Gipsnät: Glasfibernät För Väggar, Förstärkande Konstruktionsalternativ Med En Maskstorlek På 10x10 Mm För Invändigt Arbete

Innehållsförteckning:

Video: Gipsnät: Glasfibernät För Väggar, Förstärkande Konstruktionsalternativ Med En Maskstorlek På 10x10 Mm För Invändigt Arbete

Video: Gipsnät: Glasfibernät För Väggar, Förstärkande Konstruktionsalternativ Med En Maskstorlek På 10x10 Mm För Invändigt Arbete
Video: Spackla gipsvägg - steg för steg 2024, Maj
Gipsnät: Glasfibernät För Väggar, Förstärkande Konstruktionsalternativ Med En Maskstorlek På 10x10 Mm För Invändigt Arbete
Gipsnät: Glasfibernät För Väggar, Förstärkande Konstruktionsalternativ Med En Maskstorlek På 10x10 Mm För Invändigt Arbete
Anonim

Reparation, särskilt i sekundärt hus, är omöjligt utan att jämna ut alla slags ytor, vare sig det är väggar, tak eller golv. Det mest lämpliga alternativet för utjämningsarbete är användning av gips. Detta alternativ ger inte bara utjämning av ytan, utan även värme- och ljudisolering i lägenheten, vilket ofta är en viktig faktor för invånarna. För ett mer pålitligt och hållbart utjämningsskikt är det nödvändigt att använda ett speciellt gipsnät. Det fixerar inte bara utjämningsskiktet, utan förhindrar också sprickbildning och avskalning av materialet från ytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Först och främst bör det noteras att gipsnät är ett mångsidigt material som kan användas på alla nivåer av konstruktion och dekoration. Så det kan till exempel fungera som bas på en väggpanel och kan användas som ett vidhäftningsskikt vid utjämning av ytor. Syftet och effektiviteten av dess användning kommer direkt att bero på materialet från vilket denna eller den typen av nät är gjord, dessutom kan designfunktionerna hos olika typer spela en betydande roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast används gipsnätet fortfarande för utomhusarbete ., det är ett vidhäftningsskikt mellan väggen och gipsets utjämningsskikt. Den bästa vidhäftningen sker på grund av cellens struktur, som är inneboende i alla nätytor, det är tack vare dem som de tomma utrymmena fylls med gipsblandningen och dess bättre vidhäftning till ytan som ska jämnas ut. Och det är också tack vare denna egenskap som en jämn monolitisk konsistens erhålls som ett resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan egenskap och samtidigt fördelen med detta material är att den är enkel att installera. Därför utsätts även en oerfaren reparatör för utjämning av ytan med gips och nät.

Lösningen griper tillförlitligt, flyter inte, eftersom resultatet bildar en pålitlig jämn yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag används gipsnät inte bara som vidhäftning vid utjämning av ytor, utan även vid annat reparationsarbete. Så, ett nät används ofta när du installerar ett golvvärmesystem. Detta material är en betongbeläggning som täcker golvvärmeenheten. Trådnät används ofta för att förstärka alla typer av strukturer, liksom vid konstruktion av burar och korraler. Nätet kan också användas som ett skyddande täckmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av dess material beror direkt på tjockleken på det nödvändiga gipsskiktet . Om det inte krävs någon seriös utjämning och tjockleken på det motstående lagret inte överstiger 3 centimeter är det lämpligt att använda ett tunt glasfibernät. Detta är det billigaste alternativet, som har den lägsta vikten, men samtidigt skyddar det perfekt ytan från sprickbildning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om lagrets tjocklek ligger i intervallet från 3 till 5 centimeter är det mer lämpligt att använda ett metallnät. Hon kommer inte bara att kunna stärka lagret och förhindra sprickor, utan också utesluta möjligheten att skala bort beläggningen. Om det önskade skiktets tjocklek överstiger 5 centimeter är det idealiskt värt att överge nivelleringen på detta sätt, eftersom inte ens det starkaste tätningsnätet kommer att kunna förhindra delaminering av ett för tjockt materialskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

För att den putsade ytan ska behålla sitt ursprungliga utseende så länge som möjligt, så att onödig avskalning, sprickbildning och andra deformationer av materialet inte uppstår, är det nödvändigt att följa en speciell teknik under arbetet.

Tekniken består i att använda ett speciellt bindeskikt mellan den grova väggen och gipset som ska appliceras på den valda ytan. Ett speciellt konstruktionsnät används som ett sådant lager. Det är hon som kan skapa en stark vidhäftning av väggar och gips, för att utesluta sprickor och fjällning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan speciella nät av olika material användes för externt och internt arbete, användes ett förstärkande lager av träfloder, liksom tunna kvistar för reparationer, senare började ett armeringsnät av metall användas. Detta material var dock ganska tungt, installationen var mödosam, så snart skapades en ersättning för metall och ett mjukt och lätt nät av plast eller glasfiber började användas för att avsluta fasaden. Det här alternativet är lättare att använda, absolut vem som helst kan hantera det, dessutom är plast och glasfiber bekvämare att skära och mycket lättare än trådalternativ, men eftersom vidhäftning och förstärkning av finishen är de på inget sätt sämre än andra material Begagnade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av gipsarmeringsnät rekommenderas när:

  • Det är nödvändigt att skapa en speciell förstärkningsram som inte tillåter det motstående lagret att sprinkla eller spricka, vilket kan uppstå under torkningsprocessen av materialet.
  • Det är nödvändigt att stärka bindningen mellan två material som är för olika i sammansättningen. Så, till exempel, utan användning av ett bindningsskikt, är det omöjligt att hoppas på framgångsrik gipsning av material som spånskiva, plywood, skum, eftersom sådana material har en struktur som är för slät för att vidhäfta till utjämningsblandningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan använda ett av materialen för bearbetning av fogar eller sömmar som bildas vid installation av material. Till exempel är det mycket bekvämt att hantera fogar mellan gipsskivor eller andra plåtalternativ.
  • Du kan också använda nät vid installationen av ett tätskikt och isolering. Ett bindningsskikt behövs ofta mellan dessa lager och underväggen.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Maskstrukturen är bra och för bättre vidhäftning av material vid installation av golvvärmesystemet säkerställer det komprimering av betongbeläggningen som används i installationen.
  • Dessutom är det lämpligt att använda ett förstärkningsskikt vid installation av självutjämnande golv. En bindande och förstärkande funktion kommer också att utföras här.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utan förstärkning kan gipsskiktet spricka eller börja avskalas, detta beror på att torkningsprocessen för ett lager som är mer än 2 centimeter tjockt är ojämnt, vilket resulterar i att zonal krympning av materialet uppstår, vilket kan leda till sprickbildning och andra beläggningsdefekter. Maskskiktet ger en jämnare torkning av materialet på grund av bikakans speciella struktur.

Materialet i cellerna torkar mycket snabbare och jämnare och förhindrar strukturförändringar både under reparationsprocessen och efter dess slutförande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att komma ihåg att en sådan förstärkning är nödvändig inte bara för internt arbete, eftersom ytterväggarna utsätts för mycket större negativa effekter. Förändringar i temperatur, fukt, vind och andra naturliga faktorer kan förstöra klädseln, därför är det lämpligt att använda en förstärkt version som kallas i specialaffärer - en fasad eller ett nät för yttre efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper

Så, efter att ha bestämt varför gipsnätet fortfarande behövs, kan du smidigt gå vidare till en analys av dess möjliga typer, liksom fördelarna och nackdelarna med ett eller annat alternativ. Idag erbjuder byggmarknaden ett stort antal olika typer: serpyanka, tråd, svetsad, polypropen, målning, basalt, slipmedel, plast, metall, galvaniserad, glasnät, stål, polymer, nylon, montering. Det är lätt att bli förvirrad i dem och välja den helt felaktiga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer måste du först och främst förstå att alla alternativ som presenteras är indelade i de som kommer att användas för inredning och de som kan användas för externa fasader. De kommer att skilja sig åt i styrka och tillverkningsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära materialen inkluderar:

Plast . Detta material är ett av de mest hållbara alternativen. Den kan användas både som mellanlager inom inredning och exteriör. Detta material är bättre än andra för förstärkning och utjämning av en tegelvägg. Tack vare denna kombination kan plastnät ofta hittas under namnet murverk, eftersom det ofta används i processen att lägga en vägg. Det tillåter inte bara att få en starkare vidhäftning av tegelstenarna, utan också att minska förbrukningen av murbruk, eftersom skiktet kan vara tunnare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat populärt alternativ är det mångsidiga nätet ., den kan användas både för inredning och för utomhusarbete. Det universella alternativet innehåller emellertid också tre undergrupper, vars definition beror på cellens storlek. Bestäm: liten, här är cellstorleken minimal och lika med måttet på 6x6 mm; medium - 13x15 mm, liksom stor - här har cellstorleken redan dimensioner på 22x35 mm. Beroende på cellens typ och storlek bestäms dessutom tillämpningsområdet för detta eller det där alternativet. Så små celler är det mest lämpliga alternativet för att dekorera väggar och tak i bostadslokaler. Det mellersta nätet är vanligtvis tillverkat av polyuretan, vilket ger det ytterligare styvhet och styrka, och dess omfattning är också begränsad till interiörarbete. Men stora celler kan användas för att vända mot yttre ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mest lämplig för användning på mycket präglade ytor är glasfibernät … Det är ett av de mest hållbara och lättanvända mångsidiga materialen och lämpar sig också för både exteriör och inredning. Förstärkning med denna typ är det enklaste på grund av att glasfiber inte alls är ett sprött material, vilket innebär att även de allvarligaste böjningarna och deformationerna inte är rädda för det. Tack vare den här egenskapen är materialet nästan det mest populära alternativet som används vid reparationsarbete. Dessutom är kostnaden ganska låg och återbetalning kommer att ske mycket snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen är ett annat populärt alternativ . På grund av sin lätthet är det det bästa alternativet för takdekoration. Dessutom är polypropen immun mot olika typer av kemikalier, vilket innebär att den kan användas i kombination med en mängd olika blandningar och material. Polypropylenmaskor finns också i flera varianter. Typen bestäms av cellens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel är det bästa alternativet för takdekoration plurima - ett polypropylenät med 5x6 mm celler.

För de tjockaste skikten rekommenderas att använda en polypropylenversion som kallas armaflex. Tack vare förstärkta noder och celler med en storlek på 12x15 är det han som tål maximal belastning och ger förstärkning även till de tjockaste och mest präglade väggarna.

Polypropylensyntoflex fungerar som ett universellt efterbehandlingsmaterial; det kan ha en maskstorlek på 12x14 eller 22x35.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Metallnätet förlorar inte sin popularitet . Storleken på cellerna här kan sträcka sig från 5 mm till 3 centimeter, men alternativ med storlekarna 10x10 och 20x20 är mer populära. Användningsområdet är emellertid endast begränsat till internt arbete, eftersom metallen är extremt mottaglig för yttre naturliga faktorer och kan kornig även under ett lager av gips, vilket kan förstöra fasadens utseende, för att inte tala om det faktum att materialet kommer att förlora sin funktionalitet.
  • Galvaniserat nät den kan redan användas för utomhusarbete, eftersom den inte påverkas av yttre faktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken ska man använda?

Det verkar som att det inte är något svårt att välja och installera ett visst nät, du måste bara välja ett alternativ för kostnad och ändamål, men du bör också vara uppmärksam på några av nyanserna som kan bli en avgörande faktor för att välja en eller annan alternativ.

Det är två huvudfaktorer som kommer att vara avgörande i valet av ett nät som lämpar sig för efterbehandling. Detta är materialet på den grova ytan och tjockleken på gipsskiktet. Denna tjocklek beror direkt på väggens första avlastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på väggens material kommer materialet i nätet att väljas, liksom sättet att fästa det. Så för cement, luftbetong, betongblock och en tegelvägg är glasfiber eller plast bättre, fixering sker med pluggar.

På träytor sker fastsättning med galvaniserade självgängande skruvar. Metallbaser kan å andra sidan bara existera med ett metallnät, och fästprocessen sker genom att lödas med en svetsmaskin.

För frigolit och färg samt keramiska ytor är det bättre att använda lätt polypropen, plast eller glasfiber.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polypropylen kräver ofta inte ytterligare infästning, det fästs enkelt på väggen genom förankring, men man bör komma ihåg att polypropen inte kan användas på för ojämna ytor, den så kallade extremen, där ett för tjockt lager av gips är behövs.

I processen för att bestämma tjockleken på det lager som krävs för att jämna väggen måste du använda ett specialverktyg - byggnadsnivån. Med dess hjälp är det nödvändigt att hitta den lägsta punkten och fokusera på den, bestämma tjockleken på det framtida gipsskiktet.

Beroende på vilka mätningar som erhållits kan du också välja ett eller annat alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så, för lager av gips, som ligger i intervallet från 2 till 3 centimeter, är det lämpligt att använda glasfiber, plast eller polypropen. Om lagret är mer än 3 centimeter, rekommenderas att du använder ett metallnät, som tidigare har fixerat det på väggen, annars blir den färdiga strukturen för tung och faller helt enkelt av under sin egen vikt. I de fall där det erforderliga lagret blir mer än 5 centimeter är det bättre att uppmärksamma andra metoder för utjämning, till exempel gipsskivor. Detta kommer att minska kostnaden för torra blandningar avsevärt och påskynda processen avsevärt.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan viktig faktor när du väljer ett nät är dess densitet. Ju högre densitet, desto bättre förstärkning.

När det gäller densitet kan alla rutnät delas in i flera grupper:

50-160 gram per 1 kvm. meter . Användningen av ett sådant nät är vanligast vid inredning av lägenheter. Skillnaderna i dessa alternativ är bara i cellens storlek, vilket i sig obetydligt påverkar förstärkningsindikatorerna, vilket innebär att det bara beror på köparens val.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • 160-220 gram . Sådana maskor är ett alternativ för yttre dekoration, de är inte rädda för temperaturförändringar och tål tjockare gipsskikt, kan användas på extrema väggar och andra strukturer, till exempel på en spis. Storleken på cellerna här är som regel 5x5 mm eller 1x1 centimeter.
  • 220-300 gram - förstärkta nätalternativ. De klarar maximal belastning och extrema förhållanden.

Det är värt att komma ihåg att ju högre maskdensitet, desto högre kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering

Nyanserna i installationen beror på följande faktorer: väggens material och dess skick, maskens typ samt tjockleken på gipsskiktet. Eftersom glasfiber och metall är de mest populära alternativen idag är det värt att överväga att fästa med dessa exempel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniken för att fästa ett metallnät och ytterligare putsa ytan är mycket enkel. Först måste du fixa metallskärningarna på den grova väggen. Detta steg är nödvändigt, eftersom metallen har en ganska stor egenvikt, och med det applicerade gipset kommer det att öka ännu mer, vilket kommer att medföra kollaps av strukturen. Det är också värt att komma ihåg att för att installera nätet på den yttre fasaden är det nödvändigt att köpa en galvaniserad version som inte kommer att vara rädd för extrema existensförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom själva nätet kräver installationen pluggar och en speciell monteringstejp. Det är nödvändigt att börja fixera nätet med mätningar, detta hjälper till att klippa av de nödvändiga segmenten och täcker hela ytan som ska behandlas.

Nästa steg är att borra hål för pluggarna. Avståndet mellan hålen ska vara cirka 40-50 centimeter.

Dessutom är det värt att upprätthålla ett schackbrädesarrangemang i placeringen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen börjar från det övre hörnet nära taket, det här är det mest bekväma och korrekta alternativet . Skruva in skruvarna i väggen och därigenom säkra materialet, det är nödvändigt att använda speciella brickor eller monteringstejp, vars bitar måste placeras under skruvhuvudet. Förutom självgängande skruvar är det möjligt att använda spikspikar, som helt enkelt drivs in i väggen, vilket påskyndar processen avsevärt. Nätet kan fästas på en träyta med en vanlig möbelhäftapparat.

Bild
Bild

Om ett lager av metallnätet inte räcker kan volymen ökas, i detta fall bör överlappningen mellan lagren vara cirka 10 centimeter. Efter att hela ytan som ska behandlas är täckt kan du fortsätta med puts.

Glasfibernätet kan töjas på flera sätt. Det är ett mycket bekvämt material för inredning och kan användas av en hantverkare med vilken erfarenhet som helst. Dessutom har glasfiber en låg kostnad och är mycket enkel att installera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid fastsättning fungerar de övre hörnen också som landmärken; det är bättre att börja fästa därifrån. Det första steget, som i den tidigare versionen, är mätningen av ytan som kräver beläggning. Därefter måste du skära nätet i de nödvändiga segmenten, om det behövs bör fogen också lämna en överlappning på 10-15 centimeter.

När de nödvändiga sektionerna är utskurna kan du helt enkelt fästa nätet på flera ställen på skruvarna och detta blir den första metoden, varefter det nödvändiga gipsskiktet appliceras ovanpå det.

För fullständig inriktning kan du lita på gipsfyrar.

Bild
Bild

Dessutom är det möjligt att montera på själva gipset. För att göra detta är det nödvändigt att applicera ett tunt lager av gips på flera zoner, sedan fästa ett nät och liksom pressa det i blandningen. Efter en tid, när strukturen redan har stelnat lite, kan du applicera det övre utjämningsskiktet. Som ett resultat av denna procedur kommer nätet att vara säkert fixerat och kommer inte längre att falla av, och beläggningen kommer inte att spricka och bli starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Här är några användbara tips som hjälper dig att välja och fixera gipsnätet korrekt:

  • Innan materialet fixeras på ytan är det nödvändigt att ta bort allt damm och smuts, och även att grunda väggen. Detta kommer att ge bättre vidhäftning vid efterföljande applicering av materialet.
  • Experter rekommenderar också att avfetta själva materialet, detta kan göras med aceton- eller alkohollösningar. Detta kommer också att ge bättre vidhäftning av blandningarna i framtiden.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt området i öppningens hörn. Här måste förstärkningen förstärkas, därför är som regel ytterligare ett 30 centimeter brett fäst.
  • Det finns också särskilda krav för SNiP för puts. För det mesta avser de tjockleken på det applicerade lagret. Så till exempel för gips "Rotband" varierar detta värde från 5 till 50 mm, men för cementgips är detta värde från 10 till 35 mm. Men specifikt ställer SNiP inga särskilda krav på installationen av nätet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även om SNiP inte ställer särskilda krav på maskorna, har de sina egna GOST. De mest populära är vävda alternativ med kvadratceller GOST 3826-82, samt metall GOST 5336-80. Därför är det nödvändigt att begära alla tillgängliga dokument från säljaren vid köp, bara i det här fallet kan du få en riktigt högkvalitativ produkt som helt uppfyller de angivna kraven

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer är den visuella komponenten också viktig. Cellerna ska vara jämna och samma, det ska inte heller klagas på vävningens kvalitet. När du väljer ett galvaniserat metallnät är det viktigt att se till att beläggningen är jämn och fri från skalliga fläckar eller luckor. Om valet av vävt material görs är det nödvändigt att utföra ett enkelt veckningstest - om beläggningen är av god kvalitet deformeras det inte, och efter veckningen får det sin ursprungliga form

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ju tjockare skikt, desto tjockare och starkare måste nätet väljas. Det är alltid värt att komma ihåg att vävda nät är lämpliga för täckningar upp till 3 centimeter tjocka, och metall är effektiva från 3 till 5 centimeter. Om täckskiktets tjocklek är större är det bättre att använda plåtmaterial för att jämna ut väggen - detta kommer att spara energi och minska ekonomiska kostnader för torra blandningar.
  • För externt arbete måste du använda en mer hållbar förstärkt modell. Det är bättre om basen är en metall med en densitet på minst 145 gram per kvadratmeter. meter, och viktigast av allt - det valda nätet måste ha en galvaniserad beläggning som skyddar ytan mot temperaturförändringar och fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om en betongbaserad blandning väljs för att putsa ytan, ska under inga omständigheter ett plastförstärkande tyg användas, eftersom cementen efter en tid kommer att korrodera det.
  • När du beräknar det nödvändiga antalet pluggar kan du använda en enkel regel. För 1 kvm meter, som regel används 16-20 stycken.

Rekommenderad: