Eldfasta Blandningar: Lera-chamotte För Kaminer Och Eldstäder, För Murverk Och Gips, Värmebeständiga Blandningar "BoRoss", "Alaks" M.fl

Innehållsförteckning:

Video: Eldfasta Blandningar: Lera-chamotte För Kaminer Och Eldstäder, För Murverk Och Gips, Värmebeständiga Blandningar "BoRoss", "Alaks" M.fl

Video: Eldfasta Blandningar: Lera-chamotte För Kaminer Och Eldstäder, För Murverk Och Gips, Värmebeständiga Blandningar
Video: Björn bygger bo – Murad eldstad med rök 2024, April
Eldfasta Blandningar: Lera-chamotte För Kaminer Och Eldstäder, För Murverk Och Gips, Värmebeständiga Blandningar "BoRoss", "Alaks" M.fl
Eldfasta Blandningar: Lera-chamotte För Kaminer Och Eldstäder, För Murverk Och Gips, Värmebeständiga Blandningar "BoRoss", "Alaks" M.fl
Anonim

Ler-eldstad och cementkalk, liksom andra eldfasta blandningar för spisar och eldstäder, för murverk och gips används ofta i byggnadsindustrin. De skiljer sig markant från klassiska lösningar, som spricker när driftstemperaturen stiger, och klarar direktkontakt med en öppen eldskälla. En översikt över de värmebeständiga blandningarna "Alaks", "BoRoss" och andra som används av spismakare och byggare hjälper till att välja lämpligt alternativ för en öppen spis eller härd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i alla eldfasta blandningar är direkt relaterade till dess syfte. Torra formuleringar i denna kategori tål betydande temperaturökningar . De är lätta att förbereda, mätt i en viss andel. Grunden för de flesta eldfasta blandningarna är lera - ett material som är mycket mer lämpligt för användning i kaminer och eldstäder än Portlandcement. Dessutom har sådana formuleringar följande egenskaper:

  • hög styrka;
  • väderbeständighet;
  • lång livslängd;
  • god vidhäftning på olika ytor;
  • biologisk resistens;
  • ogenomtränglighet för gasformiga ämnen;
  • brist på dammbildning.

Eldfasta blandningar är en specialiserad typ av byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före användning måste de blandas med vatten, tillsätt aggregat som är ansvariga för densitet och konsistens och bringa dem till en given densitet. Huvudsyftet med eldfasta blandningar är tegelläggning i ugnar och eldstäder.

Beskrivning av arter

Alla eldfasta blandningar som presenteras i färdig form är vanligtvis indelade i kategorier beroende på deras egenskaper, syfte och sammansättning.

Enligt deras syfte kan de vara av dessa typer

  1. För att lägga ugnar . För eldstäder, tandoor och ryska eldstäder används speciella leror, liksom blandningar baserade på dem. Den färdiga kompositionen kallas oftast morter eller chamotte, har en gemensam struktur med tegel. En sådan ugns murblandning kräver inte komplex beredning, den torkar inte ut, men bakas vid uppvärmning och får styrka.
  2. För puts . Utomhusblandning kan vara användbar vid efterbehandling och beläggning av spisen. Värmebeständigt gipsfoder fungerar som en extra barriär för utsläpp av kolmonoxid, ger god vidhäftning till tegel.
  3. För att lägga tegel i skorstenar . Vanlig lera är inte bra här. Blandningen för skorstenar är vit, gjord på basis av kalk och gips. Det bildas inte kondens på den.
  4. För ugnsfundament . Här används murbruk med övervägande cement, särskilt om en hög belastning på basen förväntas.
  5. Industriell . För smältugnen, för pannor och andra värmekällor som når maximal temperatur, används typer och kvaliteter av material som tål sådan exponering. Till exempel är en chamottmortel av hög kvalitet inte rädd för att värma upp till en temperatur på +2000 grader. Sådana blandningar kan innehålla koks och grafit.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kompositionen är också av stor betydelse. Mest använda lerbaserade material … Förekomsten av tillsatser förändrar lösningens struktur, påverkar hastigheten på dess härdning och andra egenskaper. Flerkomponentkomposition har inte en mycket gynnsam effekt på de operativa egenskaperna hos spisar, eldstäder, men låter dig eliminera de nackdelar som en viss typ av material har.

Bland de eldfasta blandningarna är de vanligaste följande

Lera

De står för upp till 80% av allt material på byggmarknaden. De enklaste lösningarna innehåller endast lera och sand blandat med vatten . Eldfastheten är ganska hög, murverket tål uppvärmning upp till +1100 grader.

Bild
Bild

Kalk

De används där det är hög risk för kondensbildning och uppvärmningen inte överstiger +500 grader. För snabbare härdning kompletteras de med gips. Blandningar av denna typ används i form av en deg som håller murverk av spisrör och rör tillsammans. När man skapar sådana lösningar används kokande kalk och sand.

Bild
Bild

Lera-fireclay

Värmebehandlad och krossad till pulver, sådana blandningar är närmast i sammansättning till eldstensstenar. Det är därför de anses vara det bästa alternativet för att bygga murverk med hjälp av det.

Bild
Bild

Cementkalk

Kompositioner med låg eldfasthet. Lämplig för uppvärmning högst +250 grader. De kan användas när man lägger ugnsfundament, de härdar snabbt.

Bild
Bild

Cement-fireclay

De är optimala i sin sammansättning, har hög hållfasthet, härdar snabbt och bildar värmebeständiga sömmar. Sådana blandningar används i stor utsträckning för att lägga ut eldstäder i hushållsugnar.

Valet av en lämplig komposition beror direkt på dess syfte, användningsförhållanden, hållfasthetskrav och grad av eldfasthet.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Bland de företag som producerar eldfasta blandningar råder lokala märken på den ryska marknaden. Bland ledarna finns företag som redan har etablerat sig som pålitliga leverantörer av produkter. När du väljer sådana torra formuleringar bör följande märken föredras.

BoRoss . Tillverkaren av dessa blandningar ligger i staden Borovichi, regionen Novgorod. Sortimentet av anläggningens produkter omfattar färdiga murade blandningar för kaminer och eldstäder, eldfast lera, mycket plastmurbruk och kaolin eldspannpulver. Produkterna förpackas i påsar på 5 och 25 kg.

Bild
Bild

" Alax ". Företaget producerar färdiga blandningar baserade på lätt eldstad. Värmebeständigheten når +1400 grader. Varumärkets huvudspecialisering är industriell betong.

Bild
Bild

" Hermes ". En av de ledande tillverkarna av eldfasta blandningar under varumärket Terracott verkar i Podolsk -distriktet i Moskva -regionen. Under detta märke produceras inte bara själva de torra blandningarna utan även beläggningsmaterial - mastik i förpackningar om 1, 5, 5 och 9 kg. Lösa kompositioner finns i form av lera-chamottepulver för murverk, reparation av kaminer och eldstäder.

Bild
Bild

" Verklig ". Tillverkare - Remix -företag. Den eldfasta blandningen är speciellt utformad för ugns murverk. Sortimentet innehåller blandningar för extern efterbehandling.

Bild
Bild

" Pyramid ". Företaget tillverkar främst blandningar på en cement-sandbas. Eldfasta kompositioner i sitt sortiment representeras av torra pulver för ugns murverk, inklusive aluminiumsilikatbruk och chamottlera.

Bild
Bild

Eldfasta blandningar för hushållsbruk är vanligtvis förpackade i påsar om 20 och 50 kg. För implementering av murverk i industriell skala produceras förpackningar upp till 1 ton eller mer.

Hur arbetar man med eldfast blandning?

Eldfasta blandningar framställs med beaktande av vissa rekommendationer. De måste spädas enligt instruktionerna och se till att alla komponenter i lösningen bildar en homogen massa, tillräckligt plastisk, viskös . Det är oacceptabelt att använda en värmebeständig blandning, som exfolierar, smulas, sprids under användning. Den optimala tjockleken på fogarna under installationen bör vara 1-3 mm.

Torktiden för eldfasta murbruk beror till stor del på deras sammansättning . Det är möjligt att späda blandningen korrekt, med hänsyn till fraktionernas storlek. Med en korndiameter på högst 1 mm blandas sand med lera i förhållandet 1: 1. Att sätta rena föreningar kan användas när man ordnar kaminer och eldstäder. Lera torkar och får styrka under påverkan av höga temperaturer. Användningen av tillsatser i form av cement eller salt är oönskad, men vid behov är föroreningsvolymen högst 1/10 av den totala volymen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en eldfast murblandning är ganska enkelt. Det är nog att följa instruktionerna.

  1. Lera hälls i behållaren, fylld med vatten. Lämnar i 5-48 timmar, rör om då och då.
  2. Vatten tillsätts till den svullna leran. Den normala volymen är upp till 25% av den tillgängliga volymen.
  3. Frösand introduceras.
  4. Kompositionen blandas noggrant.
  5. Det är enkelt att kontrollera beredskapen: blandningen ska långsamt glida av sparkel eller spade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med murverk med eldfasta egenskaper är det viktigt att uppmärksamma några av de funktioner och hemligheter som är kända för mästarna. Bland de viktiga rekommendationerna som du bör komma ihåg när du börjar skapa kaminer, eldstäder är det värt att lyfta fram följande punkter.

  1. Använd inte klassisk skorstenslera. Kondens bildas kommer att leda till sprickbildning. Här används alltid blandningar baserade på limdeg, ibland med tillsats av gips för snabbare härdning.
  2. Behåll den rekommenderade tiden före den första branden. Om du bryter mot denna regel kan du möta varvsidan av murverket, dess sprickbildning.
  3. Grunden läggs ut med hjälp av cementkalk eller kalkkompositioner.
  4. Ugnskroppen bildas endast på basis av eldfasta blandningar som är ogenomträngliga för kolmonoxid. Värmebeständiga och värmebeständiga alternativ är inte lämpliga här.
  5. Det rekommenderas att arbeta med murade blandningar endast vid atmosfärstemperaturer som inte är lägre än +10 grader Celsius.
  6. Vattnets hårdhet måste kontrolleras. Med höga hastigheter kan den inte användas vid framställning av murbruk.
  7. Var uppmärksam på sandens färg. Gult är inte lämpligt för beredning av lösningar som används vid konstruktionen av eldstaden. Vit - universell, har inga restriktioner för användning.

I avsaknad av erfarenhet av att förbereda lösningar är det värt att köpa en färdig komposition, som redan innehåller alla nödvändiga ingredienser . Det räcker att späda ut en sådan eldfast blandning med vatten.

Rekommenderad: