Dekorativ Gips (192 Bilder): Typer Och Namn På Kompositioner För Inredningsarbete Och Väggdekoration, Marockansk Blandning I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativ Gips (192 Bilder): Typer Och Namn På Kompositioner För Inredningsarbete Och Väggdekoration, Marockansk Blandning I Interiören

Video: Dekorativ Gips (192 Bilder): Typer Och Namn På Kompositioner För Inredningsarbete Och Väggdekoration, Marockansk Blandning I Interiören
Video: How to make false ceiling at home BED ROOM CEILING DIY GYPSUM & GYPSUM BOARD 2024, Maj
Dekorativ Gips (192 Bilder): Typer Och Namn På Kompositioner För Inredningsarbete Och Väggdekoration, Marockansk Blandning I Interiören
Dekorativ Gips (192 Bilder): Typer Och Namn På Kompositioner För Inredningsarbete Och Väggdekoration, Marockansk Blandning I Interiören
Anonim

Dekorativ gips är en intressant lösning som låter dig utföra vacker väggdekoration i interiören. Det finns många alternativ för exakt hur man applicerar sådant gips. I varje fall uppnås en ovanlig och unik effekt.

Bild
Bild

Särdrag

Dekorativt gips för väggar används nu vanligare än tidigare. Detta beror på att mode kommer för allt naturligt, och det är denna beläggning som gör att du mästerligt kan imitera ytan av sten, trä, till och med huden på ett djur eller reptil. Materialet skiljer sig från vanligt gips genom närvaron av speciella tillsatser i kompositionen, som är ansvariga för sådana ovanliga dekorativa funktioner och beläggningens slutliga utseende.

Detta verktyg används inte bara för inredning av väggar.

Bild
Bild

Du kan ofta se nya byggnader som möter dekorativ gipsblandning. För arbete utomhus används speciella kompositioner - framsida. De tolererar perfekt både väderförändringar och mekanisk belastning.

Dekorativa putskompositioner är ganska specifika , som ett resultat av vilket det blir möjligt att skapa mönster, reliefer på ytan. Det finns många typer av material, som alla har sina egna egenskaper. Alla dekorativa plåster har dock något som förenar dem - priset. Det kan inte kallas lågt, och för vissa material är det till och med överdrivet högt. Resultatet är dock värt det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Dekorativa sorter av gipsföreningar har sina egna fördelar och nackdelar. Det finns dock allmänna bestämmelser för alla typer.

Fördelarna inkluderar:

  • Stor variation. Du kan välja mellan olika typer av gips, både i färg och textur. Det finns en möjlighet att skapa någon form av basrelief - valet är praktiskt taget obegränsat.
  • Möjlighet att använda olika impregneringar och beläggningar. Gipset kan inte bara målas, utan också beläggas med en förening för att ge speciella egenskaper. Vax är populärt och tillför väggens yta fuktbeständig film. Som ett resultat blir väggarna tvättbara, vilket är extremt viktigt för vissa rum.
  • Gipset är lätt att applicera, med undantag för några "nyckfulla" typer. Lätt att arbeta med är en viktig fördel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En dekorativ gipsbeläggning döljer alla brister på väggarna.
  • Inuti rummet kommer dekorativt gips att fungera som värmare, men för detta måste flera villkor vara uppfyllda: användning av högkvalitativt material, valet av kompositionen för önskad klass och den preliminära grundningen av väggarna.
  • Dekorativ gipskomposition är miljövänlig, därför kan den användas i rum där barn bor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de angivna fördelarna har dekorativt gips också nackdelar.

Det finns dock inga gemensamma nackdelar för alla arter, eftersom vissa brister utjämnas i var och en av sorterna, men andra dyker upp.

Du måste titta på typen av kitt.

Bild
Bild

Vyer

Det finns en mängd olika dekorativa gipstyper. De kan skilja sig åt i typen av bas, i effekten som erhålls i slutändan, i struktur, i de ämnen som används i kompositionen och i många andra faktorer.

Som regel kan namnet användas för att bedöma vilken effekt som kommer att uppnås som ett resultat av beläggning, eller vad det är gjort av. Till exempel, när man hör om kalkgips, förstår en person omedelbart att den är gjord på basis av kalk och troligen är vit. Men saker är inte alltid så enkla. En enkel lekman som hör om shagreen gips kommer inte att förstå någonting, medan en professionell omedelbart kommer att presentera en yta med en fin vågig lättnad.

Bild
Bild

Dekorativa kompositioner finns i två former. Den färdiga pastan är den mest praktiska att använda och applicera.

Allt du behöver göra är att öppna behållaren och komma igång. Torr blandning är en annan sak. Här måste du lägga tid och ansträngning på att odla den. Det är viktigt att se till att lösningen inte blir för tjock eller för tunn, eftersom detta kommer att leda till att beläggningen inte lägger sig korrekt.

Vissa sorter är lättare att applicera, medan andra är svårare . Det enklaste att applicera är cementgips. Till skillnad från gipsmotparter stelnar det inte lika snabbt, så det finns gott om tid att åtgärda alla brister. Det är bäst för nybörjare att välja detta alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturell

Strukturplåster är det generiska namnet på alla alternativ som används för att skapa mönster på väggarna för hand. Vid applicering eller torkning tar lösningen ingen specifik form, ytan blir inte präglad, men gipsets struktur är sådan att någon basrelief kan skapas på ytan. Kompositionerna är väl lämpade för att skapa volymetriska paneler, styling för alla naturmaterial och så vidare. Normalt kan strukturella dekorativa plåster målas eller lackeras. Detta gör att effekten när man imiterar annat material är mest pålitlig.

Bild
Bild

Vid arbete med konstruktionsplåster används en mängd olika verktyg. Inte bara specialiserade prover används, utan också material till hands. Ofta kan välbekanta hushållsartiklar som används hemma varje dag få ännu mer intressanta resultat än målarverktyg.

Strukturplåster är fortfarande bland de mest populära . Du kan variera färgen som du vill genom att lägga till ett lämpligt färgschema. Det är till och med möjligt att lägga till glitter i kompositionen - en strimlad polyesterfilm i alla möjliga färger, vilket i slutändan gör ytan blank. Valet av alla typer av dekorationer är enormt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral

Mineralt gips tillverkas på mineralbasis, därav namnet. Det skiljer sig från alla andra genom en något grov konsistens, vilket beror på innehållet i dess sammansättning av krossade partiklar av olika mineraler, såsom granit eller marmor.

Mineralsorten har ett antal funktioner som kan uppfattas som fördelar eller nackdelar, beroende på situationen. En av dessa egenskaper är den snabba inställningen av murbruk. Det är nödvändigt att arbeta med sådana kompositioner snabbt, annars är det inte möjligt att eliminera bristerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan funktion är mångsidighet. Mineralgips kan användas både inomhus och utomhus. Ytan är sömlös, vilket är mycket bekvämt, särskilt när plåster i flera färger används: fogarna är tydliga, uttalade, men samtidigt påverkar det inte beläggningen på något sätt.

Gips används mest när man täcker gipsskivans skiljeväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det fäster perfekt på detta material, som ett resultat är lagret mättat, präglat, alla möjliga sprickor och oegentligheter döljs väl. Varianter som imiterar granit- eller kvartsflis används oftare än andra. En otvivelaktig fördel är det faktum att inget ytskikt behövs för mineralplåster.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Texturerat

Ett särdrag hos texturerade plåster är närvaron av textur i själva kompositionen. Till exempel kan du komma ihåg den välkända craquelure-beläggningen, som liksom sprickor under torkningsprocessen. Vackra sprickor skapas i materialets övre lager, och genom dem syns en annan färg på beläggningen. Effekten av åldrade väggar kan uppnås när guld lyser genom sprickorna, vilket är så karakteristiskt för klassiska eller barockstilar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För texturerade plåster väljs ofta olika fyllmedel: en finkornig struktur erhålls genom att lägga till små stenar eller skal, en intressant effekt kan uppnås genom att lägga till glimmer eller naturliga träfibrer - ytan blir mer omfattande och utseendet på ett rum med sådana väggar är mer intressant.

Bild
Bild

Det finns tre typer av texturerat gips:

  • slät yta med en mängd olika färger;
  • lättnad med ett färdigt mönster;
  • lättnad med ett godtyckligt mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet är själva väggen jämn och volymen läggs till med hjälp av färg accenter, spelar på kontraster och använder speciella färger.

I den andra versionen är basrelieffen skapad med gips, du behöver inte ens prova: när gipset torkar kommer allt att bli av sig själv.

I det tredje fallet använder de sig av att använda speciella enheter - speciella rullar. Gipset är tillverkat av en sådan konsistens att mönstret förblir klart efter rullning med en rulle.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Venetianska

Venetiansk gips är det svåraste att applicera. Detta beror på arbetets subtilitet. För det första ligger svårigheten i beredningen av väggarna. De måste vara förutjämnade och en avvikelse på högst 3 mm per kvadratmeter är tillåten.

Gipsarbetet ska utföras av en kvalificerad tekniker med lång erfarenhet. "Venetian" appliceras i 5-7 lager, men deras totala tjocklek bör inte överstiga 3 mm.

Bild
Bild

Mycket utrustning används i arbetet: spatlar i olika storlekar och så vidare. Som ett resultat är ytan slät, med överflöden, som mest påminner om marmor.

Det här alternativet att putsa material är det dyraste av alla. Detta beror på de dyra råvarorna som används i produktionen. I forntida Rom använde hantverkare marmorstoft och annat industriavfall för att klä sina hem, men nu använder de den senaste utvecklingen. Gips har blivit mycket billigare, men priset kan fortfarande inte kallas demokratiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att venetiansk gips är transparent: det kommer att vara nödvändigt att dessutom köpa ett färgschema med önskad färg.

Du måste också applicera en ytbeläggning. Det är bäst att använda vax här, vilket ger ytan en extra glansig glans. Du kan inte måla venetiansk gips, annars försvinner hela effekten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flock

Flockutseendet kallas också ofta för siden på grund av den utmärkta imitationen av silkes- eller velourytan. När du använder denna typ av efterbehandlingsmaterial får rummet ett utsökt aristokratiskt utseende.

Klassisk flockgips kan inte klassificeras som vattentålig och används ofta i vardagsrum som sovrum och vardagsrum.

Bild
Bild

Denna sort är mjuk men varm vid beröring. Det kan jämföras med vanlig tapet. Materialet är naturligt och miljövänligt, och detta avgör många av dess positiva egenskaper, varav en är ånggenomsläpplighet. Tack vare detta är väggarna täckta med flockgips inte mottagliga för skador av svamp, mögel eller andra mikroorganismer. Det finns speciella fuktresistenta sorter som kan användas för att dekorera badrumsväggar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland fördelarna ingår att det är enkelt att arbeta med detta material. Det är lätt att applicera, ingen specifik kunskap eller särskild skicklighet krävs. Dessutom kan en vägg som är täckt med flockplåster delvis repareras - det är inte nödvändigt att göra om den helt. Således är valet av flockgips en av de bästa lösningarna om hemrenoveringen görs av en oerfaren hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymergrupp

Polymerplåster - ett allmänt namn på plåster beroende på typerna av deras bindemedel. Så innefattar polymergruppen akryl-, silikat-, silikon- och siloxanplåster. Polymera material är mycket enkla att använda eftersom du inte behöver förbereda väggarna för noggrant innan du applicerar dem. I grund och botten är det vita lösningar, men du kan lägga till olika färger till dem och variera färgen efter eget tycke.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerkompositioner appliceras i ett lager av 1-3 mm tjockt . Naturligtvis kommer en sådan beläggning inte att kunna dölja för starka brister, såsom djupa sprickor eller hål, men det kommer framgångsrikt att dekorera små defekter. Det är omöjligt att tillsätta vatten till den färdiga kompositionen, även om det har börjat torka ut. Torra plåster säljs inte. Du kan bara köpa en färdig blandning.

Å ena sidan är det bekvämt, eftersom du inte behöver beräkna proportionerna, späd och rör om blandningen själv.

Å andra sidan är färdiga blandningar mycket dyrare, och du måste ofta vägra att köpa på grund av den höga kostnaden.

Bild
Bild

Ytteksturen skapas manuellt. Efter torkning förblir den ursprungligen formad.

Efterbehandling är en speciell etapp. Polymerplåster kräver inte sådana, men du måste lätt "gå" på ytan med sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Detta namn förenar flera typer av plåster, var och en baserad på akrylhartser. Akrylalternativ används för både fasadbeklädnad och inredning. Materialen säljs färdiga att använda: de behöver inte spädas med vatten. Omedelbart efter köpet kan du börja slutföra arbetet. Vanligtvis blandas akrylgips med polystyren, eftersom det praktiskt taget inte tillåter avdunstning, det vill säga att väggarna som behandlas med det inte "andas".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl dekorativa plåster har många fördelar . En av dem är den färdiga beläggningens långa livslängd, som kan vara upp till 25 år. På grund av materialets höga elasticitet maskeras alla oegentligheter och små sprickor samt andra mindre brister. Gips hjälper till att förhindra nya fläckar. Denna kvalitet är inneboende i både material för internt arbete och för externa. Akrylbaserat dekorativt gips ger högkvalitativt skydd av väggar mot mögel och mögel.

En annan fördel är en hög vidhäftningsgrad: materialet fäster bra på väggarna.

Bild
Bild

Silikat

Gipset har också nackdelar. I synnerhet är det mycket brandfarligt, så det ska inte användas för att täcka väggarna i köket. Materialet är inte antistatiskt, så damm och andra föroreningar kommer lätt att sätta sig på det. Väggarna kan dock tvättas med vatten: plåster tål lätt hög luftfuktighet och exponering för vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikatalternativ används främst för ytterbeklädnad, men det finns inga kontraindikationer för deras användning i inredning. Sådana dekorativa plåster används inte i vardagsrum, men de kan ofta ses på väggarna i köket eller balkongen. Materialet är miljövänligt. Silikatplåster säljs omedelbart färdiga: de kan till exempel användas direkt efter köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet är baserat på det så kallade "flytande glaset", på grund av vilket det har fått ökat slitstyrka.

Fördelarna med sådana formuleringar inkluderar:

  • god vidhäftning på olika ytor;
  • förmågan att passera luft;
  • ingen deformation under användning;
  • motstånd mot negativa klimatpåverkan;
  • brist på lukt;
  • hög elasticitet;
  • antistatisk;
  • brandsäkerhet;
  • lätt arbete och andra.
Bild
Bild

Men det finns också nackdelar:

  • Extremt snabb vidhäftning, som ett resultat av vilket arbete måste utföras omedelbart. En nybörjare kanske inte kan göra detta.
  • Obligatorisk preliminär ytbehandling.
  • Relativt kort livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett kombinerat alternativ - en silikat -silikonblandning. Den har förbättrade egenskaper: den håller längre, är mer elastisk och mer.

Bild
Bild

Silikon

Silikonplåster är ett allmänt namn på typen av bas. Denna sort dök upp på marknaden relativt nyligen, men vann omedelbart konsumenternas kärlek. Silikonversionen är universell. Den är lämplig för både inredning och exteriör. Allt detta beror på en unik uppsättning egenskaper.

Silikonblandningen jämnar samtidigt och kvalitativt ut beläggningen och tjänar till att dekorera den.

Bild
Bild

Bland annat är det ett bra antistatiskt medel. Damm lockas inte till sådana väggar. Detta är särskilt viktigt när du inreder utsidan av en byggnad. Även om det finns en väg i närheten, kommer det inte att ligga damm på husets väggar.

Silikonplåster är ofta överlägsna alla andra mönster .när det gäller hållbarhet och slitstyrka, vilket delvis påverkade deras stora popularitet. Särskild förberedelse av väggarna före applicering krävs inte, det räcker bara för att avlägsna den ursprungliga ytan av den gamla beläggningen. Ytan kan målas eller färgas direkt i gipset. Kostnaden för gips bestäms av märket, typen (färdig blandning eller inte) och vilka egenskaper som behövs - för interiör eller exteriör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slät

Gips med en slät konsistens väljs ofta av designers när de inreder vardagsrum. Detta beror på det faktum att det i det här fallet blir möjligt att överföra betoningen från de putsade väggarna till något annat, till exempel till en intressant möbel. Textur utan lättnad verkar inte tråkig, eftersom gips kan imitera olika beläggningar: sammet, velour, siden, läder - valet är lika stort som när du använder texturerat gips.

Uppenbarligen är utsökta venetianska bland de släta plåstren.

Bild
Bild

Andra släta dekorativa plåster ser dock lite annorlunda ut. Några av dem har fortfarande en märkbar konsistens, men det är viktigt att ta hänsyn till när du väljer att textur och pärlemor inte kombineras med varandra. Om du vill att väggarna ska se snygga, smakfullt inredda, välj sedan alternativet utan glans eller överflöd, om gipset till och med är lite kornigt eller pärlformigt, eller beläggningen lovar att vara helt jämn.

Släta dekorativa beläggningar kräver perfekta väggar före applicering: ytan måste vara noggrant förberedd i förväg.

Det är nödvändigt att ta bort även de minsta sprickorna, eftersom slät gips inte maskerar brister, tvärtom betonar det dem. Som slutskikt används vax som samtidigt skyddar ytan från fukt och ger den ytterligare glans.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgad

De flesta dekorativa plåster säljs i vanligt vitt. I framtiden betyder det antingen att måla dem eller lägga färg till kompositionen. Men det finns också ett sådant fenomen på marknaden som färgade dekorativa plåster. Om de används kommer beläggningens färg garanterat att vara jämn och mättad, medan när man lägger till färg finns det risk för att omröra blandningen inte särskilt noggrant och få en yta med fläckar. En betydande nackdel med färgat gips är dess höga kostnad jämfört med klassiska vita.

Bild
Bild

Vanligtvis väljs färgade dekorativa kompositioner när du inreder ett rum i klassisk stil ., men om du väljer rätt färger kan du göra interiören i högteknologiska, moderna och andra stilar. Oftast väljs färgade texturerade plåster. Med deras hjälp skapas ovanliga texturer: marockanska, Versailles och många andra.

Du kan ofta se fresker skapade med färgade gipsföreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer bör du vara uppmärksam på utgångsdatumet. Det är bättre att använda en ny komposition, medan det kommer att vara svårt att arbeta med ett gips med en nästan utgången hållbarhet - det kommer att förlora några av sina ursprungliga kvaliteter.

Bild
Bild

Vält

Rullgips är det mest populära.

Detta beror på flera faktorer:

  • Det är enkelt och enkelt att arbeta med det, för vilket professionella mästare”älskar” det.
  • Mönstret som erhålls på rullytor är bekant för alla - det här är den så kallade "barkbaggen". Strukturen är ett mönster av många spår av olika tjocklek och djup, och spåren kan placeras som du vill. Som ett resultat liknar beläggningen en träbit, uppäten av en barkbagge.

Blandningen säljs inte färdig. Det måste spädas med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hållbarheten för den beredda lösningen är extremt liten: den måste användas den första dagen efter beredningen - efter två dagar fryser den helt och förvandlas till sten.

Ytor behandlade med rullgips kan slipas. Du kan helt enkelt släta ut skarpa hörn på de putsade väggarna, eller så kan du korrigera eller till och med förbättra mönstret, göra det mer uttalat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

"Barkbagge" används både för utvändig beklädnad och för inredning - rullplåster är universella. Som regel säljs de för målning, så tillsats av färg till kompositionen tillhandahålls vanligtvis inte.

Bild
Bild

Latexplast

Dekorplåster av latexplast är relativt nya på putsmarknaden. Det är ett polymerbaserat material med olika modifierande tillsatser. Latex plastgips har en hög vidhäftningsgrad, vattenbeständighet, sprickresistens, hög ångpermeabilitet, enkel applicering. Materialet tonas med specialkoncentrerade pastor. Efter slipning börjar latexplåstret att lysa och skimra lite.

Väggar behandlade med denna komposition kan tvättas. De är inte rädda för direkt exponering för vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta gör det möjligt att dekorera badrumsväggarna med detta alternativ. För att öka de fuktsäkra kvaliteterna appliceras dessutom vax på ytan. Det gör också ytan mer blank.

Det finns många alternativ för att applicera sådant gips. Bland de möjliga och imitation av kakel, och skapandet av en mängd olika mönster och smycken - färgade eller svartvita, och texturerad beläggning, och slät, och matt, och blank. Den enda nackdelen är att materialet inte kompletteras med gnistrar, men glansen efter bearbetning med ett metallverktyg är vanligtvis tillräcklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet torkar helt på två dagar och får full styrka efter två veckor. Före utgången av en tvåveckorsperiod bör den dekorativa gipsen av latexplast inte utsättas för vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Våt siden

Våt siden dekorativt gips liknar flockens dekorativa sort, men dessa material är inte identiska. Här innehåller gipsets sammansättning fibrer av konstgjort eller naturligt siden, på grund av vilket en intressant skrynklig struktur uppnås.

Bild
Bild

Våt sidengips är inte särskilt vanligt för det är ganska dyrt. Priset beror på typen av tillsatta fibrer. Alternativ med tillsats av natursilke blir många gånger dyrare än prover med tillägg av konstgjorda. Dessutom kommer sådana väggar inte att se bra ut i alla rum. Till exempel, om rummet är inrett i stil med ett loft eller Provence, kommer sidenväggarna att se löjliga ut. Beläggningen är mer kompatibel med klassiska interiörer: barock, klassicism, ibland art deco.

Väggarna verkar inte vara putsade, utan täckta med siden. Ju större fibrer som utgör gipset, desto dyrare ser beläggningen ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativa plåster "vått siden" presenteras i ett stort antal färger, så det blir inga problem att välja ett lämpligt alternativ i ton. Det finns också alternativ som dessutom inkluderar gnistrar. Detta görs för att göra ytan mer slående, kanske för att ge väggarna en accentroll.

Bild
Bild

Havs BRIS

Havsbris gips-pasta har flera särdrag. Så själva pastan är inte bara vit, utan pärlstjärna. Fin flodsand läggs också till kompositionen för att göra beläggningen mer texturerad. Dess struktur är genomskinlig, så väggarna verkar inte "täta" och "tunga". Det används inte bara i vanliga lägenheter, utan också på kontor, hotell och andra offentliga institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gipset är inte målat eller tonat, utan köps inledningsvis i färg . Färgschemat varierar också beroende på tillverkare. Nyanser av ädelmetaller väljs vanligtvis. Pastan är vattentät, så den kan användas för att dekorera väggarna i sovrum, vardagsrum, barnrum och badrum.

Härdningstiden är två veckor och pastan torkar på två dagar.

Bild
Bild

Det kan lagras i en sluten behållare vid en temperatur som inte är lägre än -15 grader, annars förlorar dekorativ gips "havsbris" sina egenskaper.

Det är intressant att efter applicering av kittet själv måste sanden som ingår i dess sammansättning fördelas över ytan inte jämnt, utan som i grupper, vilket skapar en ovanlig effekt. Arbetet med att bilda sandmönstret ska inte göras omedelbart över hela väggområdet, utan efter att kittet applicerats på ett litet område. För att undvika att se lederna, lämna inte gränserna raka. Det är bäst att göra dem trasiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger och mönster

Vanligtvis tillverkas dekorativt gips i vitt, men variationer är möjliga. Den färgade sorten färgas omedelbart. Om du inte kunde hitta en färdig komposition av önskad nyans spelar det ingen roll, eftersom du alltid kan använda färgpasta och kompositioner. Till exempel är inte bara ljusa tillsatser mycket populära, utan också mörka: blå, brun, lila, turkos, grön och ett antal andra.

Det är möjligt att kombinera två eller flera färger samtidigt. Naturligtvis är det första jag tänker på att skapa alla typer av paneler och fresker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Antikens effekt kan uppnås genom att applicera patina . Patination är en av favoritteknikerna som kan utföras inte bara med klassiskt guld och smaragdgrönt, utan också med gula, gråa och andra icke-standardiserade nyanser. Sådan inredning ser intressant och lyxig ut, men bara under förutsättning att färgduetterna väljs korrekt.

Med olika verktyg kan du återskapa olika mönster på väggarna: rosor, ränder, cirklar, regndroppar. För detta är det inte alltid nödvändigt att köpa specialanordningar, ibland räcker det med att använda det som finns till hands, till exempel: svampar, plastpåsar, gummihandskar, kammar etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsverktyg

För att arbeta med släta och texturerade plåster behöver du samma verktyg, men i det första fallet kan du begränsa dig till endast en (till exempel en pensel eller rulle), och i det andra måste du titta närmare. i hela uppsättningen.

För arbete behöver du:

  • Borr och specialblandare. Det är inte möjligt att manuellt röra lösningen för optimal applikation; det är bäst att använda enheten. Så blandningen blir homogen, den kommer att ligga mjukare.
  • Breda, medelstora och smala spatlar. Dessa verktyg är nödvändiga för utjämning av gipsskivor. Vid applicering av venetiansk gips måste vart och ett av 5-7 lager appliceras med en spatel av annan bredd. Dessutom är spatlar användbara för att ge några enkla mönster.
  • En sparkel, även kallad en sparkel. Mönster gjorda med en murslev kan också appliceras med en spatel, men med en murslev blir det snabbare och enklare.
  • Rullar. Det finns flera typer, var och en låter dig skapa ett speciellt mönster på ytan. Ibland görs en ritning först och en annan appliceras ovanpå den (till exempel först behandlas ytan med en skumrulle och sedan med en relief).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Gummi eller plast präglat. Prydnader klipps ursprungligen ut på dem, och de kan vara både sömlösa och kantiga.
  • Päls. Resultatet är en intressant kornig konsistens, som påminner om utskjutande våt päls.
  • Skumgummi. Ett finkornigt mönster kan appliceras med denna rulle.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare material

Inte alla typer av dekorativt gips behöver förbehandling och utjämning av basen, men det är bättre att inte försumma detta steg så att det resulterande mönstret blir ljusare, beläggningen vidhäftar bättre och inte faller av väggen. Först är det nödvändigt att stänga stora sprickor och sprickor. I vissa fall måste du använda sådana byggföreningar som polyuretanskum eller till och med vanligt gips. Var noga med att behandla djupa sprickor och sprickor så bra som möjligt och jämna sedan ut väggens yta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I Det är viktigt hur den putsade beläggningen kommer att bearbetas . Slutlagret tillhandahålls vanligtvis. Både färger och lacker som ger färg och transparenta alternativ kan användas. Efterbehandling skyddar dessutom väggar som är täckta med dekorativt gips från fukt eller mekaniska skador. Topplacken kan dock bara spela en dekorativ funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns speciella tillsatser och förtunning för dekorativa ändamål. De låter dig ändra strukturen något, och ibland gör de det så att efter torkning bildas ett mönster på ytan utan ansträngning från mästarens sida. Effekterna som erhålls på detta sätt kan vara extremt intressanta.

Bild
Bild

Startgips

Utgångskompositionen används för att jämna ut väggens yta, förbereda den för dekorativ beläggning. På en plan vägg är det lättare att återskapa det mönster som behövs, därför anses detta steg vara obligatoriskt, oavsett vilket dekorativt gips som väljs.

Precis som dekorativa plåster är startplåster antingen polymer- eller mineralbaserade.

Bild
Bild

Det är viktigt att hålla med om att både den dekorativa och utgångsblandningen är på samma grund. Detta är det enda sättet att garantera maximal vidhäftning av både lösningen till ytan och föreningarna med varandra.

Gipsbaserade startplåster är populära dock är det bättre för nybörjare att avstå från att använda dem. Blandningen stelnar extremt snabbt, så allt arbete med det måste göras omedelbart. En cementbaserad murbruk är bättre lämpad för dem som inte har hanterat sådant arbete. Det finns också lera startplåster som är bra för att förbereda träväggar, men mer moderna material bör väljas när du arbetar med gips, betong eller tegelväggar. Hur som helst bör grunden vara den avgörande faktorn när du väljer startuppställning.

Bild
Bild

Kompositioner för dekoration

För att skapa lättnad, patinering används en mängd olika blandningar, som läggs till dekorativt gips eller appliceras över det.

Exempel inkluderar följande alternativ:

  • Additiv för att skapa en effekt " Barkbagge " … Granulära tillsatser tas, vars fraktion är 2, 0-3, 5 mm. Basen kan vara vilken som helst, dock är storleken på fraktionen större för mineraler än för polymera.
  • " Kameshkovaya " tillsatsen skapar en intressant effekt som påminner om ytan på ett gipsflis. Fraktionen väljs mycket liten - 1-2, 5 mm, och vanligtvis blandas tillsatser av olika fraktioner för att få det mest troliga utseendet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Mosaik " konsistensen uppnås genom användning av tillsatser, inte bara av olika fraktioner utan också av olika färger. Det ser mest effektivt ut om du tar tillsatser av samma färg, men i olika toner, till exempel mörkbrun, sand, beige och rödbrun. Du kan ta samma fraktioner, eller så kan du ta olika: storlekar varierar från 0,8 mm till 2 mm.
  • " Pälskappa " - en speciell typ som appliceras med en pälsrulle. För att förbättra lättnaden läggs speciella medel till gipset, vilket gör reliefen "som våt päls" tydligare.
  • " Lamm " - finkornig tillsats. Resultatet är en grov konsistens. Detta alternativ väljs ofta när du dekorerar korridorer eller korridorer, eftersom det inte är särskilt trevligt att röra vid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Primer

Primers säljs i både flytande och pastaform. De är inte alltid nödvändiga, men de måste appliceras under vissa typer av plåster (slät, särskilt venetiansk). Primern används före applicering av startgipset så att det fäster så bra som möjligt på väggen. Antiseptika tillsätts i kompositionen för att förhindra uppkomsten av svamp och mögel.

Primern appliceras också på ett lager startgips. I detta fall förbättrar det avlastningen och vidhäftningen hos den dekorativa gipskompositionen.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att om det är bättre att välja vätskeprimer med djup penetration för startskiktet, är en pastaprimer lämplig för den dekorativa. Var och en av skikten måste torkas noggrant, annars kommer gipset snart att spricka och kollapsa.

Om du gör utan att använda en primer, var beredd på att det kommer att krävas mer ansträngning för att dölja väggens ojämnheter. Det är också meningslöst att utföra grundningsarbeten om det snart är planerat att byta ut dekorgipset med något annat väggbeklädnad. Primern ökar avsevärt hållbarheten för det dekorativa gipsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgprodukter

Detta inkluderar alla typer av färger, glitter, färger. Var och en av arterna måste berättas lite mer detaljerat:

Kohlers är pasta eller pulverformiga. De läggs till precis innan gipset appliceras. Fördelen med att använda den är att du inte behöver oroa dig för att ge önskad färg i framtiden. Men det finns också en betydande nackdel här: det kan vara problematiskt att uppnå samma nyans av olika delar av dekorativt gips, så du måste omedelbart måla kompositionen helt och täcka och dekorera alla väggar på en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Paljetter och glitter läggs till dekorativt gips för att ge det en glans. Beroende på hur många av dem som kommer att läggas till, beror det också på hur pärlemor väggarna blir. Kanske behöver du en blygsam, diskret glans eller kanske ljusa överflöden. Glitter finns i olika fraktioner: både små och stora. Det finns också blanka fibrer.
  • Färger - det enklaste och mest bekanta alternativet. Välj speciallösningar som är lämpliga för behandling av putsade ytor. Av nackdelarna - bara arbetets varaktighet och grundlighet, annars är målning det minst riskfyllda alternativet för efterbehandling med avseende på färgens enhetlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lack och vax

Dessa material är vanligtvis transparenta. De används för att lägga till glans, fukt och värmeskydd. Observera att lack eller vax inte kan användas för dekorativa gipsbeläggningar med djup relief, eftersom hela ytan inte fungerar, så vax eller lack bör väljas för slät eller nästan slät.

Precis som färger är lacker matta eller blanka. Lacken appliceras inte i ett lager, föredrar att använda 2-3 lager.

Bild
Bild

Detta hjälper inte bara till att bättre skydda ytan, utan hjälper också till att imitera vissa mönster, till exempel krokodilhud, stenytor och så vidare.

Vax används traditionellt som en ytbeläggning för venetianskt gips. Den har bara en praktisk funktion - den skyddar beläggningen, men den ger ändå lite glans och glans.

Vax är god luftgenomsläpplig, till skillnad från lack , ytan under "andas". Detta gör vaxet universellt, vilket gör att det kan användas i både bostäder och hushållsrum. Vax förbättrar avsevärt de vattenavvisande egenskaperna hos beläggningen, så den kan även användas för att täcka väggar i badrum.

Bild
Bild

Maskeringstejp

Maskeringstejp används vid zonindelning av väggar. Det händer så att en del av väggen kommer att täckas med dekorativt gips, och den andra - med något annat, till exempel täckt med tapeter. Det viktigaste för vilket tejpen behövs är dock att skydda de omgivande ytorna från kontaminering med dekorativt gips. Så genom att limma en öppen spis, dörrstänger, golvet nära väggen eller taket kan du skydda dem från oavsiktliga skador, vilket kommer att spara betydande ansträngningar och ekonomiska resurser för rengöring eller renovering.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av dekorativt gips bör i första hand bero på hur du vill se rummet i slutändan. Det händer ofta att du behöver skapa en högteknologisk inredning, men det är inte klart varför valet faller på den marockanska eller venetianska beläggningen. Det är viktigt att komma överens om det önskade och det resulterande utseendet.

Bild
Bild

Ett annat villkor som påverkar valet är miljön.

För vissa beläggningar ställs specifika krav, beroende på vilket rum de designar:

  • Så, för vardagsrum: sovrum, vardagsrum, plantskola - det är viktigt att uppmärksamma materialets miljövänlighet, dess säkerhet, hur trevligt det är att röra vid. I vardagsrum, kompletterad med en öppen spis, måste du tänka på brandsäkerhet: välj endast lågantändliga föreningar.
  • I hallar, korridorer och korridorer är styrkaegenskaper viktigare; här måste du välja slitstark dekorativ plåster.
  • För badrum och toaletter är det bäst att välja ett vattentätt alternativ.
  • Detsamma gäller kök, men vattentätheten här beror på att väggarna måste tvättas ofta. Gipsets brandfarlighet är också viktig: den ska vara låg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under alla omständigheter är beläggningens säkerhet extremt viktig. Det ska inte finnas några vassa skär, grovhet eller liknande. Detta gäller särskilt i de fall barn bor i en lägenhet eller hus.

Bild
Bild

Vårdtips

Vård av dekorativt gips utförs dock i enlighet med vilken typ av gips som väljs det finns ett antal allmänna regler som måste följas oavsett typ av komposition:

  • Om du behöver ta bort damm eller lätt smuts är en dammsugare bäst lämpad. Det kommer att ta bort damm, inte bara från ytan, utan också från avsparningar.
  • Om gipset är vattentätt, hjälper en trasa eller borste att hantera envisa fläckar. Ett viktigt villkor: använd inte slipmedel eller diskmedel. Detta förstör bara ytan.
  • Gnugga inte beläggningen för ivrigt, annars kan gipset skadas allvarligt. Det går inte alltid att renovera tomterna. Allt beror på vilken typ av material som används.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om restaurering är möjlig, kom ihåg att denna process kräver särskild skicklighet. Om du inte har erfarenhet av att utföra sådant arbete, överlåt dem till en professionell.
  • Det finns ett enkelt sätt att förnya beläggningen - dekorera väggarna med dekorativt lack. Den kan färgas, så att du inte bara kan ge rummet en glans, utan också ändra färgen på väggbeklädnaderna något.
  • Måla inte om gipset på egen risk. Som regel måste det förberedas för detta: det är elementärt att ta bort den gamla färgen eller lacken. Det är inte alltid möjligt att göra detta snyggt, så kasta bara bort den här idén, eller ta bort locket helt och dekorera interiören på ett nytt sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Produktionen av dekorativa plåster blomstrar över hela världen. Det finns högkvalitativa prover, inte bara i väst, utan också i Ryssland och OSS-länderna. Det finns många recensioner av olika tillverkare. Italienska produkter är erkända som ledande. Varumärken som Baldini, Sammarinese, Loggia, Giorgio Graesan, Sammarinese, Oikos, Valpaint, NovaColor tillhör premiumsegmentet, men kvaliteten, säkerheten och prestandan är hög.

VGT är det mest populära bland ryska tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det har vunnit erkännande inte bara för sin goda kvalitet, utan också för sitt låga pris. Det finns ganska många beläggningar i sortimentet, och köpare har mycket att välja mellan. Naturligtvis är denna tillverkare inte den bästa, men han erbjuder gips som är optimalt när det gäller pris och kvalitet. Förutom själva gipset producerar VGT topplack: lack och vax.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel på efterbehandling

De tygliknande väggarna ser bra ut i sovrummet. Trots att en diskret färg väljs, ser beläggningen inte tråkig ut, och den övergripande ensemblen ser harmonisk ut.

Flockgips ser modernt och sofistikerat ut på samma gång. Hemligheten är att imitera textilens struktur samt glans. Dessa väggar, gjorda i ljusa färger, kan själva bli en accent av interiören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på dekorationen av området runt spisen med dekorativt gips. Att rita "under huden" ger interiören originalitet, gör den mer dynamisk och intressant.

Gipset kan appliceras inte bara på väggarna, utan också på taket. Om du täcker ytan som behandlats med dekorativt gips med vax, kommer det, som reflekterar ljuset, att göra rummet större, rymligare och bekvämare.

Dekorativ gips kan framgångsrikt imitera andra material, till exempel varm sten. Genomförandet av ett sådant beslut kräver inte mycket ansträngning och tid, och speciella färdigheter krävs inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gips döljer framgångsrikt alla defekter och oegentligheter på väggarna. Du kan också göra en panel eller en fresko på den, artificiellt åldra den eller tillgripa sprickor eller patinering - det finns många alternativ.

Även om du bara täcker väggarna med dekorativt tonat kitt, utan att slösa tid på att ge en lättnad eller en intressant konsistens, kommer effekten ändå att visa sig vara ovanlig.

Rekommenderad: