Vad är En Spissten? 36 Foton Vad är Det Bästa Valet För Ugnen Och Vad är Måtten På En Vanlig Värmebeständig Röd Tegelsten? Hur Mycket Väger Han?

Innehållsförteckning:

Video: Vad är En Spissten? 36 Foton Vad är Det Bästa Valet För Ugnen Och Vad är Måtten På En Vanlig Värmebeständig Röd Tegelsten? Hur Mycket Väger Han?

Video: Vad är En Spissten? 36 Foton Vad är Det Bästa Valet För Ugnen Och Vad är Måtten På En Vanlig Värmebeständig Röd Tegelsten? Hur Mycket Väger Han?
Video: Kemi 1 - Enkla molförhållanden 2024, April
Vad är En Spissten? 36 Foton Vad är Det Bästa Valet För Ugnen Och Vad är Måtten På En Vanlig Värmebeständig Röd Tegelsten? Hur Mycket Väger Han?
Vad är En Spissten? 36 Foton Vad är Det Bästa Valet För Ugnen Och Vad är Måtten På En Vanlig Värmebeständig Röd Tegelsten? Hur Mycket Väger Han?
Anonim

Det verkar för många att kaminer och eldstäder har gått. Men även idag värms vissa hus på landsbygden upp med en spis, och eldstäder är ett attribut för elitbostäder.

För att förhindra att ugnen spricker under drift bör den läggas ut från ett speciellt eldfast material. Värmebeständigt tegel skiljer sig från vanligt tegel genom sitt höga motståndskraft mot höga temperaturer, det behåller värme under lång tid och ger det till den yttre miljön under lång tid.

Bild
Bild

Särdrag

Ugnsstenar är olika:

kvarts till vilken sand tillsätts;

Bild
Bild

eldspel - den består av eldfast lera;

Bild
Bild

den huvudsakliga - har en kalksten-magnesisk komposition;

Bild
Bild

kolhaltig - den är gjord av grafit och koks.

Bild
Bild

Var och en av dem är utformad för ett annat syfte. Till exempel läggs masugnar i metallurgiska anläggningar ut med kolhaltigt material.

Det mest utbredda i vardagen och industrin var eldstenssten .… Detta är en massiv sten som innehåller 70% eldfast värmebeständig lera. Sådant material ackumuleras bra och avger värme under lång tid. Luften som värms upp med hjälp av aluminiumoxidstenar anses vara botande av finsmakare av en hälsosam livsstil.

Bild
Bild

Fireclay -tegelstenar har en stabil kontakt med öppen eld och klarar temperaturer långt över 1000 grader. Den ökade termiska stabiliteten gör att den kan värmas upp och svalna oändligt många gånger, utan att kollapsa och utan att ändra utseende. Det är eldstensstenen som är involverad i skapandet av eldstaden . (ugnsområdet), och runt spisen kan du lägga ut en keramisk sten eller någon annan som ser mer attraktiv ut.

Bild
Bild

Förutom spisar och eldstäder används eldfasta tegelstenar för att skapa skorstenar, ugnar för fastbränslepannor, för konstruktion av stationära grillar och grillar.

Egenskaper

För att ta reda på egenskaperna hos ugnstenar, bör du noggrant studera dess markeringar. Den första bokstaven anger typen av produkt, till exempel Ш - eldspel. Den andra bokstaven anger graden av eldfasthet, till exempel A - 1400 grader, B - 1350 grader. Produktens mått är markerade med följande nummer. De sista bokstäverna anger tillverkarens förkortning.

Bild
Bild

Storlek, vikt

Ugnsstenar är standard, dubbla och en och en och en halv. Storleken på standarden (ШБ-5) är 23x11, 4x6, 5 cm, den större (ШБ-8)-25x12, 4x6, 5 cm. Vikt på 1 st. tegelmärke ШБ -5 - 3,5 kg. En ShB-8 tegel väger fyra kilo.

Bild
Bild

Form

Förutom den traditionella rektangulära formen tillverkar tillverkarna trapetsformade, kilformade och välvda ugnstegstenar. Mångfalden av arter hjälper till att använda den på icke-standardiserade platser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Porositet och styrka

Stenens porositet påverkar värmeöverföringen. Sådant material är mindre hållbart, men det värms lätt upp och avger värme till rymden under lång tid. Ju tätare tegel, desto mer värmebeständigt och tungt, desto svårare är det att värma upp det.

Bild
Bild

Densitetsindikatorer motsvarar siffrorna 100, 150, 200, 250, 500. Efter att ha valt ett material med de högsta värdena för vår ugn, dömer vi oss till en lång och smärtsam uppvärmning. Den optimala densiteten är 250, det vill säga 1800 kg / m3.

Frostmotstånd

Sådan märkning gör det möjligt att förstå hur materialet kan absorbera och släppa ut fukt. När du väljer en tegelsten för en skorsten bör du bara vara uppmärksam på frostbeständiga produkter.

Det kan dras slutsatsen att ugnsstenen har följande egenskaper:

  • det är inte för stort och utövar ingen påtaglig belastning på fundamentet;
  • optimal säkerhetsmarginal - 1800 kg / m;
  • murverk kan ackumulera värme och dela det med det omgivande rummet under lång tid;
  • byggmaterialet har god vidhäftning till murbruk, vilket leder till besparingar i cement och inte skapar problem under installationen;
  • hög eldfasthet gör det möjligt att motstå temperaturer upp till ett och ett halvt tusen grader;
  • tegelstenen är stark och hållbar: den perfekta kvaliteten påverkas inte av många uppvärmning och kylning.
Bild
Bild

De negativa aspekterna inkluderar den höga kostnaden för produkten och förmågan att absorbera fukt.

Olika sorter

Byggmarknaden är rik på varianter av eldfasta tegelstenar. De skiljer sig åt i styrka, densitet, värmebeständighet och andra egenskaper. Var och en av dem är utformad för ett specifikt syfte. De mest värmebeständiga alternativen är lämpliga för eldstaden - de tål lätt direkt kontakt med eld.

För skorstenar väljs frostbeständiga stenkvaliteter, för motstående - ugn mot tegel.

Chamotny

Den vanligaste typen av ugnsmaterial är fasta tegelstenar. Det är populärt eftersom det är mångsidigt: med dess hjälp kan du lägga ut spisen helt - från eldstaden till skorstenen … Dess egenskaper gör att den tål långvarig kontakt med "levande" eld. De olika formerna av eldstensstenar underlättar byggnadsarbetet. För att ge produktens struktur större porositet tillsätts aluminiumoxid - detta gör det möjligt för materialet att ackumulera och släppa ut värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fireclay -tegel klarar sina uppgifter perfekt, men om det görs dåligt kan du glömma alla dess positiva egenskaper. För att kontrollera kvaliteten på en sten finns det flera faktorer att tänka på.

  • Teglet ska ha en gul nyans, som liknar halmvit färg indikerar otillräcklig eldning. Ett sådant material har inte den nödvändiga styrkan och kan inte samla upp värme.
  • En bränd sten kommer att täckas med en glasartad beläggning och lovar inte heller bra. Det är inte lätt att montera en eldstad av sådant material - lösningen håller inte på den.
  • Om du knackar på en tegelsten med något hårt, kommer det att "svara" med ett metalliskt ljud - det betyder att allt är i sin ordning med produktens kvalitet.
  • Du kan försöka bryta produkten - en äkta tegelsten av hög kvalitet kommer inte att dammas och smulas: dess fragment blir stora och rena.

Keramisk

Röda keramiska tegelstenar produceras genom eldning. Hans används på yttre platser av eldstaden, inte i kontakt med öppen eld … Den är sämre än eldklädprodukten i många avseenden.

Men det finns också positiva aspekter: det är lätt att bearbeta, för det kan bokstavligen med en hammare reduceras till önskad volym.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenens storlek är 25x12x6,5 cm, brandmotståndet är 1200 grader. Baserat på det gamla arvet producerar industrin produkter främst i rött. Men nyligen, tack vare pigment tillsatser, kan du hitta gula och vita keramiska tegelstenar till salu.

Kvarts

Detta alternativ är gjord av kvartssand och chamotte genom eldning. Denna typ av tegel är också sämre än eldstrykning, men utåt ser produkten mycket snyggare ut. Den används för att lägga kaminen på platser i samband med metallkonstruktioner ..

Kvartssten tolererar inte alkaliska reaktioner, därför används den inte för ugnens grund, där kalk kan användas. Direkt kontakt med lågan är också oönskad.

Kvartssten har visat sig bra i byggandet av skorstenar. Den har mått - 25x12x6, 5 cm och brandmotstånd - upp till 1200 grader.

Bild
Bild

Ugn ansikte tegel

Det är en slags kvartsprodukt och används för beklädnad av eldstäder, spisar, stationära grillar och grillar … Den produceras med tydliga geometriska former och en varierad färgpalett.

Bild
Bild

Kolhaltig

Denna typ av sten produceras genom pressning av grafit eller koks. han behövs för att skapa masugnar vid metallurgiska anläggningar.

Bild
Bild

Grundläggande

Den innehåller magnesian- och kalkblandningar. Används direkt i industrin.

Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

När du väljer en eldfast tegelsten måste du veta vad du behöver den till: att bygga en spis i ett hus eller ett bad, installera ett rör eller en eldstad. Vilken typ av material som köps direkt beror på dess syfte.

Bild
Bild

För ugnens inre struktur och platser i kontakt med eld väljs en sten med hög brandmotstånd. Det måste dock vara poröst för att ackumulera värme och värma rummet under lång tid.

Å andra sidan ska den yttre tegelstenen inte värmas. Hans uppgift är att ha ett vackert utseende.

Bild
Bild

När du inreder en öppen spis med en sten är det lätt att välja en färg som matchar interiören. Branschen presenterar ett stort urval av nyanser: från vitt till brunt.

Bild
Bild

I nästa steg för att välja byggmaterial är det värt att uppmärksamma punkterna som beskrivs nedan

  • Det är absolut nödvändigt att kontrollera märkningen och ta reda på vilken typ av arbete materialet är avsett för. Det finns frostbeständiga produkter med ökad porositet eller brandbeständighet. För att lägga ut ugnen måste produkten innehålla minst 25% aluminium och det eldfasta indexet måste vara 1700 grader. Det finns universella fasta typer av tegel, till exempel M200, som kan användas för en eldstad, bärande konstruktioner och beklädnad.
  • Det är nödvändigt att kontrollera materialet för defekter: det bör inte finnas flis, bucklor, deformationer. Varje tegel måste ha en tydlig geometrisk form.
  • Uppmärksamhet bör ägnas åt strukturens homogenitet - en enhetlig färg indikerar god kvalitet. Med hjälp av färg kan du förstå vilken typ av tegel som står framför oss: oförbränd (ljus) eller bränd (med glans). Ett sådant äktenskap är inte lämpligt för att lägga kaminen.
  • Det är lämpligt att ta alla byggstenar från en sats. Om du måste köpa mer, kanske du inte får en perfekt matchning.
  • Produkten kontrolleras med ljud - en bra sten ska ringa när den träffas.
Bild
Bild

När du väljer tegel är det bättre att ha en uppfattning om de produkter som absolut inte kan användas för en spis, öppen spis, stillastående grill och någon struktur i samband med öppen eld.

Dessa inkluderar:

  • ihålig sten - den har inte tillräcklig densitet;
  • rå - kan mjukna, i kontakt med lösningen eller i ett fuktigt rum;
  • silikatsten har inte tillräcklig värmebeständighet;
  • ingen slipsten används.

Valet av byggmaterial måste tas på allvar - då kommer eldstaden verkligen att värmas, utan att förlora sitt attraktiva utseende i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Om det är nödvändigt att klippa en tegelsten under installationen av ugnen det är bäst att använda industriella stenskärmaskiner … Men eftersom en sådan uppgift är omöjlig hemma, du kan ta till en vanlig kvarn … Skär, slip- eller diamantskivor är lämpliga för arbete (den senare kommer att hålla längre).

Innan du arbetar med en sten bör du göra en penna. Det finns två sätt att klippa en tegelsten: torr och våt. När du arbetar med torrt material måste du vara beredd på mycket damm och fylla på andningsskydd och skyddsglasögon i förväg.

En renare process för att klippa stenen sker om byggmaterialet blötläggs i kallt vatten i en halvtimme. Teglet blir mjukare, smidigare och stör inte damm.

Bild
Bild

Recensioner av spisarbetare

Feedback och råd från experter avser materialets tekniska egenskaper. Om kaminen viks enligt alla regler, används tegel av hög kvalitet, då kommer det inte att skapa problem även inom en avlägsen framtid.

Bild
Bild

Temperaturgräns

Kaminer rekommenderar allt material för kaminer och eldstäder att välja värmebeständigt, oavsett användningsort:

  • för enheten i eldstaden - 1800 grader;
  • för innerväggar - 700-1200 grader;
  • för skorstenar och rör - 700 grader;
  • för beklädnad - 700 grader.
Bild
Bild

Värmeledningsförmåga

Massiv ugnstegel har en hög densitet och värmeledningsförmåga, men varje typ har sina egna indikatorer under normala förhållanden (15-25 grader):

  • magnesit -4, 7-5, 1 W / (m * deg) vid en densitet av 2600-3200 kg / m³;
  • karborundum -11-18 W / (m * deg) vid en densitet av 1000-1300 kg / m³;
  • eldspel - 0,85 W / (m * deg) vid en densitet av 1850 kg / m³.
Bild
Bild

Experter rekommenderar att du väljer låg värmeledningsförmåga - detta gör det möjligt att skydda materialen intill strukturen från hög värme. Fireclay -tegel kan behålla värme, men samtidigt är dess värmeledningsförmåga ganska låg. Detta material har de mest positiva recensionerna.

Motståndskraftig mot aggressiva miljöer

Enligt granskning av kaminer kan vi dra slutsatsen att tegelstenar inte reagerar bra på en sur miljö, så du bör inte använda den där det finns ett hot om kontakt med syra. Kvartssten lider av alkaliska reaktioner - det används inte på platser där det är planerat att arbeta med kalk.

Bild
Bild

Vatten absorption

Enligt experter är ugnstenens vattenabsorberande effekt ganska stor. Under bränningen bildas porer i stenen som kan ta emot fukt från den yttre miljön. Om byggmaterialet lämnas utomhus, under snö eller regn, kan det få 30% av sin ursprungliga vikt. Därför bör du vara uppmärksam på platsen där teglet lagras och utesluta kontakten med en fuktig miljö.

Bild
Bild

Information om ugnsstenen gör att du inte kan misstas i valet av byggmaterial. Men även med teoretisk läskunnighet och en fullständig studie av ämnet är det bättre att överlåta konstruktionen av själva ugnen till en professionell. Fel i en sådan fråga kan kosta hushållsmedlemmars hälsa och liv.

Rekommenderad: