Svarv För Sidospår: Installation Av En Ram Från En Metallprofil, Hur Man Gör En Svarv Av En Metallprofil

Innehållsförteckning:

Video: Svarv För Sidospår: Installation Av En Ram Från En Metallprofil, Hur Man Gör En Svarv Av En Metallprofil

Video: Svarv För Sidospår: Installation Av En Ram Från En Metallprofil, Hur Man Gör En Svarv Av En Metallprofil
Video: Svarv - tips för säker användning vid svarvning 2024, April
Svarv För Sidospår: Installation Av En Ram Från En Metallprofil, Hur Man Gör En Svarv Av En Metallprofil
Svarv För Sidospår: Installation Av En Ram Från En Metallprofil, Hur Man Gör En Svarv Av En Metallprofil
Anonim

Installation av sidospår innebär konstruktion av en svarv - en ram på vilken den kommer att fästas. Du kan fästa materialet direkt på väggarna, men de ska vara helt jämna och klimatet i regionen ska vara varmt. Värmeisoleringsskiktet placeras uteslutande under ramen. Glöm inte bort ventilationshål. Därför krävs det i många fall installation av ramen.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Installationen av ramen underlättar kraftigt husets beklädnad med sidospår. Först döljer den alla mindre oegentligheter i väggarna. Om materialet fästs direkt på huset krävs idealiska jämna väggar, annars går hela beklädnaden i vågor, vrider sig, sidoremsorna deformeras och spricker på platser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För det andra ventileras fasaden med en låda, vilket innebär att fukt inte ackumuleras under sidosidan. Dessutom låter ramen dig gömma väggarnas trasiga geometri när diagonalerna inte matchar.

Bild
Bild

För det tredje tillåter ramen att ytterligare extern värmeisolering kan fortsätta. Plåtar av expanderad polystyren eller mineralull placeras mellan profilerna, men ska inte sticka ut. Det är viktigt att notera att isoleringen inte bara skyddar från kylan, utan också från sommarvärmen. På grund av detta kommer temperaturen inne i byggnaden i värmen att vara lägre än utanför.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För det fjärde kan du genom att installera en ram uppdatera fasaden på ett gammalt trähus. Det är helt enkelt omöjligt att fästa sidospår direkt på ruttna väggar, och bristen på ventilation kommer att ha en förödande effekt på hela byggnaden. Och den kosmetiska reparationen kommer mycket snart att utvecklas till en stor, förutsatt att huset inte kollapsar helt.

Bild
Bild

Ramen kan vara antingen vertikal eller horisontell, beroende på vilken typ av motstående material. Om du gör lådan korrekt, kommer installationen av sidospåren att ske snabbt och utan snedvridningar.

Typer av svarv för sidospår

Det finns två typer av sidoram beroende på material: metall och trä. Var och en har sina egna egenskaper och nyanser av redigering, men algoritmen för åtgärder är i allmänhet densamma.

Bild
Bild

Metallkista

Svarvets struktur uppförs från en galvaniserad eller aluminiummetallprofil med ökad styvhet i en U-form med kanter böjda inåt. De rostar inte och kan enkelt bära beklädnadens vikt. En metallkista är flera gånger dyrare än en trä, men den är inte rädd för fukt, extrema temperaturer, mögel, gnagare och insekter. En sådan ram är mycket mer hållbar än en trä. Samtidigt är hela ramens vikt mindre, eftersom profilen är lättare än virket.

Bild
Bild

Vanligtvis är profilens längd 3-4 m. Om huset är mycket högt eller långt, måste elementen i svarven ökas. Det är mycket lättare att göra detta med en metallprofil.

Bild
Bild

För att montera en metallram behöver du:

  • UD -profil (PN) - en ledande metallprofil, istället för den kan du köpa en takgrad PP 60 * 27 * 3000 mm;
  • CD-profil (PS)-en rackprofil, det är bättre att välja CD-60, en mindre sektion tål inte sidoväggens vikt och beklädnaden deformeras med tiden;
  • CD -kontakt - behövs för att bygga upp en profil, köps efter behov;
  • upphängning (ES-fäste) eller fäste-krävs för att fästa CD-profilen på väggen;
  • hårdvara - för fastsättning av UD -profilen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tjockleken på profilerna måste vara minst 0,45-0,5 mm . Antalet profiler beror på byggnadens storlek; fönster- och dörröppningar beaktas också. Om isolering läggs, är stolpprofilens steg lika med bredden, vanligtvis 50-60 cm. PS-profilen monteras med en lämplig styrprofil med skruvar. Profilen har längsgående spår som ökar dess hållfasthet. Hårdvara väljs beroende på väggarnas material. Om det är luftbetong eller tegel krävs dowels. För träväggar är vanliga rostfria skruvar lämpliga.

Bild
Bild

Träsvarvning

Vedsvarv är det billigaste alternativet. Det byggs snabbt upp, installationen är många gånger enklare än den i metallversionen. Det är här proffsen slutar.

Nackdelarna är:

  • särskild behandling för mögel och insekter krävs;
  • gillar inte fukt, deformeras;
  • utsatt för krympning;
  • svårigheter med transport och lagring;
  • det är svårt att bygga upp fjäderbenet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För svarven bör du välja balkar från fuktbeständiga och hållbara träslag, till exempel lärk. Sektionen för ramen ska vara 50 * 50 mm eller 40 * 50 mm, mindre i storlek kommer helt enkelt inte att bära sidosidan. Hårdvara väljs enligt samma princip som för metalllåda. Det är viktigt att se till att strålarna är jämna, utan blåa fläckar av mögel, knop och delaminering. Annars kommer en sådan ram att leda till en krökning av fasaden. Trädets fuktinnehåll bör inte vara mer än 15%.

Bild
Bild

Trälister är perfekta för beklädnad med vinylbeklädnad och timmerhus. Det rekommenderas att användas för installation av beklädnad av förfallna träbyggnader.

Installation: steg för steg instruktioner

Konstruktionen av svarven kräver inga speciella färdigheter och kan enkelt monteras för hand.

Allt arbete med installationen av ramen kan brytas ned i flera steg:

  • Jämna ut väggytan, demontera videoövervakningssystemen, ta bort kablarna, fixa fönstergardinstängerna eller ta bort.
  • Rensa området runt huset på ett avstånd av två meter.
  • Förbered verktyg.
  • Applicera markeringar.
  • Installera kanten och inrama öppningarna.
  • Fäst vertikala ställ, lägg isolering.
  • Fäst de horisontella överliggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att förbereda husets väggar, eftersom tunna sidor inte kan dölja starka oegentligheter . Om det finns luckor måste de tätas, till exempel med polyuretanskum. I trähus kan luckorna mellan balkarna tätas med släp. Alla framträdande element som kameror, lyktor, dekor, avloppsrör, elkablar, fönsterlister, lister och fönsterluckor måste tas bort från väggarna. Sprucken puts och skalfärg måste också tas bort. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt hörnen, de måste vara jämna eller justerade med en ram, förstärkt med en metallprofil.

Bild
Bild

Så att inget stör byggnadsarbetet bör området runt huset rensas: ta bort skräp och bänkar, transplantera blommor och buskar. Stegstegar, stegar eller ställningar bör tas om hand om huset är i flera våningar. Ledningar som inte kan tas bort bör isoleras. För att göra detta gömmer de sig i korrugerade kabelkanaler. För arbete behöver du: en hacksåg eller en slipmaskin (beroende på material), en hammare, en skruvmejsel (helst ett batteri) eller en borr med ett speciellt fäste, ett måttband (minst 3 m), en byggpenna, garn, en kvadrat, lodlinjer, en nivå (helst en laser, men du kan och bubbla, förutsatt att det visar korrekt). Särskilda skyddsglasögon och arbetshandskar krävs för att skydda händer och ansikte.

Bild
Bild

Det rekommenderas att behandla hela väggytan med en antiseptisk lösning, det spelar ingen roll om det är av trä eller inte. Detta skyddar huset från att förfalla isoleringen från väggens sida.

Nu kan du börja bygga ramen, men först måste du göra markeringen. Om sidospåren är horisontell bör markeringarna för svarven vara vertikala. för vertikal sidospår - horisontell. Svarven börjar med konstruktion av en profil och lameller från byggnadens hörn. Det är till denna hörnstruktur som plasthörnet på beklädnaden kommer att fästas.

Bild
Bild

De mest problematiska platserna i konstruktionen av ramen är precisionen och jämn placering av hopparna . Därför kommer nivå- och lodlinjerna att vara de viktigaste och efterfrågade verktygen. För att underlätta arbetet kan du sträcka garnet: sådana fyrar kommer att förenkla processen med att fästa lådans horisontella profil. Den nedre plankan bör installeras högst 5-20 cm från marken. Avståndet beror på graden av jordfrysning. Den övre stången är fäst för att inte nå 20-25 cm till takfoten. Efter det är det nödvändigt att fixa lodlinjerna.

Bild
Bild

Först installeras horisontella lameller runt husets omkrets ovanifrån och under, liksom runt fönster och dörrar. Inramningar öppningar kommer att öka styrkan i hela strukturen. För att beräkna mängden material behöver du inte bara veta husets dimensioner utan också öppningarna. Det är nödvändigt att summera de vanliga omkretsarna och dividera med profilens längd. Eftersom fönster och dörrar kan lämna rester är det bättre att räkna med marginal.

Bild
Bild

Sedan kan du börja bifoga postprofilerna. Om hus med isolering är steget mellan dem lika med materialets bredd, vanligtvis 40-60 cm. Om det finns en stark vindbelastning i regionen, kan detta steg göras mindre. Minsta bredd har inte ställts in, men ett alltför frekvent steg kommer att öka förbrukningen av material för ramen och belastningen på byggnadens väggar. Sidomaterialet påverkar också steget: till exempel räcker 60 cm för vinyl; metall är tyngre, här är det bättre att minska steget till 40 cm.

Bild
Bild

Om klimatet i området är fuktigt kan ett vattentätande lager läggas tillsammans med isoleringen . Den totala tjockleken på isoleringen med alla lager bör inte sträcka sig på de vertikala ställen, annars försämras ventilationsundersystemet. Vissa isoleringsrullar innehåller redan ett tätskikt. Hur många stolpar som ska installeras beror på tonhöjden. Beräkningen är mycket enkel: du måste dela byggnadens omkrets med stegbredden. Du kan räkna en annan mängd för varje steg att köpa med lager.

Bild
Bild

Nästa steg är installationen av horisontella hoppare. En fäste eller hängare används för väggmontering. För enkelhets skull kan du göra flera fyrar av garn. Repet måste sträckas mycket tätt, utan att hänga, annars kan det vara snett när profilerna installeras.

Beklädnadens horisontella överdrag bör installeras i steg om 60-70 cm. För ofta behövs inte, eftersom sidosidan är fäst vid de vertikala ramprofilerna. Det rekommenderas att kontrollera installationen av varje skena med en nivå. Om en snedvridning avslöjas är det lättare att göra om det direkt än att göra ändringar i en redan färdig ram. Alla lameller måste konvergera i hörnen. Efter det återstår bara att mantla ramen med sidospår.

Bild
Bild

De skriftliga instruktionerna är lämpliga för att sätta upp en vertikal ram för ett horisontellt sidosystem. För vertikal beklädnad ska stolpprofilerna placeras horisontellt och överliggarna - vertikalt. Annars är hela processen med att bygga ramen liknande.

Bild
Bild

Rekommendationer

Installationen av en metall- och träram är något annorlunda. Vid metallsvarven fästs först UD-profilguiden längs byggnadens omkrets ovanifrån och underifrån och runt öppningarna. Dess huvudsakliga uppgift är att säkra strukturen och ge den styvhet. En CD-profil är redan fäst vinkelrätt mot den med en lutning på 50-60 cm. Profilen är fixerad på väggen med en ES-konsol eller konsol. I det här fallet tillåter parenteserna dig att inte använda de sträckta fyrarna. Metall kan expandera i varmt väder, därför rekommenderas att lämna ett litet gap mellan profilskarvarna.

Bild
Bild

Trästommen är mycket lättare att installera . Han behöver inte horisontella hoppare, men startremsor för sidospår och runt öppningar måste vara obligatoriska. Kantbalkarna kan dessutom förstärkas med metallprofiler, precis som hörnen. Detta kommer att ge strukturen mer styrka, samtidigt som det inte gör det mycket dyrare. Konstruktionen av en träram kan inte utföras i regnigt väder eller vid hög luftfuktighet. Trädet kommer att absorbera överflödig fukt, och när det är torrt kommer hela strukturen att skeva.

Bild
Bild

Alla stänger måste också behandlas med föreningar från sönderfall, insekter och motståndskraft mot fukt. För att göra detta måste du organisera en plats för torkning och se till att trädet inte krullar eller deformeras.

Även med en exakt beräkning av materialet är det bättre att spela det säkert och köpa det 10-15% mer. På grund av fönster- och dörröppningarna måste materialet skäras, och bland virket kan det i allmänhet uppstå en defekt, särskilt om en stor sats köps. Det återstående materialet kommer alltid att vara till nytta i trädgårds- och planteringsarbete. Många hemförbättringsbutiker accepterar outnyttjat material samtidigt som presentationen bibehålls.

Bild
Bild

Om konstruktionen av ramen med egna händer görs för första gången i ditt liv, är det bättre att bo på en struktur av trä . Det är lättare att installera och billigare, skadade material blir lättare att byta ut. Om huvudkravet är hållbarhet eller klimatet i regionen kännetecknas av hög luftfuktighet, är det bättre att inte spara pengar och bygga en metallram. Det kommer att räcka tillräckligt länge och kommer att återbetala kostnaden fullt ut.

Rekommenderad: