Varmt Gips För Invändigt Arbete: Värmeisolerande Gips För Väggar, Blandningar Med Effekten Av Isolering Och Värmeisolering

Innehållsförteckning:

Video: Varmt Gips För Invändigt Arbete: Värmeisolerande Gips För Väggar, Blandningar Med Effekten Av Isolering Och Värmeisolering

Video: Varmt Gips För Invändigt Arbete: Värmeisolerande Gips För Väggar, Blandningar Med Effekten Av Isolering Och Värmeisolering
Video: Invändig beklädnad Gips 2024, Maj
Varmt Gips För Invändigt Arbete: Värmeisolerande Gips För Väggar, Blandningar Med Effekten Av Isolering Och Värmeisolering
Varmt Gips För Invändigt Arbete: Värmeisolerande Gips För Väggar, Blandningar Med Effekten Av Isolering Och Värmeisolering
Anonim

Värmen i huset är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när man bygger en byggnad. Det finns olika sätt att minimera värmeförlust. Idag används speciellt varma plåster alltmer för detta. De appliceras endast inifrån, vilket gör att du kan justera väggarna ytterligare för ytterligare dekoration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Varmt gips är en cementbaserad blandning vars huvudsakliga uppgift är att hålla värmen inne i rummet. Klassiska sandbaserade lösningar kännetecknas av hög värmeförlust. För att öka värmeisoleringen läggs olika fyllmedel till plåstren som kan skapa en porös struktur.

I dag, i produktionen, tillverkas dessa produkter av följande ämnen:

  • expanderad lera;
  • perlit;
  • sågspån;
  • expanderad polystyren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gips av denna typ har flera positiva egenskaper:

  • Lätt att använda. Tekniken för väggbeklädnad skiljer sig praktiskt taget inte från den klassiska putsningen med cementblandningar.
  • Mångsidighet. Med hjälp av gips reduceras inte bara värmeförlust, utan även väggarna är jämna för dekorativ efterbehandling.
  • Vattenångpermeabilitet. Ämnen passerar fukt bra, vilket gör att du kan skapa ett optimalt mikroklimat inne i huset.
  • Brist på kalla broar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Bra vidhäftning på olika typer av ytor. Detta gör att du kan avsluta nästan alla väggar med minimal kostnad och ansträngning. På vissa underlag kan gips appliceras även utan grundning.
  • Anständig ljudisolering. Kompositionerna absorberar väl ljudvågor i olika intervall. Men om de påverkas av vibrationer kan de inte dölja sådant buller.
  • Gips skadas inte av gnagare, och mögel och andra skadliga mikroorganismer utvecklas inte i dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varma kompositioner är inte mångsidiga, eftersom de har flera betydande nackdelar:

  • Högt pris. Det är ganska dyrt att köpa sådana kompositioner i stora mängder, vilket får människor att leta efter alternativa isoleringsalternativ.
  • Låg värmekonduktivitetskoefficient. Denna indikator för plåster är mycket sämre än för värmare som mineralull, expanderad polystyren eller polyuretanskum.
  • Gipsets maximala tjocklek kan inte överstiga 5 cm. Om detta värde ökas kommer kompositionen, efter härdning, att börja avskalas mycket snabbt.
  • Relativt hög densitet. Även om kompositionen innehåller relativt lätta material kan de efter applicering på väggar skapa en betydande belastning på ytan.
  • Nästan alla typer av gipsblandningar bör beläggas med ytterligare skyddslösningar efter applicering. I de flesta fall används spackling med olika föreningar (baserat på gips eller cement) för detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Moderna tillverkare presenterar många typer av varma plåster. Beroende på sammansättningen och närvaron av huvudkomponenten kan följande typer av blandningar särskiljas:

Expanderade stenar . Den vanligaste typen av värmebesparande plåster. De erhålls i processen för högtemperaturbearbetning av olika typer av mineralfyllmedel. Idag används expanderade lerflis, vermikulit och perlit alltmer för detta. Sådana produkter kan användas både i och utanför byggnader. Men det senare alternativet kräver ytterligare bearbetning (förstärkning, dekoration), eftersom vatten kommer att tränga in i rummen genom porerna och störa strukturen hos efterbehandlingsmaterialen.

Bild
Bild
  • Expanderade polystyrenföreningar . Gips på liknande sätt får också unika skyddande egenskaper. Men experter rekommenderar att du bara använder dem för ytterväggar. Detta beror på att materialet inte är miljövänligt, därför är det oönskat i bostadslokaler.
  • Skumglasbaserad gips . Fyllmedlet erhålls från glasavfall eller direkt från kvartssand. Alla dessa komponenter smälter och lämpar sig för successiv skumning, vilket gör det möjligt att uppnå unika tekniska parametrar. Skumglasbaserade gipsblandningar är lätta och har goda värmehållningshastigheter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta material är miljövänligt och säkert eftersom det inte avger några skadliga ämnen alls (även vid uppvärmning). Därför är ett sådant ämne en av ledarna inom tillverkning av värmebesparande plåster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä sågspån . Materialet används ofta i industriell produktion. Det används också av många hantverkare för beredning av varma plåster. Kompositioner baserade på sågspån har unika värmebesparande egenskaper och är också helt säkra för människors hälsa. Men med stark uppvärmning kan sågspån börja ulma.

Det bör noteras att varma plåster inte är en universell isolering, eftersom de inte kan ersätta klassiska material. Men om du behöver förbättra värmeisoleringsegenskaperna hos väggytor, då är det den bästa lösningen.

Bild
Bild

Applikationsområde

Varma plåster är namnet på en klass blandningar som kan öka värmeisoleringen på en yta. Detta har lett till en så utbredd distribution av denna produkt på den moderna marknaden.

Liknande kompositioner används för att lösa flera problem:

  • Inriktning och isolering av fasader. I teorin kan olika värmeisoleringsplåster appliceras utanför byggnaden. Men några av dem tål förändringar i temperatur och luftfuktighet, medan andra bör täckas med ett skyddande lager. Därför är användningen av sådant material utanför begränsad till endast ett fåtal sorter.
  • Inriktning och värmeisolering av innerväggar. Nästan alla typer av plåster är lämpliga för sådana ändamål. Några av dem kan ändra inte bara de värmeisolerande egenskaperna, utan också ge en dekorativ effekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Isolering av strukturer som byggdes på principen om "brunnmurning". Isolerande gips används här för att fylla hålrummen som har bildats i väggens struktur.
  • Skydd av avlopp eller vattenförsörjningssystem från effekterna av låga temperaturer. I de flesta fall används de på platser där rör ligger intill huset. Denna typ av arbete kräver preliminär planering och skapandet av skyddsburar.
  • Isolering av dörr- eller fönsterlutningar. Isolerande gips förhindrar kalla broar. Detta undviker kondens.
  • Värmeisolering av tak- eller golvytor. Men sådan användning av dem är relativt sällsynt, eftersom användare föredrar klassisk isolering och tillvägagångssätt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsteknik

Varma plåster är praktiskt taget oskiljbara från klassiska blandningar.

Gipsprocessen kan delas upp i flera sekventiella steg:

  • Ytförberedelse . Denna typ av gips bör endast appliceras på rena och jämna väggar. Det är önskvärt att de är fria från sprickor och andra fysiska skador. Därför är det först och främst nödvändigt att eliminera sprickorna med cementbruk.
  • Stoppning . Denna operation är valfri för många blandningar. Det är lämpligt att klargöra detta faktum innan du använder lösningar. Men experter rekommenderar nästan alltid att väggarna täcks med djupa penetrationsprimrar. De kommer inte bara att stärka väggen, utan också ta bort damm från dess yta.
  • Beredning av lösningen . Alla komponenter ska endast blandas i exakta proportioner. Experter rekommenderar att knåda hela paketet på en gång, eftersom komponenterna i det kan vara ojämnt fördelade.

Blandning av murverk utförs med en byggmixer. Observera att detta inte bör göras vid höga hastigheter. Det är lämpligt att tillsätta den torra blandningen till vattnet, och inte tvärtom. Således kan du få ett enhetligt och högkvalitativt gips. För att kontrollera om blandningen är klar måste du rita den på en spatel och vända den. I denna position bör den inte falla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Installation av fyrar . Dessa element är belägna längs hela omkretsen av väggarna. De låter dig uppnå en perfekt plan yta.
  • Putsning . Kompositionen appliceras med en bred spatel mellan fyrarna. Experter rekommenderar att du börjar arbeta nedifrån och flytta uppåt. Lösningen sprids i ett jämnt lager. När området mellan intilliggande fyrar är fullt kan du börja utjämna. För att göra detta är en lång regel att flytta blandningen medan du vilar på stöden.
  • När gipset stelnar lite , du måste ta ut fyrarna och fylla dessa platser med en flytande komposition. I slutet utförs den sista inriktningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Varma plåster skiljer sig åt i sammansättning, vilket påverkar deras fysiska egenskaper. Idag tillverkar många cementbrukstillverkare olika produkter. Bland all denna sort finns det flera populära märken av varma plåster:

Knauf grunband - en av de mest kända typerna av plåster. Den är gjord på basis av polystyrenskumfyllmedel. Fraktionen av bollar överstiger inte 1,5 mm. Tillverkaren lägger också till olika typer av mjukgörare och vattenavvisande medel. Efter härdning bildar det översta lagret av gips en unik dekorativ yta. Därefter kan den målas med specialfärger som skyddar ytan från klimatpåverkan. Användning inomhus rekommenderas inte. För att uppnå optimal värmeisoleringsprestanda bör morteln appliceras i ett lager som inte är mindre än 1 cm tjockt, men inte mer än 3 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

UMKA UB-21 TM . Universal värmeisolerande plåster som perfekt tål betydande temperaturförändringar. Det applicerade lagret av ämnet tål upp till 35 vintercykler. Den är gjord på basis av en cement-kalkblandning med tillsats av skumglas. Produkten kan appliceras på nästan alla mineralsubstrat. Perfekt för alla slags arbete. Materialen är också bra på att avvisa vatten, vilket gör att du kan skydda huvudytan från dess effekter. En annan fördel är ljudisoleringens kvalitet. Men om du använder den för innerväggar, måste ytan täckas med specialspackel efter härdning.

Bild
Bild
  • " Björn " - ytterligare en mängd olika lösningar för inhemsk produktion. Enligt kundrecensioner tål det frostiga vintrar bra. Fördelarna med produkterna inkluderar låg värmeledningsförmåga. Den är mångsidig eftersom den kan användas under olika temperaturförhållanden.
  • HAGAst AuBenputzPerlit FS-402 . De viktigaste beståndsdelarna här är cement och perlitsand. Kompositioner är avsedda för bearbetning av gasbetong och gassilikatblock. Men de är också lämpliga för tegel och träbetong. Den enda nackdelen är gipsets oförmåga att motstå yttre påverkan. Därför bör den fyllas med skyddande lösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

UNIS TEPLON . Kompositionerna är endast avsedda för inredningsarbete, eftersom gips är det viktigaste bindande elementet här. Liten perlitsand tillför den isolerande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkaren rekommenderar att du täcker väggarna med detta gipsskikt, vars tjocklek inte överstiger 5 cm. Om du behöver öka denna indikator är det bättre att använda ett speciellt förstärkningsnät. Kompositionen appliceras mycket väl och kräver inte yttre spackling. Efter härdning kan gipset tapetslimas eller målas.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Att arbeta med varma plåster är relativt enkelt.

För att få en hållbar och jämn beläggning bör flera regler följas:

  • För att installera fyrarna, använd samma blandning som kommer att användas för puts. Om andra produkter används kan de leda till att det bildas kalla broar.
  • Den slutliga inriktningen och avlägsnandet av fyrarna bör utföras inom 2 timmar efter puts. Om detta inte görs kommer lösningen att hårdna och förlora sin plasticitet.
  • Blandningarna ska appliceras i lager, vars tjocklek inte överstiger 2 mm. Detta tillvägagångssätt ger dig mer flexibilitet när du planerar ytan.
  • Var noga med att följa tillverkarens rekommendationer när du blandar komponenter. Lämna inte den färdiga lösningen för framtida bruk, eftersom den kommer att förlora sina ursprungliga egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varma plåster är ett annat sätt att förvandla en byggnad till ett varmt och trevligt hem. Genom att välja rätt produkt får du en pålitlig yta som håller länge.

Rekommenderad: