Texturerat Gips (72 Bilder): Kompositioner För Invändig Väggdekoration, Strukturell Dekorativ Rullmix

Innehållsförteckning:

Video: Texturerat Gips (72 Bilder): Kompositioner För Invändig Väggdekoration, Strukturell Dekorativ Rullmix

Video: Texturerat Gips (72 Bilder): Kompositioner För Invändig Väggdekoration, Strukturell Dekorativ Rullmix
Video: Dekorationsidéer hemma: Väggdekoration med julstjärnor 2024, Maj
Texturerat Gips (72 Bilder): Kompositioner För Invändig Väggdekoration, Strukturell Dekorativ Rullmix
Texturerat Gips (72 Bilder): Kompositioner För Invändig Väggdekoration, Strukturell Dekorativ Rullmix
Anonim

Texturerat gips är ett populärt efterbehandlingsmaterial som aktivt används för att dekorera lokaler både inne och ute. Med dess hjälp kan du förverkliga en mängd olika designfantasier. För att välja den lämpligaste versionen av detta ämne måste du veta vad texturerat gips är, vilka typer och applikationsmetoder det är.

Bild
Bild

Vad det är?

Texturerat gips är en blandning med en ojämn viskös konsistens, som är avsedd för dekorativ efterbehandling av lokaler. Det kan innehålla olika fyllmedel som fungerar som viskösa element. Små stenar, sand, krossat tegel, gips, träfibrer eller andra element används som tillsatser. Varje version av efterbehandlingsmaterialet skapar en individuell struktur, så att du kan eliminera synliga brister på väggar och tak. När du börjar arbeta med designen är det nödvändigt att analysera alla fördelar och nackdelar med detta material för att uppnå önskad effekt som resultat.

Bild
Bild

Särdrag

Som alla andra efterbehandlingsmaterial, texturerat gips har sina egna egenskaper:

  • brist på giftiga ämnen i kompositionen;
  • enkel användning;
  • elastisk konsistens;
  • motståndskraft mot brand och mekanisk stress;
  • motståndskraft mot fukt och plötsliga temperaturförändringar;
  • utmärkta ljud- och värmeisoleringsegenskaper;
  • oklanderlig funktionalitet och praktisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytans utseende beror på blandningens kornstorlek, liksom egenskaperna hos det använda verktyget och kan skapa grovhet, spår eller andra dekorativa märken. Detta material anses vara universellt, eftersom det kan appliceras på absolut vilken yta som helst, vilket skapar vackra och originella dekorativa element på det.

Vyer

Innan du fortsätter med processen att skapa yttre eller inre dekoration av rummet måste du välja lämpligt alternativ för efterbehandlingsmaterialet.

De viktigaste typerna av texturerat gips inkluderar:

Akryl . Den är baserad på akrylharts. Den presenteras på marknaden i plastbehållare i olika storlekar. Kräver inte utspädning, eftersom den är helt lämplig för användning. Det rekommenderas att använda hela blandningen på en gång, men om det behövs kan den förvaras i en sluten behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikat . Flytande glas används som bindemedel. Denna blandning kännetecknas av oklanderlig ångpermeabilitet, därför används den aktivt för efterbehandling av betong. Den har en ökad motståndskraft mot mekanisk påfrestning och behåller sitt ursprungliga utseende i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon . Huvudkomponenten i sådant gips är polymerharts, vilket skapar den nödvändiga skyddsnivån för väggarna mot fukt och plötsliga temperaturförändringar. Den kan användas inomhus och utomhus, samt en dekor för spisar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mineral . För tillverkning används komponenter som kalk och betong, som kan kompletteras med sand, kvarts eller andra mineraler. Det produceras i form av ett pulver och kräver ytterligare utspädning med vatten tills en homogen massa bildas.

Bild
Bild

På den moderna marknaden finns det olika typer av dekorativt gips, som alla har sina egna egenskaper. Bland det stora sortimentet finns både flytande och torra texturerade blandningar. Det kan vara volymetriskt, rullande eller strukturellt, eftersom texturkompositionen för varje typ utvecklas individuellt. VGT -texturerat gips är mycket efterfrågat, vilket kännetecknas av ekonomisk förbrukning och hög effektivitet.

Bild
Bild

Förpackning

Alla texturerade blandningar levereras i form av ett torrt pulver eller en färdig lösning. Paket som väger 25 kg anses vara standarden, men det finns också andra viktkategorier. Torra alternativ är relativt billigare och kan också förvaras länge i en sluten behållare. Att förbereda en lösning med önskad konsistens blir inte svårt om instruktionerna följs strikt. Samtidigt är det mycket svårare att transportera dessa blandningar på grund av eventuella skador och besvär av förpackningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett mer bekvämt alternativ anses vara texturerat gips i form av färdiga lösningar. Den är förpackad i speciella plastbehållare utrustade med handtag för enkel transport. I vikt finns det oftast behållare med en färdig blandning på 25 och 16 kg. Produkter i denna form är resistenta mot fukt och har en hållbarhet på 12 månader.

Bild
Bild

Färger

För en korrekt och vacker design av utrymmet är det viktigt att noga överväga valet av färger som används vid dekorationen av rummet. Det bör noteras att texturerat gips presenteras på världsmarknaden i en mängd olika färger, bland vilka det finns både vit och färgblandning. I urvalsprocessen rekommenderas att ta hänsyn till att samma finishfärg kan se annorlunda ut på olika texturer.

Bild
Bild

Dekorativ gips kan ha följande texturalternativ:

  • Matt . Skapar en grov och finkornig yta där texturens färg visas lika vackert från alla sidor.
  • Skinande . Den slätaste möjliga ytan, vars färgklarhet bara syns i en riktning. Från andra vinklar kommer färgen på väggen eller taket att se något förvrängd ut.
  • Glansig . Skiljer sig i närvaro av bländning, vilket kan påverka uppfattningen av färgens färgschema.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella designers rekommenderar att man tar hänsyn när man väljer det faktum att färgen på en texturerad yta alltid kommer att vara mycket mörkare än på en slät konsistens.

Nödvändiga verktyg och blandningar

För att en yta med en texturerad yta ska vara av hög kvalitet och hållbar, samt ha ett presentabelt utseende, är det nödvändigt att använda en komplett lista över verktyg och högkvalitativa kompositioner i processen.

För att slutföra arbetsflödet behöver du:

  • texturerad blandning;
  • spatlar av olika storlekar;
  • rullar, penslar och färg;
  • murslev;
  • rivjärn;
  • nivå och lodlinje;
  • Maskeringstejp;
  • ytterligare enheter för att skapa textur.
Bild
Bild

Alla dessa verktyg och blandningar gör att du kan skapa den vackraste ytan av högsta kvalitet, med hänsyn till alla dina önskemål och behov.

Stil och design

Texturerat gips är ganska varierat. Beroende på designidén kan du använda den för att skapa en underbar bakgrund, stödja interiörets övergripande stil eller ge ett visst område i rummet en speciell smak. Mångsidigheten hos detta efterbehandlingsmaterial gör det mycket efterfrågat när man inreder utrymme.

Bild
Bild

Med en texturerad struktur kan du skapa:

  • imitation av natursten;
  • vackra reliefer, mönster och teckningar;
  • strukturen av trä, betong, tyg, läder eller papper;
  • perfekt bas för väggmålning;
  • original väggpaneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturmässigt är fasadgips av följande typer:

  • "Lamm";
  • "Barkbagge";
  • "pälskappa";
  • gipsfärg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mångfalden av detta material bidrar till dess användning i olika stilistiska riktningar. För efterbehandling av byggnader utanför används oftast texturerat gips med barkbaggeeffekt eller under en päls. Utseendemässigt är det relativt grovt, så det används sällan inomhus.

Bild
Bild

Väggens eller takets inredning med imitation av turkiskt läder, tyg, sten och naturligt trä ser original ut. Pärlgipset, liksom de dekorativa blommorna och havsvågorna som skapats med dess hjälp, ger sofistikering och romantik till rummet.

Bild
Bild

Mycket ofta används texturerat gips i loftstil. Som en idealisk grund för målning används den aktivt i amerikansk och skandinavisk stil. Dessutom kompletterar detta efterbehandlingsmaterial perfekt många andra designriktningar, vilket gör interiören mer elegant och original.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder och alternativ

För olika typer av lokaler finns vissa alternativ för efterbehandling med texturerat gips. Varje alternativ kan förändra interiörets utseende, vilket gör det verkligt unikt och oupprepat.

Det finns två metoder för att skapa inredning med detta material:

  • Skapande av mönster med specialverktyg. Detta alternativ är mindre kostsamt och enkelt, därför är det mycket efterfrågat.
  • Applicering av en prydnad med en texturerad rulle. Denna teknik låter dig skapa ett tydligt och snyggt mönster med en enhetlig konsistens.
Bild
Bild

För att skapa ett mönster på en specifik yta används också färdiga frimärken ofta. Genom att applicera dem på en putsad vägg kan du få en mycket vacker teckning eller prydnad. Omedelbart efter slutet av appliceringen av texturen måste den skapa förutsättningar för fullständig torkning, som varar minst 24 timmar. Först då kan överskott av gips avlägsnas, grundas och målas.

Bild
Bild

Det måste komma ihåg att när du skapar en sådan inredning ska du inte tränga djupt in i väggens bas. När allt kommer omkring, efter att gipset har torkat helt, kan de skapade dekorativa elementen helt enkelt försvinna.

I rum som ofta utsätts för mekanisk belastning rekommenderas att täcka texturerat gips med vax eller färglöst lack. Detta bevarar materialets ursprungliga kvaliteter, dess praktiska och estetik.

Bild
Bild

I köket

För att köket inte bara ska vara mysigt utan också funktionellt måste du noga överväga dekorationen av dess väggar och tak. På grund av dess utmärkta vattentäthet och ljudisoleringskvaliteter, miljövänlighet och avsaknad av sömmar är texturerat gips en idealisk lösning för att avsluta denna typ av lokaler. När du dekorerar en köksinredning med detta efterbehandlingsmaterial Följande rekommendationer från professionella designers bör övervägas:

  • Välj rätt färgpalett. Det ska vara i harmoni med möbler, golv och andra tillbehör.
  • Använd endast gips på en vägg. Ett bra alternativ för zonindelning av ett utrymme eller fokusering på en specifik vägg.
  • Använd för takdekoration. Ett snyggt ljustak kommer att ge fräschör och lätthet i köket.
Bild
Bild

För små kök är det bättre att använda finkornigt texturerat gips, och i större rum rekommenderas att använda en blandning med en stor lättnad. Ett skyddande lager av lack eller vax hjälper till att säkerställa hållbarheten och praktiken hos en sådan finish.

Bild
Bild

I barnrummet

På grund av dess många positiva egenskaper anses texturerat gips vara ett idealiskt material för att dekorera barnrum. Med hjälp av detta mångsidiga material kan du skapa nästan vilken yta som inte bara kommer att utföra en estetisk funktion utan också en praktisk. Med hjälp av speciella stenciler är det möjligt att applicera en mängd olika mönster på väggarna eller taket. Design i form av havsvågor, moln, geometriska mönster, seriefigurer och andra intressanta bilder är mycket efterfrågad i barnrum.

Bild
Bild

Det är bättre att föredra alternativ med ökad slitstyrka . Om du behöver byta inredning behöver du bara måla om väggar och tak för att få en helt ny design. I vissa fall används texturerat gips som ett skyddande lager som appliceras på ytan på barnmöbler. Detta tillvägagångssätt bidrar till att bevara sina ursprungliga egenskaper under många år.

Bild
Bild

I sovrummet och arbetsrummet

Eftersom texturerat gips är ganska motståndskraftigt mot blekning och delaminering, används det aktivt för att dekorera väggar i sovrum och kontor. Dess struktur, färg och tjocklek kan vara mycket olika, beroende på önskemål och preferenser. Med denna blandning och specialverktyg kan du skapa en unik design i sovrummet, samt dölja eventuella oegentligheter eller andra brister.

Bild
Bild

När du påbörjar processen med att dekorera en inredning i ett sovrum är det nödvändigt att ta hänsyn till hur mycket utrymme det har. I små rum rekommenderas att använda ljusa nyanser, och i större rum är mörka nyanser i form av vissa accenter lämpliga. I sovrum med stora volymer tillåts en kombination av flera nyanser och typer av texturerat gips, som är harmoniskt kombinerade med varandra och bibehåller mysigheten i atmosfären.

Bild
Bild

För ett norrläget sovrum rekommenderas beige, kaffe, rosa och orange. Rum med bra dagsljus är bäst inredda i grönt, blues, grått och rött.

Bild
Bild

Genom att inreda ett hemmakontor bör du följa en strikt och återhållsam stil . Vägg- och takdekorationens design bör kombineras så mycket som möjligt med möbler och andra inredningsartiklar. Skåpet ser snyggt och vackert ut med antika finish, betong, tegel och sammet. Varje alternativ är attraktivt på sitt eget sätt och skapar en gynnsam atmosfär för arbetsprocessen.

Bild
Bild

I korridoren

Att inreda en korridor eller hall kräver ett speciellt tillvägagångssätt. Det är trots allt korridoren som skapar det första intrycket av huset, liksom dess ägare. Det bör noteras att här utsätts väggarna för daglig stress, vilket kan orsaka smuts, skav och flis. Därför, när du väljer texturerat gips, rekommenderas det att föredra hållbara och mest praktiska alternativ.

Bild
Bild

Med hjälp av denna finish kan du skapa en unik design av korridoren med en klart definierad reliefyta som imiterar naturligt trä, sten eller andra material. Det är ganska lätt att ta hand om en sådan finish, vilket gör att du kan behålla sitt ursprungliga utseende i många år. Dessutom kan en snygg och snygg korridor göra ett gott intryck på gästerna och bli ett riktigt kännetecken för huset.

Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

På den moderna marknaden finns ett brett utbud av texturerat gips från en mängd olika tillverkare. Var och en av dessa alternativ har sina egna individuella egenskaper och kännetecknas också av vissa kundrecensioner.

Bild
Bild

De mest populära tillverkarna av sådana efterbehandlingsmaterial inkluderar:

Ceresit . Tyskt märke specialiserat på tillverkning av universalplåster. Deras främsta fördelar är fullständig miljövänlighet, liksom ökat motståndskraft mot nötning, mekanisk påfrestning och mögelbildning. Köpare värderar detta material för dess hållbarhet och överkomliga kostnad.

Bild
Bild

Knauf . Ett tyskt märke som tillverkar texturerat gips av hög kvalitet för inomhus- och utomhusbruk. Kundrecensioner tyder på att en sådan yta torkar snabbt och döljer perfekt uppenbara brister på väggar eller tak.

Bild
Bild

VGT . Rysk tillverkare av putsföreningar, med vilka du kan skapa en verkligt unik konsistens och göra interiören mer mättad. I sina recensioner fokuserar köparna på överkomliga priser och ett brett utbud av produkter.

Bild
Bild

San Marco . Texturerat gips tillverkat i Italien, som med rätta tillhör premiumsegmentet. Sortimentet består av 30 sorter, var och en låter dig skapa en unik konsistens. Kunder uppskattar produkterna från detta märke för sin utmärkta kvalitet och breda färgpalett.

Bild
Bild

Bayramix . Rysk tillverkare av texturerat gips, som inkluderar marmorflis. Materialet anses vara ett budgetalternativ, på grund av vilket det är efterfrågat när man inreder lokaler både inne och ute. Sortimentet innehåller blandningar med olika fraktioner och elasticitetsnivåer.

Bild
Bild

Parad . En välkänd rysk tillverkare som använder spanska och tyska automatiserade linjer i produktionsprocessen. Ett av de mest populära områdena för dess verksamhet är varumärket Lakra. Alla produkter presenteras i form av färdiga blandningar. Köpare noterar att gipset av detta märke kännetecknas av oklanderlig kvalitet, överkomliga kostnader och ekonomisk konsumtion.

Bild
Bild

Dufa . Tyskt märke, som består av 18 varianter av texturerat gips. Nästan alla exemplar är avsedda för inomhusbruk. Köpare i sina recensioner fokuserar på frånvaron av en obehaglig lukt i dessa formuleringar, liksom en mängd olika texturer och enkel applicering.

Bild
Bild

Bolix . Polskt märke, vars produkter inkluderar 24 typer av olika gipsblandningar. Köpare hävdar att denna textur är idealisk för efterbehandling av korridorer, fasader eller extra rum.

Bild
Bild

Derula . En tysk-rysk tillverkare, vars texturerade blandningar är gjorda på basis av metalliserade pigment, på grund av vilka varje variant kännetecknas av en speciell effekt. Kundrecensioner indikerar ett stort urval av texturer och produkter av god kvalitet.

Bild
Bild

Alpina . Tyskt varumärke, vars texturerade gips används för inomhus- och utomhusbruk. Dessa lösningar kännetecknas av motståndskraft mot negativa faktorer av påverkan och hållbarhet. Köpare uppskattar texturen hos detta märke för dess praktiska, funktionella och höga kvalitet.

Bild
Bild

Bolars . En rysk tillverkare som tillverkar texturerat gips av hög kvalitet som uppfyller de senaste europeiska standarderna. Sortimentet innehåller 12 typer av blandningar med olika effektivitet. I recensioner noterar köpare en ökad nivå av motståndskraft mot fukt, liksom användarvänlighet.

Bild
Bild

" Optimist ". Ryskt märke, vars sortiment är 40 olika texturerade kompositioner. Alla produkter är förpackade i högkvalitativa behållare, vilket gör ansökningsprocessen så bekväm som möjligt. Köpare noterar produkternas oklanderliga kvalitet, ekonomiska förbrukning och överkomliga kostnader.

Bild
Bild

Alla dessa tillverkare intar höga positioner i popularitetsbetyget. Produkterna i var och en av dem överensstämmer helt med internationella normer och kvalitetsstandarder, vilket gör att de är mycket efterfrågade bland köpare.

tips och tricks

Texturerat gips är den optimala lösningen för väggdekoration både inuti och utanför rummet. Med dess hjälp kan du skapa nästan vilken textur som helst på en viss yta.

När du börjar dekorera interiören måste du ta hänsyn till följande tips och rekommendationer från professionella specialister:

  • Applicera texturerat gips på en något grov yta så att lösningen kan fixeras väl.
  • Det är bättre att välja färdiga formuleringar. Om det finns ett behov av oberoende produktion av blandningar, måste du först och främst studera instruktionerna på förpackningen och först efter det starta processen för att göra lösningen.
  • Använd bara verktyg, rullar och borstar som är speciellt utformade för detta ändamål under arbetets gång.
  • Efter applicering av gipset ska det stå i 24 timmar tills det torkar helt.
Bild
Bild

Genom att följa sådana enkla rekommendationer kan du skapa en verkligt unik interiör i ett bostads- eller offentligt utrymme baserat på personliga önskemål och preferenser.

Rekommenderad: