Hur Länge Torkar Silikontätningsmedel? Tidpunkten För Härdning Och Torkning Av Sanitetskompositionen I Badrummet, Hur Länge Den Stelnar Och Hur Stadigt Den Håller

Innehållsförteckning:

Video: Hur Länge Torkar Silikontätningsmedel? Tidpunkten För Härdning Och Torkning Av Sanitetskompositionen I Badrummet, Hur Länge Den Stelnar Och Hur Stadigt Den Håller

Video: Hur Länge Torkar Silikontätningsmedel? Tidpunkten För Härdning Och Torkning Av Sanitetskompositionen I Badrummet, Hur Länge Den Stelnar Och Hur Stadigt Den Håller
Video: How can I speed up silicone drying time? 2024, April
Hur Länge Torkar Silikontätningsmedel? Tidpunkten För Härdning Och Torkning Av Sanitetskompositionen I Badrummet, Hur Länge Den Stelnar Och Hur Stadigt Den Håller
Hur Länge Torkar Silikontätningsmedel? Tidpunkten För Härdning Och Torkning Av Sanitetskompositionen I Badrummet, Hur Länge Den Stelnar Och Hur Stadigt Den Håller
Anonim

Vatten har unika egenskaper: å ena sidan är livet i sig omöjligt utan det, å andra sidan orsakar fukt betydande skador på allt som en person skapar. Av denna anledning måste människor uppfinna medel för att skydda mot fukt. Ett av de material som framgångsrikt tål effekterna av vatten och dess ångor under lång tid är silikontätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialfunktioner

Silikon tätningsmedel är ett universellt material. Dess särdrag ligger i det faktum att den kan användas under nästan alla förhållanden. Den fungerar perfekt både inomhus och utomhus.

Oftast används silikon vid installation av VVS -produkter. Idag är det redan svårt att föreställa sig att tätningsmedlet inte används i badrummet.

I det här rummet finns det nästan överallt:

  • stänger gapet mellan badrummet och väggarna;
  • fungerar som vattentätning vid skarvarna i vatten- och avloppsrör, vid fixeringspunkterna för kranar, hörn och tees;
  • läggs längs alla sömmar vid montering av duschkabiner;
  • deltar i driften av fixering av speglar och hyllor vid limning av keramiska plattor på väggarna i rummet och porslin av stengods på golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild

I konstruktionen fylls luckorna med tätningsmedel vid installation av fönster och dörrar. Den används för att lägga elektriska ledningar och kablar.

En av egenskaperna hos ett plastmaterial är förmågan att motstå utseende av svamp, vilket är mycket viktigt för bostadslokaler.

Tätningsmedlet används inom maskinverktygs- och maskinbyggnadsindustrin-det är oumbärligt för montering av enheter från plast- och metalldelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Grunden för silikontätningsmedlet är gummi.

Förutom honom innehåller kompositionen:

  • mjukgörare - ett ämne som gör tätningsmedlet plast;
  • vulkanisator - ett element som ändrar tillståndet för tätningsmedlet från en pasty version till en gummiliknande;
  • förstärkare - är ansvarig för kompositionens viskositet och för dess hållfasthetsegenskaper;
  • vidhäftningsprimer - främjar perfekt vidhäftning av tätningsmedlet till de bearbetade materialen;
  • fyllmedel - förvandlar en färglös komposition till en färgad (inte tillgänglig i alla typer av tätningsmedel).
Bild
Bild

Alla tätningsmedel är indelade i en- och tvåkomponent beroende på användningsformen. De förra används direkt, deras stabila tillstånd bildas under normala förhållanden under påverkan av fukt och luft. Och för att tvåkomponentsarterna ska stelna krävs ytterligare en substans som spelar rollen som en katalysator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt deras sammansättning är silikonbaserade lim uppdelade i tre typer

  • Ättikmedel . Kontraindicerat i betong- och metallprodukter. Materialet avger ättiksyra, vilket kan orsaka betydande skador på metallen och orsaka korrosion. Används vid arbete med plast, trä och keramik.
  • Neutral tätningsmedel (eller universell). Det är märkt på förpackningen i form av den latinska bokstaven N. Det är tillämpligt på alla typer av material. Den transparenta kompositionen är vattenbeständig, vidhäftar väl till metall och kan användas för akvarier.
  • Sanitära tätningsmedel . Stämmer helt överens med sitt namn. Dess syfte är rörledningsområdet. Allt som behöver förseglas i badrummet görs med just ett sådant verktyg. Det vattentäta sanitära tätningsmedlet försämras inte under påverkan av kallt och varmt vatten, det är resistent mot extrema temperaturer och ultraviolett ljus. Men dess främsta egenskap är motståndskraft mot rengöring och tvättmedel, som hemmafruar älskar att använda när de håller badrum och kök rena.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedlet kan vara vitt, färglöst eller missfärgat. Färgen på den pastiga substansen förmedlas av fyllmedlet.

Färgade tätningsmedel kan delas in i tre typer av applikationer:

  • konstruktion;
  • bil;
  • särskild.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mängden färger gör att du kan välja och ta ut det utseende som helt matchar de befintliga färgerna.

Hur lång tid kan det ta att torka?

Frågan om torkhastigheten för silikonkompositionen är av intresse för alla som tänker använda den.

Det finns inget definitivt svar, eftersom agenten fryser på olika sätt, beroende på olika faktorer:

  • sammansättning;
  • skikttjocklek;
  • tillämpningsplatser;
  • yttre faktorer.
Bild
Bild

Man tror att ett surt tätningsmedel tar i genomsnitt 5 timmar att härda efter att det applicerats på en yta. Hans neutrala "bror" behöver mycket mer tid - en hel dag. Samtidigt bör omgivningstemperaturen inte falla under + 5 grader. I båda fallen menas att tätningsmedlet appliceras i ett lager medeltjocklek. För varje typ av lim anges torktiden på förpackningen.

Kompositionen torkar gradvis . Först hårdnar det yttre lagret - det tar cirka 15 minuter. Om du vidrör tätningsmedlet med handen efter en kvart, fastnar det inte, som det skulle göra vid applicering. Polymerisationsprocessen är emellertid fortfarande ofullständig, eftersom härdningsreaktionen äger rum inuti plastmassan under filmen som bildas på utsidan.

Det visade sig att tätningsmedlet torkar helt 2 mm djupt under en hel dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normala förhållanden för torkning av silikontätningsmedel är positiva temperaturer från 5 till 40 grader . Det andra kravet är frånvaron av luftstagnation. Även om det inte är svårt att ge ventilation i rummen och i köket, är det ganska problematiskt att få luftmassorna att röra sig i badrummet. Därför härdar silikon i sådana rum under lång tid jämfört med andra hemrum.

Den långa processen att arbeta med tätningsmedel i badrum beror också på att du inte kan använda typen av snabbtorkande ättika. Kompositionen, som hälls mellan rummets vägg och metallskålen i badet, måste ha en neutral reaktion. Dessutom måste limmassan innehålla fungicider som förhindrar svampbildning på platser med konstant hög luftfuktighet.

Det mest lämpliga alternativet i detta fall skulle vara ett speciellt sanitärt silikontätningsmedel. Produkten appliceras i ett tjockt men enkelt lager. Badrummen har en minsta torktid på 24 timmar och en maximal torktid på 48 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur påskyndar torkningen?

De som inte kan vänta på att limmet torkar en hel dag, och ännu mer i två dagar, bör veta att det finns sätt att påskynda polymeriseringen av tätningsmedlet.

Kompositionen torkar snabbare om rumstemperaturen är relativt hög. Om du snabbt vill torka det applicerade lagret bör du skapa lämpliga förhållanden, till exempel med hjälp av en värmare. Vid temperaturer som närmar sig 40 grader ökar inställningshastigheten avsevärt.

Använd inte en hårtork för att torka. Underlåtenhet att kontrollera uppvärmning och ojämn inställning kan skada isoleringsmaterialet.

Härdningstiden kommer att reduceras genom att tillhandahålla forcerad ventilation . Det kan vara som en fläkt eller vidöppna dörrar och fönster. Du måste också se till att damm inte appliceras på den behandlade ytan tillsammans med luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tätningsmedlet torkar snabbare när det appliceras med en begränsad mängd vatten. Till exempel, om du regelbundet sprayar fogen med en sprayflaska, kommer processen att gå snabbare.

Separat är det värt att stanna kvar vid arbetet med tätning av fönster. Det finns ingen anledning att rusa hit. Vid bearbetning av ett fönster måste ramen öppnas, arbetsplatsen måste rengöras, tätningsmedlet appliceras runt hela lådans omkrets och det ska vara jämnt med en våt hand eller en spatel.

För att förhindra limning av ramen bör tätningsmedlet täckas med folie eller plastfolie. Under torkning måste fönstret vara stängt. Med detta tillvägagångssätt fyller kompositionen den fria volymen bättre. Torkning varar från två till fyra dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är kompositionen skadlig efter torkning?

Under drift avges en specifik lukt från tätningsmedlet. Det kvarstår under härdningsprocessen. När en fullständig stelning inträffar kommer ättiksprodukten fortfarande att avge en lukt under en tid.

Agenten utgör en viss fara endast under ansökningsprocessen . Bruksanvisningen berättar hur du använder den eller den typen av silikonkomposition. Om du inte bryter mot reglerna kommer inget hemskt att hända.

Det härdade tätningsmedlet är helt ofarligt för både människor och husdjur.

Bild
Bild

Rekommendationer

Om du bestämmer dig för att göra reparationer i badrummet eller i köket, byta fönster eller lägga ut kakel, behöver du definitivt ett lufttätt material. I butiken ska du inte skynda dig att köpa - du bör noga läsa egenskaperna hos den köpta produkten.

Man måste komma ihåg att:

  • en överdriven mängd tillsatser påverkar tätningsmedlets elasticitet negativt;
  • patronen med produkten måste undersökas noggrant för sprickor och punkteringar;
  • ta inte ett ofullständigt rör;
  • ett bra tätningsmedel är inte billigt - ett lågt pris kan tyda på felaktig lagring av varor och deras låga kvalitet.

När du arbetar bör du inte avvika från instruktionerna, eftersom detta är det enda sättet att bibehålla tätningen under den livslängd som tillverkaren ställt in.

Rekommenderad: