Mejsel (49 Foton): Alternativ För Träsnideri. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut? Hörnmejsel För Svarv Och Kejsarsnitt. Vad är De Till För?

Innehållsförteckning:

Video: Mejsel (49 Foton): Alternativ För Träsnideri. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut? Hörnmejsel För Svarv Och Kejsarsnitt. Vad är De Till För?

Video: Mejsel (49 Foton): Alternativ För Träsnideri. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut? Hörnmejsel För Svarv Och Kejsarsnitt. Vad är De Till För?
Video: All About Gouges 2024, April
Mejsel (49 Foton): Alternativ För Träsnideri. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut? Hörnmejsel För Svarv Och Kejsarsnitt. Vad är De Till För?
Mejsel (49 Foton): Alternativ För Träsnideri. Vad är Det Och Hur Ser Det Ut? Hörnmejsel För Svarv Och Kejsarsnitt. Vad är De Till För?
Anonim

Träsnideri är en intressant och lönsam aktivitet. Du kan självständigt skapa allt från trä - från miniatyrhantverk till fullvärdiga möbler. Kvaliteten på det framtida resultatet beror också på kvaliteten på verktygen, därför måste valet av enheter behandlas mycket noggrant. Ett av huvudverktygen för en träsniderimästare är en mejsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En mejsel är ett verkligt mångsidigt verktyg som kan användas för en mängd olika ändamål. Med den här enheten kan du förvandla en träbit till ett riktigt konstverk . Med verktyget kan du arbeta med de svåraste områdena i materialet.

Med hjälp av mejslar kan du justera kanterna på möbler. Mejseln är oumbärlig om du måste runda av en detalj eller skära ett vackert mönster på trä.

Dessutom används mejslarna aktivt inte bara när man arbetar med trä . Det är ett oumbärligt verktyg när du arbetar med läder, plast eller mjuk metall. Den kan användas både för att sätta in ett lås och för att skära ut träskedar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna enhet är nödvändig i alla företag där du måste arbeta med dina händer. En snickarmejsel kan vara ett bra alternativ till ett verktyg som en mejsel. Det finns dock skillnader mellan dessa alternativ: mejseln skär något mindre trä än mejseln . Skärvinklarna är också olika för dessa verktyg.

Bild
Bild

Vyer

Professionella mejslar är indelade i 2 typer - maskin och konstnärlig . Mejlar, utformade för att skapa olika element från trä, kan variera i formen på skäranordningen. Tack vare raka fräsar kan du till exempel skapa släta kanter på ett träelement. Avfasade fräsar gör att du kan klippa smala spår eller skapa jämna hörnkanter.

Avrundade eller halvcirkelformade fräsar gör det möjligt att skapa vackra cirklar i trä eller att hugga mönster i form av en sfär. Sådana variationer av mejseln kallas rivjärn.

Med vinkelsågar kan du skapa blinda urtag . Böjda blad fungerar bra med sfäriska element. Varje specialist väljer verktyg beroende på syftet med arbetet och dess specifika egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knivens form är av stor vikt vid arbete och val av verktyg. De vanligaste alternativen är dessa typer av mejslar.

  • Randig . Detta verktyg används när du skapar ämnen och när du skapar urtag.
  • Runda . En mejsel av denna konfiguration är nödvändig vid bearbetning av arbetsstycken, liksom för skärning av spår.
  • Halvcirkelformig . Verktyget är lämpligt för att förbereda en produkt för efterföljande bearbetning. Med en rundad enhet kan du klippa vackra ornament eller skapa serif. Enheten finns i runda, sluttande eller medelstora konfigurationer. En halvcirkelmejsel finns i varje mästares soptunnor.
  • Universell . Enheten har möjlighet att ersätta arbetsredskapet. I komplexet går en mängd tillbehör av olika storlekar till mejseln.
  • Hörn . Verktyget liknar något på det latinska V (två arbetsblad är vinklade och ansluter till varandra i toppen). En mejsel med detta blad är utformad för att producera V-formade skåror. Ju bättre knivarna slipas, desto djupare blir skåran.
  • Clucarza . Externt är mejseln mycket lik den tidigare versionen. Emellertid har dess yta rundade delar av ändänden och bladaxeln. Denna form gör att mejseln kan röra sig smidigt över materialet. Klukarza har flera typer - i vissa varianter är arbetsdelen rundad, i andra modeller förblir bladet rakt eller kommer ut i form av en kvadrat.
  • Caesarisk . Lätt rundad enhet med en mycket smal skärare (endast 3 mm). Denna enhet är nödvändig för att skapa smala spår och för att arbeta med de minsta elementen i det övergripande mönstret.
  • Sned . Arbetsytan är placerad i en vinkel på 45 grader. Detta verktyg används om det är nödvändigt att skära längsgående spår. Du kan dock anpassa enheten för den första bearbetningen av produkten.
  • Klepik . Ett litet verktyg med ett tunt blad format som ett miniatyrblad. Du kan använda enheten när stora verktyg inte klarar arbetet.
  • Shtikhel . Enheten har ett avfasat blad och handtaget är tillverkat i form av en svamp. Detta alternativ behövs om spår skärs. Ju hårdare du trycker på väghyveln under arbetet, desto djupare blir prydnaden.
  • Marigold . Ett miniatyrverktyg med ett avrundat arbetselement.
  • Omvänd mejsel . Verktygets hack är konvex, det är nödvändigt att bilda ett utskjutande mönster på ett plant materialark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också smidda slagverktyg för en 20 mm perforator, stansade, bigård, stansverktyg . Smidda enheter har tjocka framtänder och används vanligtvis för att arbeta lövträ. Notch -modeller är lämpliga för arbete med mjuka träslag. Anordningen för stämplade mejslar har en tryckbricka. Bigårsmodeller är avsedda för biodlare. Det finns produkter för betongarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hantverkaren kan köpa ett lockigt verktyg med ett kort blad eller föredra en elektrisk enhet . Men för arbete behöver du alltid tidstestade anpassningsalternativ som utgör en speciell uppsättning. Erfarenhet och övning gör det möjligt att behärska alla, även de mest komplexa instrument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mejslar kan också vara hemlagade, vilket inte ser sämre ut än fabriksmotståndare . När det gäller kvalitet är dock sådana modeller sämre än de från fabriken. Faktum är att fabriksverktyg oftast produceras i ett komplex, så befälhavaren kan helt enkelt köpa en uppsättning mejslar.

Bild
Bild

Till bladet behöver du:

  • fil (en utmärkt utgångspunkt för snickeriverktyg);
  • borrar (du måste ta modeller avsedda för arbete på metall, de kommer att göra en underbar uppsättning miniatyrmejslar);
  • fil (behövs för en bas för en tunn mejsel);
  • en skärare avsedd för metallbearbetning;
  • metallprofil (vinkelblad kommer ut ur den).

Det är bäst att skapa miniatyrmejslar med egna händer. Små pinnar används ofta för handtaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipningsvinkel

Kompetent slipning av mejselbladet möjliggör ett snitt av hög kvalitet och ger enkel verktygskontroll. Det kan dock vara svårt att vässa hörnblad ibland.

Om slipningen i allmänhet är korrekt och bladets hörn är vässade kan tjockare spån tas bort. Och det tar inte mycket ansträngning att arbeta.

Du kan vässa en mejsel i valfri konfiguration med improviserade medel eller specialanordningar . Oftast används slipstenar, ark med slipande ytor eller träbitar täckta med sandpapper hemma. Du kan använda poleringsfilt eller tygbaser för samma ändamål. Det finns också speciella svarvar, som är indelade i horisontella och vertikala.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera nyanser när man slipar mejslarna korrekt

  • Vid skärpning måste en viss vinkel observeras - från 25 grader till 5 (dessa parametrar anges i GOST). Vanligtvis beror skärpningsvinkeln på bladets tjocklek. På breda arbetsytor måste en sned fasning observeras.
  • Förfarandet kan kräva en slipande yta för första bearbetning, slipande material och en dorn i slutet av åtgärden för att fixera vinkeln.
  • Om produkten är handgjord kan små kilar användas för att beräkna vinkeln. Hörnjustering finns på fabriksarmaturerna. Provet i sig är mycket enkelt - vagnarna måste överföras till ett slipande material (det är nödvändigt att agera på alla ytor). Klämman formas i en viss vinkel.
  • Du kan slipa avfasningen själv eller använda ett specialverktyg. Om automatisk skärpning inte ger önskat resultat kan du själv ändra modellen.
  • Vattendrivna slipstenar är idealiska för bearbetning av skärytor. Först måste du lägga stenar i vattnet. Under processen kommer vattnet ut och blandas med slipmedlet och bildar en massa.
  • Slipning och efterbehandling är olika procedurer. Slipning är nödvändig för att ta bort grovheten från produkten, och efterbehandling skapar en exakt, jämn yta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att själv utföra denna procedur behöver du:

  • slipa avfasningen väl;
  • kontrollera skärytans linjer.

Sedan bör du linda brädan eller blockera med sandpapper. Den resulterande enheten kan användas för att skärpa verktyget. Sedan måste du torka av mejseln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

Du kan alltid hitta ett alternativ som passar både kvalitet och kostnad. Det finns dock några allmänna tips när du väljer ett verktyg.

  • De bästa verktygen är gjorda av specialstål (märkt 8XF eller 13X). Detta material kännetecknas av en stor mängd kol i kompositionen, liksom krom. Ibland kan volfram också ses i kompositionen.
  • Hårdheten ska vara på nivån, modeller med markeringar under HRC 59,60 fungerar inte.
  • Den optimala längden anses vara 15-10 cm. De större fräsarna tål en lägre belastning. Handtaget ska vara av trä eller hållbar plast.
  • Om varumärket inte anges på produkten är det troligtvis falskt. Förfalskade verktyg, så billiga som de är, kan snabbt gå sönder eller bli skadade.
  • Stålet måste vara av hög kvalitet. Du kan bestämma denna egenskap på en slipsten. Vid slipning kommer en kvalitetsprodukt att ha grader som enkelt kan tas bort. Om materialet inte härdades korrekt kan sådana partiklar inte avlägsnas. Verktyget kommer att vara farligt under drift eftersom stålet är för mjukt. Mejseln kan gå sönder efter den första slipningen, och bladet deformeras även med liten ansträngning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Små stötar eller grader är normala för alla verktyg . Dessa oegentligheter korrigeras enkelt genom slipning. Flis eller rost kan tas bort på samma sätt. Slipstenen i tre nivåer skärper verktyget enkelt.

Bild
Bild

Tillverkare

Du kan alltid köpa en uppsättning med alla nödvändiga verktyg. De mest populära är Bahco, liksom Sandwik eller Narex . Ganska bra modeller finns i japanska företag. Bland ryska produkter är det värt att lyfta fram verktygssatsen för företag "Enkor ".

Nedan är en lista över de mest populära verktygslådstillverkarna

Bild
Bild

Ashley iles

Instrumentet är perfekt vässat och behåller sin skärpa länge. Avfasningarna håller ganska hög kvalitet. Handtaget är tillverkat av bubingaträ och är bekvämt (ägare till stora och små handflator kan hantera verktyget lika bra) . Kanterna på mässingsgångjärnen vid korsningen med handtaget är dock för vassa. Märket producerar uppsättningar med 11 och 4 verktyg som inte innehåller en rulle eller låda.

Bild
Bild

Narex

Instrumenten är av genomsnittlig kvalitet, men uppsättningen har bra tekniska egenskaper. Handtagen är gjorda av bok, men de "syndar" med obalans . Ytterligare inriktning krävs vid bladens bas, men det är enkelt att slipa. Märket producerar uppsättningar med 10, 3 och 4 instrument. Trähus eller rullar ingår inte i uppsättningen.

Bild
Bild

Blå gran

Varje verktyg är handgjort och testat med ett av de bästa resultaten. Handtagen är gjorda av lönn och impregnerade med harts. Enheten tål lätt stötar och är inte rädd för mekaniska skador . Tänderna är för breda och kanterna är spetsiga.

Detta alternativ är väl lämpat för att göra hörnfogar, men kanterna måste vara trubbiga lite (detta är nödvändigt för att skydda mot eventuell skada) . Stål av utmärkt kvalitet, kommer ut under A2 -märkningen. Det är bättre att inte använda en elektrisk vässare för ett sådant högkvalitativt verktyg eller att slå det med en hammare. Trots den höga kostnaden för produkterna, innehåller uppsättningen inte en roll-up eller ett fodral.

Bild
Bild

Irwin Marples

Före oss är en representant för ett mycket populärt varumärke. Skillnaden mellan de nya modellerna är handtaget, som är mycket väl lämpad för användning av en klubba. Det är emellertid svårt att ändra verktygets bana under drift. Bladet tappar snabbt sin ursprungliga skärpa, eftersom nästan alla billiga verktyg . Sortimentet innehåller uppsättningar mallets och 3 mejslar.

Bild
Bild

Lee valley

Bladen på sådana modeller är mycket lätta att slipa, och de behåller sin skärpa länge. För vissa exemplar är det dock nödvändigt att jämna ut basen, vilket tar cirka 30 minuter. Förutom, verktygen har för vassa kanter, handtagen har en ribbstruktur och kan inte kallas för bekväma att arbeta med . Kostnaden är dock rimlig och verktygssatser av olika storlekar och typer finns i mellansegmentet.

Bild
Bild

Lie-Nielsen

Verktygshandtaget fästs med ett "kjol" -fäste. Om kopplingselementet lossnar måste handtagspiken justeras till fästspåret. Du bör slå en del av leden med en klubba flera gånger, och sedan kan du arbeta med verktyget igen . Mejslarna är handgjorda och kan köpas i uppsättningar om 9 eller 7 modeller. Setet innehåller en läderrulle.

Bild
Bild

Pfeil

Det schweiziska varumärket är ganska känt bland inhemska konsumenter. Avfasningen är polerad till en spegelfinish. Modellerna är utrustade med en mini -avfasning. Tänderna är lätta att slipa, hållbara och tillverkade av förstklassigt stål. Det facetterade handtaget är mycket bekvämt, men övergången vid ringen är inte så smidig som vi skulle vilja.

Bild
Bild

Robert sorby

Handtaget på modellen är tillverkat av buxbom och tål perfekt arbete med en klubba. Vissa användare noterar dock besväret i arbetet, ringarna lossnar snabbt. Bladen är de minsta jämfört med andra modeller från andra märken . På grund av detta blir fortänderna snabbt tråkiga.

Bild
Bild

Robert sorby sheaf river

Modellen har en ovanlig handtagskonstruktion. Greppen har en åttkantig form, är gjorda av aska och är ganska bekväma att använda . Bladet mattas snabbt. Traditionella pinnar är cirka 32 mm längre än dessa modeller, och verktygen från denna tillverkare är avsmalnande. Deras konfiguration är utformad för en smidig övergång från ring till blad, vilket är mycket bekvämt för manuellt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stanley Bailey

Modellerna av detta märke har stora bokhandtag. Handtagen är inte välbalanserade, kanterna är plana på sidorna och förankrade med breda metallringar . Tillverkaren har levererat titanblad. Setet innehåller en läderrulle.

Bild
Bild

Turbodrill

Sådana mejslar producerades under sovjettiden, men med en stark önskan kan de hittas redan nu.

Bild
Bild

Hur man använder?

För att inte oavsiktligt skada träet, skapa ett vackert mönster utan att skada händerna, måste du använda en mejsel korrekt. Omfattningen av detta verktyg bestämmer detaljerna i hela arbetet.

Du kan använda en mejsel på två sätt. Det första alternativet innebär endast manuellt arbete av en specialist. För mer komplext arbete, förutom mejseln, måste du ta en hammare. Du kan arbeta med enheten med hjälp av tre huvudtekniker . För beskärning ska träfibrerna klippas på längden. Sidristning kännetecknas av avlägsnande av träfragment i en viss vinkel. Ändarna trimmas genom tvärsnitt av träfibrerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att slutföra den nödvändiga mängden arbete med en mejsel måste du följa följande tips

  1. Beskärning . Vid arbete ska verktyget lutas något i en liten vinkel. Det slipade bladet måste vara i kontakt med materialet. Du måste hålla i handtaget med ena handen och sätta den andra på materialet så att handens tumme ligger mot handtaget.
  2. Sidotråd . För en sidotråd är principen densamma som för en kant. Du kan använda olika alternativ för verktyget. Sida eller raka mejsl kommer att göra. Vissa experter använder ett cirkulärt verktyg i detta arbete. För att skapa ett spår måste du först bilda nedskärningarna och sedan välja.
  3. Trimma ändarna . För denna procedur, placera händerna i rätt position. Med ena handen måste du ta tag i handtaget, och handflatan på den andra handen ska placeras enligt följande: metallplattan ska klämmas mellan index och tumme. Arbetsytan ska röra sig fritt upp och ner i materialet. Om du trycker lätt ner verktyget i rörelse får du ett rakt och smidigt snitt.

Det kan vara svårt för en nybörjare att använda verktyget, men snart kommer övning och erfarenhet att göra susen.

Rekommenderad: