Multimediaprojektorer: De Viktigaste Egenskaperna Hos Digitala Videoprojektorer Med Och Utan Skärm, Syftet Med Bärbara Modeller Och Funktionsprincipen

Innehållsförteckning:

Video: Multimediaprojektorer: De Viktigaste Egenskaperna Hos Digitala Videoprojektorer Med Och Utan Skärm, Syftet Med Bärbara Modeller Och Funktionsprincipen

Video: Multimediaprojektorer: De Viktigaste Egenskaperna Hos Digitala Videoprojektorer Med Och Utan Skärm, Syftet Med Bärbara Modeller Och Funktionsprincipen
Video: 5 Best Projectors for your Phone | Mini Projector 2021 2024, April
Multimediaprojektorer: De Viktigaste Egenskaperna Hos Digitala Videoprojektorer Med Och Utan Skärm, Syftet Med Bärbara Modeller Och Funktionsprincipen
Multimediaprojektorer: De Viktigaste Egenskaperna Hos Digitala Videoprojektorer Med Och Utan Skärm, Syftet Med Bärbara Modeller Och Funktionsprincipen
Anonim

Mysiga foton, där en familj tittar på en film genom en projektor, verkar vara den perfekta bilden av en bekväm familjesemester. Att se en film på tv verkar inte längre så stämningsfullt och romantiskt. Det är så tanken ofta uppstår att köpa en projektor hemma istället för en TV, så att filmvisning för hela familjen kan göras till en bra tradition. Även om en sådan enhet används långt ifrån bara hemma och används framgångsrikt. Om köparen naturligtvis gissade rätt med modellen och valde en riktigt cool multimediaprojektor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En projektor är en enhet som producerar information på en stor skärm från ett genomskinligt medium (elektroniskt eller film). Tekniken med vilken projektorn fungerar har varit känd under lång tid, den användes under den så kallade "analoga eran ". De första projektorerna användes vid föreläsningar, konferenser, presentationer för att demonstrera material. Vi pratar om overheadprojektorer och diaprojektorer (dvs bildenheter).

Bild
Bild
Bild
Bild

En multimediaprojektor är det mest moderna tekniska objektet i den utsedda gruppen enheter . Den är kompakt och mångsidig, och viktigast av allt, den kan överföra inte bara statisk utan även video. Det är videoprojektorn som skapar hemmabio, och i arbetsmiljön överför den storskalig reklam- och informationsinstallation.

Multimediaprojektorns tekniska egenskaper förbättras ständigt, nya funktioner dyker upp i enheterna, vilket innebär att teknikens tillämpningsområde expanderar.

Idag är projektorn till exempel en del av utbildningsprocessen: antalet klassrum där detta tekniska undervisningsverktyg används ökar ständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lite om enhetens funktionsprincip

  • En bild som kommer från den ursprungliga enheten projiceras på skärmen med flera förstoringar. I analoga mönster passerade ett ljusflöde genom en transparent bild, och samma bild dök upp på skärmen, bara i en diffus form, det vill säga i förstoring. I den beskrivna digitala enheten är originaldata filer som lagras på ett digitalt medium.
  • Tack vare de inbyggda ingångarna kan du ansluta en surfplatta, en bärbar dator, en dator och en kamera till multimediaprojektorn. Bildöverföring är möjlig från nästan alla minneskort eller skivor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Projektorer skiljer sig åt i signalöverföringsteknik (mer om det nedan) och i andra tekniska egenskaper. Matrisens upplösning, ljusflödets effekt och slutligen kompaktheten utvärderas vid köpet . Till exempel beror bildens tydlighet på skärmen på gadgetens upplösning. Ju fler pixlar i matrissystemet desto bättre bildkvalitet. Men ju högre upplösning modellen är, desto högre blir kostnaden.

Ytterligare utrustning eller alternativ som är möjliga i en viss modell kan också ha betydelse . Antalet och egenskaperna hos in- och utgångskontakter, hål och zoomobjektiv utvärderas. Viktigt för vissa projektorer och ett trådlöst kommunikationssystem som fungerar med överföring av information och inte bara. Utvalda modeller är utrustade med medföljande högtalare, fjärrkontroll, laserpekare etc.

Valet baseras på syftet med de tekniska medlen: ju fler krav på bilden och bekvämligheten att arbeta med den, desto mer bör en uppgraderad enhet köpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Viktiga parametrar och ytterligare alternativ utgör köparens val. Han tittar på enhetens grundspecifikationer och bestämmer vilken projektor han ska köpa.

Laser

Principen för drift av en laserprojektor är projicering av förändrade laserstrålar på skärmen av enheten. En sådan projektors kropp innehåller själva lasern, liksom en galvanometrisk skanner eller en akustisk optisk färgväxlare . Den innehåller också dikroiska speglar och andra optiska element.

Laserenheten kan bara ha en laserkälla (då utförs projektionen i en färg) eller 3 (projektion i RGB).

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana enheter gör det möjligt att dra på olika plan lasergrafik med hög intensitet och tydlighet. Vi pratar om hologram, textinformation, logotyper, 3D -former och ritningar. Laserprojektorn styrs via DMX-protokollet eller med en digital-till-analog-omvandlare.

Strömförbrukningen för denna enhet är låg, den här gadgets livslängd är nästan obegränsad . Dessutom är laserprojektorer ekonomiska och lätta att underhålla. Den överför bilden till den stora skärmen, även om den ligger på ett mycket kort avstånd från den. Men laserenheten har också en påtaglig nackdel: dess ljusstyrka är otillräcklig och priset höjs inte för varje köpare.

Bild
Bild
Bild
Bild

LCoS

Denna förkortning står för Liquid Cristal on Silicon. Används vanligtvis av projektortillverkare som Sony och JVC . Denna typ av enhet kombinerar de funktionella funktionerna i DLP och LED. Flytande kristallpaneler används som en matris i dessa projektorer, endast bilden som reflekteras från panelerna tränger in i linsen och inte igenom.

Bild
Bild

Vilka är fördelarna med sådana projektorer:

  • högsta möjliga upplösning;
  • stor fyllning av matrisarbetsfältet på grund av små interkristallina intervall;
  • kylskikt som en del av strukturen;
  • möjligheten att använda kraftfulla ljuskällor.

Detta är en professionell utrustning som ger den bästa bildkvaliteten hittills.

Bild
Bild
Bild
Bild

DLP

Digital Light Processing -teknik blev känd 1994, och dess utvecklare har redan skapat sin egen organisation. Grunden för systemet är 3 matriser, som består av mikronspeglar, inte av silikonkristaller . Det visar sig att ljusflödet går från lampan till linsen inte på ett direkt sätt, utan reflekterat (från matriselementen). Ljusstrålarna förvandlas till ljuspunkter i bilden, de går från speglarna till linsen och sedan till skärmen. De mörka punkterna passerar in i ljusabsorbenten. Färgbilden kommer ut så här: på vägen till matrisen går ljusströmmen genom färgfilter (blått, grönt och rött). Dessa enheter är lätta och därför bärbara. De utmärks också av indikatorer med hög kontrast, möjligheten till många års användning samt minimal service.

Men även här fanns det några nackdelar: färgmättnaden i dessa enheter är inte särskilt hög.

Bild
Bild

Det är också värt att komma ihåg den tidiga projektortekniken som har funnits i decennier. Det är en CRT -teknik som fungerar med ett katodstrålerör i kärnan. Det är sant att dessa mönster anses vara för tunga idag, och ljusstyrkan på dessa projektorer är begränsad.

Valet av en digital projektor av många konsumenter är fortfarande inte baserat på typen av enhet, utan på populariteten hos vissa modeller

Populära modeller

Denna lista innehåller enheter som experter anser vara toppmoderna videoprojektorer. Deras popularitet beräknas vara den högsta i år.

Bild
Bild
Bild
Bild

XGIMI H2

En sådan projektor kan betraktas som avancerad, kvaliteten på dess bild kommer positivt att överraska konsumenten. Projektorn fungerar med en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Ljuskällan i denna modell är en LED -matris, som har många fördelar . Lampornas resurs är inte tillfredsställande, projektorns brännvidd reduceras, den placeras helt enkelt framför sig själv och anses vara en ersättning för bildskärmen. Bilden är ljus och kontrasterande. Paketet innehåller inbyggda högtalare, ett autofokussystem och en Android-plattform. Av de små nackdelarna - bristen på optisk zoom på bilden och mindre brister i firmware. Projektorn kommer att kosta köparen cirka 50 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unic GM60

Och det här är redan en överkomligt modell för en bred köpare, för vilken du inte ens kommer att behöva betala 5 tusen (det kostar cirka 4, 8-4, 9 tusen rubel). Ett utmärkt bärbart köp med en enkel funktionell lista, men i många fall är det tillräckligt . Upplösning - 800x400 pixlar, en enkel multimediaspelare som tar maximalt antal format. Den enda nackdelen med enheten är den bullriga fläkten. Och så för ett mycket överkomligt pris köper köparen en projektor med bra byggkvalitet, inbyggd spelare och snygg design.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cinemood "Kinokubik Ivi"

Det är trevligt att notera att detta är en rysk utveckling, monterad, som vanligt idag, i Kina. Enheten är inte billig - 35 tusen rubel, och samtidigt med en blygsam upplösning - 640 x 480 pixlar. Parametrarna för den maximala projektionsdiagonalen är 3,8 m. Men huvudsaken i enheten är dess imponerande låga vikt. Lätt "Kinokubik" väger bara 300 g. Slutligen fungerar enheten i nära integration med onlinetjänsten Ivi. Och även " Kinokubik" har ett kraftfullt batteri som gör att projektorn kan arbeta självständigt i 5 timmar . Enheten har också 32 GB internt minne. För att ändå vara objektiv är priset för "Kinokubik" lite för dyrt, men modellen visar med säkerhet utmärkta försäljningsvolymer.

Ur marknadsföringssynpunkt görs det bra: många köpare föredrar dem som ett gadgetval för barn, som kan titta på tecknade filmer med det även i badrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Acer H6517ABD

Taiwanesiska produkter är välkända för den inhemska köparen. Och denna projektor kan anses vara ett utmärkt köp för hemmabruk. Projektorns upplösning är 1920 x 1080 pixlar . Stöder 3D -innehållsmodell. En speciell lampa ingår i enheten för att bibehålla ökad ljusstyrka och flimmerfritt sken. Av nackdelarna kan det noteras förutom att avsaknaden av justering av den horisontella trapetsformen. Köpet kommer att kosta nästan 27 tusen rubel.

Bild
Bild

LG CineBeam HU80KSW

Listan blir ofullständig om du inte inkluderar en mycket avancerad och helt oförskämd prismodell av den koreanska projektorn. Modellens upplösning motsvarar 4K -standarden. Ljuskällan här är en hybrid Laser-LED . Slutligen är projektorns utsida ganska imponerande - en matt plast parallellpiped med ett bärhandtag. Och det här är inte bara en snygg lösning: den låter dig placera projektorn som du vill - horisontellt, vertikalt, montera den på en vägg eller i ett tak. Utan tvekan anses projektorn vara en av de bästa smarta enheterna på marknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellerna presenteras i ett brett prisklass, vilket gör att konsumenter med olika ekonomiska möjligheter kan dra nytta av detta betyg.

Urvalskriterier

Råd för att välja en pryl

  1. Rörlighet, storlek . Det är lämpligt att hantera detta omedelbart. Mobilmodeller väger inte mer än 2 kg och är konfigurerade för trådlösa gränssnitt. Men för kompakthet måste du nästan alltid räkna med en bild.
  2. Ljuskällor och teknik för bildutmatning . I avsnittet "Vyer" beskrivs vad projektorer kan vara. Kort sagt, laserprojektorer är kraftfullare och används mer vanligt i premiummodeller. Halvledarprojektorer ger ren färg och låg strömförbrukning. Hybridkällor är de mest lovande, men de har dykt upp relativt nyligen, så innovationer måste betala med stora pengar.
  3. Upplösning, ljusstyrka och kontrast . Dessa parametrar påverkar bildkvaliteten. Och här spelar projektorns syfte huvudrollen, vad som kommer att visas på den: grafer och diagram, eller främst filmer och tecknade filmer hemma. Om projektorn används ofta, fungerar som ett viktigt verktyg i presentationen av arbetsmaterial, efterfrågas på kontoret, kanske modellerna inte kommer från budgeten.

För hemmabruk eller gatuvisning kan du begränsa dig till något mer blygsamt, men med tanke på att du måste analysera den potentiella driftsfrekvensen, bostadens storlek, typen av videoinnehåll.

Rekommenderad: