Tvättmaskinen Tömmer Inte Vattnet: Orsaker Till Problemet. Vad Händer Om Maskinen Bara Surrar Och Vatten Blir Kvar Efter Tvätt? Reparationstips

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinen Tömmer Inte Vattnet: Orsaker Till Problemet. Vad Händer Om Maskinen Bara Surrar Och Vatten Blir Kvar Efter Tvätt? Reparationstips

Video: Tvättmaskinen Tömmer Inte Vattnet: Orsaker Till Problemet. Vad Händer Om Maskinen Bara Surrar Och Vatten Blir Kvar Efter Tvätt? Reparationstips
Video: Fix water evacuation error Cylinda washing machine - Fixa uttömningsfel på Cylinda tvättmaskin 2024, April
Tvättmaskinen Tömmer Inte Vattnet: Orsaker Till Problemet. Vad Händer Om Maskinen Bara Surrar Och Vatten Blir Kvar Efter Tvätt? Reparationstips
Tvättmaskinen Tömmer Inte Vattnet: Orsaker Till Problemet. Vad Händer Om Maskinen Bara Surrar Och Vatten Blir Kvar Efter Tvätt? Reparationstips
Anonim

Tvättmaskinen har länge varit en enhet som finns i nästan alla hem. Idag tillverkar många kända tillverkare hushållsapparater av utmärkt kvalitet. Även de mest pålitliga och praktiska maskinerna är dock inte immuna mot eventuella haverier och funktionsstörningar. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad som behöver göras om enheten inte tömmer vatten.

Beskrivning av problemet

Det nuvarande utbudet av tvättmaskiner kan inte annat än att glädja konsumenterna. Butikerna erbjuder ett brett utbud av modeller som skiljer sig från varandra, inte bara i storlek och design, utan också i tekniska egenskaper . Användare försöker köpa enbart märkesvaror, eftersom sådana produkter kännetecknas av utmärkt kvalitet. Men det betyder inte att de aldrig kommer att gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta står människor inför att deras tvättmaskiner slutar fungera ordentligt. Ett vanligt problem är bristen på vattendränering . När en liknande defekt uppstår vid användning av hushållsapparater kan den inte slutföra tvättprocessen och fungera som den ska. Det exponerade programmet stannar helt enkelt. I detta fall är luckan som tvätten laddas i säkert blockerad. Bakom glasdörren kan du se hur vattnet står och inte lämnar trumman någonstans.

Ofta, vid sådana tillfällen, stoppar tvättmaskinen inte bara normal drift utan också surrar eller sprickor . Obehagliga ljud är omöjliga att inte märka. De kommer att indikera att avloppet inte fungerar i tvättmaskinen.

Om det finns vatten kvar i enheten och det slutar fungera normalt är det viktigt att ta reda på vad som orsakade felet. Först efter det är det vettigt att börja demontera och reparera enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Nästan vilken modell som helst av en tvättmaskin kan möta detta problem, även om den är tillverkad av ett välkänt märke och är mycket dyrt. Du bör inte skrämmas av sådana problem. Det första ägarna behöver göra är att ta reda på vad som är orsaken till haveriet. Tänk på de vanligaste faktorerna som leder till bristen på dränering av vatten från enheten.

Bild
Bild

Blockering av avlopp

I de flesta fall slutar tömningen av vätskan från maskinen om det finns en allvarlig blockering i avloppssystemet. Träskor bildas vanligtvis när små föremål som tappar, knappar, spikar eller mynt faller i trumman på enheten, som flög ur fickorna med kläder . Främmande föremål sköljs ur trumman tillsammans med vattnet. Det är därför det är så viktigt att noggrant undersöka all tvätt innan tvätten påbörjas - ingenting får finnas kvar i den, annars kan blockeringen inte undvikas.

I moderna modeller av maskiner är ett speciellt nätfilter installerat vid trummans utlopp . Resterande skräp kan inte passera genom sina små celler och fastnar helt enkelt i filterstycket. Men små vävda luddar, hår, husdjurshår från kläder är ganska kapabla att övervinna maskens filterdel. I en sådan situation ackumuleras blockeringen direkt i avloppsslangen, på grund av vilken enheten inte kommer att kunna tömma spillvätskan helt.

Blockeringar beror inte bara på dessa faktorer. Sådana problem uppstår ofta om hushållsapparater är gamla och har varit i drift i många år. Ofta uppstår dessa problem om värdinnan inte visar nödvändig omsorg vid hanteringen av utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fel val av tvättläge

Den automatiska maskinen slutar tömma vatten även om ägarna väljer ett olämpligt tvättläge där den angivna processen inte tillhandahålls. Till exempel, centrifugering och känslig tvätt aktiverar inte dräneringsmekanismen . För att tömma förbrukad vattenmassa måste du ställa in önskat program själv, manuellt.

I många modeller av moderna automatmaskiner kommer pumpen inte att börja pumpa vätska i manuellt tvättläge.

För att välja rätt tvättprogram på rätt sätt måste värdinnan definitivt noga studera bruksanvisningen för enheten. Vanligtvis följer det med hushållsapparater och är så tydligt som möjligt så att du enkelt kan förstå det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinavbrott relaterat

Tyvärr indikerar frånvaron av avlopp inte alltid enkla och snabbt åtgärdbara problem vid användning av hushållsapparater. Ofta ligger problemet i vissa sammanbrott i samband med specifika strukturella enheter.

Lång driftstid, blockeringar och hårt vatten orsakar ofta att avloppspumpen inte fungerar. En felaktig pump börjar surra högt eller helt enkelt sluta starta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett fel på den elektriska pumpen kan orsakas av att enheten används utan vatten. Detta beror huvudsakligen på ett fastnat pumphjul. En reservdel med blad i enheten är placerad i pumpens inre del. Pumphjulet roterar och omvandlar därigenom energin från motorn till tryck för att flytta vattnet. Fångat hår och trådar gör att kniven fastnar och blockeras . På grund av detta slutar delen helt enkelt vända vattnet i apparaten. Som ett resultat börjar pumpen att torka och brinner ut.

En annan viktig komponent i enheten, det elektroniska styrkortet, kan också skadas . Orsaken till ett funktionsfel är ofta en kortslutning. Från en spänningsökning i det elektriska nätet brinner kondensatorer, liksom ledningar och kontakter av mikrokretsar ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diagnostik

Om det uppstår störningar i samband med tömning av spillvätskan i tvättmaskinen kan ägarna starta självdiagnosfunktionen för hushållsapparater. Många maskinmodeller har en liknande funktion, tack vare vilken tekniken oberoende beräknar vad som är orsaken till felet och visar det på informationsdisplayen.

Bild
Bild

Självdiagnosfunktionen är inte tillgänglig på alla tvättmaskinmodeller. I det här fallet kan ägarna självständigt genomföra en slags översyn av enheten för att hitta orsaken till felet. Låt oss se hur detta kan göras.

  • Först och främst måste du förstå att alla diagnostiska manipulationer endast får utföras med maskinen frånkopplad från nätverket. Försök att inte glömma det.
  • Först bör du kontrollera att det inställda tvättprogrammet är korrekt om det samlas vatten i trumman. Som nämnts ovan kan tvättlägena "Natt" eller "Hand" leda till liknande konsekvenser. I en sådan situation är det tillräckligt att avbryta programmet och starta avloppet.
  • Kontrollera enhetens dräneringsslang noggrant. Blockeringen kunde ha bildats på grund av att slangen på något ställe var böjd. På grund av detta kan överflödigt avfall helt enkelt inte gå ner i avloppet.
  • Sifonen kan också bli igensatt om enheten är ansluten via den. För att kontrollera detta kan du koppla bort slangen och omdirigera den till diskbänken och sedan starta avloppsprocessen. Om du märker att vätskan rinner fritt från slangen ligger orsaken i avloppssystemet. Det räcker att rengöra det med specialverktyg eller ringa en rörmokare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har slutfört alla ovanstående åtgärder för att diagnostisera utrustningen, och det fortfarande inte tömmer ut den förbrukade vätskan till slutet (eller helt), kan du försöka starta om enheten. Koppla bort den från elnätet, låt den stå i 15-20 minuter och starta sedan om programmet som ansvarar för tömning.

Om situationen inte har ändrats måste du gå vidare till diagnostik av enhetens inre delar.

Hur åtgärdar jag problemet?

Om maskinen stannar och inte tömmer vattnet väl kan ägarna självständigt hitta och lösa det problem som har uppstått. Reparationer av hushållsapparater beror på den bakomliggande orsaken som ledde till de negativa konsekvenserna. Låt oss överväga hur du kan fixa en automatisk maskin på egen hand.

Bild
Bild

Hur dränerar jag vattnet?

För att tömma trumman på enheten måste du förbereda en stor behållare i vilken du kommer att samla den flytande vätskan. Du kan ta bort avloppsvattenmassor med hjälp av följande element:

  • dräneringsfilter;
  • Avloppsslang;
  • nöddräneringsrör;
  • lucka för laddning av linne för tvätt.

Det rekommenderas att börja med ett nödslang. Den är placerad framför avloppsfilterbiten. Du måste försiktigt öppna en liten lucka och sänka röret. Man bör komma ihåg att detta element inte finns i alla modeller av tvättmaskiner.

Bild
Bild

Om röret inte tillhandahålls i utrustningens konstruktion är det värt att gå till avloppsfiltret. För enheter från olika tillverkare finns detta element i olika zoner . Delen kan döljas bakom en lucka på den främre halvan av enhetens panel eller under kroppen. Funktionerna hos enheten i en viss modell beskrivs alltid i detalj i bruksanvisningen.

I det första fallet måste du försiktigt öppna den fyrkantiga dörren, skruva loss skruven och dra i filtret . Om vi pratar om det andra alternativet, här blir saken mer komplicerad: först måste du ta bort enhetens undersida och först sedan ta bort filterelementet.

Bild
Bild

Nästa alternativ är att tömma med en slang . I de flesta fall är grenröret fixerat på utrustningens kropp i vertikalt läge. Lossa fästklämmorna något och sänk ner slangen i vattenuppsamlingstanken i ett handfat eller badkar.

Om de skonsamma metoderna inte fungerade, och det fortfarande inte var möjligt att hälla ut vätskan, kan du göra detta med hjälp av lastdörren. För att göra detta måste du stänga av tvättläget och vänta ett par minuter tills dörren är upplåst. Efter det kan du öppna luckan på maskinen. Men var beredd på att allt ackumulerat vatten plötsligt kommer att rinna ut ur det. Det är lämpligt att förbereda och omedelbart byta ut ett bassäng eller någon annan behållare i vilken all vätska från anordningens trumma kommer att hällas. Du kan lägga trasor runt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rensa blockeringar

Om maskinen tar upp vatten, men inte pumpar ut det, är orsaken ofta dold i en igensatt slang eller filter. I detta fall måste de listade reservdelarna kopplas bort från enhetens struktur. För att rengöra filtret måste du göra följande:

  • tryck och vänd försiktigt av dörren;
  • skruva loss fästbultarna som öppnas framför dig;
  • ta försiktigt bort filterdelen, eventuellt genom att kroka den med en platt skruvmejsel eller en liten kniv (gör detta så noggrant som möjligt för att inte skada de element du arbetar med och inte förstöra enhetens utseende);
  • håll filtret under ett vattentryck så att det kan rengöras från överflödiga föroreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter rengöring av maskinens filter kan du gå till avloppsröret. Ta bort slangen och fortsätt enligt följande:

  • tryck försiktigt igenom blockeringen med en tråd eller metallkabel;
  • häll i en speciell rörrensare och låt alla delar vara så här i 10 minuter;
  • då måste du noggrant skölja slangen under vattentryck;
  • i slutet av arbetet, installera grenröret på sin ursprungliga plats.

Efter att ha frigjort enhetens tömningsmekanism från blockeringar, starta en ny tvättcykel och kontrollera hur vattnet rinner ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återställ program

För att eliminera felet i tvättprogrammet måste du återställa det tidigare inställda läget. För att göra detta måste du klicka på motsvarande knapp eller slå på sensorn. Om det inte fungerar att trycka på knappen en gång kan du försöka hålla knappen intryckt i några sekunder.

Dra inte ut nätsladden från uttaget. Denna manipulation kommer inte att lösa problemet: nästa gång du startar tekniken fortsätter det helt enkelt det tidigare avbrutna programmet. Att stänga av strömmen under tvättprocessen kan skada maskinens styrkort.

Bild
Bild

Hur byter jag min pump?

Om du upptäcker trasiga delar vid inspektion av enheten måste de bytas ut mot nya. Du kan utvärdera prestandan för maskinens pump med hjälp av en multimeter men. Du måste föra enhetens terminaler till kontakterna på pumpledningarna. Om motståndet visar ett tresiffrigt tal indikerar detta att reservdelen är i god ordning. Om värdena "0" eller "1" visas, indikerar detta en uppdelning. En uttömd pump kommer inte att kunna tömma vattnet helt från trumman.

För att demontera de nödvändiga elementen i tvättmaskinen måste du förbereda alla nödvändiga verktyg och tilldela ledigt utrymme . Ofta flyttar människor utrustning till ett garage eller verkstad för att utföra reparationsarbete.

Men alla har inte denna möjlighet. I det här fallet kan du frigöra mer ledigt utrymme i rummet och göra allt arbete hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att installera en ny pump som kan repareras måste du utföra följande manipulationer:

  • ta helt bort behållaren i vilken pulver och sköljmedel tillsätts;
  • skruva loss fästelementen, ta försiktigt bort panelen - enhetens pump är placerad bakom den;
  • det rekommenderas att på bilden fotografera platsen för alla ledningar och munstycken, så att du vid återmonteringen av utrustningen vet exakt vad och var du behöver ansluta;
  • koppla försiktigt bort ledningarna som ansvarar för att mata ström till pumpmotorn;
  • koppla bort alla befintliga anslutningar i strukturen;
  • led slingan med ledningar och munstycken till en ny lämplig del;
  • montera hushållsapparater i omvänd ordning;
  • kontrollera resultatet av arbetet genom att köra en testtvätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips för användning

Moderna tvättmaskiner är designade och tillverkade i enlighet med alla standarder, de är praktiska och pålitliga. Men det betyder inte att de inte behöver behandlas noggrant och noggrant. Endast om du använder sådana hushållsapparater korrekt kan du förvänta dig att det kommer att hålla länge.

Det är viktigt att ta hänsyn till att varje modell av tvättmaskinen är utformad för en viss mängd tvätt som laddas i sin trumma . I. Om denna siffra överskrids fungerar enheten för slitage. Ofta, när den är överbelastad, vägrar teknikern att snurra. Samma problem kan uppstå om det finns för få saker i maskinen.

Nya delar till enheten måste köpas från specialaffärer. Du kan ta med dig gamla och defekta delar, visa dem för säljaren och be dem välja en lämplig ersättare för dig.

När du köper ett reparationssats via Internet är det absolut nödvändigt att kontrollera alla identifieringsnummer (serienummer) för reservdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera alla fickor noggrant innan du lägger tvätt i trumman . De bör inte innehålla en enda bagatell, eftersom de inte bara kan förstöra trumman på enheten, utan också orsaka allvarliga blockeringar, på grund av vilka utrustningen inte kan hälla ut avloppsvattnet.

Det rekommenderas att inte ansluta enheten till det elektriska nätet utan direkt, utan genom ett speciellt kraftfilter. Det kommer effektivt att kunna utjämna kraftöverspänningar som ofta uppstår i våra nätverk. Små hopp kommer inte att skada enheten (detta föreskrivs i dess design), men allvarliga droppar kan orsaka en allvarlig nedbrytning av maskinens elektroniska enhet.

Glöm inte regelbunden rengöring av utrustningens filtreringsdelar . Filtret sitter under en liten lucka på utrustningens främre vägg. Det rekommenderas att rengöra minst en gång om året, och ännu bättre - var sjätte månad. Om filtret plötsligt är igensatt kan detta vara en av huvudorsakerna till att enheten slutar tömma vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du startar nästa tvättcykel, ställ in önskat läge med största försiktighet. Således kommer du att försäkra dig mot bristen på vätskedränering på grund av ett felaktigt inställt program.

Det rekommenderas att varje år utföra förebyggande rengöring av de övervägda hushållsapparaterna, men utan linne . För att göra detta måste du fylla på pulver och avkalkningsmedel, ställa in den högsta temperaturen och utföra en fullständig tvättcykel. Som ett resultat kommer utrustningen att rengöras effektivt från skala och smuts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Försök att agera så försiktigt och noggrant som möjligt när du demonterar vissa enheter i maskinen. Ta dig tid och gör inte för plötsliga rörelser . Du måste vara särskilt försiktig med trådarna i maskinens design - om du drar ut för grovt och skarpt kan du provocera dem att skada eller gå sönder, vilket kommer att medföra onödiga problem.

Om du har identifierat vad problemet är i tvättmaskinens drift rekommenderas det under demontering att kontrollera alla andra noder som är de mest sårbara. Till exempel, genom att byta en av delarna i konstruktionen, kan du dessutom rengöra filtret och dräneringsslangen.

Innan du fortsätter med demonteringen av dina hushållsapparater, rekommenderas att du placerar bruksanvisningen bredvid den .attion. Vanligtvis innehåller den alla nödvändiga diagram och skisser som anger platsen för viktiga noder på vissa platser.

Om du inte är väl insatt i denna teknik kommer instruktionerna till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köp endast för tvättmaskiner och tvättmedel som är avsedda att användas under maskinens förhållanden. Typiskt är sådana kompositioner märkta i enlighet därmed. Om du använder produkter som är avsedda för handtvätt, kommer kalk snabbt upp i enheten.

Om din tvättmaskin är ny och fortfarande omfattas av garanti ska du under inga omständigheter demontera och reparera den . Självklart kan du utföra allt nödvändigt arbete själv, men då kan du stå utan garantiservice.

Det är bättre att inte slösa tid förgäves och omedelbart gå till varumärkets servicecenter under varumärket som dina hushållsapparater släpptes.

Bild
Bild

När du demonterar maskinen kan du inte bara ta foton av viktiga anslutningar utan också markera ledningarna och kontakterna med en markör. Dessa enkla steg gör att montera enheten snabbare och enklare.

Om du inte förstår mycket om strukturen för moderna automatiska tvättmaskiner eller är rädd för att göra allvarliga misstag, bör du inte ta risker . Det är bättre att omedelbart ringa erfarna hantverkare eller kontakta ett servicecenter. Detta leder till onödiga utgifter, men du kommer att undvika skador på enheten. I alla fall blir specialisttjänster mycket billigare än att köpa en ny tvättmaskin, särskilt om du har en dyr märkesmodell hemma.

Rekommenderad: