Sickle (22 Foton): Vad är Det? Hur Ser Det Ut Och Vad är Det För? Hur Man Arbetar Med En Trädgårdsgrässkydd? Hur Skärpa Man Den?

Innehållsförteckning:

Video: Sickle (22 Foton): Vad är Det? Hur Ser Det Ut Och Vad är Det För? Hur Man Arbetar Med En Trädgårdsgrässkydd? Hur Skärpa Man Den?

Video: Sickle (22 Foton): Vad är Det? Hur Ser Det Ut Och Vad är Det För? Hur Man Arbetar Med En Trädgårdsgrässkydd? Hur Skärpa Man Den?
Video: SLUTA MISSFÖRSTÅ SVENSKA! (Vanliga Partikelverb) 2024, April
Sickle (22 Foton): Vad är Det? Hur Ser Det Ut Och Vad är Det För? Hur Man Arbetar Med En Trädgårdsgrässkydd? Hur Skärpa Man Den?
Sickle (22 Foton): Vad är Det? Hur Ser Det Ut Och Vad är Det För? Hur Man Arbetar Med En Trädgårdsgrässkydd? Hur Skärpa Man Den?
Anonim

Sägeln är ett av de äldsta jordbruksverktygen. Det är en slags kniv med omvänd böj, den har använts sedan antiken för att skörda spannmål och förbereda djurfoder. Verktygets antikitet bekräftas också av indirekta data, till exempel en jämförelse av månens form i vissa faser med formen på detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Det är vanligt att kalla en skärm för ett blad böjt i en halvcirkel på handtaget, avsett för att klippa öron eller gräs. Du kan föreställa dig hur det ser ut genom att studera symboliken som var utbredd i heraldiken i socialistiska länder på 1900 -talet. Moderna skäror har tandningar på bladet som ökar utrustningens skärförmåga.

De första skärningarna gjordes av en träböjd pinne med skarpa flintblad in i den ., fann arkeologer spår av sådana verktyg i Mellanöstern, studier har avslöjat deras gradvisa spridning över hela världen tillsammans med spridningen av jordbruket. Trädelen delades, platta små vassa flingor infördes i sprickorna, sedan placerades hela strukturen i vatten, träet svällde upp och klämde fragmenten av flinta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med utvecklingen av metallurgi började koppar och sedan bronssiklar dyka upp, sådana verktyg hittades vid Medelhavets stränder . Segeln får sitt moderna utseende på 1700 -talet. Det är då dessa produkter börjar massproduceras. Nu är skäran ett vanligt trädgårdsredskap och finns i sommarstugor. På åkrarna har den länge ersatts av skördare och på ängarna - av gräsklippare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Det direkta syftet med skäran är att skörda, klippa sädens öron. Det var för detta ändamål som det uppfanns och förbättrades i mer än ett årtusende. De moderna skäranas funktion är att klippa gräset. Du måste ta hjälp av detta gamla verktyg om webbplatsen är övervuxen av någon anledning.

Trimmern med sin linje tar inte sådana buskar . Liten-litauiska kräver vissa färdigheter vid installation, och få kommer att kunna använda den i vår tid. Även här kom den tidstestade skäran till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänderna på det inåt krökta skärbladet klarar ibland framgång även med det styva ogräset. Du kan också klippa gräs för kaniner eller fjäderfä med det här verktyget. Det smala radavståndet är också ganska bekvämt att klippa med skäran. Detta verktyg kan användas för att klippa gräs nära trädgårdsstammar och buskar, för att förfina staket eller häckar.

Klassificering

En så lång utvecklingsperiod för instrumentet kunde inte annat än påverka dess utseende och struktur. Moderna skäror kan klassificeras enligt ett antal egenskaper.

Efter typ av handtag

Enligt resultat från försäljningen är skärningar med ett handtag 11 cm långt och 3 cm i diameter absolut i ledningen. Handtagen är gjorda av trä eller plast. Ett trähandtag är att föredra: det glider inte och vänder inte i handen, "fruktar" inte solljus och går inte sönder när instrumentet faller. Handtaget, som torkat ut ibland, kan fixeras genom att blötlägga verktyget i vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Längden på skärkantens skär varierar från 25 cm till 50 cm. Följaktligen ändras också bredden - från 4 till 6 cm. De vanligaste medelstora verktygen är upp till 35 cm långa och väger cirka 200 g.

Enligt bladets form är alla moderna skäror uppdelade i tre grupper

  • Den växtbaserade skäran, avsedd för skörd av gräs, har ett slätt, utan tänder, halvcirkelformat blad 4 cm brett.
  • Den klassiska skäran med avsmalnande ände och tandade blad var avsedd för skörd av grödor. Denna form är fortfarande den mest populära hittills.
  • Den förstärkta skäran har en klassisk form, men skiljer sig åt i större tjocklek och totalmassa. Det är ett mångsidigt verktyg som kan användas från skörd till beskärning av buskar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av bladmaterial

Stål används för tillverkning av moderna trädgårdsredskap, men kvaliteten är annorlunda. För oregelbundna och småskaliga arbeten är vanligt stål ganska lämpligt. Men verktyg som måste arbeta hårt måste vara av dyrare härdat stål. För en flerdagars skörd skulle en sådan högkvalitativ antagligen vara viktig, men det finns praktiskt taget inget sådant arbete i moderna sommarstugor. Du kan hitta rostfria produkter på rea, men bortsett från ett attraktivt utseende har de inga andra fördelar, trots det höga priset.

Bild
Bild

Hur jobbar man med honom?

Tekniken att arbeta med skäran har blivit perfekt för länge. Skörden har beskrivits i många litterära verk, förevigade i konstnärernas verk som illustrerar denna process.

Egenskaperna hos tekniken bestäms av närvaron eller frånvaron av tänder på skärbladet . Gräset klipps med ett slätt blad och sågas med ett tandat blad. I det andra fallet är verktygets möjligheter mycket bredare. Den släta örtsegeln är lämplig för att skörda saftiga örter. Det fungerar inte för torr eller lignifierad vegetation.

Sickeln, som har en starkt krökt form, dök inte upp av en slump, det hjälpte till att fördela kraften över hela ytan. Således fördelades skördarens ansträngning jämnt, och det var möjligt att arbeta praktiskt taget utan att stanna, bara med korta pauser, under hela dagsljuset. Rengöring av cirka 150 kvadratmeter i timmen ansågs vara normen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att arbeta med verktyget kan delas in i tre steg

  • Separerande del av växten stammar med bladets spetsiga ände.
  • Ta tag i separerade stjälkar med vänster hand i ungefär medellängd.
  • Klipp av stjälkarna fångade i ett gäng. Rörelsen ska vara smidig, utan plötsliga ryck, detta kommer inte att påskynda arbetet alls, det kommer bara att kräva onödig energi från klipparen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det klippta gräset eller andra växter flyger inte bort, som när man arbetar med en trimmer, utan ligger kvar i handen och kan placeras efter behov. En allvarlig nackdel med att arbeta med en skärd är arbetarens ständigt böjda rygg, denna faktor blev en gång ett viktigt motiv för skapandet av en rosa laxfläta - en slags skärd på ett långt handtag och sedan en gjuten fläta, med vilken det fanns ingen anledning att böja sig alls.

Sickeln är ett ganska farligt verktyg . I olämpliga händer kan han orsaka ett allvarligt hugg eller skarsår, särskilt gräsklipparen själv. Sedan urminnes tider, i många länder, har skäran, tillsammans med flälan eller yxan, varit ett bondemilits vapen. För att undvika skador rekommenderas klippning endast när kroppen är i ett bekvämt läge, när bladet är synligt och dess position är känd.

Bild
Bild

Vårdtips

  • Det räfflade bladet på skäran behöver inte skärpas; med tiden blir det tunnare och blir ännu vassare med viss viktminskning.
  • Ett plant blad är mer krävande att ta hand om. Innan arbetet påbörjas måste det skärpas ordentligt. I vissa fall slås skärbladet av som en lie. Detta kräver ett städ och en speciell hammare.
Bild
Bild

En handhållen bryn hjälper till att få bladet i skick. Slipning ska göras med korta drag längs bladet, vrida det bort från dig, trycka handtaget mot bröstet och gradvis vända allt eftersom arbetet fortskrider.

Rekommenderad: