Moth (43 Bilder): Vad äter En Nattfjäril Och Hur Bli Av Med Det? Medel För Kampen. Hur Kommer Fjärilar Igång Och Hur Ser De Ut? Hur Länge Lever Han Och Vad är Han Rädd För?

Innehållsförteckning:

Video: Moth (43 Bilder): Vad äter En Nattfjäril Och Hur Bli Av Med Det? Medel För Kampen. Hur Kommer Fjärilar Igång Och Hur Ser De Ut? Hur Länge Lever Han Och Vad är Han Rädd För?

Video: Moth (43 Bilder): Vad äter En Nattfjäril Och Hur Bli Av Med Det? Medel För Kampen. Hur Kommer Fjärilar Igång Och Hur Ser De Ut? Hur Länge Lever Han Och Vad är Han Rädd För?
Video: Europeisk vecka för avfallsreducering - Var smart! Sortera ditt avfall! 2024, April
Moth (43 Bilder): Vad äter En Nattfjäril Och Hur Bli Av Med Det? Medel För Kampen. Hur Kommer Fjärilar Igång Och Hur Ser De Ut? Hur Länge Lever Han Och Vad är Han Rädd För?
Moth (43 Bilder): Vad äter En Nattfjäril Och Hur Bli Av Med Det? Medel För Kampen. Hur Kommer Fjärilar Igång Och Hur Ser De Ut? Hur Länge Lever Han Och Vad är Han Rädd För?
Anonim

Visst stötte var och en av oss åtminstone emellanåt på en frosserande mal i sitt hem. Denna till synes ofarliga vingade framsida kan orsaka betydande skador på saker, såväl som möbler och livsmedelsprodukter. Ett särskilt stort antal malar finns i ett trähus. Det är därför det är mycket viktigt att veta hur du snabbt och permanent kan bli av med denna insekt.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns flera underarter av rumsmalen. De utmärks av sina livsmiljöer och kostvanor.

Shubnaya

Liten insekt, vingbredd överstiger inte 14-16 mm . Den är målad i en gulaktig lerfärg, det finns flera mörka prickar ovanför den centrala delen av vingarna.

Larverna är vitaktiga, ser ut som maskar utan hår … Huden är genomskinlig, genom den kan vi skilja magen och till och med allt dess inre innehåll. Larvens huvud är brunt; 8 små ben ligger på sidan av buken.

Denna insekt äter bara saker. av naturmaterial och filtstövlar … Larverna livnär sig oftast på päls. De gnager alla hårstrån i deras rörelsens väg, oavsett om malet börjar matas på dem eller inte.

Bild
Bild

Garderob

Jämfört med en päls är detta en större mal, vingarna når 24 mm. Framvingarna är färgade violettbruna och blir smidigt till gula. Huvudet är pubescent.

Sådana insekter finns i veck av drapering eller ullduk. Utanför är det svårt att avgöra skador på vävnaden, de uppätna områdena är nästan osynliga för ögat. Materialet blir dock ganska tunt och bryter igenom efter bara några dagars användning.

Bild
Bild

möbel

Ljusgul fjäril med blanka vingar och ett gulrostigt huvud. De främre vingarna i basområdet har en uttalad brunaktig nyans. Larverna livnär sig på hårklädseln och skadar klädseln när de rör sig. Efter förpackningen kommer fjärilarna ut och häckar på insidan av soffor, fåtöljer och stolar.

Mölens utveckling är flyktig. Om du inte vidtar åtgärder i tid kan du orsaka betydande skador på möblerna i huset.

Bild
Bild

Spannmål

En vit insekt med en silverfärgad nyans. Buken är gråaktig, på framvingarna finns ett mönster i bruna toner. Vingspannan är 12-16 mm. Fjärilar flyger ut två gånger om året - i april och augusti. Under denna period kan varje hona lägga upp till hundratals ägg på brödkornen, larven flätar spannmålen med en tunn väv och matar på dem.

Denna mal kan absorbera torkad frukt, te, nötter, korn och baljväxter.

Bild
Bild

På samma plats lämnar hon skinnet på larver och slöseri med sitt liv. Du kan inte använda sådana produkter till mat.

Oavsett sorten går varje mullvad genom tre stadier av livets utveckling

  • Ägg - nästan osynlig från sidan, deras storlek överstiger inte 0,5 mm. Skadedjuret lägger dem på mat eller saker, senare går de till mat för unga larver.
  • Äggen kläcks larver … Trots att deras storlek i det första steget inte överstiger en millimeter är deras aptit ganska imponerande. Därför växer de snabbt och når snart 10 mm och ännu mer.
  • Efter det transformeras larverna till dockor , fjärilar kläcks från dem. De gör i sin tur en ny äggkoppling och därmed stängs livscykeln.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Malen lever i ca 4-5 veckor . 3 dagar efter insektens födelse kan redan göra murverk . Därför måste du bli av med skadedjuret så snabbt som möjligt, annars kommer befolkningen av frossare i rummet att öka exponentiellt.

Hur kommer en insekt in i ett hus?

Många undrar hur skadedjuret börjar i huset om dörrarna ständigt stängs och ett myggnät hänger på fönstren. Det finns många sätt för denna varelse att komma in i huset:

  • köp av nya möbler som har lagrats i lager under lång tid;
  • dålig kvalitetsvård av begagnade möbler, kuddar och madrasser;
  • nattfjärilar kan hamna i huset tillsammans med köpt mat om produkterna förvarades i oslutade förpackningar eller om utgångsdatum inte följs.
  • skadedjur kan bosätta sig i garderober efter att ha köpt begagnade kläder eller köpt begagnade möbler, madrasser och filtar;
  • mal kan flytta in tillsammans med donerade saker;
  • denna insekt tränger lätt in i lägenheten genom ytterdörrarna, om filt användes som isolering, liksom genom ventilationskanaler;
  • skadedjuret finns ofta i byggnader i flera våningar i en situation där en livsmedelsbutik eller cateringföretag ligger på nedre våningen;
  • om det finns fluffiga husdjur i huset, kan de ta med sig insektslarver, liksom vuxna fjärilar hem på sig själva - malet gömmer sig ofta i ull av katter och hundar och använder dem som ett tillfälligt skydd;
  • du kan till och med ta med skadedjur in i huset tillsammans med en bok från biblioteket.
Bild
Bild

Man tror att denna skadedjur endast förekommer i smutsiga, ohälsosamma rum. Långt ifrån. För nattfjärilar spelar lägenhetens renlighet ingen roll om rummet innehåller en matkälla.

Insekten lockas till platser där det finns tillräckligt med föda och det finns många päls- och ullartiklar.

Hur tar man bort en mullvad?

Följande tecken indikerar att en mullvad har dykt upp i huset:

  • på kvällarna flyger nattfjärilar av liten storlek, grå eller smutsiga gula, nära lampan;
  • vita murverk, gulaktiga larver eller skalliga fläckar syns på kläder, filtar och madrasser;
  • spannmålslager förlorar sitt smuliga utseende och håller ihop i klumpar;
  • i behållare som innehåller spannmål, socker, bröd och andra produkter märks slingrande tunnlar, tomma kokonger eller till och med larver.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan döda en mullvad med hjälp av professionella eller "mormors" medel. Valet beror enbart på personlig preferens och graden av infektion.

Professionella åtgärder

Det finns många kemikalier som gör att du snabbt och effektivt kan hantera objudna gäster hemma. Denna metod är särskilt efterfrågad när källan till malens ursprung i huset är okänd.

Aerosoler

Dessa är bekämpningsmedel som säljs i cylindrar i form av sprayer. När du använder dem är det nödvändigt att ta hänsyn till graden av toxicitet hos de arbetande komponenterna, liksom närvaron av barn och personer med allergiska sjukdomar i huset. De mest populära drogerna som är utformade för att skydda ett hem från ett skadedjur inkluderar:

  • Raptor - mycket effektiv, men mycket dyr komposition;
  • " Rent hus "- visade bra resultat vid bearbetning av sängkläder och kläder;
  • " Armol "- innehåller inte skadliga droger, därför används det oftare för att bearbeta köket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder aerosoler är det nödvändigt att behandla hela rummet som en helhet, och inte bara de drabbade områdena. Exponeringstiden för läkemedlet anges i instruktionerna. Efter denna period måste du öppna fönstren eller ventilerna i rummet.

Fumigatorer

Utbredd för förstörelse av myggor. De kommer i form av vätskor och tallrikar. Fumigatorer är mindre giftiga än aerosoler, så de kan användas i hem där det finns människor med försvagat immunförsvar.

För bearbetning hälls vätska i arbetsbehållaren eller en platta installeras och ansluts till ett växelström. Enheten börjar fungera omedelbart och fungerar länge. De mest populära formuleringarna är Moskitol och Raid.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man använder rökmedel måste man dock komma ihåg att skåpen måste öppnas under bearbetningen . Annars blir koncentrationen av giftiga komponenter för låg och kommer inte att ha någon märkbar effekt. Dessutom kan ett sådant medel inte användas mer än 4 timmar om dagen.

Feromonfällor

Detta är ett av de mest effektiva sätten att befria ditt hem från irriterande gnats . Fällan är en klibbig kartongmättad med ämnen som liknar feromonerna hos honfjärilar. Det lockar män, men när de flyger närmare dör de. Som ett resultat förstörs hela den manliga delen - det finns ingen att skapa avkommor, och befolkningen blir gradvis föråldrad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avsnitt

Små behållare som innehåller avskräckande medel. De arbetar i två till tre månader. De mest effektiva läkemedlen är Raptor och Moskitol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biljard

Alla vet att skadedjuret inte tål lukten av malbollar. Det är därför många tillverkare av professionella kemikalier för gnats använder denna doft … Tabletter läggs ut på hyllor med kläder, de skapar pålitligt skydd mot glupska malar i 1, 5-2 år.

Det är dock nödvändigt att ta hänsyn till nackdelarna med detta verktyg. En ihållande lukt kommer att absorberas i kläder och sängkläder, det kommer att vara mycket svårt att bli av med det. Dessutom innehåller tabletterna giftiga komponenter, så det är viktigt att placera dem utom räckhåll för barn.

Bild
Bild

Användning av piller rekommenderas inte i hem där människor med cancer bor.

Folkliga kampmetoder

Professionella produkter är giftiga, så de har ett begränsat användningsområde. I synnerhet rekommenderas de inte där det finns små barn, vuxna med försvagad immunitet, personer med allergiska, bronkopulmonala sjukdomar och maligna tumörer. I sådana hus kommer folkmedicin att vara den bästa lösningen. De mest effektiva är följande alternativ.

Lavendel / granolja . Det är känt att pälsmalen inte tål en skarp doft. För att bli av med en sådan skadedjur måste du blötlägga bomullen med doftolja och lägga den i byrå och garderober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lavendelblommor . En av de mest effektiva folkmedicinerna. För att skrämma bort muggar måste du samla blommor och gräs i ett gäng, torka, linda in i gasväv och sätta på de platser där malan bosatte sig.

Bild
Bild

Citrus … Skalet av citroner, mandariner eller apelsiner torkas noggrant och läggs i en garderob, samt köksskåp där spannmål och andra livsmedelsprodukter förvaras.

Bild
Bild

Renfana … Människor har använt denna växt för att skrämma bort malar länge.

Bild
Bild

Geranium, pelargonium . Dessa dekorativa gröna husdjur finns i många hem. Deras löv utstrålar en doftande doft som de flesta insekter, inklusive nattfjärilar, inte tål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kryddpeppar, kryddnejlika … Lukten av dessa kryddor kan snabbt förstöra malet. Om du sprider dem i dukpåsar i hela huset, kommer insekten mycket snabbt att lämna hemmet.

Bild
Bild

Tvättmedel . Många insekter tolererar inte den skarpa lukten av alkali, så du kan ta en koncentrerad tvätttvål på 70% och lägga den i garderoben.

Bild
Bild

Du kan också tvätta saker med tvål som kan locka skadedjuret.

Temperaturexponering . Mölen är rädd för för låga, liksom höga temperaturer. Därför, under varm sommar, är det lämpligt att torka alla kläder, filtar, kuddar, filtar och madrasser under ultravioletta strålar. På vintern tas de ut för ventilation.

Bild
Bild

Tidning … Mölen är rädd för lukten av tryckfärg. Om du stoppar ärmarna på en päls med en dagstidning, var säker på att skadedjuret kommer att flyga runt en sådan garderob.

Bild
Bild

Funktioner för att ta bort olika typer

Det speciella med utsöndringen av nattfjärilar beror till stor del på vad den äter.

Garderob

Efter att ha märkt en mal på möbler och i kläder, se till att inspektera hela garderoben och hela rummet - denna fjäril visas sällan ensam i huset . Gå igenom innehållet i skåp och textilier, undersök noga skicket på de stoppade möblerna. Om du hittar ett bo med larver måste det elimineras så snart som möjligt. Det är bäst att använda en dammsugare för detta och sedan skölja området.

Ullartiklar ska placeras i frysen i flera timmar. Sådan bearbetning lämnar ingen chans att överleva för en enda larv. Tvätta resten av föremålen med tvättmedel vid höga temperaturer.

Bild
Bild

Rengör alla ytterkläder noggrant med en borste. Var särskilt uppmärksam på fodret, veck och fickor. Försök att behandla pälsrockar, liksom rockar och jackor med en ånggenerator - om det inte finns någon kan du hyra ett verktyg.

Gör en allmän rengöring av hela huset. Rengör alla filtar, mattor, filtar, gardiner och madrasser noggrant.

Bild
Bild

Ta saker som du inte kan tvätta ute, helst i klart väder. Där måste de förvaras i minst 2 timmar under påverkan av direkt solljus.

Mat

Matmot försämrar kvaliteten på ris och andra spannmål, förstör nötter, torr frukt och bröd. All mat där du hittar spår av dessa muggar bör kasseras så snart som möjligt. Om minst en larv finns kvar i maten kan detta orsaka allvarlig förgiftning av organ och vävnader och orsaka allvarliga patologier. Med tanke på att vi talar om att bekämpa ett livsmedelsskadegörande bör folkmetoder föredras:

  • lägg rent mjöl i burkar med skruvlock;
  • behandla hyllorna i köksskåp med en koncentrerad läsklösning;
  • skölj alla sprickor i köksuppsättningen med bordsvinäger - det är på dessa ställen som malar ofta gör murverk;
  • lägg dofter i skåpen som stöter bort insekter;
  • fäst nätet med små hål i ventilationskanalen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att en glupsk insekt uppträder i huset är det nödvändigt att följa grundläggande förebyggande åtgärder

  • När du köper saker, oavsett om de finns i butik eller används, Ta en bra titt på sömmar, foder och fickor . Detta gäller särskilt när det gäller ull- och pälsprodukter. Om möjligt, placera dem på balkongen i 5-8 timmar, det är bäst att göra detta i soligt eller frostigt väder.
  • Förvara alla bulkvaror i behållare med lufttäta lock . Köp inte mat för framtida bruk, eftersom långvarig lagring ökar sannolikheten för nattfjärilar.
  • Ibland sortera saker på hyllorna , och tvätta skåp med en lösning av tvätttvål.
  • Som en förebyggande åtgärd mot malar, använd folkformuleringar - citronskal eller flaskor med utgången parfym .
  • Använd en luftfräschare . Öppna dörrarna till skåpen vid ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att om det inte finns några nattfjärilar i lägenheten är detta inte alls för alltid. Det är möjligt att hon kommer att dyka upp i ditt hem . Inkludera därför förebyggande i listan över obligatoriska åtgärder, eftersom kampen mot ett skadedjur kan vara ganska svår, det kommer att kräva mycket energi och ansträngning och orsaka betydande materiell skada.

Bild
Bild

Endast efterlevnad av alla sanitära och hygieniska åtgärder hjälper till att skydda saker och produkter från skadedjur.

Rekommenderad: