Flatfiler: För Metall Och Trä, Diamantfil, Sammet, Rätning Och Andra Typer Av Filer

Innehållsförteckning:

Video: Flatfiler: För Metall Och Trä, Diamantfil, Sammet, Rätning Och Andra Typer Av Filer

Video: Flatfiler: För Metall Och Trä, Diamantfil, Sammet, Rätning Och Andra Typer Av Filer
Video: Metallfil och smärgelduk 2024, April
Flatfiler: För Metall Och Trä, Diamantfil, Sammet, Rätning Och Andra Typer Av Filer
Flatfiler: För Metall Och Trä, Diamantfil, Sammet, Rätning Och Andra Typer Av Filer
Anonim

Alla verktyg måste användas och skötas ordentligt. Alla produkter med vassa delar måste slipas då och då. För att klara denna uppgift är det nödvändigt att använda filer. Utbudet av dessa produkter låter dig behålla prestandan hos olika verktyg. För att välja rätt fil och använda den korrekt måste du veta vilka typer och former av dessa produkter som finns.

Bild
Bild

Karakteristisk

Filen är ett handverktyg med vilket det är möjligt att bearbeta olika ytor. Den består av en stång i olika former och storlekar, samt ett handtag. De vanligaste uppgifterna som verktyget hanterar är:

  • rengöring av verktyg och ytor från spår av rost och korrosion;
  • ta bort smuts, färg och andra onödiga beläggningar från ytor;
  • ändrar delarnas storlek och anpassar dem till önskade dimensioner;
  • låter dig skärpa verktyg som används i arbete och vardag;
  • hjälper till att rengöra elektriska kontakter;
  • är ett sätt att polera och slipa metall och andra ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av filer används beroende på uppgiften. En platt fil anses vara det mest populära alternativet för slipning av utrustning och slipytor. För att korrekt välja dessa produkter för andra uppgifter är det viktigt att veta om deras mångfald och grundläggande funktioner.

Nu kan du hitta ett stort antal uppsättningar filer i olika former, storlekar, tillverkade av olika material, men inte alla kommer att motsvara rätt kvalitet. GOST har tydliga egenskaper hos filer, genom vilka du kan välja ett bra alternativ.

Dessa kommer att pågå länge och kommer att fullgöra alla uppgifter som tilldelats dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Beroende på storleken på de delar som du måste arbeta med filen, måste du välja rätt storlek för produkten. Den minsta är den korta versionen på 150 mm, vilket är mest bekvämt för arbete med små element. Beroende på produktens längd kommer hacket på den att vara annorlunda. Små filer med en längd på 160 mm har ett mindre snitt, även om de kommer att markeras med siffran 2 på samma sätt.

Stora filstorlekar inkluderar 200 mm, 250 mm och 300 mm . Skåran för dessa produkter kommer att vara mycket större, men de är också märkta med siffran 2. En mycket liten fil på 150 mm har det minsta hacket, sammet och markerat med siffran 3. Sammetstorleken skiljer sig inte så mycket från spiken fil, som har en storlek på 400 mm, men kornstorleken för det andra alternativet kommer att vara mycket större, även om den också är markerad med siffran 3.

En tabell där produkttyperna, antalet skåror och deras längd beskrivs kan hjälpa dig att navigera bra i filernas storlek och i storleken på deras sektion

Filuppsättningarna kan också indikera de viktigaste egenskaperna för vart och ett av produktalternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Användningsområdet för filer är ganska brett, därför finns det en mängd olika former av dessa verktyg

  • Platt - designad för plana ytor. Det finns trubbiga och spetsiga versioner av produkten.

  • Triangulära verktyg - används för bearbetning av spår, hål, spår;
  • Fyrkantiga filer - Lämplig för större håldiametrar.
  • Rund och halvcirkelformad - arbeta med konkava ytor och hål med lämplig diameter.
  • Sexkantig - lämplig för arbete med ytor med komplexa former.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom graderingen i form är det värt att nämna syftet med filerna, eftersom denna parameter låter dig välja rätt version av verktyget för jobbet

  • Låssmed - fil för allmänna ändamål. Lämplig för metallbearbetning och hushållsbehov.
  • Rätning - designad för yträtning. Dess form skiljer sig från andra alternativ, eftersom den är krökt, som en murslev.
  • Special - låter dig minska utsläppsrätterna, hantera krökta ytor och spår.
  • Slipning - används för slipning av kedjor på el- och motorsågar.
  • Automatiserad - används som en del av verktygsmaskinen i produktionen.
  • En fil är en miniatyrversion av en fil som skapats med metallstavar. Med en liten sektion är det nödvändigt för arbete med små föremål.
  • En rasp är ett verktyg med ett stort och sällsynt hack, med vilket ytan på en sten, trä eller plast bearbetas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots enkel design och användarvänlighet representeras filer av ett stort sortiment av produkter som måste demonteras för att kunna använda dem korrekt. En av de viktiga faktorerna är typen av skär på filbladet. Enligt detta kriterium finns det:

  • bastard (nr 0-1) - den grovaste versionen av skåran, optimal för bearbetning av stål eller gjutjärn, har från 4 till 12 tänder per 1 cm;
  • personligt (nr 2-3) - den mellersta versionen av hacket, har från 13 till 24 tänder per 1 cm, används för efterbehandling av metallytor;
  • sammet (nr 4-5) - den minsta versionen av hacket, som används för slipning av mjuka metaller, har 24 tänder per 1 cm.

För att arbeta med olika ytor måste filer inte bara ha ett annat antal tänder per blad, utan också ett annat material av deras sammansättning. Oftast finns det en hårdmetallversion av det här verktyget, som har en volframkarbidsprayning, som gör att du kan arbeta med de flesta beläggningar. De högsta kvalitet, hållbara och dyra produkterna är diamantbelagda. Kostnaden för ett sådant verktyg är flera gånger högre, men resultatet är värt pengarna.

Diamantfilen kan skära ytan på de hårdaste metallytorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer filer bör du vara uppmärksam på handtaget, eftersom det kan vara tillverkat av olika material:

  • trä, mestadels hårda sorter;
  • plast;
  • sudd.

Trähandtag är det äldsta alternativet, de är lätta att använda, men spricker och går sönder med tiden. Plasthandtaget saknar sådana problem, men under användning kan handen glida av det, vilket är osäkert.

En fil med ett gummihandtag anses vara den mest framgångsrika; den går inte sönder, ruttnar, glider och behåller sitt utseende under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Eftersom det finns ganska många filalternativ finns det en tydlig uppdelning efter omfattningen av var och en av dem

För metall - låter dig ta bort kanter i arbetsstycken, rengöra ytan från rostspår, slipa verktygets skärkant och slipa delar. Nedskärningen av dessa filer kan vara enkel eller dubbel. Tänderna har 5 graderingsalternativ: 1 (0, 1) - grov metallbearbetning; 2 (2, 3) - används för att rengöra lagret upp till 0,06 mm; 3 (4, 5) - behövs för efterbehandling av metall. Typerna inkluderar: allmänna filer, specialfiler, nålfiler, rasps.

Bild
Bild

Av trä - nödvändigt för behandling av träytor. De kan ha enkla, dubbla, båge, rasp hack. För små jobb används fil och riffel. Rasp har en art mångfald, särskilja: platt trubbig, halvcirkelformad, rund och skåp alternativ.

Bild
Bild

För kakel - filer för särskilda ändamål. Hårdmetallprodukter, med vilka du kan bearbeta kanterna på kakel, klippa av vassa delar och släta ut smutsiga fogar. Med verktyg i olika former kan du slipa och släta hål i kakel, samt ge detta material önskad form på kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fokus på filtyperna kan du enkelt välja de alternativ du behöver för dig själv.

Val

När du planerar att köpa en fil bör du vara uppmärksam på sådana parametrar som:

  1. antal och material av tänder;
  2. skårtyp;
  3. produktform;
  4. verktygslängd;
  5. hantera material.
Bild
Bild

Filens storlek bör väljas så att den matchar måtten på ytan som ska behandlas så mycket som möjligt. Handtaget ska tas så att det ligger bekvämt i handen och är pålitligt. Verktygets form måste vara densamma, skåran måste vara likformig. För att kontrollera kvaliteten på filen kan du slå den på metall och lyssna på ljudet. Om det är rent och klangfullt, är allt bra, men om det rasslar, är det troligt att sprickor i instrumentet uppstår.

Det är värt att uppmärksamma filens färg, det ska inte finnas rost och abrupta nyansövergångar på den, grå anses vara optimalt

Det är bäst att välja produkter från beprövade märken som har bevisat sig själva.

Rekommenderad: