En Och En Halv Tegelsten: Vad är Och Hur Många Cm är Storleken På En Och En Halv Tegelsten? Höjden Och Tjockleken På Den Vita Ihåliga "lastbilen". Hur Skiljer Det Sig Frå

Innehållsförteckning:

Video: En Och En Halv Tegelsten: Vad är Och Hur Många Cm är Storleken På En Och En Halv Tegelsten? Höjden Och Tjockleken På Den Vita Ihåliga "lastbilen". Hur Skiljer Det Sig Frå

Video: En Och En Halv Tegelsten: Vad är Och Hur Många Cm är Storleken På En Och En Halv Tegelsten? Höjden Och Tjockleken På Den Vita Ihåliga
Video: Building a mini Long ship, part 3: the keel 2024, April
En Och En Halv Tegelsten: Vad är Och Hur Många Cm är Storleken På En Och En Halv Tegelsten? Höjden Och Tjockleken På Den Vita Ihåliga "lastbilen". Hur Skiljer Det Sig Frå
En Och En Halv Tegelsten: Vad är Och Hur Många Cm är Storleken På En Och En Halv Tegelsten? Höjden Och Tjockleken På Den Vita Ihåliga "lastbilen". Hur Skiljer Det Sig Frå
Anonim

En och en halv tegel blir snabbt populär i byggandet av bostäder och industrianläggningar och beklädnad av byggnadsfasader. Det låter dig avsevärt spara tid och ansträngning för att utföra det nödvändiga arbetet.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Enkelt uttryckt är en och en halv tegel en vanlig tegelsten, men något höjd i höjd. Behovet av ett sådant material uppträdde under en tid av total utveckling, då byggindustrin var tvungen att bygga hus snabbt och till minimal kostnad. Det var då som tillverkarna ökade tegelns initiala parametrar något i längd, höjd och bredd och föreslog en teknik för tillverkning av ett modernt och mycket mer effektivt material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid första anblicken kan det tyckas att en och en halv tegelsten inte är mycket mer än vanligt och besparingarna, om några, är inte särskilt märkbara. Detta är en vanlig missuppfattning. Å ena sidan skiljer sig inte en enda tegelsten mycket från en enda, men på den allmänna byggnadsskalan blir besparingarna mycket påtagliga. Tänk bara: tre lastbilar har samma tjocklek som fyra standardblock, vilket avsevärt minskar installationstiden och mängden injekteringsbruk.

Det finns också ett visst estetiskt ögonblick: användningen av ett och ett halvt block minskar antalet sömmar . I det här fallet är det bara de stora blocken i sig som har en mycket intressant konsistens. Förresten, den moderna byggindustrin erbjuder både släta och grova tegel, alternativ med en träliknande konsistens är populära och valet av nyanser är ganska brett.

Bild
Bild

En och en halv tegelsten har funnit stor tillämpning i byggandet av byggnader, stugor i flera våningar, liksom i byggandet av uthus och staket. Ofta används materialet för fasadfasader, men det rekommenderas inte att ta det för installation av fundament och socklar; här är det bättre att föredra andra alternativ.

Bild
Bild

Klassificering

På grund av måtten, som är 1,35-1,4 gånger större än standarden, gör användningen av en och en halv tegel det möjligt att uppnå betydande besparingar. Idag erbjuder tillverkare flera alternativ för en sådan byggsten: vanliga, front, sönder, ihåliga, korpulenta och många andra.

Efter fastigheter och funktionellt syfte

Beroende på det funktionella syftet och de tekniska och fysiska egenskaperna utmärks flera typer av ett och ett halvt tegel.

Keramik är ett block av renad lera utan föroreningar (t.ex. mergel och sulfat), med tillsats av komponenter som ger materialet de nödvändiga parametrarna. En sådan tegel är klassad som ett naturligt, miljövänligt material, den ackumulerar inte giftiga ämnen och avger inte strålning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det görs med två huvudmetoder:

  • Plast . Vanlig lera med hög fukthalt (upp till 25-30%) kommer in i ugnen från en bandpress, torkad och eldad vid förhöjda temperaturer (ca 1000 ° C). Det är oerhört viktigt att bränningstiden hålls så exakt som möjligt, eftersom både ett oförbränt och ett bränt block kännetecknas av en försämring av deras operativa egenskaper, vilket leder till en minskning av kvalitetsnivån på det hus som byggs och allmänt utseende av sådana material lämnar mycket att önska. Med otillräcklig eldning har blocket en ganska ljus röd nyans, kännetecknas av lågt vattenbeständighet och tål inte långvarig frost, och om eldning tvärtom var överdriven, är ytan på sådana tegelstenar täckt med många sprickor och tar på sig en böjd form. Helst, om avfyrning har utförts i enlighet med gällande produktionsstandarder, bör keramikblockets yta bli något tråkig och ett specifikt klangfullt ljud ska höras under mekanisk påverkan.
  • Semipressande metod . I detta fall är teglet gjutet av lera med låga fuktparametrar (högst 10%) under påverkan av stark pressning. Produkter som erhålls på detta sätt rekommenderas inte för byggande av lokaler som kommer att drivas under ouppvärmda förhållanden med hög luftfuktighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med keramiska tegelstenar är uppenbara:

  • ökad ljudisolering;
  • miljövänlighet för produkter - materialet är tillverkat av lera, vilket är helt säkert för liv och hälsa både i byggnadsstadiet och vid användningsstadiet;
  • mångsidighet - det kan användas både för installation av industriella anläggningar och för byggande av bostadshus, materialet används för både yttre beklädnad och för installation av interna skiljeväggar;
  • motståndskraft mot fluktuationer i höga och låga temperaturer och extrema frost;
  • driftstid;
  • styrka och styrka;
  • utmärkt ånga och värmeisolering;
  • vattentålighet.

Det är anmärkningsvärt att den moderna marknaden erbjuder ett brett urval av keramiska tegelstenar i olika färger, detta uppnås genom att blanda flera typer av lera. Färgpaletten med färdiga produkter är mycket rik: röda, mörkbruna, sandiga, persika och till och med beige toner. Tack vare ett så stort urval används en och ett halvt keramiska block ofta i olika restaureringsarbeten och vid konstruktion av nya byggnader.

Halvparten silikatstenar tillhör kategorin konstgjorda byggmaterial, som inte är gjorda av naturliga, utan av syntetiska komponenter. Blandningen som används i produktionen kallas silikat, den innehåller kalk och kvartssand i förhållandet 1 till 9. För att råmaterialet ska få önskad form introduceras olika plasttillsatser i det, oftast kemiskt resistenta pigment, tack vare vilket det är möjligt att få material i olika färger och texturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikatsten har många fördelar, bland dem:

  • låg värmeledningsförmåga - på grund av detta, under den kalla årstiden, behålls varm luft inne i bostaden;
  • miljösäkerhet;
  • hög ljudabsorption;
  • lång tjänstgöringstid;
  • styrka och styrka;
  • motståndskraft mot låga temperaturer och andra negativa atmosfäriska faktorer;
  • överkomligt pris - silikatstenar är cirka 30% billigare än röda keramiska tegelstenar;
  • klar geometri;
  • brett spektrum av toner och texturer.
Bild
Bild

Bland nackdelarna med silikatsten bör det noteras lågt motståndskraft mot fukt, så det bör inte köpas för att utrusta socklar, bygga avloppsbrunnar och lägga fundament, det vill säga alla nollcykelstrukturer där det finns en ökad risk för översvämning eller regelbunden kontakt med grundvatten.

Viktigt: i bostadshus köps ofta silikatblock för installation av skorstenar och spisar på grund av deras låga kostnad. Detta är ett vanligt misstag, ett sådant material har låg värmebeständighet, därför börjar murverket kollapsa ganska snabbt under påverkan av höga temperaturer.

Bild
Bild

Klinkerstenar - detta material liknar mycket keramik, eftersom det på samma sätt som det är tillverkat av en lerblandning, men i detta fall är endast vissa typer av lera lämpliga. Själva processen består i att de beredda och formade råvarorna eldas vid extremt höga temperaturer tills de är helt bakade. Som regel utförs uppvärmning vid 1200 grader. Tack vare denna teknik får materialet speciella hållfasthetsegenskaper och hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hyperpressad - en unik tillverkningsteknik anses vara ett karakteristiskt drag i kompositionen. En sådan sten bildas inte i ugnar vid höga temperaturer, utan genom att pressa lermassan under högt tryck, som vanligtvis varierar från 23 till 35 MPa. Råvaran är kalksten, till vilken cement och vatten tillsätts.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom design

Moderna tillverkare tillverkar både vanliga vita omålade block och färgade. Färgade är som regel avsedda för exteriör dekoration av byggnader och skapande av ovanliga dekorativa element. En sådan tegelsten kan inte bara vara röd, utan också ha de mest ovanliga färgscheman: grön, elfenben, blå, spillror, brun, beige, choklad, kaffe, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet kan skilja sig mycket i struktur: både grova och tvärtom släta block presenteras i järnaffärer, som i sin tur är matta eller blanka. Dessa parametrar bestäms av egenskaperna hos tegelbearbetningstekniken. Ansiktsmaterial kan ha en glansig struktur, detta uppnås genom att applicera en speciell glasyr på den eldade leran, som är en ganska lågsmältande glasbaserad komposition. Tack vare detta lager får teglet ökat motstånd mot fukt och temperaturfluktuationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bred färgpalett är möjlig på grund av införandet av en speciell färgkomposition på ett lätt torkat råmaterial, varefter de beredda produkterna utsätts för slutlig eldning. En sådan beläggning är gjord av lera genom att tillsätta naturliga eller kemiska färgämnen till den. Om bearbetningstemperaturen väljs korrekt blir ett sådant färgskikt ogenomskinligt, men samtidigt extremt vackert.

Förresten, färgade tegelstenar är inte alls lika starka som enkla blanka. För att vara mer exakt är bara beläggningen inte tillräckligt stark, vilket ger dem en karakteristisk färg, vilket resulterar i att beklädnaden så småningom förlorar sin dekoration och estetik. Allt detta resulterade i låg efterfrågan på färgade block.

Bild
Bild

Storleken på en och en halv tegelsten - hur många centimeter är det?

Dimensionerna på en och en halv tegel är:

  • längd - 25 cm;
  • bredd - 12 cm;
  • höjd - 8,8 cm.

Block är indelade i tomma och fylliga. I fasta kroppar överstiger det maximala antalet hålrum inte 15%; i ihåliga kroppar är den tillåtna nivån för genomgående och blinda hål 30%. I silikatblock är hålrum vanligtvis placerade närmare mitten, medan de i keramiska block är jämnt fördelade över hela inre hålrummet och skiljer sig i en ojämn form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Närvaron av sådana kammare gör det möjligt att minska förbrukningen av råvaror för tillverkning av byggstenar, vilket innebär att den tid som läggs på konstruktion och den slutliga kostnaden per kvadratmeter av byggnadsobjektet minskar. Den låga vikten skapar en minskad belastning på de strukturella stöden. Så, massan av en och en halv keramiska tegelstenar med hålrum är cirka 3-3,3 kg, och massan av fylliga tegelstenar är 4-4,3 kg. Skillnaden för motstående produkter är också uppenbar - 5 kg för korpulenta mot 3,9 kg för tegelstenar med tomrum.

Vad är skillnaden mellan en singel och en "lastbil"?

Skillnaden mellan det traditionella enda blocket och en och en halv lastbil ligger i deras ekonomiska effektivitet. Beräkningar visar att för 1 m3 murverk är materialförbrukningen exakt 394 block-när man använder enstaka produkter och 302 block-när man använder ett och ett halvt tegel. På grund av detta kan du minska byggkostnaderna avsevärt.

Så när du bildar stödstrukturen när du lägger med en enda tegelsten, görs 3 rader med standardenheter och 1 rad med motstående. Med en och en halv tegelsten är förbrukningen mindre-endast 3 rader ihåliga och 1 rader efterbehandling. Således sparas förbrukningen av lösningen och själva materialet avsevärt.

Bild
Bild

En och en halv tegel anses vara ett idealiskt alternativ för lönsam utveckling, som utförs enligt ett stramt schema. En lastbils höjd överstiger motsvarande storlek på en enda med bara 23 mm, men även denna skillnad gör att allt läggningsarbete kan utföras 30% snabbare.

Rekommenderad: