Gips "Barkbagge" (70 Bilder): Dekorativ Texturerad Blandning För Väggar I En Lägenhet Och Ett Privat Hus, Exempel På Användning I Interiören

Innehållsförteckning:

Video: Gips "Barkbagge" (70 Bilder): Dekorativ Texturerad Blandning För Väggar I En Lägenhet Och Ett Privat Hus, Exempel På Användning I Interiören

Video: Gips
Video: Введение в глобальные стандарты эффективности инвестиций (GIPS) (экзамен 2021 уровня I CFA® - литература4) 2024, Maj
Gips "Barkbagge" (70 Bilder): Dekorativ Texturerad Blandning För Väggar I En Lägenhet Och Ett Privat Hus, Exempel På Användning I Interiören
Gips "Barkbagge" (70 Bilder): Dekorativ Texturerad Blandning För Väggar I En Lägenhet Och Ett Privat Hus, Exempel På Användning I Interiören
Anonim

Den moderna typen av gips som kallas "Barkbagge" är ett av de mest efterfrågade efterbehandlingsmaterialen. Den ursprungliga beläggningen är känd för sina estetiska och skyddande egenskaper. Enkelhet, användarvänlighet gör det till ett universellt material i alla avseenden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i kompositionen

Gipsets huvudkomponenter är granulat och pulver. Kornens storlek varierar från 1 till 5 mm. Det påverkar mängden material som krävs. Ju grövre korn, desto mer blandning krävs … Det påverkar också ritningens uttrycksfullhet.

Blandningen kan bestå av gips, cement eller akryl. Marmor eller mineralkorn av sand används som granulat. Nackdelen med en gips- eller cementblandning är att de, till skillnad från en akrylkomposition, måste spädas före applicering .… Det är viktigt att observera matlagningstekniken och proportionerna här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med gips inkluderar närvaron av ett stort urval av kompositioner. Varje tillverkare bryr sig om att förbättra kvaliteten och öka mångsidigheten i sina produkter. Trots förekomsten av blandningens huvudkomponenter introduceras därför ytterligare ämnen där. Beroende på önskat resultat kan du alltid välja de mest optimala egenskaperna.

Försumma inte råd från proffs. Kompetent samråd gör att du kan förstå alla olika komponenter och deras kombination med de initiala uppgifterna.

Bild
Bild

Typer och egenskaper

Namnet på gipset "Barkbagge" kommer från namnet på en insekt - en barkbagge, som lämnar säregna urtag på trädet.

Den yttre ytans unika utseende bildas av små eller stora fördjupningar som efterliknar en skalbaggs spår. Mönstret bildas av marmor, mineralflis eller titandioxid. Skapar effekten av ett träd som äts av en barkbagge.

Bild
Bild

Det bör noteras att de tekniska egenskaperna hos dekorativa gipskompositioner kan variera beroende på kvalitet, typ av beståndsdelar.

Kompositionerna skiljer sig åt i syfte:

  • för invändig väggdekoration;
  • för exteriördekoration av hus;
  • universella formuleringar.
Bild
Bild

Skillnader i struktur:

  • med stora korn;
  • med en genomsnittlig kornstorlek;
  • med finkorn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad efter typ av huvudkomponent:

  • Mineralblandningar baserat på cement eller gips har en livslängd på minst 7 år. På grund av deras motståndskraft mot låga temperaturer och hög luftfuktighet används de för efterbehandling av husets yttre ytor.
  • Polymerblandningar baserat på akryl är mycket plast. Tack vare denna egenskap elimineras risken för sprickbildning. Under gynnsamma förhållanden kan kompositionen behålla sina kvaliteter i 20 år. Akrylblandningar används oftare för innerväggar och tak.
  • Det finns också blandningar av silikonharts , som har plasticitet, fuktgenomsläpplighet. Under gynnsamma förhållanden är deras livslängd 10-15 år.
Bild
Bild

Skillnader i användningsgrad:

  • färdiga lösningar;
  • torra blandningar som kräver utspädning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med texturerat gips "Barkbagge" inkluderar också:

  • Styrka … Gipset tål mekanisk påfrestning och vibrationer. Har en lång livslängd.
  • Enkel vård … Damm, smuts kan enkelt rengöras med vatten eller något tvättmedel.
  • Motstånd mot extrema temperaturer … Materialet tål lätt temperaturer ner till minus 50 grader.
  • Brist på skadliga ämnen i kompositionen förhindrar uppkomsten av giftiga partiklar i luften. Detta gör att materialet kan användas inuti vardagsrum, barnrum.
  • Brandmotstånd … Materialet är inte brandfarligt, vilket gör det möjligt att använda det i köket, bredvid spisen.
  • Lätt att applicera … Efterlevnad av rätt teknik gör att du kan reparera inomhus med egna händer.
  • Original textur … Det ovanliga mönstret smälter harmoniskt med nästan vilken typ av inredning som helst.
  • Relativt låg kostnad … Närvaron av ett stort antal tillverkare gör att du kan välja det mest optimala alternativet för varje budget.
  • Enkel komposition … Materialet skapar inte ytterligare belastning på stödkonstruktionerna, vilket avsevärt minskar risken för skador eller slitage.

Kunskap om egenskaperna hos formuleringarna gör det enkelt att navigera i alla olika erbjudanden på marknaden.

Bild
Bild

Färger och mönster

Unika gipsmönster dekorerar alla rum. Som dekoration kan efterbehandling göras i taket, på flera eller bara på en vägg.

Om blandningen till en början är vit, kan du skapa ett annat färgschema när du förbereder en lösning eller efterföljande färgning. Monokromatiska nyanser av pastell, beige toner är relevanta. Du kan också skapa kontrasterande reliefer. Färgpaletten kan representeras av ljusröd, brun, gul, silver, blå toner.

Bild
Bild

Det bör noteras att när ett färgämne läggs till den färdiga lösningen ser färgerna mer naturliga ut. Om torrt pulver används rekommenderas att måla det först när gipset är torrt.

För att få en rik färg produceras färgen i två steg:

  • Det första färgskiktet appliceras med en pensel. I detta skede kan tyngdpunkten endast ligga på spåren.
  • Efter att färgen har torkat, applicera ett andra lager färg med en rulle. Så att färgen inte smetar ut gipsritningen utförs arbetet i snabb takt. Du kan använda ljusare nyanser.
Bild
Bild

Efterföljande lackering av ytan ger den styrka och förbättrar färgens ljusstyrka.

Du kan också välja en färgblandning. I det här fallet behöver du inte lägga till ett färgämne.

Beroende på den tillämpade tekniken för applicering av materialet bildas typen av mönster … Om blandningen applicerades i cirklar kommer mönstret att ha ovala fördjupningar. Om rörelserna var ens i riktningen uppåt, nedåt eller till höger, till vänster, så erhålls trådliknande raka fördjupningar. Du kan göra diagonala rörelser, sedan riktas spåren mot sidorna i motsatta hörn.

Bild
Bild

Bildens mättnad beror på den valda kornstorleken … Om en liten bråkdel användes kommer mönstret att bli mer förfinat, mindre märkbart. En sådan design är mer lämplig för att dekorera små ytor, innerväggar eller tak i ett sovrum, barnrum.

Om en grov fraktion av korn användes, kommer mönstret att bli mer märkbart, grovt. Denna design används oftare vid dekoration av yttre ytor. Inuti rummet är en djup ritning relevant om det finns ett stort område, till exempel i ett vardagsrum, en hall. I moderna designstilar, till exempel industriell, minimalism, hi-tech, kommer sådan inredning också att se lämplig och harmonisk ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av olika kornstorlekar, liksom möjligheten att använda vilken typ av färg som helst, gör att du kan skapa moderna originella ytmodeller.

Hur väljer man?

Färdiga efterbehandlingsexempel, samt expertråd som inte bör försummas, hjälper dig att bestämma design, färg på gipset.

Först och främst bör du bestämma kompositionens egenskaper. Olika typer av blandningar är lämpliga för inredning och exteriör. Beräkningen tar hänsyn till tjockleken på det nödvändiga gipsskiktet, vilket beror på kornstorlek, driftförhållanden, mekaniska, kemiska eller temperatureffekter. Hållbarheten är också viktig, liksom priset.

Du måste tänka i förväg om färger, teckning. En specifik kornstorlek väljs för att bilda önskat resultat. Det är bättre att köpa den nödvändiga mängden förbrukningsvaror direkt, eftersom satser från samma tillverkare ofta kan ha små skillnader i toner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Föredrar färdiga kompositioner som är bekvämare att använda och plast, det bör komma ihåg att de inte kan lagras. Oanvänd blandning torkar snabbt och blir oanvändbar. Det är också viktigt att notera att dessa lösningar tenderar att bli dyrare.

I denna plan konsumtionen av torra blandningar är mer ekonomisk, och de är billigare.

De rätta proportionerna måste dock observeras vid tillagning.

Bild
Bild

Beroende på om reparationen kommer att utföras av en professionell eller en nybörjare, väljs en viss typ av verktyg och teknik för applicering av materialet.

Innan du köper ett efterbehandlingsmaterial måste du läsa instruktionerna på förpackningen, liksom utgivningsdatumet. Det rekommenderas inte att använda en blandning som har en hållbarhetstid på mer än ett år.

För inredningsarbete

Väggdekoration inomhus eller korridor bör göras med hänsyn till användningen av miljövänliga komponenter, ihållande färgämnen, fuktresistenta material. För att bilda ett utsökt vackert mönster väljs vanligtvis granulatens storlek mindre än 2,5 mm … Älskare av extravaganta reliefer kan föredra stora storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett gips för att avsluta en balkong, särskilt om det inte är uppvärmt, bör du välja en blandning med mer tillförlitliga egenskaper. De måste vara resistenta mot hög luftfuktighet, extrema temperaturer.

Oavsett om en färdig lösning eller en torr blandning för utspädning väljs, är det viktigt att tänka på i förväg om en färgpalett som harmoniskt kombineras med inredningsartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För dekoration utomhus

Blandningar väljs med en stor granulatstorlek - inte mindre än 2,5 mm … Eftersom gipset kommer att utsättas för olika negativa miljöpåverkan är det nödvändigt att välja kompositioner som har störst hållfasthet, motståndskraft mot extrema temperaturer, fukt och mekanisk belastning. Som regel kräver sådana kompositioner preliminär förberedelse, så det är viktigt att korrekt beräkna den erforderliga mängden material.

Du bör ta hand om valet av färger i förväg, som ska kombineras med den omgivande yttre designen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsområde

Putsmaterial används för dekoration av både innerväggar i en lägenhet och externa fasader på privata hus. Det används också för att dekorera offentliga utrymmen. Detta händer dock mycket mindre ofta. På grund av dess mångsidiga egenskaper kan den appliceras på en bas av betong, tegel, gipsskivor, paneler, liksom på murblock.

Kompositionen används inte för efterbehandling av trä-, metall-, glas- och plastunderlag.

Korrekt valda parametrar för gips gör det möjligt att använda det som ett efterbehandlingsmaterial för väggar eller tak i alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

Om du vill avsluta väggarna med egna händer måste du noggrant studera processen med att applicera gips. Efterlevnad av sekvensen, liksom reglerna för användning av materialet, gör att du kan få det önskade resultatet, vilket kommer att glädjas i många år.

Innan kompositionen appliceras på den färdiga ytan är det nödvändigt att förbereda nödvändiga enheter och behållare i förväg. Färdig blandning kan appliceras omedelbart … Det kräver ingen ytterligare utbildning.

Om du behöver späda ut det för att få plastmaterialet måste du följa instruktionerna på förpackningen. Det bör undersökas noggrant. Varje komposition har sina egna egenskaper, med tanke på vilka många problem som kan undvikas.

Bild
Bild

Lösningsberedningssekvens:

  • Förbered en behållare med erforderlig mängd vatten. Den exakta andelen anges på förpackningen. Vattentemperaturen bör vara vid rumstemperatur.
  • Det torra pulvret hälls långsamt i en behållare med vatten. I detta fall omrörs blandningen noggrant tills en homogen massa erhålls. Det är viktigt att förhindra att klumpar bildas.
  • Homogen välling får bryggas i 5-10 minuter.
  • Rör om ordentligt igen. En särskild mixer kan användas.
Bild
Bild

Mängden av blandningen bestäms baserat på ytan på ytan som ska beläggas, kornstorlek, sammansatta egenskaper. För 1 kvm m kan ta från 2 till 5 kg av blandningen. De exakta proportionerna anges på förpackningen.

För att tillämpa lösningen används verktyg, till exempel:

  • Murslev, murslev, spatel … Jämna ut ytan, ta bort överskott.
  • Rivjärn … Detta verktyg tjänar till att bilda en absolut murad yta. Det mest pålitliga materialet från vilket rivjärn är tillverkat är metall. Det kännetecknas av en lång livslängd. För nybörjare rekommenderas det att välja ett polyuretanverktyg. Men proffs väljer ofta polystyren, vilket är extremt ömtåligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För engångsarbete är en plastrivare lämplig … Det träbaserade verktyget har också en relativt kort livslängd. Det finns gummi, latexbaserade flottörer.

Verktyget väljs beroende på syfte, användarvänlighet, kostnad.

För fasadfinisher bör den göras på våren eller hösten för att få bästa kvalitet. Lufttemperaturen bör ligga mellan 5 och 30 grader över noll. Luftfuktigheten bör inte överstiga 60%. Bättre om vädret är lugnt.

Bild
Bild

Ytan på vilken gipset ska appliceras måste vara plant och rent. Sprickor, oegentligheter på mer än 2 mm är inte tillåtna.

Dagen före reparationen grundas väggarna eller taket för att matcha finishen. Detta görs så att det applicerade materialet är i nära kontakt med basen. Som regel används blandningar som innehåller kvartssand. Betongunderlaget tillåts inte grundas, utan bara fuktas med vatten.

Bild
Bild

Vid reparationsarbete är det viktigt att följa åtgärden:

  • Den beredda blandningen appliceras jämnt på ytan och sprids över hela området. Verktyget hålls i en vinkel på 30 grader. Varje efterföljande får appliceras på ett sådant sätt att en del av det föregående spåret överlappar med 4-6 mm.
  • Ett rivjärn används för att forma mönstret. Ett enhetligt tryck på kompositionen i olika riktningar gör att du kan få önskad bild. Pressning utförs i sektioner på 1-1,5 meter.
  • Så att lösningen inte fryser snabbt omrörs den regelbundet under drift.
  • Efter cirka 2 dagar slipas väggarna eller taket, avlägsnas överflödigt material och grundas sedan.
  • Om färgen inte har lagts till gipset kan du börja måla efter att ytan har torkat.
  • Efter att färgen har torkat jämnas basen ut och lackeras sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att blandningen bör appliceras mycket noggrant. Vid minsta felaktiga rörelse blir ritningen suddig.

Efterbehandlingen av de yttre fasaderna förtjänar särskild uppmärksamhet. Det är inte tillåtet att ta pauser från arbetet i mer än 4-5 timmar … Annars blir ytans utseende ojämnt. Därför utförs reparationer med deltagande av ett team. Dessutom används mekaniserade sätt att applicera blandningen, vilket avsevärt minskar reparationstiden.

Slutresultatet beror till stor del på gipstekniken. Dessa kan vara raka horisontella rörelser, vertikala rörelser, cirkulär gnidning. Ju mer perfekt teknik, desto bättre blir resultatet.

Vårdtips

Väggar som är avslutade med Bark beetle gips kräver inte särskilt underhåll. Det räcker att hålla dem rena genom att göra våt rengöring. För att uppnå önskat resultat, motståndskraftigt mot olika påverkan, är det dock nödvändigt att följa reglerna för applicering av materialet.

Färgningsprocessen förtjänar särskild uppmärksamhet. Eventuella brister i framtiden kommer att leda till en förlust av kvaliteten eller utseendet på ytan.

Bild
Bild

Se till att väggarna är torra, jämna och rena innan du börjar måla. Vid behov jämnas de med murslev. Om färgning utförs utomhus är det bättre att välja torrt, lugnt väder .… Du måste också se till att direktstrålar inte faller på torkfärgen. Om färgningen utförs i flera steg är det nödvändigt att stå emot tiden mellan stadierna.

Ytan är belagd med lack efter att färgen har torkat. Dessutom, om processen utförs utomhus, är det nödvändigt att välja lämpligt väder och även ge maximalt skydd mot negativa yttre påverkan.

Färgningsprocessen börjar tidigast 2-3 dagar efter applicering av gipset … De exakta datumen anges i instruktionerna på förpackningen av den strukturerade blandningen. Det indikerar också de typer av färg som helst kommer att kombineras med den givna sammansättningen av blandningen.

Bild
Bild

Efterlevnad av reglerna för tillämpning av materialet kommer att spara tid, pengar och också få önskad kvalitet i många år.

Tillverkare och recensioner

Det finns ett stort antal utländska, inhemska tillverkare på marknaden som producerar blandningar av olika sammansättning och egenskaper.

De vanligaste kvaliteterna som används för yttre finish inkluderar:

Ceresit CT 175 … Färdig lösning baserad på silikonharts. Enligt recensioner ser det väldigt vackert ut på väggen, men det kräver speciella färdigheter när de appliceras. Har god vidhäftning, frostbeständighet, hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ceresit CT 35 … En blandning baserad på cement, mineraler används som ytterligare ämnen. Gipset är lätt att applicera och är hållbart. Har en relativt låg kostnad.

Bild
Bild

Unis "Grovkornig" barkbagge " … En blandning baserad på cement, mjöl med marmorfyllmedel. Materialet är tillräckligt starkt, inte repat, motståndskraftigt mot extrema temperaturer, fuktbeständigt, men tål inte exponering för solljus under torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bergauf Dekor " … Torr blandning baserad på cement, marmormjöl, mineralfyllmedel, ytterligare modifierande komponenter. Enligt recensioner tolererar detta efterbehandlingsmaterial frost, fukt väl och är lätt att applicera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Interiörbetyg inkluderar:

Ceresit CT 64 … Färdig lösning baserad på akryl med mineralfyllmedel, pigment. Kräver speciella färdigheter när de tillämpas. Har god vidhäftning, trevligt utseende. Basen måste vara helt plan. Den har dålig värmeisolering, förbrukas snabbt och är inte billig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knauf "Diamond Bark beetle 1,5 mm " … Torr blandning baserad på cement med tillsats av mineralgranulat. Enligt recensioner är materialet lätt att applicera, har styrka, smidighet och bra kvalitet. Det finns dock recensioner om att materialet smulas efter torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Osnovit Exterwell "Barkbagge 2 mm " … En cementbaserad blandning med tillsats av mineralkorn. Enligt recensioner har den styrka, är billig, lätt att applicera. Det finns också recensioner om att materialet efter torkning smuler sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Prospektörer " - torr blandning baserad på gips. Lätt att applicera, billigt. Ytan "andas" med den. Kräver kitt efter applicering. Bland de negativa punkterna finns det en snabb torkning av kompositionen. I allmänhet, bland fördelarna med "Bark beetle" -gipset, skiljer användarna ett utmärkt utseende, motståndskraft mot fukt, extrema temperaturer, lång livslängd, användarvänlighet, möjligheten att applicera färg flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de negativa aspekterna är ansamling av damm, smutspartiklar i spåren, sprickbildning, materialkrossning, applikationens komplexitet och kostnad. Många förknippar de negativa konsekvenserna med användning av fel teknik under applikationen, en kombination av material från olika tillverkare.

När du väljer gips bör du alltså inte styras av varumärkesmedvetenhet, reklam eller pris. Ett viktigt kriterium är de komponenter som bäst matchar det önskade resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel i inredningen

Originalidéer låter dig skapa en unik bild, komfort, skönhet i rummet. Bilden visar exempel på hur man skapar en varm och mysig hematmosfär med barkbaggargips.

  • En intressant design av köket med användning av texturerade ytor.
  • Den harmoniska kombinationen av olika färger med öppet ornament skapar en atmosfär av värme och mystik.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Utformningen av sovrummet i modern stil med användning av dekorativt gips skapar en atmosfär av mystik och lugn.
  • Möjlighet att använda gips för efterbehandling av en vägg.

Rekommenderad: