Gips För Trä: En Blandning För Efterbehandling Av Träväggar Inuti Huset, Kompositioner För Inredningsarbete, Desto Bättre Att Gipsa En Träyta

Innehållsförteckning:

Video: Gips För Trä: En Blandning För Efterbehandling Av Träväggar Inuti Huset, Kompositioner För Inredningsarbete, Desto Bättre Att Gipsa En Träyta

Video: Gips För Trä: En Blandning För Efterbehandling Av Träväggar Inuti Huset, Kompositioner För Inredningsarbete, Desto Bättre Att Gipsa En Träyta
Video: How to Install Plasterboard Part 3: Ceilings and Walls 2024, April
Gips För Trä: En Blandning För Efterbehandling Av Träväggar Inuti Huset, Kompositioner För Inredningsarbete, Desto Bättre Att Gipsa En Träyta
Gips För Trä: En Blandning För Efterbehandling Av Träväggar Inuti Huset, Kompositioner För Inredningsarbete, Desto Bättre Att Gipsa En Träyta
Anonim

Tekniken för puts på trä skiljer sig inte från putsytor från andra material. Trä har alltid varit det mest prisvärda materialet för att bygga hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och funktioner i applikationen

Idag förbehandlas trä innan ett hus byggs:

  • antiseptika mot sönderfall och mögel;
  • impregnerad med brandbekämpningsmedel och blandningar;
  • grundad med impregneringar för att jämna ut färgen;
  • lackerad för att skydda mot aggressiva miljöfaktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat visar sig huset vara vackert från insidan och utsidan. Men trä med många lager impregnering och lack kan inte längre släppa ut något i atmosfären. Man bör komma ihåg att all impregnering måste upprepas med jämna mellanrum.

Beslutet om huruvida husets fasad ska putsas eller inte fattas bäst i byggnadsplaneringsstadiet . I det här fallet kan du välja ett billigare alternativ för väggkonstruktion. Du kan använda material med en lägre ytfrekvensfrekvens, och detta kommer att ge påtagliga besparingar i materialanskaffningen. Putsning av timmerhusens fasader utförs minst 1, 5 år efter konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du bygger ett ramhus, oavsett vilka paneler du väljer, kan fasadputsningen göras omedelbart. Husets ram förhindrar krympning av väggelementen.

Bild
Bild

Vilka blandningar ska man välja?

Till att börja med, låt oss ta reda på vilka blandningar som är bättre att välja för puts av träytor. Nedan kommer vi att överväga alternativen för blandningar som är bättre lämpade för puts av innerväggar och vilka för yttre.

Cement-sandblandningen är den enklaste och mest prisvärda . Består av en blandning av cement och sand, vars förhållande varierar från 1: 3 till 1: 5, beroende på cementmärket och det erforderliga märket av murbruk. Prefabricerade blandningar innehåller också mjukgörare. Kompositionen kan användas för puts av träytor både inomhus och för fasadarbete. Men blandningen är ganska "seg", och i sin rena form är det obekvämt att arbeta med den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Cementkalkbruket har god vidhäftning mot träytor. Närvaron av cement i lösningen ger den frostbeständighet och vattenbeständighet. Den används för både inre och yttre väggar. Du kan köpa en färdig torr blandning, men det är bättre att förbereda den själv.

För att göra detta måste du förbereda:

  • 1 del cement av klass 300;
  • 4 delar medelstor sand, den måste siktas och inte innehålla stora stenar. Vid användning av cementkvalitet 400 eller 500 sand tar vi 5 delar.
  • 1 del slaktad lime. Kalk bör slakas minst tre dagar före användning. På förpackningen med snabbkalk anges tiden för kalkning. Man bör komma ihåg att släckningsreaktionen sker med frisättning av en stor mängd värme. Därför måste lämpliga rätter väljas och försiktighetsåtgärder måste vidtas. Vi tillsätter vatten gradvis. Tills en homogen massa av gräddfilskonsistens erhålls. Den resulterande kalken måste filtreras. Filtrera igen före användning. Vid felaktigt släckt kalk kommer gipset att spricka. Färdig slaked lime säljs - ludd, så det är bättre att köpa det.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi blandar sand och cement i torrt tillstånd . Vi börjar gradvis hälla i kalkmjölken med konstant förändring. Du bör få en homogen massa gräddfilskonsistens. Volymen av den beredda blandningen bör inte överstiga produktionsvolymen per dag. Kalk i lösningar ger dem plasticitet, ökar vattentätheten och är ett antiseptiskt medel, vilket är särskilt viktigt när det används för gips på trä i nya hem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalkgipsbruk är en blandning av gips och torr kalk . Gipslösningar som innehåller gips används endast för interiörarbete i torra rum. Gipslösningar som innehåller gips är rädda för fukt. Inställningstiden för gips är mindre än 30 minuter och beror på murbrukens temperatur - ju högre den är, desto snabbare är inställningen. Därför är det bättre att gipsa inre väggar och skiljeväggar med gipslösningar. Det är nödvändigt att gipsa snabbt och exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lerplåster är det äldsta materialet som inte har tappat sin relevans idag. Kom ihåg åtminstone hyddorna i hyddan i södra Ryssland. Leran ska vara fri från mineralpartiklar, rester av rotsystemet och fasta inneslutningar av sedimentära bergarter. Det är bättre att köpa färdiga lerblandningar fabrikstillverkade.

Bild
Bild
Bild
Bild

En lerbaserad murbruk för gips på trä framställs enligt följande:

  • Lera - 3 delar;
  • 4 nävar halm (per tio liter lera); halm kan ersättas med sågspån av barrträ, ek eller al;
  • Sand - 7 stycken;
  • 100 gram fiberduk tapetlim per hink vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi späd limet i vatten. Häll i en tunn stråle i den resulterande blandningen tills den önskade konsistensen erhålls. Lerlösningen förblir plast under lång tid, så blandningen kan beredas under hela dagen.

När du använder en lerbaserad murbruk för ytbehandling av ytterväggar eller fuktiga rum inuti, lägg till 1 del cement av ett märke som inte är lägre än 400.

Lösningens beredskap kan bestämmas genom sprickbildning . Rulla en boll 3-4 centimeter i storlek och pressa mellan två tallrikar. Om 3 eller 4 grunda sprickor har bildats på den resulterande kakan är lösningen klar. Om bollen är spridd är lösningen "mager" och det är nödvändigt att lägga till lera till den. I avsaknad av sprickor är leran fet och sand måste tillsättas.

Bild
Bild

Verktyg och inventering

För att kunna arbeta självständigt behöver du ett verktyg och en inventering. Listan nedan är endast vägledande. Till exempel kan du istället för ställningar använda "getter".

Vissa positioner kan helt uteslutas:

  • byggnadsställning eller trappstege;
  • elverktyg - elektrisk mixer, skruvmejsel, elektrisk förlängningssladd;
  • behållare för arbete - en tank för blandning av lösningen, skopor för transport av lösningen, en kyvett för lösningen;
  • putsverktyg - hink, falk, vanligtvis en murslev, en murslev, spatlar av olika storlekar;
  • klubba för tätning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte säkerhetsåtgärderna - ett monteringsbälte vid arbete på höjd, hjälm, arbetshandskar och handskar.

Förbereda ytor för arbete

Man bör komma ihåg att puts av trähus endast är tillåtet efter 1, 5 år efter konstruktionen, så att trädet är helt torrt. Gipsning av ramhus kan utföras omedelbart efter att bygget är klart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetstrinn:

  • Vi fyller alla befintliga sprickor och sprickor med polyuretanskum eller tätning. Vi tar bort olja och bitumenfläckar från alla ytor, om sådana finns. Vi utför tätning av husets ytterväggar från insidan och utsidan.
  • Vi behandlar alla ytor med ett antiseptiskt medel för att förhindra uppkomsten av mögel och mögel. Om det finns delar av väggar eller andra ytor som inte är gjorda av trä, till exempel en betongkällare eller ett anslag mot en vägg av annat material, behandlar vi dessa ytor med betongkontakt.
  • Om det är nödvändigt att gipsa våtrum, gör vi vattentätning inuti. Det enklaste sättet att göra detta är med takpapp eller plastfolie.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi spikar ett metallnät på ytterväggarna och källaren. Vi fixar det med speciella svampdukar. Nätet ska inte ha hängande. Vi spikar förstärkningsnätet på innerväggarna. Det händer att det finns lokala områden där gipsets tjocklek visar sig vara mer än 3 cm. Detta händer när det finns avvikelser från väggarna från vertikalen med mer än 3 cm eller de inre hörnen är mer eller mindre än 90 °. I det här fallet, efter sprutning, fäster vi ytterligare ett lager nät

Bild
Bild
  • Bältros. Börja spika underifrån i en vinkel på 45 °. Du bör få rombceller 50x50mm eller 45x45mm i storlek. På vertikala ytor spikar vi dem genom tre celler. I taket - genom två celler. När du förlänger tejpen, lämna ett gap på minst 5 mm mellan ändarna. Vi fuktar bandens ändar och spikar varje ände med naglar. Även om du i avsaknad av det kan göra en singel själv, ha en bordscirkelsåg hemma, såga den från brädor eller lameller av lämplig storlek.
  • Polymerförstärkande nät för murverk fixeras med självgängande skruvar med ett brett huvud. Antalet självgängande skruvar är 10-12 stycken per kvadratmeter. Grundregeln vid fastsättning av ett sådant nät är att det ska sträckas ut som ett snöre. Fogar i vertikala hörn är inte tillåtna. Vid korsningen mellan nätbanorna gör vi en överlappning av minst en cell.
Bild
Bild

Operationsföljd

Gipsarbete är en våt process, så de måste planeras för den varma årstiden. Det är optimalt att välja det ögonblick då det inte regnar.

Bild
Bild

Arbetstrinn:

Spray . Förbered en mer flytande lösning än vanligt och spraya den med en slev över den förberedda ytan, med början från toppen. Vi kontrollerar tjockleken så att skiktet inte överstiger 9-10 mm. Vi går vidare till nästa steg efter att det första lagret har torkat helt.

Bild
Bild
  • Huvudlagret . Applicera en lösning med normal konsistens över det första lagret. Vi ligger i linje med fyrarna. Vi börjar putsa uppifrån.
  • Det sista lagret . Eliminering av mindre defekter i väggytor, maximal inriktning mot fyrar.
  • Puts . Slipning och injektering av väggar för att få en plan yta. Detta gäller särskilt om tapetsering planeras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är irrationellt att utföra putsarbete ensam, det är bättre att arbeta med en assistent, och ännu bättre inte med en.

Minsta länk för gips är 3 personer, medan det är bättre att ha 2 länkar: 1 putsmästare och 2 lärlingar för att förbereda murbruk och bära det. De ordnar också om ställningar eller ställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har avslutat det yttre arbetet kan du börja putsa innerväggarna . Det är bättre att börja arbeta inifrån från taket, och först sedan gipsa väggarna för att inte förstöra de redan färdiga ytorna med en spray av murbruk. Vi slutför arbetet inne i rummet helt och går först vidare till nästa rum. Det mest korrekta alternativet är att börja putsa från det längsta rummet från entrén, gradvis gå mot ytterdörren. Med denna arbetsriktning är lokalerna stängda för torkning en efter en. Följaktligen kan efterbehandling med korrekt torkning börja i samma ordning.

Bild
Bild

Torka putsade ytor

Grundregeln för torkning av putsade ytor är att vi under de första 3 dagarna inte använder någonting för att påskynda torkningen. Snabbare torkning resulterar i att det snabbt torkade toppskiktet förhindrar att fukt släpper ut från de underliggande skikten. Därefter spricker sådana putsade ytor. Accelererade metoder kan användas den 4: e, och helst den 5: e dagen. Torkning kan påskyndas genom luftning eller uppvärmning med värmepistol.

Bild
Bild

Ytterväggarnas putsade ytor måste skyddas mot både snabbare torkning och regn. När det gäller fasader läggs uppvärmning av solens strålar till de negativa faktorerna, särskilt i blåsigt väder. Därför är det bättre att omedelbart förbereda en skyddsfilm och omedelbart stänga väggarna med den. Det skyddar både från regn och från solen med vinden.

Rekommenderad: