Tvättmaskinen är Elstötad: Orsaker. Vad Händer Om Trumman Stöter Genom Kroppen Och Vattnet? Hur åtgärdar Man Problemet I Bilen?

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinen är Elstötad: Orsaker. Vad Händer Om Trumman Stöter Genom Kroppen Och Vattnet? Hur åtgärdar Man Problemet I Bilen?

Video: Tvättmaskinen är Elstötad: Orsaker. Vad Händer Om Trumman Stöter Genom Kroppen Och Vattnet? Hur åtgärdar Man Problemet I Bilen?
Video: Hur åtgärdar jag en blockerad pump i tvättmaskinen? 2024, April
Tvättmaskinen är Elstötad: Orsaker. Vad Händer Om Trumman Stöter Genom Kroppen Och Vattnet? Hur åtgärdar Man Problemet I Bilen?
Tvättmaskinen är Elstötad: Orsaker. Vad Händer Om Trumman Stöter Genom Kroppen Och Vattnet? Hur åtgärdar Man Problemet I Bilen?
Anonim

Hushållsapparater är utformade för att lösa vissa problem i en persons dagliga liv. Tvättmaskinen tvättar till exempel tvätten och strykjärnet hjälper till att stryka den. Därmed blir vardagen enklare. Men samma enheter kan utgöra en fara för användaren. Det händer att tvättmaskiner chockar en person, vilket inte bara kan skada hälsan, utan också vara mycket livsfarligt.

Orsaker

Den automatiska tvättmaskinen stötar ibland inte bara vid tvätt, utan också när den är ansluten till ett uttag. Elskador uppstår i de flesta fall när enheten är ansluten till nätverket, men fungerar inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera faktorer kan hänföras till de främsta orsakerna till elektriska stötar från en tvättmaskin

  • Anslutning av enheten med kränkningar av kraven i PUE, till exempel utan jordning .
  • Felaktig extern ledning eller uttag med skyddande ledarkontakter av dålig kvalitet. Som ett resultat överförs den elektriska potentialen till kroppen, genom vilken den överförs till personen.
  • Skada på trådisolering eller förekomst av haverier av elektriska komponenter i maskinens insida, vilket medför ett elektriskt läckage till enhetens kropp.
  • Olämpliga arbetsförhållanden , som uttrycks i hög luftfuktighet, förekomsten av slitna element.
  • Defekt jordfelsbrytare . Som ett resultat uppstår strömläckage i den elektriska kretsen, men skyddsavstängningen fungerar inte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken

Tvättenheten kan orsaka elektriska stötar i badrummet, liksom i alla andra rum, både på och av. Beroende på var och under vilka förhållanden den första elektriska stöten var, bestäms de viktigaste tekniska felen. Med andra ord kan du ta reda på orsaken genom skyltarna.

Så om du får en elektrisk stöt:

  • när de rör vid enhetens kropp talar de om kroppens kontakt med en laddningskälla;
  • under avlägsnande av saker från trumman - isoleringen av den elektriska motorn som roterar trumman är trasig;
  • när du går på en betongbas nära tvättmaskinen - strömläckage från kroppen eller annan del av det elektriska nätverket till golvet;
  • när vattnet slås på - dålig isolering, laddningsflöde genom vattnet eller ett felaktigt potentialekvationssystem.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fixar man det?

Nya hushållsapparater kan chocka om de är felaktigt anslutna till elnätet. För att förhindra situationen måste en separat linje med ett anslutet uttag och en jordfelsbrytare tilldelas skärmen.

Användaren måste komma ihåg att eliminering av eventuella driftstörningar bör startas på den utrustning som är bortkopplad från det elektriska nätet.

Bild
Bild

Stötar när de inte fungerar

Om tvättmaskinen inte fungerar, men samtidigt har en elektrisk stöt från utsidan av skåpet, då kan detta bero på ett antal skäl.

  • Problemkontakter i uttaget . För att åtgärda problemet måste du koppla ur vägguttaget, koppla bort hemmanätverket och börja återställa anslutningspunkten eller byta ut skadade delar.
  • Den isolerade delen av tråden eller nätsladden är punkterad … I en sådan situation kallas sladden, liksom den inre isoleringen. Glöm inte att byta skadade elektriska ledningar.
  • Startknappar eller styrenheter är kortslutna . Som ett resultat av sådana fel kan spänning uppstå på metallhöljet. I det här fallet är det värt att demontera tvättenhetens frontpanel, reparera fel eller byta ut skadade delar.
  • Defekt nätfilter . För att reparera filtret måste du demontera det i delar och eliminera störningen. Om reparation är omöjlig är det värt att ersätta delen med en ny.
  • Enheten ligger i ett fuktigt rum, därför kan kondens ackumuleras . Den senare leder i sin tur en elektrisk ström från strömkretsen till maskinens kropp. För att åtgärda problemet bör du flytta tekniken till ett annat rum där det finns bra skydd mot fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk stöt under tvätt, vatten värms inte upp

Anledningen till att strömmen träffar en person under tvättprocessen och vattnet förblir kallt är värmeelementet. Mest troligt är denna del av bilen punkterad. För att avhjälpa situationen är det värt att demontera enheten, ta bort värmeelementet och ersätta det med ett nytt.

Bild
Bild

Kroppen är chockad, enheten startar inte

Det finns tillfällen då tvättmaskinens trumma inte startar efter att du tryckt på strömbrytaren, men personen är chockad. Anledningen till denna situation ligger troligtvis i ett brott mot isolering eller motorstopp . Enheten måste demonteras, ta bort den gamla motorn och byt ut den.

Experter säger att det är opraktiskt att reparera en utbränd motor i denna situation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stötar nära tvättmaskinen

Om vatten läcker i enheten och tråden deformeras, kan en person få en elektrisk stöt i närheten av maskinen. Först och främst måste ägaren hitta en kontaktpunkt. Det kan antingen vara en tråd eller ett fodral. Då måste du utföra högkvalitativ isolering av problemområden och därigenom eliminera strömläckage. Som ett resultat kommer maskinen inte längre att chocka dig genom vätskan.

Erfarenheten visar att det är nästan omöjligt att helt eliminera alla faktorer för elektrisk stöt genom tvättenheten. Du kan dock skydda dig själv och din familj från en obehaglig situation på följande sätt.

  • Grundstötning . För att ansluta marken, i ledningsskedet, är det värt att installera en annan skyddstråd, som läggs från skölden till var och en av uttagen. Tack vare sådana åtgärder kommer den elektriska potentialen från maskinens kropp att riktas in i marken, och inte till en person.
  • Installation av RCD … Eftersom tvättenheten vanligtvis är placerad i ett slags rum med hög luftfuktighet, är det bästa alternativet för invånarnas säkerhet att installera en automatisk maskin som reagerar på en laddningsökning även med en liten kortslutning. Om utrustningen börjar chocka kan jordfelsbrytaren stänga av maskinen. För att skydda tvättmaskinen är det värt att köpa modeller med en brytström på 10 och 30 mA. För gamla maskiner är det bättre att köpa den andra versionen av utrustningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativt kan du torka insidan med en hårtork för att bilen ska sluta elektrokutera. Dessutom rekommenderar experter att koppla bort enheten från det elektriska nätet mellan tvättarna. Denna händelse orsakar naturligtvis besvär, men det kommer att rädda dig från elektriska stötar.

Vad ska man inte göra?

Ägare av tvättmaskiner bör vara medvetna om de åtgärder som inte bör vidtas om tvättmaskinen är elektrifierad.

Om det inte finns någon jordning, att vända kontakten i uttaget kommer inte att ha ett positivt resultat . Enheten arbetar med växelström, så polaritetsomvändning spelar ingen roll för det.

En gummimatta nära tvättutrustning skyddar dig inte heller mot elektriska stötar . Saken är att den elektriska potentialen inte kommer att försvinna någonstans, så att användaren kan få en elektrisk stöt genom att vidröra enhetens kropp eller dess andra delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det hjälper inte att stänga av nätfiltret. Denna del av tvättenheten levererar elektricitet till apparaten. Men i normalt läge anses dess spänning vara säker och känns inte av en person.

Att jorda bilens kaross till värmesystemet kommer inte bara att utgöra ett hot mot människor som bor i lägenheten, utan också i hela huset. Endast den dedikerade ledaren måste jordas.

En elektrisk stöt kan uppstå när du använder någon elektrisk apparat, inklusive en tvättmaskin. Eftersom detta är en farlig situation är det värt att lösa problemet direkt efter upptäckten. Specialister kan hjälpa till i denna situation, som enkelt kan hitta källan till problemet och snabbt eliminera det . Och du kan också korrigera situationen med dina egna händer, men bara om du har viss kunskap och erfarenhet.

Bild
Bild

Varje ägare kan märka att problem med el medför fel på hushållsapparater. Om tvättmaskinen börjar chocka är det värt att jorda den med en tråd med ett tvärsnitt på 4 mm2, och för ytterligare skydd, montera en jordfelsbrytare.

Rekommenderad: