker sträckta eller komprimerade metallbalkar, var noga med att behålla den ursprungliga tyngdpunkten. Eventuella ytterligare element bör placeras så att de inte påverkar styrkan hos den ursprungliga strukturen.

Bild
Bild

Svetssömmar kan deformeras . För att säkerställa högkvalitativ drift av ytterligare komponenter med det förstärkta huvudelementet bör höjden på sömbenet ligga på 3 till 6 mm. Längs kanterna på den förstärkta metallstrukturen är det nödvändigt att inte göra intermittenta, utan kontinuerliga sömmar. Bultar, nitar, förstärkningsremsor och matchade hörn bör placeras på platser där det är bekvämt att svetsa.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att försöka förstärka golven med material som är identiska med de som huvudelementen består av, samt att ha en uppfattning om deras mekaniska egenskaper. Det bör förstås i vilket spänningsspänningstillstånd metallstrukturen är, hur den påverkas av individuella skador. Välj i förväg hur du behöver förstärka golven och känna till tekniken i själva produktionscykeln.

Bjälkar av trä förstärks oftast på grund av deras förstörelse eller nedböjning. Den senare bildas eftersom konstruktionsbalken kan vara ett ruttet element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast utför de en fullständig byte av träbaser eller förstärker befintliga element. Om du planerar att öka massan (att bygga på till exempel en vind), kommer till det bärande golvet, var noga med att göra preliminära beräkningar. Belastningen på den kommer att förändras och omfördelas, så det är nödvändigt att korrigera dess tvärsnitt.

När det inte är nödvändigt att utföra en fullständig ersättning, men du hittar nedböjningen av träbjälkar, måste du ta hänsyn till det faktum att avböjning inom 10 mm anses normalt … Om denna parameter överskrids måste förstärkningen av överlappningen göras.

Vilken metod som är bäst lämpad för detta kan endast avgöras av en erfaren specialist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Armerade betongplattor är inte lätta att förstärka; detta kräver ingenjörskunskaper . Innan vi fortsätter med själva processen är det nödvändigt att ta hänsyn till basernas konstruktionsegenskaper. De är indelade i sammansatta och fasta strukturer. Förgjutna paneler läggs vanligtvis på väggar, längsgående balkar eller betongstolar.

Bild
Bild

Massiva golv tillverkas genom att hälla betong i en tidigare förberedd formning, uppförd ovanför armeringsburen. Metoderna för att återställa lastkapaciteten för olika plattor skiljer sig från varandra.

Bild
Bild

Först är det nödvändigt att fastställa orsakerna till skadorna . Du måste veta om plattans lastkapacitet har minskat på grund av att den brister eller om den här indikatorn går förlorad på grund av defekter som tas emot under installationen, och om det krävs en fullständig byte av golvet eller om det är tillräckligt för att stärka några av dess delar.

I stärkandeprocessen är det omöjligt att göra nya misstag som medför ytterligare förstörelse av överlappningar och stora finansiella kostnader.

Sätten

För att förstärka armerade betongplattor i huset använder byggare ett antal metoder i praktiken.

Bild
Bild
  • Armeringsjärn är förstärkta . Som ett resultat av korrosion blir de oanvändbara delar. Betongtjockleken minskar runt dem. Rost syns på själva betongytan. Innan förstärkningen utförs, avlägsna betongskiktet runt de bara stavarna. De är belagda med en beläggning som förhindrar korrosionsbildning, varefter hela betongytan grundas och därigenom elimineras hålrummen som bildas i betongen.
  • Öka tjockleken på plattorna . Ytterligare ett lager av armerad betong appliceras.
  • Plattorna är förstärkta underifrån med stål- och betongarmering . Förstärkta betonggolv förstärks i kontaktområdet med husets väggar.
  • Utför appliceringen av sprutbetong (betongbruk) under tryckluftstryck. En sådan komposition fyller sprickor och skadar fläckar i golvplattor.
  • Underifrån, under separata skadade områden, uppförs rekvisita , varigenom den totala belastningen på golven omfördelas.
  • Om skadan är stor , sedan utför de en fullständig ersättning av föråldrade armerade betongplattor.
Bild
Bild

Metallstrukturer förstärks genom att öka elementens sektioner, göra ytterligare anslutningskedjor, bygga upp elementen i lederna, placera ribbor, membran eller distanser. Ofta utför de installationen av ytterligare komponenter till befintliga strukturer eller ändrar konstruktionsschemat.

Bild
Bild

Som praktiken visar utförs arbetet på flera sätt samtidigt

Den vanligaste överlappningen i privata byggnader är en balk av trä. Om du har en andra våning i ditt hus och golvet började knarka och sjunka på sina ställen, bör du förstärka det.

Trägolv är de mest prisvärda strukturerna, men deras livslängd är begränsad i tid jämfört med armerad betong och metallbaser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träets kvalitet, förutom klimatfaktorer, påverkas starkt av dess bearbetning. Insekter och olika skadedjur (till exempel barkbaggar) hjälper också till att förkorta livslängden på träbjälkar. Materialet genomgår deformation, sönderfall, sprickor dyker upp.

Det finns flera sätt att renovera trägolv

Om trädet är skadat behandlas det med svampdödande föreningar. Därefter kan elementen förstärkas med träfoder. De är fixerade på toppen och botten av stödbalken längs hela dess längd med bultar

Bild
Bild

Förstärkning utförs också inte med trä utan med metallplattor. Stål används som metall. Själva plattan är förbehandlad med en korrosionsskyddande förening. Metallelementen är fästa på balkens båda sidor. Om det finns allvarliga deformationer av träet, rekommenderas det att använda en kanal. Du behöver också oroa dig för vattentätning. Det ska vara mellan trä- och metallkonstruktioner

Bild
Bild

Fästning med kolfiber eller kolfibermaterial. Dessa kan vara ark eller tallrikar, band, tyg. De är lätta att arbeta med. Balken förstärks genom att lima element på den. Material limmas i lager tills träbasens styvhet ökar

Bild
Bild

Överlappningens ändar kan förstärkas med proteser av trä eller metall. Huvudfokus ligger på korsningen mellan trägolvet och väggarna. Som ett resultat av förändrat väder och konstanta förändringar i lufttemperaturen är det i dessa områden som skador och deformation oftast uppstår

Bild
Bild

För att lossa träbjälkar installeras stöd från balkar under dem. Sådana stödpelare tar upp det mesta av belastningen från stödelementet

Bild
Bild

Mycket ofta genomförs en ökning av antalet eftersläpningar. Ytterligare träbjälkar gör det möjligt att öka belastningen på hela strukturen och därmed öka golvets bärighet. Ändarna på de installerade lagren måste täckas med takmaterial för att undvika skador

Bild
Bild

Som du kan se finns det olika metoder för att återställa golvets funktionalitet.

Bild
Bild

Valet av en eller annan arbetsmetod bör utföras med hänsyn till särdragen hos strukturen och materialen från vilken den uppfördes.

Hjälpsamma ledtrådar

Specialister som arbetar med golvförstärkning ger råd.

  1. Takfot har en lastgräns på en kvadratmeter . Om taket i huset slutar med en vind, bör belastningen på balkarna inte överstiga 100-105 kg per 1 kvm. kvadratmeter. När det finns en andra våning i bostaden tål taket en vikt på upp till 200 kg per kvadratmeter. Dessa indikatorer måste beaktas vid installation av eftersläpningar och balkar. Hela strukturen måste vara med en solid bas. Du måste också göra bra värmeisolering, försiktigt försegla sömmar och sprickor.
  2. Innan du väljer trä för golvkonstruktion, var uppmärksam på kvaliteten på dess torkning . Dåligt bearbetat och torkat virke utsätts för snabb torkning eller deformation. Du kan inte snåla med material. Golvbalkar ska ha samma tjocklek och längd. De ska vara fasta och inte bestå av flera fragment.
  3. Självklart kan allt arbete göras själv ., men för detta behöver du inte ha ytlig, men mycket djup kunskap inom styrka för att bygga strukturer.

Rekommenderad: