Fogning Av Tegelsömmar: Hur Man Förseglar Sömmarna Med Egna Händer? Välja Verktyg Och Spatlar

Innehållsförteckning:

Video: Fogning Av Tegelsömmar: Hur Man Förseglar Sömmarna Med Egna Händer? Välja Verktyg Och Spatlar

Video: Fogning Av Tegelsömmar: Hur Man Förseglar Sömmarna Med Egna Händer? Välja Verktyg Och Spatlar
Video: SNICKARE INOMHUS 2 TEKNIK 7 FOGNING 2024, Maj
Fogning Av Tegelsömmar: Hur Man Förseglar Sömmarna Med Egna Händer? Välja Verktyg Och Spatlar
Fogning Av Tegelsömmar: Hur Man Förseglar Sömmarna Med Egna Händer? Välja Verktyg Och Spatlar
Anonim

Alla vill att hans hem ska vara det vackraste, mest välskötta och attraktiva att se på. Oftast används ett material som tegel för bostadsbyggande. I det här fallet uppstår frågan om hur man stänger alla små luckor mellan tegelstenarna? Detta kräver injektering och alla ojämna ytor. Ingjutningsmaterialet belyser konturerna av det motstående teglet.

Bild
Bild

Fogning av tegel

Fogning är applicering av ett speciellt extra lager på ytan mellan tegelstenarna efter att de har lagts. Sådant material används för vertikal eller horisontell läggning av väggen, efter att den överflödiga blandningen har tagits bort vid fogarna på varje tegel, men små oegentligheter kvarstår. Grout, eller som det också kallas - sammanfogning, används för just sådana ändamål. Murverket är vackert och jämnt. Skiktet som skyddar mot fukt har ökad täthet och styrka. Som ett resultat ökar byggnadens livslängd.

De försöker göra sammanfogningen direkt efter att byggnaden har slutförts . Naturligtvis finns det också fall då detta arbete utförs flera år senare. I detta fall har väggen redan absorberat en stor mängd fukt och gradvis kollapsar.

Bild
Bild

Fogning görs endast på de väggar på vilka därefter inga puts- eller beklädnadsarbeten kommer att utföras.

Bild
Bild

Fördelar med injektering

Broderiet är både dekorativt och praktiskt.

De dekorativa egenskaperna inkluderar:

  • betonar textur av linjer;
  • markera ett tegelmönster;
  • förening av alla linjer som har lagts ut både horisontellt och vertikalt;
  • ger fasaden åtstramning och tydlighet.
Bild
Bild

De praktiska egenskaperna är följande:

  • ljudisolering ökar med sammanfogning;
  • det skyddar mot överflödig fukt;
  • håller värmen i byggnaden;
  • livslängden ökar;
  • täthet uppträder;
  • små sprickor stängs.
Bild
Bild

Fugen överlappar det tidigare cementskiktet, men på detta sätt är det omöjligt att helt ta bort fel i form av överskott av cement i väggen, dess krökning och ojämnhet i murverket.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att gå med, och i vilket fall att göra det? Skarvning är endast möjlig om tegelväggen uppfördes exakt. När allt kommer omkring har varje söm samma standardtjocklek. Horisontellt är detta tal från 10 till 15 mm och vertikalt från 7 till 14 mm.

Det finns flera välkända och vanliga metoder för att göra gör-det-själv-injekteringsbruk. Låt oss överväga några exempel mer detaljerat.

Underskärning

Detta är det enklaste sättet att injektera mellan tegelstenar. För honom behöver du inte ens köpa ett specialverktyg - en smal spatel.

Bild
Bild

Först måste du späda injekteringsbruk, sedan applicera det mellan tegelstenarna. Murbruk är vanligtvis tillverkat av cement. Överskottet av den applicerade massan kan enkelt avlägsnas med en murslev (ett verktyg slipat på båda sidor med ett böjt trähandtag). Det är nödvändigt att låta lagret härda lite och sedan slipa allt med en hård borste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Filea

Detta är den andra metoden som används av mästarna. Från verktygen behöver du: en liten vass spatel, som kallas "fogning", själva lösningen. Spateln ska inte vara för tjock och lång, eftersom det är med det här verktyget som blandningen som appliceras på ytan kommer att tampas. Cementmurbruk måste läggas på murens yta, ta bort överskottet med en murslev och tampa sedan blandningen mellan tegelstenarna med en liten vass spatel.

Bild
Bild

Rektangulär

Detta är den metod som är bättre att anförtro för mästarna än att göra det själv, eftersom det kräver särskild skicklighet och skicklighet. En lösning tas ut ur sömmarna, ca 4-5 mm, sedan fylls de resulterande luckorna igen med en ny blandning, tätare. En sådan finish är vacker att se på och lockar uppmärksamhet, men är inte lämplig för utomhusbruk, eftersom den inte utför en vattenavvisande funktion.

Det finns två typer av injekteringsbruk-cementbaserat och epoxibaserat . De är ganska olika från varandra. Cementmassor är mer populära, lättare att få tag på och billigare i pris.

Sådana injekteringsmedel tillverkas av många företag (till exempel är Quick-mix en populär leverantör på marknaden). Materialet avlägsnas tillräckligt snabbt från ytan och vatten, som finns i varje hus, används för att späda ut blandningen.

Bild
Bild

Epoximassa är dyrare, inte lika lättillgängligt, och det är omöjligt att köpa det i vissa städer. De är mer effektiva än cement. På platser där det finns mer fukt och det är en ökad belastning, kommer epoximassan att vara ett och ett halvt snitt starkare än cement. De har en hög hållbarhetsindikator samt värmeisolering.

Självmassa

För att göra din egen injekteringsblandning behöver du: cement, en blandning av gips och kalciumkarbonat (alabaster) och kvartssand. Ingredienserna måste blandas i proportionerna 2 till 2 och 10.

Tillsätt vatten gradvis till blandningen. Massan ska inte visa sig vara för flytande eller för viskös. För att kontrollera om den resulterande pastan är klar för arbete, applicera den på en murslev - den ska inte rinna ur den.

När det är nödvändigt att få en vit injektering kan kalk eller en kommersiell blandning tillsättas till den resulterande blandningen. Om kalk används som bas för vitt, kommer den vita färgen att bli mer grå varje gång det kommer fukt.

Gradvis stelning av massan sker inom tre timmar. Efter det tappar det sin plasticitet, det är svårare att applicera, det blir omöjligt att arbeta med det.

Följande verktyg kan behövas för injektering:

  • spatel, murslev, borr, som kommer att knåda blandningen;
  • cement, vatten och en hink;
  • en behållare där hela lösningen kommer att placeras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första steget är att förbereda ytan för efterföljande arbete - med en hård borste, gå längs alla sömmar, ta bort oegentligheter och överskott. Efter det måste du skölja sömmarna (om väggen är hög och stor, då är det bäst att använda en slang), det är också värt att tvätta själva teglet så att det är mättat med fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parallellt förbereds en lösning. Först måste du välja hur injekteringen ska utföras - konkav eller konvex. Det beror på vilka verktyg som kommer att behövas. En liten mängd av blandningen ska tas med en spatel, försiktigt tampas och gnidas över sömmarna. Därefter måste du rengöra sömmen med en borste för att ta bort överskottet. Detta avslutar arbetet.

Rekommenderad: