Torkningsolja: Vad är Det, Hur Mycket Torkar Kompositionen, Applicering Och GOST, Kombinerad Torkolja Och Förbrukning Per 1 M2 För Trä

Innehållsförteckning:

Video: Torkningsolja: Vad är Det, Hur Mycket Torkar Kompositionen, Applicering Och GOST, Kombinerad Torkolja Och Förbrukning Per 1 M2 För Trä

Video: Torkningsolja: Vad är Det, Hur Mycket Torkar Kompositionen, Applicering Och GOST, Kombinerad Torkolja Och Förbrukning Per 1 M2 För Trä
Video: PRATA MYCKET BÄTTRE SVENSKA!!! (Använd de här orden istället för VÄLDIGT) 2024, April
Torkningsolja: Vad är Det, Hur Mycket Torkar Kompositionen, Applicering Och GOST, Kombinerad Torkolja Och Förbrukning Per 1 M2 För Trä
Torkningsolja: Vad är Det, Hur Mycket Torkar Kompositionen, Applicering Och GOST, Kombinerad Torkolja Och Förbrukning Per 1 M2 För Trä
Anonim

Att inreda lokaler innebär ofta att bearbeta dem med färg och lack. Detta är en bekant och bekväm lösning. Men för att korrekt applicera samma torkningsolja krävs det att noggrant studera egenskaperna hos en sådan beläggning och dess sorter.

Bild
Bild

Vad det är?

Trä blir återigen ledande inom konsumenternas preferenser, medan plast och andra syntetiska material tappar efterfrågan. Men det är viktigt att förstå att trä behöver professionell högkvalitativ bearbetning, och torkningsolja gör att du kan täcka träbasen med en skyddande film, samtidigt som du garanterar en hög hygienisk säkerhet. Huvuddelen av sådana kompositioner bildas av naturliga ingredienser (vegetabiliska oljor), och de står för minst 45% av massan.

Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Torkningsolja behärskades först av konstnärer för flera århundraden sedan. Tillverkningstekniker har förändrats lite sedan dess, men det finns flera viktiga materialvarianter som måste tillämpas på olika sätt.

Bearbetning med en kombinerad komposition praktiseras på grund av dess stora billighet . (upp till en tredjedel av blandningen faller på lösningsmedlet, huvudsakligen sprit). Torkhastigheten ökar kraftigt, tillförlitligheten hos det skapade skiktet är mycket hög. I grund och botten används sådana kombinationer för yttre efterbehandling av träytor, från vilka den obehagliga lukten snabbt försvinner.

Alla torkande oljor, exklusive naturliga föreningar, innehåller ämnen som är utsatta för brand och till och med explosion, så de bör hanteras med största försiktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När träet täcks torkar naturlig linolja i högst 24 timmar (vid en standard rumstemperatur på 20 grader). Hampformuleringar har samma parametrar. Efter en dag behåller blandningar baserade på solrosolja sin klibbighet lite mer. Kombinerade material är mer stabila och kommer garanterat att torka på 1 dag. För syntetiska sorter är detta den kortaste perioden, eftersom avdunstningsnivån är lägre.

Bild
Bild

Ofta (särskilt efter långtidsförvaring) blir det nödvändigt att späda ut torkoljan. Naturliga blandningar hålls i bästa skick, eftersom vegetabiliska oljor kan förbli i flytande konsistens under lång tid. Med tanke på faran med sådana föreningar måste du noggrant förbereda för att späda ut den förtjockade blandningen.

Detta kräver:

  • välj ett rum med utmärkt ventilation;
  • arbeta endast borta från öppna lågor och värmekällor;
  • använd strikt testade formuleringar som rekommenderas av tillverkaren för ett specifikt material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid arbete med syntetiska material, liksom med blandningar av okänd kemisk sammansättning, måste gummihandskar bäras före utspädning.

Det är viktigt att komma ihåg att vid kontakt med huden kan vissa ämnen framkalla kemiska brännskador.

Oftast används vid utspädning av torkolja:

  • Vit ande;
  • ricinolja;
  • andra industriellt tillverkade kemikalier.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är koncentrationen av det tillsatta lösningsmedlet i förhållande till vikten av torkoljan maximalt 10% (om inte annat anges i instruktionerna).

Erfarna specialister och byggare använder inte torkolja som har förblivit i en hermetiskt sluten behållare i mer än 12 månader. Även om vätskefasen, yttre transparensen och frånvaron av utfällt sediment bibehålls är materialet inte längre lämpligt för arbete och utgör samtidigt en stor fara.

Bild
Bild

Om du är säker på kvaliteten på de skyddande beläggningar som har producerat en fällning är det i de flesta fall tillräckligt att filtrera vätskan genom en metallsikt. Då kommer inte små partiklar att hamna på träets yta, och det kommer inte att förlora sin mjukhet. Du kan ofta höra uttalanden om att torkande olja inte ska spädas alls, eftersom det fortfarande inte kommer att återställa dess egenskaper. Men åtminstone kommer fluiditeten och viskositeten att förbättras, penetreringsförmågan kommer att öka, och därför kommer det att vara möjligt att täcka området med linolja som inte kräver en ökad behandlingskvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trestabilisering med torkolja innebär att de bearbetade produkterna måste vara helt nedsänkta i vätskan.

Under drift kontrolleras kvaliteten i etapper och kontrollen väger minst tre gånger:

  • före blötläggning;
  • efter slutlig impregnering;
  • efter slutet av polymerisationsprocessen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att torka polymeren och göra den hårdare snabbare placeras stavarna ibland i en ugn eller kokas i kokande vatten. Fönsterkitt kan göras på basis av en blandning av torkande olja och mald krita (de tas 3 respektive 8 delar). Massens beredskap bedöms utifrån hur homogen den är. Den måste dras och den resulterande tejpen får inte gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer: hur man väljer?

Oavsett tillverkarens överflöd är produktionsmetoderna ungefär desamma, åtminstone när det gäller naturliga formuleringar. Vegetabilisk olja tas, värmebehandling utförs och i slutet av filtreringen införs torkmedel. GOST 7931 - 76, enligt vilket sådant material produceras, anses vara föråldrat, men det finns inga andra regleringsdokument.

Sammansättningen av torkolja kan innefatta olika typer av torkmedel, först och främst är dessa metaller:

  • mangan;
  • kobolt;
  • leda;
  • järn;
  • strontium eller litium.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör dig bekant med ett kemiskt recept måste du fokusera på koncentrationen av reagenser. De säkraste anses av experter vara torrare baserade på kobolt, vars koncentration bör vara 3-5% (lägre värden är värdelösa och stora är redan farliga). Vid en högre koncentration polymeriseras skiktet extremt snabbt även efter torkning, eftersom ytan mörknar och spricker. Av denna anledning använder målare traditionellt lacker och färger utan införande av torkmedel.

Torkolja av märket K2 är strikt avsedd för inredningsarbete, det är mörkare än 3: e klass. Närvaron av ett sådant ämne ökar torkningens enhetlighet och enhetlighet. En borste krävs för att applicera materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturlig

Denna torkolja är den mest miljövänliga, det finns också en torkare i den, men koncentrationen av ett sådant tillsatsmedel är låg.

De huvudsakliga tekniska egenskaperna (egenskaperna) för naturlig torkolja är följande:

  • andelen torkmedel - högst 3, 97%;
  • torkning sker vid temperaturer från 20 till 22 grader;
  • slutlig torkning tar exakt en dag;
  • kompositionens densitet är 0,94 eller 0,95 g per 1 kubikmeter. m.;
  • surhet är strikt normaliserad;
  • fosforföreningar kan inte finnas mer än 0,015%.
Bild
Bild

Ytterligare ytbehandling med lack eller färg är inte möjlig. Träet behåller helt sina dekorativa parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oksol

Oksol-lack erhålls med en stor utspädning av vegetabiliska oljor, en sådan kombination av ämnen måste uppfylla GOST 190-78. Kompositionen måste nödvändigtvis innehålla 55% naturliga ingredienser, till vilka ett lösningsmedel och ett torkmedel tillsätts. Oxol, liksom den kombinerade torkoljan, är olämpligt att använda inomhus - lösningsmedel avger en stark obehaglig lukt, ibland kvar även efter härdning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen med denna blandning är dess överkomliga pris . Med hjälp av kompositionen kan oljefärger och lacker spädas, eftersom materialets inneboende skyddande egenskaper inte är tillräckligt i praktiken. Av de olika oxolerna används linfröolja bäst, vilka bildar en starkare film och torkar snabbare.

Oksol är indelat i flera typer. Så materialet märkt med bokstaven B kan endast användas för utomhusarbete. Sammansättningen av PV behövs när du behöver förbereda ett kitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet, för produktion av blandningen, behöver du lin- och hampolja. Oxol kategori B kan användas för att erhålla olja eller späda tjockt riven färg. Sådana blandningar kan inte användas i golv.

Oksol -lack av märket PV tillverkas alltid av teknisk kamelina och druvaoljor. Den innehåller också vegetabiliska oljor som inte kan användas i livsmedel direkt eller genom bearbetning: safflor, soja och oraffinerade majsoljor. Råvaran bör inte innehålla mer än 0,3% fosforföreningar; det bör vara ännu mindre av dem, beroende på räkningsmetod. Att öppna metallförpackningar är endast tillåtet med verktyg som inte ger gnistor vid stötar. Det är förbjudet att göra öppen eld där torkolja lagras och används, alla belysningsanordningar måste monteras enligt ett explosionssäkert schema.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oksol lack kan endast användas:

  • utomhus;
  • i intensivt ventilerade områden;
  • i rum utrustade med till- och frånluftsventilationsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd -torkningsolja

Alkyd -sorten av torkolja är samtidigt mycket billig, den mest hållbara och mekaniskt resistenta. Sådana blandningar behövs där kraftiga nederbörd ständigt faller, det finns temperaturfall och solstrålning. Under åtminstone flera år kommer ytan på träkonstruktioner att vara i utmärkt skick. Men alkydkompositioner är endast tillåtna som ett medel för förbehandling, i en fristående form är de inte tillräckligt effektiva. Det är olämpligt att använda dem också inomhus på grund av den starka obehagliga lukten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd linolja bör appliceras på träytor med penslar, och de rengörs i förväg och övervakas för torrhet. Ungefär 24 timmar efter det första lagret måste du lägga nästa, medan temperaturen är 16 grader eller mer.

Torkolja baserad på alkydhartser är indelad i tre huvudgrupper:

  • pentaftalisk;
  • glyftalsyra;
  • xiftal.

I grund och botten levereras sådana material i transparenta behållare, ibland i fat. Ungefär 20 timmar efter impregnering kan träet målas över.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på torkoljan bestäms med jodmetrisk skalmetod , som många andra färger och lacker. Färgen påverkas av tonen i hydroxikarboxylsyror och typen av använda vegetabiliska oljor. De lättaste tonerna kan erhållas genom att använda uttorkad ricinolja. Där en elektrisk ström flödar bildas mörka områden, de kan också orsakas av stark uppvärmning och uppkomsten av betydande slamvolymer.

När det gäller utgångsdatum föreskriver de nuvarande statliga standarderna inte det direkt.

Den längsta lagringstiden för torkning av olja är 2 år (endast i rum som är maximalt skyddade mot negativa yttre faktorer), och i 2 - 3 dagar kan du lämna den på en öppen plats. Mot slutet av hållbarheten kan materialet användas, om inte för skyddande ändamål, då som antändningsmedel.

Bild
Bild

Polymer

Polymertorkande olja är en syntetisk produkt erhållen genom polymerisation av petroleumprodukter och utspädd med ett lösningsmedel. Lukten av ett sådant material är mycket stark och obehaglig, under påverkan av ultraviolett strålning inträffar ett snabbt sönderfall. Polymertorkande oljor torkar snabbt, ger en stark film med en blank glans, men snickeriet är dåligt impregnerat med dem. Eftersom formuleringen inte innehåller några oljor är pigmentets sedimenteringshastighet mycket hög.

Det rekommenderas att använda polymert lack vid gallring av oljefärg mörka färger, avsedda för sekundärt målningsarbete; det är absolut nödvändigt att intensivt ventilera rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad

Kombinerade torkoljor skiljer sig lite från delvis naturliga, men de innehåller 70% oljor och cirka 30% av massan faller på lösningsmedel. För att erhålla dessa ämnen är det nödvändigt att polymerisera den torkande eller halvtorkande oljan och frigöra den från vatten. Det viktigaste användningsområdet är frisättning av tjockt riven färg, fullständig torkning sker på högst ett dygn. Koncentrationen av icke flyktiga ämnen är minst 50%.

Användningen av kombinerade torkoljor ger ibland bättre resultat .än att använda oxol, särskilt när det gäller styrka, hållbarhet, vattenbeständighet och väderbeständighet. Hänsyn bör tas till risken för förtjockning under långtidsförvaring på grund av kemiska reaktioner mellan fria fettsyror och mineralpigment.

Bild
Bild

Syntetisk

Alla torkoljor i den syntetiska serien erhålls genom oljeraffinering; GOST har inte utvecklats för deras produktion, det finns bara ett antal tekniska förhållanden. Färgen är vanligtvis ljusare än naturliga formuleringar, och transparensen ökar. Oljeskifferoljor och etinol ger en stark obehaglig lukt och torkar mycket länge. Skiffermaterialet erhålls genom att oxidera oljan med samma namn i xylen. Det används främst för mörk nyans och gallring av färg till önskad konsistens.

Bild
Bild

Det är oacceptabelt att använda syntetisk impregnering för golvbrädor och andra hushållsartiklar. Etinol är lättare än skiffermaterial och produceras med avfall från kloroprengummi. Den skapade filmen är mycket stark, torkar snabbt och utåt glänsande, den motstår effektivt alkalier och syror. Men nivån på dess motståndskraft mot vittring är inte tillräckligt stor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättning

Komposit torkolja är inte bara lättare än naturlig eller oxol, men har ibland en rödaktig nyans. Kostnaden för materialet är alltid en av de lägsta. Men det används bara i extremt sällsynta fall, färg- och lackindustrin har inte använt ett sådant ämne på länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

För att säkerställa minsta förbrukning av material per 1 m2 är det nödvändigt att välja oxol, särskilt eftersom alla kombinationer av denna serie torkar snabbare än en naturlig blandning. Linolja förbrukas med 0,08 - 0,1 kg per 1 kvm. m, det vill säga 1 liter kan placeras på 10 - 12 kvm. m. Förbrukning i vikt för plywood och betong för varje typ av torkolja i ett särskilt fall är strikt individuellt. Det är nödvändigt att ta reda på relevanta uppgifter i instruktionerna från tillverkaren och i det medföljande materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningstips

Torktiden reduceras när man väljer lösningar med tillsats av polymetalliska torkmedel. Naturlinne torkar på 20 timmar blandat med bly, och om du tillsätter mangan reduceras denna period till 12 timmar. Genom att använda en kombination av båda metaller kan väntetiden reduceras till 8 timmar. Även med samma typ av torkmedel är den faktiska temperaturen mycket viktig.

När luften värms upp till mer än 25 grader, fördubblas torkningshastigheten för torkningsolja med koboltadditiv, och ibland tredubblas även med mangantillsatser. Men luftfuktigheten från 70% ökar torktiden kraftigt.

Bild
Bild

I vissa fall är användarna inte intresserade av att applicera torkolja, utan tvärtom på ett effektivt sätt att bli av med den . Sådant material avlägsnas från träytor med bensin, som gnids på önskat område. Vänta 20 minuter så samlas oljan på ytan. Denna teknik hjälper bara mot ytskiktet, den absorberade vätskan kan inte längre avlägsnas utanför. White spirit kan betraktas som ett substitut för bensin, vars lukt är något bättre och handlingsprincipen liknar.

Det är okej att använda färgförtunnare, men inte aceton, eftersom det inte fungerar. Linolja och träfläck bör inte förväxlas, den senare rollen är rent dekorativ, den har inga skyddande egenskaper.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att fly från lukten i lägenheten för ett stort antal användare som gör reparationer. Det är värt att sätta möbler i köket eller avsluta arbetet, eftersom denna obehagliga lukt börjar spöka hyresgästerna i flera veckor eller till och med månader. Därför, efter bearbetning, är det nödvändigt att ventilera rummet i minst 72 timmar, helst även på natten. Själva rummet måste förseglas för att ta bort oönskad "lukt".

Sedan bränns tidningar. Bättre att inte ens bränna dem i eld, utan långsam ulmning, eftersom det producerar mer rök. Samlad rök får inte ventileras i minst 30 minuter. Du bör inte agera på detta sätt om lackering utfördes.

Utan eld kan du bli av med lukten av torkande olja med vatten: flera behållare med den placeras i rummet och byts var 2-3: e timme, utsläpp från den obehagliga lukten kommer att inträffa den andra eller tredje dagen. Att lägga salt bredvid ytorna dekorerade med linolja, det byts dagligen, färskhet kommer den tredje eller femte dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många är intresserade av frågan om det är möjligt att applicera lack över torkningsolja eller inte . Båda typerna av material bildar en film. När lacken appliceras på den färska torkande oljan torkar bildas luftbubblor. Färgämnen NTs-132 och några andra färger är kompatibla med sådan impregnering. Det är oacceptabelt att applicera beläggningen vid temperaturer under noll, dessutom appliceras oxol vid temperaturer på minst +10 grader.

Kakellim (vattentätt) är tillverkat av 0,1 kg trälim och 35 g torkande olja. Linolja tillsätts till det smälta limet och blandas noggrant. Vid senare användning måste den färdiga blandningen värmas upp, den är användbar inte bara för kakel, utan också för att foga samman träytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

I avsaknad av fabriksprodukter tillverkas ofta ganska högkvalitativ torkolja hemma av solrosolja. För att få en produkt baserad på linolja, måste du långsamt värma upp den, uppnå avdunstning av vatten, men inte värma den över 160 grader. Tillagningstiden är 4 timmar; det är oönskat att tillaga en stor mängd olja samtidigt. Genom att halvfylla fartyget kan du ge ökat skydd mot brand och ge betydande prestanda.

Bild
Bild

När skum uppstår kan du komma in i torkmedlet i små portioner - endast 0,03 - 0,04 kg per 1 liter olja . Den efterföljande tillagningstiden vid 200 grader når 180 minuter. Lösningens beredskap bedöms genom fullständig transparens av en droppe blandningen placerad på ett rent tunt glas. Du måste kyla torkoljan långsamt i rumstemperatur. Ibland erhålls också ett sickativ för hand: 20 delar kolofonium kombineras med 1 del manganperoxid, och kolofoniet värms först till 150 grader.

Rekommenderad: