Primer För Betong: Kompositioner För Betonggolv Och Inredningsarbeten, Typer För Betongytor, Primer Antiseptisk För Luftbetong Under Gips

Innehållsförteckning:

Video: Primer För Betong: Kompositioner För Betonggolv Och Inredningsarbeten, Typer För Betongytor, Primer Antiseptisk För Luftbetong Under Gips

Video: Primer För Betong: Kompositioner För Betonggolv Och Inredningsarbeten, Typer För Betongytor, Primer Antiseptisk För Luftbetong Under Gips
Video: Smartkrete Concrete Polish Demonstration 2024, April
Primer För Betong: Kompositioner För Betonggolv Och Inredningsarbeten, Typer För Betongytor, Primer Antiseptisk För Luftbetong Under Gips
Primer För Betong: Kompositioner För Betonggolv Och Inredningsarbeten, Typer För Betongytor, Primer Antiseptisk För Luftbetong Under Gips
Anonim

Betong är ett populärt byggmaterial som kan användas för att bygga hållbara och pålitliga byggnader. Vissa människor tror att detta material redan är för starkt, så det behöver inte ytterligare skydd, men under torkning bildas porer i betongen, i vilket vatten kommer in. Det påverkar materialets yta negativt. För att förhindra detta rekommenderar erfarna proffs att applicera en primer på betonggolv och väggar.

Bild
Bild

Särdrag

För att förstå hur viktig en primer är för betongytor måste du känna till alla dess funktioner. Först och främst tjänar det till att skydda mot mekaniska och kemiska påverkan.

Ytbehandling är nödvändig på grund av följande faktorer:

  • Betongens struktur är porös, varför den absorberar fukt, vilket förstör materialet. Primern täpper porerna noggrant, vilket reducerar substratets absorptionsförmåga avsevärt. Detta förlänger strukturens livslängd.
  • Betongytan fäster inte bra på vissa material. Primern förbättrar vidhäftningen och ökar beläggningens hållfasthet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Det översta lagret av billig betong är sprött och primern stärker den. Därför är materialbearbetning obligatorisk i rum med hög klimatisk eller mekanisk belastning.
  • Nästan alla formuleringar har antiseptiska egenskaper. Detta förhindrar mögel och mögel från att växa på ytan.

Primern garanterar god tätning av väggar och golv, behåller styrkan och förbättrar prestandan. Det är därför det kan användas inte bara innan golvet är färdigt, utan också som en topplack.

Bild
Bild

Typer och egenskaper

Det är inte värt att starta byggnadsarbeten utan grundning eller impregnering av betong. Material för dessa processer är tillverkade av polymerbindemedel, och deras bas är vatten. Betongprimrar skiljer sig åt i sammansättning och egenskaper. Det finns följande typer:

Polystyren . Det rekommenderas inte att använda detta material i bostadslokaler, eftersom det innehåller ett lösningsmedel, som är ett giftigt ämne. Denna primer används i industrilokaler eller för fasader.

Fördelarna inkluderar att säkerställa högkvalitativ vidhäftning av betong till färger, samt att primern är frostbeständig och vattentät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyvinylacetat . Detta material torkar på bara 40 minuter, varefter PVA -lim appliceras på ytan. Efter dessa procedurer kan du börja avsluta väggarna eller golvet. Primern garanterar bra vidhäftning.

Bild
Bild

Baserat på epoxiharts . Det bästa valet för självutjämnande golv. Denna primer förlänger livslängden för basmaterialet. För bostadshus kan den endast användas om det inte finns husdjur eller krukväxter, blommor, eftersom primern innehåller ett frätande lösningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd . Ett bra alternativ för både inomhus och utomhus dekoration. Nackdelen är att denna primer torkar på cirka 17 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akrylfärgbar . Mest populär. Primern är gjord av akrylämnen, så den har ingen skarp lukt. Det skyddar också ytan från negativ miljöpåverkan, absorberas snabbt, torkar på högst 5 timmar. Det är ett säkert material som sparar pengar.

Observera att akrylprimern inte kan användas på byggnadsfasader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Primer-emalj . Ett material som består av färg och en primerblandning. Den har utmärkt prestanda och god vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deep penetration primer . Den används för betong och luftbetong från olika tillverkare, med olika densiteter. Det har visat sig vara utmärkt när man arbetar med porösa ytor. Denna primer tränger in 5-9 mm djupt. Materialet innehåller latexpartiklar. Väl inne omvandlas de till lim, som maximalt komprimerar betongens struktur.

Deep Penetration Primer är ett lim för behandling av gamla betongväggar. Det används också för att öka hållfastheten hos luftbetong vid konstruktion av konstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandning med kvartssand . Har god vidhäftning, gör ytan starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilken typ av primer du väljer, kom ihåg att en blandning med ett antiseptiskt medel är bäst för betong, särskilt i ett fuktigt rum.

Hur väljer man?

Att välja en primer är inte så svårt som det låter. Den viktigaste uppmärksamheten bör ägnas åt materialet som användes för att göra det grova undergolvet. Så, till exempel, för interiörarbete på väggar eller golv av betong eller luftbetong, välj en epoxi- eller akryltyp av material.

Om grundning planeras i byggnader med hög luftfuktighet och utan uppvärmning, ge företräde åt ett material med vattenavvisande ämnen i kompositionen.

Bild
Bild

Opaka material är avsedda för målade ytor. Köp en speciell primer för att lägga kakel. Detta är nödvändigt så att det inte drar vatten från de använda limlösningarna.

Grundning är ett obligatoriskt steg i väggbehandling före puts. Det är detta steg som kommer att säkerställa god vidhäftning av materialen. Primern är också ett bra antiseptiskt medel som förhindrar uppkomsten av svamp och mögel på ytan.

Innan grundning, rengör ytan från damm och smuts.

Bild
Bild

En kvalitetsprimer ska ha följande funktioner:

  • djup penetration;
  • jämn tillämpning;
  • bildandet av en vattenavvisande film efter applicering av materialet;
  • minska kostnaden för andra material;
  • hög vattentäthet.
Bild
Bild

När du väljer en primer, var uppmärksam på applikationsvillkoren. Om arbetet kommer att utföras i kylan är det lämpligt att använda polyuretanjord. Om en skarp lukt är oacceptabel är en epoxiprimer det bästa valet. Glöm inte heller nivån på vibrationsbelastningar på golvet och den period för vilken objektet måste överlämnas.

I följande video kan du lära dig hur du korrekt grundar väggar.

Kända tillverkare och recensioner

Den moderna marknaden erbjuder djupgående akrylblandningar som är lämpliga för behandling av alla ytor. Ceresit betongblandning är efterfrågad. Det produceras av det världsberömda Henkel-företaget i "sommar" och "vinter" versioner.

Denna primer kan användas inte bara på betongväggar, utan också för utjämning av golvbeläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Också värt att notera är Optimist -primern, som fick ett stort antal positiva recensioner. Det ökar ytans hållfasthet och är ett bra antiseptiskt medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ceresit CT 17 tränger djupt in i betong, har utmärkta vidhäftningsegenskaper. En sådan primer kan säkert appliceras under tapeter, gips, paneler. Det bildar en skyddande film, därför rekommenderas det att använda det för bearbetning av ytor för kakel eller kermogranit.

Det är nödvändigt att arbeta med sådant material med gummihandskar, eftersom det korroderar händerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Optimist " - sammansättning från en inhemsk tillverkare. Den obestridliga fördelen med primern är användarvänlighet. Det är också värt att notera den snabba torkningshastigheten. En hållbar, något blank yta bildas.

Nackdelen är den skarpa lukten.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Prospektörer " - budgetmaterial för djup penetration. Lämplig för ytterligare armering av betonggolv. Förbättrar också vidhäftningen av substratet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knauf Tiefengrund - en primer som är lämplig för efterföljande efterbehandling av betong.

Skillnader i ekonomisk konsumtion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vetonit - en tillverkare av pulverformiga byggnadsblandningar. Företagets produkter är populära på grund av den idealiska balansen mellan hög kvalitet och överkomliga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett material måste du läsa instruktionerna som anger användningsområdet och de tekniska egenskaperna hos de ytor som ska behandlas.

Tips för ansökan

Primern appliceras på väggarna med en rulle eller borste, liksom med en sprutpistol, spray eller sprutpistol. Så om du planerar att grunda ett litet område är det bäst att använda en rulle. För tuffa jobb, använd en spruta som sparar tid och energi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att applicera en primer är inte en så svår process om du följer instruktionerna och tar hänsyn till experternas råd:

  • väggarna måste rengöras från damm och smuts innan primern appliceras;
  • om primern kommer på golvet eller kläderna, tvätta av märkena så snart som möjligt eller torka dem med en fuktig trasa;
  • arbeta försiktigt: se till att det inte finns dropp på väggarna, och vattenpölar bildas inte på golvet;
  • Ta på dig arbetskläder, för att inte glömma glasögon och handskar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Se till att primern appliceras jämnt på betongytan. Se till att primern är helt torr innan du fortsätter med följande arbete. Om basen smuler, upprepa proceduren.

Bild
Bild

Användningen av en primer ger en bättre finish och ett längre resultat. Det viktigaste är att välja rätt material, med hänsyn till efterföljande arbets- och driftförhållanden. Glöm inte att det är bättre att betala för mycket, men få ett resultat av hög kvalitet. Innan du väljer, studera noggrant utbudet av flera kända tillverkare.

Rekommenderad: