Oljefärg: Hur Länge Torkar Kompositionen "PF-115" För Externa Och Interna Arbeten, Tekniska Egenskaper Och Förbrukning Per 1m2

Innehållsförteckning:

Video: Oljefärg: Hur Länge Torkar Kompositionen "PF-115" För Externa Och Interna Arbeten, Tekniska Egenskaper Och Förbrukning Per 1m2

Video: Oljefärg: Hur Länge Torkar Kompositionen
Video: Matematik 1. Förändringsfaktor och upprepad förändring (VIKTIG genomgång). 2024, Maj
Oljefärg: Hur Länge Torkar Kompositionen "PF-115" För Externa Och Interna Arbeten, Tekniska Egenskaper Och Förbrukning Per 1m2
Oljefärg: Hur Länge Torkar Kompositionen "PF-115" För Externa Och Interna Arbeten, Tekniska Egenskaper Och Förbrukning Per 1m2
Anonim

Bland de många typerna av färgkompositioner som aktivt används i Ryssland finns oljefärger alltid närvarande. Men inte ens den långa historien om deras användning tillåter de flesta att betrakta sin kunskap om dessa färgämnen som komplett. Under tiden döljer sig bakom gruppens allmänna namn ett antal originella tekniska lösningar. Bara genom att känna till de exakta egenskaperna och specifikationerna för märkning kan du förstå utbudet av färger och lacker och göra rätt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Oljefärg, eller torkolja, är alltid tillverkad av oljor, i de flesta fall av linfrö och hampa, ibland av ricin. De skiljer sig inte åt i hög förångningshastighet, och vissa arter bildar inte alls flyktiga föreningar vid rumstemperatur. Just på grund av denna anledning oljefärger - både för inomhus- och utomhusbruk, kännetecknas av en mycket lång torkperiod … Ett lager olja som bara upptar tiondels millimeter på ytan av beläggningen kan helt avdunsta först efter några månader.

Bild
Bild

Men lyckligtvis finns det en annan kemisk mekanism - polymerisation under påverkan av atmosfäriskt syre. Denna process kan ske strikt i den tunnaste filmen som är i direkt kontakt med luft, det går ingen passage djupt in i syret.

Som ett resultat kan eventuell oljefärg endast appliceras i ett tunt lager; för att ytterligare påskynda processen tillsätts torkmedel, det vill säga katalysatorer, till torkoljorna, men även med sådana tillsatser kommer torkningen att slutföras på minst 24 timmar. I enlighet med GOST 1976 bör naturliga torkoljor bestå av 97% av bearbetade vegetabiliska oljor, resten av volymen upptar torktumlare och andra tillsatser är inte tillåtna alls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förening torkoljor "Oksol " enligt GOST 1978 är följande: 55% är naturliga oljor som har genomgått oxidation, 40% är ett lösningsmedel och resten upptas av ett torkmedel. Kostnaden är mindre än för naturliga märken, men närvaron av vit sprit i receptet tillåter inte att blandningen anses vara säker. Bildningen av kombinerade torkoljor sker från samma basiska ämnen, men koncentrationen av lösningsmedlet reduceras till 30 volymprocent. Beredningen av alkydblandningar inkluderar hartser med samma namn - glyftalisk, pentaftalisk, xiftalisk. Syntetiska preparat bildas till 100% av avfall från oljeraffinering och andra komplexa industrier.

Bild
Bild

Torkad och pulveriserad kaolin, fin glimmer, talk används som fyllmedel i oljefärger. Alla ämnen är lämpliga som inte reagerar med huvuddelen av blandningen och fortfarande kommer att vara i fast tillstånd.

Pigment för oljefärger används alltid av oorganisk natur. De är indelade i de med en uttalad färg och svartvitt. Akromatiska färgämnen inkluderar först och främst zinkvitt, vilket är mycket billigt, men blir gult under påverkan av höga temperaturer. Vit färg i moderna oljefärger ges ofta med hjälp av titanoxid eller lipoton, som är mycket mer motståndskraftiga mot värme. Svart ton kan uppnås genom att använda kolsvart eller grafit. När det gäller ljusa färger skapas de så här:

  • Gul järnmetahydroxid, blykrona;
  • Röd bly röd bly eller järnoxid;
  • Blått järnblått;
  • Mörkröd - kromoxider;
  • Grönt - med samma kromoxider eller koboltföreningar.
Bild
Bild

Mangan-, kobolt- eller blysalter används som torkningskatalysatorer (torkare); det är mycket viktigt att koncentrationen av torkmedlet inte är överdriven, annars blir filmen inte tillräckligt stabil.

Typer och egenskaper

Huvudkarakteristiken för oljefärger är koncentrationen av de ämnen som bildar filmen. De bör vara minst 26%, eftersom styrkan hos den skapade beläggningen och dess förmåga att stanna kvar på ytan beror på denna indikator. Men det är viktigt att ta hänsyn till att ju mer kompositionerna är mättade med filmbildande medel, desto sämre lagras de.

Alla som har erfarenhet av oljefärger vet säkert att de har en stark lukt, som är särskilt hård vid uppvärmning från 20 grader och högre. Därför bör andelen flyktiga ämnen i normen stå för högst 1/10 av den totala volymen. Vidare är det värt att överväga en sådan parameter som den fraktionerade sammansättningen av färgämnen.

Bild
Bild

Smidig fräsning sägs när den överstiger 90 mikron och finkornig när partiklarna är mindre än denna stapel.

Hur snabbt en oljefärg torkar beror på dess viskositet; denna indikator påverkar också fluiditeten och hur lätt och enkelt ämnet fördelas över ytan. Normalt är viskositeten inte lägre än 65 och inte högre än 140 punkter, avvikelser i båda riktningarna indikerar tydligt materialets låga kvalitet. Mekanisk styrka och vattenmotstånd kan också betraktas som en faktisk teknisk indikator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare av oljefärger förmedlar basinformation till konsumenten genom märkning. För det första finns det bokstavskombinationer: MA - blandad eller naturlig torkolja, GF - glyftal, PF - pentaftal, PE - polyester. Den första siffran betecknar användning i extern och intern dekoration, den andra betonar typen av bindemedel och resten tilldelas indexet som tilldelats ett visst företag. Så "PF-115" ska läsas som "oljefärg på en pentaftalisk bas med tillsats av naturlig torkolja för utomhusbruk, fabriksindex 5". MA-21 betyder en blandning baserad på en kombinerad torkolja för inomhusbruk. MA-25 och MA-22 liknar det också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

BT-177 är en oljebitumenfärg som kan appliceras på en bitumenyta. Enligt GOST som gäller för en sådan komposition måste den vara helt klar för användning. Oavsett det specifika märket oljefärg är det möjligt att applicera emalj eller andra typer av färg- och lackmaterial över den endast med ett slätt lager som inte har några yttre defekter.

Konstnärer använder också aktivt oljefärger, och för dem är de typiska bristerna i dessa material, som byggare ständigt klagar över, inte signifikanta. Om olja bildas direkt på ytan måste färgen omröras före varje användning. Bara genom att blanda några toner kan du få en verkligt originalfärg. En snabbtorkande konstnärlig färg anses vara napolitansk gul baserad på vit bly. Tempera -färgämnen liknar oljefärgämnen. Varje artist väljer det som passar honom bäst.

Bild
Bild

Men för byggare och reparatörer är naturligtvis andra fastigheter i förgrunden. I många fall är det mycket viktigt att den målade ytan är oljebeständig; detta krav är relevant inom industri, energi, transport och i vissa andra industrier. För rörledningar och radiatorer kommer motståndskraft mot höga temperaturer först. Förresten, nackdelarna med oljefärger i ett sådant område överstiger långt sina fördelar och ingen specialist kommer att rekommendera dem om det inte är absolut nödvändigt. Du kan skapa en matt yta genom att tillsätta en lösning av tvätttvål (40%) till färgen, medan alla oljekompositioner initialt är blanka.

När du väljer oljefärger finns det alltid en motsättning mellan pris och kvalitet. Så, kompositioner baserade på naturlig torkolja är alltid dyrare än de som innehåller en syntetisk bas. Titanpigment kostar alltid mer pengar än vanligt zinkvitt. Det bör också beaktas att färger som produceras i närliggande regioner kommer att vara billigare än exakt samma, men förda på långt håll, särskilt de som har övervunnit tullhinder.

Bild
Bild

Kompositioner för olika ytor

Ursprungligen användes oljefärger specifikt för att dekorera trä och burkar anger traditionellt deras förbrukning per 1 kvm. m. träyta. Det bör noteras att endast perfekt rena och jämna, släta ytor är lämpliga för applicering av oljefärg.

Köp inte mycket billiga färgämnen, för det är omöjligt att göra dem 50% billigare än andra utan att förlora kvalitet.

Oljefärger för metall tillverkas i de flesta fall på grundval av naturliga torkande oljor. De klarar uppvärmning upp till 80 grader, vilket inte tillåter användning av sådana föreningar på tak och uppvärmningsanordningar, för målning av värmeelement i metall. Dessutom gör beläggningens låga hållbarhet det svårt att applicera utomhus, till exempel på ett smitt staket eller annat staket.

Bild
Bild

Att måla plast med oljefärg är fullt möjligt, men resultatet säkerställs endast om ytorna är noggrant förberedda. I konstnärlig glasmålning används oljekompositioner väldigt ofta, men eftersom de skapar en matt yta måste detta beaktas. Beläggningen kommer inte att vara tillräckligt värmebeständig, men gallring av topplacken skyddar den från att vatten tränger in. På betong och gips lägger sig ett lager oljefärg inte sämre än på trä eller metall. Om du inte kan förstå skillnaderna mellan olika färger för applicering på vissa ytor är det bättre att söka professionell rådgivning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att i badrum kan du inte måla hela ytan med oljefärger. Var noga med att lämna en remsa av andra material, annars är luftfuktigheten för hög.

När du väljer färg för trä, vägleds av GOST 10503-71, efterlevnad av det garanterar beläggningens kvalitet. Trägolv måste målas om vart tredje eller fjärde år för att kompensera för det snabba slitaget på lagret.

Bild
Bild

Hur späds?

Det spelar ingen roll vilket specifikt material oljefärgen är avsedd för, du kan behöva späda blandningen. Med tiden tjocknar det eller blir till och med ett fast ämne. Den enda acceptabla utspädningsmetoden är att tillsätta det som finns i basen av en viss färg.

När burken inte är för lång hjälper tillsatsen av torkolja till att göra innehållet mindre tjockt. Men det är viktigt att ta hänsyn till att torkningsolja bereds med olika tekniker, och efter att ha gjort fel val kommer du att förstöra hela produkten. Och efter en stark packning (torkning) måste du använda ett lösningsmedel. Med dess hjälp kan du göra en primer av färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig linolja i basen av oljefärger kan endast spädas med naturliga föreningar. Och sammansatta blandningar måste spädas:

  • Terpentin;
  • Vit ande;
  • Lösningsmedel;
  • Bensin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att vilket reagens som används för utspädning, det införs i portioner, eftersom en överdriven koncentration av torkande olja kommer att leda till lång torkning.

Först flyttas färg- och lackkompositionen in i en behållare, där du kan störa den och bryta upp blodproppar. Tillsätt sedan gradvis torkolja och blanda omedelbart noggrant. När önskad konsistens uppnås måste färgen passeras genom en sil, som behåller små klumpar.

När du väljer ett lösningsmedel, tänk på att vissa typer av det kan förvränga de fysikaliska och kemiska egenskaperna hos färger … Liksom torkningsolja tillsätts lösningsmedlet i små portioner för att bibehålla grundförhållandet mellan komponenterna. Enkel vit sprit kommer inte att fungera, du behöver bara använda raffinerad, vilket vätsker bättre. Terpentin som inte har renats kan inte heller tas - det fördröjer torkningen av det målade lagret. Fotogen har samma effekt, så det används när inget annat kan användas.

Bild
Bild

Konsumtion

Kostnaden för oljefärg som anges på etiketterna är alltid genomsnittlig, endast utformad för att uppskatta materialets volym eller återspegla täckningen och värdet av den torra resten. Men det är viktigt att känna till alla faktorer som påverkar den faktiska färgförbrukningen. Basfiguren per 1 m2 är från 110 till 130 g, men särdragen hos basen (materialet som målas) beaktas inte här. För trä är det normala värdet från 0,075 till 0,13 kg per 1 kvm. m. Vid beräkning beaktas följande:

  • Ras;
  • Uppvärmning och relativ luftfuktighet;
  • Ytkvalitet (hur smidig och smidig det är);
  • Det finns ett preliminärt lager eller inte;
  • Hur tjock tonen är och vilken färg du vill bilda.

För 1 kvm m. av metall, standardindikatorn för oljefärg är 0, 11-0, 13 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkningen ska vara korrekt måste du vara uppmärksam på typen av metall eller legering, ytskiktets allmänna tillstånd (främst korrosion) och användningen av en primer. Förbrukningen av oljefärger på betong bestäms främst av hur porös ytan är mot vägg, golv eller tak. För 1 kvm m ibland måste du spendera upp till 250 g av färgkompositionen. Enkel gips kan målas med en hastighet av 130 g / kvm. m, men de präglade och dekorativa sorterna är mycket svårare i detta avseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest förbrukade tonen i oljefärg är gul, en liter räcker aldrig för mer än 10 kvadratmeter. m, och ibland är det möjligt att måla hälften så mycket. Något bättre prestanda i vitt, även om taket är detsamma. En liter av färgblandningen gör att du kan skapa från 11 till 14 m2 av en grön vägg, från 13 till 16 av en brun vägg eller från 12 till 16 av en blå. Och den mest ekonomiska är svart färg, dess minsta indikator är 17 m2, max är 20 m2.

Bild
Bild

Den allmänna slutsatsen är enkel: ljusoljeformuleringar spenderas mer än mörka. När det redan finns ett lager färg under måste mer material användas. Ibland är det mer lönsamt att rensa basen och förbereda gipset eller markskiktet, detta kommer att förenkla det efterföljande arbetet. Naturligtvis, när du målar i 2 lager, måste du öka standardförbrukningssiffrorna med 100%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mycket beror på vilket verktyg som används. Med penslar sprider du oundvikligen färg, det kommer att droppa ner på golvet och samlas på högen. Att bestämma tjockleken på lagren blir mer komplicerat, som ett resultat - mer material måste förbrukas och sannolikheten för att arbetet måste göras om är ganska hög. Det mest ekonomiska bland handverktyg är kanske rullar med silikonslutt. Och om vi överväger alla alternativ är den bästa lösningen att använda en sprutpistol. Extremt exakta siffror kan erhållas med hjälp av online -räknare.

Ungefärliga beräkningar avser endast en plan yta, målerör eller andra strukturer av komplexa former kräver ytterligare beräkning av färgförbrukning. När arbete utförs utomhus en solig blåsig dag, ökar kostnaden för oljefärg med 1/5 jämfört med att måla inomhus vid rumstemperatur. Ju torrare och tystare vädret är, desto bättre blir täckningen.

Bild
Bild

Tillverkare: recension och recensioner

Även om oljefärg inte anses vara den mest perfekta, tillverkas den fortfarande av olika tillverkare. Först och främst måste du välja mellan ryska och utländska produkter: den första är billigare och den andra är mer prestigefylld och modern teknik används tidigare i produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumenter i företagets produktrecensioner AkzoNobel notera den höga kvaliteten, förmågan att uthärda upp till 2 tusen rengöringar. Och anhängare av finländarna Tikurilla det väljs ofta eftersom detta märke producerar över 500 nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Om du inte vill förbereda blandningen utan omedelbart applicera den, köp flytande formuleringar; till skillnad från tjockt riven, behöver de bara blandas tills de är helt homogena. För att måla ett träd är det bättre att ta det maximala beloppet och ändå lämna en marginal för färgning och omarbetning.

Rekommenderad: