Värmeisolering Av Eldstäder Och Spisar: Obrännbar Isolering För Skorstenar Och Skorstenar, Värmebeständig Version För Konstruktioner Av "rostfritt Stål" Och Stål

Innehållsförteckning:

Video: Värmeisolering Av Eldstäder Och Spisar: Obrännbar Isolering För Skorstenar Och Skorstenar, Värmebeständig Version För Konstruktioner Av "rostfritt Stål" Och Stål

Video: Värmeisolering Av Eldstäder Och Spisar: Obrännbar Isolering För Skorstenar Och Skorstenar, Värmebeständig Version För Konstruktioner Av
Video: Wood Stove Install- Stove Pipe And First Fire 2024, April
Värmeisolering Av Eldstäder Och Spisar: Obrännbar Isolering För Skorstenar Och Skorstenar, Värmebeständig Version För Konstruktioner Av "rostfritt Stål" Och Stål
Värmeisolering Av Eldstäder Och Spisar: Obrännbar Isolering För Skorstenar Och Skorstenar, Värmebeständig Version För Konstruktioner Av "rostfritt Stål" Och Stål
Anonim

Anordningen för moderna eldstäder och spisar reduceras till skapandet av en skorsten och en eldstad i metall, men i rika variationer finns det också en öppen spis av ren sten, nästan utan användning av metall. Men i de flesta fall görs det slutliga utseendet inte bara av en välskött eldstad, utan också av en skorsten. Men inte alla material är lämpliga för värmeisolering av dessa enheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i proceduren

I själva verket är en öppen spis inget annat än en vanlig spis som spelade rollen som en uppvärmningsanordning med en öppen eldstad och ofta en direkt skorsten (i avlägsna byar). En rak skorsten, som inte är en mycket tillförlitlig och framgångsrik design, är emellertid utbredd bland befolkningen i Ryssland på grund av dess pris och inkompetenta arbetare. Men dagarna med uppvärmning från eldstaden har gått och nu är det ett dekorativt element i huset, vilket ger charm och elegans till rummet.

Bild
Bild

Huvudmekanismen som alstrar värme är en metallkonstruktion av typen "grytaugn" med en skorsten som kommer ut ur den. Naturligtvis återstår bara principen för denna berömda spis i moderna eldstäder, även om den var känd långt före dess utseende.

För att förfina en sådan struktur, tar de till efterbehandling med en låda av natursten . (eller tegel) eller dess imitation, lämnar den så kallade portalen (brinnande platsen) och bildar en skorsten av hög kvalitet. Du kan ofta hitta ett alternativ med kakel, som placeras på en speciell gipsvägg (brandsäker) låda.

Bild
Bild
Bild
Bild

På eldstäder som drivs med fast bränsle är avgastemperaturen cirka 440 grader, men temperaturen på själva eldosan (portalen) är märkbart lägre - under drift kan den nå 120 grader.

Detta är en mycket viktig punkt, eftersom det är nödvändigt att välja och utforma allt runt eldstaden på ett sådant sätt att gipset inte överhettas (med långvarig överhettning förlorar den sina egenskaper, kollapsar och deformeras genom smältning) och den dekorativa finishen försämras inte (både kakel och andra efterbehandlingsmaterial).

Bild
Bild
Bild
Bild

Inuti höljet är en speciell värmeisolerande krets installerad, som ger högkvalitativ isolering från inre värme, vilket gör det möjligt att röra yttre delar utan rädsla för att bli bränd. Varm luft kommer ut genom speciella hål.

Valet av brandskyddselement för inredning och yttre dekoration fungerar som ett verkligt skydd mot brand i rummet, som i fallet med en skorstenutbrändhet och rymning av gnistor från portalen (vilket är en signal om brott mot användningsreglerna, till exempel överflöd av ugnen). Med högkvalitativt arbete med eldmotståndet i eldstaden tänds inte efterbehandlingsmaterialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta finns eldstäder längs väggen eller i hörnen av rummet. I detta fall måste värmeisoleringsmaterialet appliceras på alla angränsande ytor. Detta är nödvändigt för att skydda huset från överhettning, gnistor på väggarna och eld. Dessutom hjälper värmeisolering att fokusera värmen i eldstaden, vilket ökar lönsamheten och effektiviteten i eldstaden som helhet.

Vid läggning av spis och skorstensrör används paneler som har ett värmebeständigt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av efterbehandlingsråvaror

Vid isolering av eldstäder används specialmaterial, främst från stenullsplattor, såsom:

  1. Eldslag (Rockwool), priset för 1 paket (8 st. 1000x600x30 mm) är cirka 3 tusen rubel;
  2. PS17 (Ragos), priset på 1 paket (7 st. 1200x600x30 mm) är cirka 2 000 rubel;
  3. " TECHNO T 80 " ("TechnoNICOL"), priset för 1 paket (6 stycken 1200x600x50 mm) - cirka 3400 rubel.

Huvuddragen i sådana material är driftstemperaturområdet, som varierar från 170 till 800 grader. Sådana plattor är vanliga, har ett brandmotståndsindex och limmas (på ett speciellt värmebeständigt lim, vars temperaturgräns är 20-30% högre än denna tröskel vid själva produkten) på en av sidorna förstärkta med värme- motståndskraftig folie.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folie förbättrar värmeisoleringsprestandan för detta material ytterligare genom att reflektera värme.

Om du väljer efterbehandlingsmaterialet korrekt ska du följa anvisningarna från både tillverkare av eldstäder och tillverkare av isoleringsmaterial när du ställer in kaminen, lämna de vanliga försiktighetsåtgärderna och säkerheten under drift (lämna inte en fungerande eldstad utan uppsikt, lämna inte brandfarliga produkter och föremål), då kommer du att njuta av eldens värme och eld länge, utan att utsätta ditt hem eller dig själv för fara.

Bild
Bild

Val av värmeisolator

Många enskilda utvecklare förbiser ofta det faktum att material för olika ändamål presenteras i produktserien för alla större tillverkare av värmeisolering av stenull.

Trots den yttre likheten har de en annan struktur, har olika egenskaper från varandra, används vid arbete med olika material: för stål- och tegelkonstruktioner, alternativ i rostfritt stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om för allmän konstruktionsisolering intervallet för arbetstemperaturer sträcker sig från cirka -50 till +100 grader, då i detta fall, speciella förbränningsprodukter, till exempel avsedda för arbete i högtemperaturmiljö (i direkt närhet av eldstäder, spisar och andra uppvärmningsanordningar), beräknas på andra laster, och värmen i det isolerade planet kan variera från -180 till +750 grader. Valet av sådana material måste närma sig mest eftertänksamt, annars blir vanlig isolering vid höga temperaturindikatorer ineffektiv.

Dessutom bör för dessa ändamål förbränningsprodukter med betydande densitet (inte mindre än 90 kg / m3) användas, eftersom de isolerar ytan mer korrekt och bättre vid höga temperaturer.

Bild
Bild

Det finns 2 typer av speciella värmeisoleringsskivor med hög temperatur:

  • utan folie;
  • med duralumin folie, fäst på ena kanten med ett speciellt värmebeständigt lim.

Den högsta tillåtna temperaturen på kanten med folie är 500 grader, kanten med stenull är 750 grader.

För att inte förvärra produktens egenskaper måste förpackningen med materialet förvaras inomhus eller under en kapell (i horisontellt läge, på en torr, slät yta), täckt med polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenull är tillverkad av ett brandsäkert material . (faktiskt från icke-brännbart)-bergarter i kategorin gabbro-basalt med tillsats av en obetydlig mängd bindemedel för att forma, och i högtemperaturisolering är den mycket liten (mindre än 2% enligt massan fraktion).

Tunna fibrer av detta värmeisolerande material tål, utan att smälta, värma upp till 1000 grader: de skadas inte på något sätt, förblir anslutna till varandra, behåller sin styrka (som också talar om deras hållbarhet), form och kommer inte att kollapsa på något sätt utan mekaniska effekter på själva materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stenullsprodukter tillhör gruppen brandresistenta byggmaterial (NG enligt GOST 302W), som används både i låga hus och i byggnader i flera våningar. Dessutom, vid en brand, håller sådan värmeisolering under en viss tid processen för förstörelse av strukturens stödstrukturer.

Eftersom eldstadens funktion och skorstenen är förknippad med förbränningsprocessen och höga temperaturer kommer installationen att kräva ett mycket noggrant och balanserat tillvägagångssätt. Det finns SP 7.13130.2013”Värme, ventilation och luftkonditionering. Brandskyddskrav , som tydligt beskriver grunderna för installation och placering av spisskorstenar, penetrationer och installation av värmeisolering, baserat på brandsäkerhetskrav.

Att ignorera dessa lagar kan leda till extremt sorgliga konsekvenser.

Bild
Bild

Baserat på praxis följde de flesta ägare av enskilda hus, vars bastu eller hus brann ut, en spis eller öppen spis utan hjälp av andra, där de gjorde mycket grova kränkningar, inte reglerna för att isolera skorstenen från taket, eller inte anslöt sig till det brandförebyggande avståndet mellan själva eldstaden och väggen., trots att denna parameter anges både i installationsanvisningarna och i ovanstående joint venture.

Därför rekommenderas det inte bara att köpa värmeisoleringsmaterial av hög kvalitet, utan också att anlita specialister som hjälper till att installera allt detta korrekt och effektivt. Trots allt, till och med, enligt din mening, kan ett mindre misstag kosta dig eller någon nära dig livet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metoder

Principen för skorstensisolering är ungefär densamma som isoleringsprocessen för själva eldstaden. Man bör komma ihåg att det i det här fallet inte finns någon öppen låga, men temperaturen är mycket högre. I grund och botten, för installation, använder de sig av att använda stenull, sy den under en gipsbox. Bomull fästs också på värmebeständigt lim, men alternativ med självgängande skruvar är också möjliga-det beror på materialet från vilket skorstenen tillverkades.

Beroende på typen av skorstensrör kan värmeisolering utföras av olika typer av material: runda rör bör isoleras endast med valsad isolering, fyrkantiga eller vinklade former - endast med isoleringsplattor. Detta beror på kraven på brandsäkerhet.

Bild
Bild

Men skorstenen, som sträcker sig bortom strukturen (på taket), är isolerad med en något annorlunda teknik, i allmänhet liknande, men det är en betydande skillnad: skydd mot väderförhållanden krävs också. I de fall skorstensröret är av metall är det mantlat med rullad eller klumpig bomull för lim och i sällsynta fall med självgängande skruvar. Ofta är sådana rör dolda i ett falskt rör, som fungerar som både extra termiskt skydd och skydd mot yttre faktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rör av tegel eller liknande material isoleras med värmeisolerande ull i plattor och fästs på självgängande skruvar och "rosor". Därefter täcks denna ull i flera lager med speciellt lim (gata, fasad), som tål höga temperaturer utan skador. Därefter appliceras ett speciellt målningsnät och perforerade hörn på det andra utjämningslimskiktet. Detta görs för att stärka konstruktionens yta. Därefter täcks ytan igen med samma material, men med det sista lagret.

Värmeisolering av passage av stålrör genom taket till väggarnas utsida bör endast utföras i enlighet med säkerhetsföreskrifter.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

  • Först tas det erforderliga antalet värmeisoleringsskivor, som skärs till storleken på kamininsatsen.
  • Därefter appliceras ett speciellt värmebeständigt lim (mineral, cementbaserat), och appliceringen bör utföras punktvis.
  • Vid installation av folieklädda material appliceras lim på den icke-foliedelen.
  • Därefter monteras plattorna på väggarna. Fogar och andra hål måste tätas med speciell värmebeständig aluminiumtejp, som också kan förstärkas.
Bild
Bild

När den huvudsakliga värmeisolerande delen av själva eldstaden är klar, börjar processen med att installera en dekorativ portal (eldbox), men det är viktigt att komma ihåg att mellan denna ram och värmeisoleringsskiktet bör det vara minst 4 cm, men inte mer än 10 cm. Därefter monteras profiler där ytterligare värmeisoleringsplattor överensstämmer med måtten

Det är inte svårt att göra värmeisolering för pannrum eller i ett badhus i ett privat hus med egna händer, om du följer våra rekommendationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips från proffsen

För att öka brandsäkerheten för taket som korsar skorstenen eller skorstenen installeras en dekompressionskammare med en värmeisoleringsplatta i horisontellt läge.

Det är att föredra att tillhandahålla 2 fläktgrillar i lådan : en - för kylning av dekompressionskammaren och genom den andra kommer varm luft att överföras genom rummet. Gipsskivor fästs på järnledarna med hjälp av självgängande skruvar: de kommer att ligga till grund för eldstadens dekorativa finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsats

Det är viktigt att komma ihåg att för ökad brandsäkerhet måste skorstenen fungera korrekt, och själva spisen måste vara tillverkad med hög kvalitet, annars leder det till rök i rummet. Detta är en av de grundläggande kraven för brandsäkerhet. Om du har ett sådant problem, skynda inte att sy in strukturen i lådan: detta kommer att leda till slöseri med pengar på dyra föremål.

Om allt är i ordning med rökavgaserna kan värmeisoleringen fungera ganska bra. Det viktigaste i denna verksamhet är ett högkvalitativt materialval och, vilket är mycket viktigt, en bra specialist.

Du kan själv göra värmeisoleringen av eldstaden i ditt hem, men detta är mycket farligt (i slutresultatet) och kan leda till sorgliga konsekvenser, därför är det värt att kontakta proffs i en sådan fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig hur du utför värmeskydd av ugnen från följande video.

Rekommenderad: