Filer (46 Foton): Vad är Det? Typer Och Nyanser Av GOST, Uträtningsmöjligheter Med Dubbla Hack, Sammet Och Halvcirkelformade Modeller För Skärpning. Vilket Stål är Det Gjort Av?

Innehållsförteckning:

Video: Filer (46 Foton): Vad är Det? Typer Och Nyanser Av GOST, Uträtningsmöjligheter Med Dubbla Hack, Sammet Och Halvcirkelformade Modeller För Skärpning. Vilket Stål är Det Gjort Av?

Video: Filer (46 Foton): Vad är Det? Typer Och Nyanser Av GOST, Uträtningsmöjligheter Med Dubbla Hack, Sammet Och Halvcirkelformade Modeller För Skärpning. Vilket Stål är Det Gjort Av?
Video: How to make a ripping chain 2024, April
Filer (46 Foton): Vad är Det? Typer Och Nyanser Av GOST, Uträtningsmöjligheter Med Dubbla Hack, Sammet Och Halvcirkelformade Modeller För Skärpning. Vilket Stål är Det Gjort Av?
Filer (46 Foton): Vad är Det? Typer Och Nyanser Av GOST, Uträtningsmöjligheter Med Dubbla Hack, Sammet Och Halvcirkelformade Modeller För Skärpning. Vilket Stål är Det Gjort Av?
Anonim

Trots tillgången på ett stort antal elverktyg kan några av handverktygen inte bytas ut. En fil är en av dessa enheter som kan användas för en mängd olika arbeten. Många svårigheter uppstår med valet av ett lämpligt alternativ, eftersom klassificeringen utförs enligt en mängd olika kriterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En fil är ett handverktyg vars huvudsakliga syfte är att gradvis ta bort material. Varje år dyker det upp fler och fler alternativ, vissa är lämpliga för arbete med metall, andra med mjukare material.

Platsen för ett stort antal skärkanter möjliggör slipning. På samma sätt kan du utföra följande åtgärder.

  • Justera produkten till vissa parametrar . De kan kallas dimensioner, form, liksom klassen av ytjämnhet. Man bör komma ihåg att det med en fil är möjligt att ta bort bara några millimeter material.
  • Förläng diametern på det inre hålet . Denna procedur liknar borrning, som bara kan utföras med en rund arbetsyta.
  • Förkorta delen . Ändytan är ofta arkiverad för att ändra längden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkroppen är tillverkad av speciellt hårt stål. Detta avgör att arbetsytan är hårdare än arbetsytan.

Verktyget i fråga produceras i enlighet med GOST. Om den inte uppfyller de fastställda kraven reduceras livslängden flera gånger.

Moderna filer är ett komplext verktyg som måste uppfylla alla krav. De är följande:

  • skärkanten ska vara gjord av en legerad legering som inte rostar även vid hög luftfuktighet;
  • hårdhetsindikatorn väljs beroende på vilket arbetsstycke som ska bearbetas;
  • verktyget måste vara bekvämt, passa bra i handen, annars blir det svårt att utföra arbetet effektivt;
  • arbetsdelen måste ha exakta mått, defekter är inte tillåtna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Filer finns också som bilagor för elverktyg. Deras skillnad ligger i frånvaron av ett handtag, istället för att ett speciellt skaft görs, vilket säkerställer den nödvändiga tillförlitligheten för anslutningen.

Material (redigera)

Alla typer av filer kan klassificeras som skärverktyg, som kännetecknas av närvaron av ett handtag och en arbetsdel. Kontaktdelen vid arbetet är i regel gjord av stål. Det mest utbredda är verktygsstål.

  • Klass 13X och SHX15 . Legering ökar metallens grundläggande egenskaper, till exempel hållfasthet. Legering gör det också möjligt att öka metallens motståndskraft mot hög luftfuktighet.
  • U13A och U10A anses vara förbättrade olegerade legeringar. De är sämre i sina egenskaper än legerade legeringar, men är mycket billigare.

Ytan behandlas genom härdning. Detta görs för att öka hårdheten till 58 HRC. Vid tillverkning av verktyg för bearbetning av trä eller plast används mindre hårda legeringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt handtaget. Det kan också tillverkas av olika material.

Billiga erbjudanden är gjorda av plast . Det kännetecknas av låg hållfasthet, men samtidigt är det lätt och reagerar inte på hög luftfuktighet eller temperaturförändringar. Nackdelen är att med ett sådant handtag kommer det inte att fungera att överföra en stor insats till arbetsdelen.

Bild
Bild

Trä har använts i många år . Den har tillräcklig styrka, men på grund av miljöpåverkan förlorar den sina egenskaper med tiden. Nyligen är trähandtag extremt sällsynta.

Bild
Bild

Metallhandtag är de starkaste och mest hållbara , kan användas för att överföra mer kraft. Nackdelarna är den ökade vikten och kostnaden för verktyget.

Bild
Bild

Det är de typer av material som används som avgör filens livslängd, lagringsförhållandenas egenskaper och några andra punkter. Det rekommenderas inte att köpa billiga produkter som produceras utan att ta hänsyn till GOST -standarder.

Vyer

Filer kan klassificeras enligt ett stort antal egenskaper. Den viktigaste egenskapen är typen av hack. Detta ögonblick avgör vilken typ av arbete som kan utföras, hur skiktet kommer att tas bort från ytan. När du skapar ett filverktyg styrs de av GOST 1465-59. Hakstypen låter dig lösa ett visst utbud av uppgifter, det finns flera alternativ:

  • enkel;
  • tvärgående eller dubbelhakade;
  • rasp eller spets;
  • båge.

Det är svårt att visuellt skilja typen av skåror, men det är möjligt att exakt bestämma typen genom tillverkarens beskrivning eller de applicerade märkningarna. Vissa sorter är utformade för specifika uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ytterligare klassificering gäller storlekar. Enligt GOST 1465-59 finns det 6 nummer.

  • Stor numrerad 0 och 1 används för grov ytbehandling. Om det används korrekt kan ett lager på upp till 0,1 mm tas bort i ett pass. Kan inte användas för exakt bearbetning. Grov hantering av verktyget gör att tänderna spånar av ytan.
  • När du använder ett verktyg med hack 2 och 3 mer noggrannhet kan uppnås. I ett pass tar den bort upp till 0,06 mm. En hög klass av grovhet kan inte uppnås.
  • Efterbehandlingen genomförs med ett verktyg med skårorna 4 och 5 . Detta alternativ är lämpligt för att avsluta ytjämnhetsgraden, men inte för att ändra storlek på produkten.

Ovanstående information indikerar att en mängd olika applikationer kan utföras med filen. Verktyget är opretentiöst, men det måste väljas korrekt beroende på uppgiften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enkelsnitt

Den enklaste versionen med ett snitt. En särskild egenskap hos förfarandet för bearbetning av mjuka metaller och plast är den snabba fyllningen av utrymmet mellan skärelementen. Det är mycket svårt att rengöra spåren.

Det är ett enda hack som gör att du kan arbeta under en lång period . Samtidigt finns det inga allvarliga svårigheter med att rengöra ytan.

Arbetsdelen är vanligtvis tillverkad av en mjukare, billigare metall.

Bild
Bild

Tvärsnitt

Dubbelsnittsdesignen är effektiv för arbete med hårda legeringar som gjutjärn eller brons. Denna positionering av framkant garanterar hög produktivitet.

Spån från hårdmetall kommer inte att täppa till fårorna . Därför kan skärningen av ytan utföras under en lång period.

Bild
Bild

Prickskärning

Detta alternativ är alltid stort. Stora skåror gör att du kan arbeta med gummi, trä, läder och andra liknande material.

Det bör komma ihåg att med en ökning av skärets storlek minskar kvaliteten på den bearbetade ytan avsevärt.

Detta alternativ är inte lämpligt för en slät finish.

Bild
Bild

Typer

Ett instrument kan klassificeras enligt en mängd olika kriterier. Metallfiler är indelade i flera typer.

Gourmet . Det finns cirka 5-12 hack per 10 mm av arbetsytan. Den grova ytan är mycket hög med detta alternativ. Men när tändernas storlek ökar, tas mer material bort i ett pass.

Bild
Bild

Personlig . Denna variant, även med ett gles arrangemang av tänder och stora skåror, är lämplig för snabb bearbetning av en produkt och ändrar dess form och storlek. Antalet tänder når 25 stycken.

Bild
Bild

Sammet . Denna klass kännetecknas av att det finns cirka 80 tänder per 10 mm. När du använder den måste du vara försiktig, för mycket kraft kan skada verktyget.

Bild
Bild

Som regel utförs ytbehandling i flera steg. Till att börja med, använd alternativ med stora tänder, efter - med små. Varumärket anger ofta inte bara vilken typ av material som används vid tillverkningen av arbetsdelen, utan också formen.

Det mest utbredda är uträtningsalternativ . De är billigare, lämpar sig för de flesta jobb.

Ett litet verktyg har en stor noggrannhetsklass, men stora delar tar lång tid att bearbeta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificering kan också utföras enligt formen på arbetsdelen - till exempel kvadratisk och tjära, rombisk . I en separat grupp kommer vi att inkludera gängade, konstruerade för bearbetning av en sådan yta. Den halvcirkelformade ser något ovanlig ut, den används för att ta bort metall från det inre hålet. Det finns en Cape och pneumatisk version, som oftast används i fabriker, den tunna är lämplig för att ta bort ett litet lager av metall.

Bild
Bild

Allmän

Denna filtyp är den mest använda. Dess längd är cirka 50 cm, den är effektiv när du behöver ta bort upp till 1 mm metall.

Formen kan variera avsevärt. Plattversioner är lämpliga för att ta bort metall från plana ytor, trekantiga används för att arbeta med inre spår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild

Vissa delar har komplexa vinklar och sluttningar, en ojämn yta. En ovanlig arbetsdel låter dig ta bort metall från ytan på spår och spår.

Sanitetsverktygen är utrustade med de största tänderna. Låg noggrannhet avgör möjligheten att använda en fil i början av arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålfiler

De minsta filerna kallas filfiler. De är små och exakta, lämpliga för att ändra storlek eller grova ytor.

Vid tillverkning av nålfiler används stålkvalitet U12 eller U12A . På grund av ytterligare värmebehandling uppnås ett hårdhetsindex på 60 HRC. Formen på arbetsytan är väsentligt annorlunda, den väljs beroende på vilken uppgift som finns.

Bild
Bild

Rasps

Rasps används ofta vid arbete med mjuka metaller som aluminium. Arbetsstången är en gjuten produkt gjord av legering U7A eller U10A, ythårdhet - högst 40 HRC . Standardlängden är högst 35 cm.

Kramar i olika former görs. Den platta typen kan ha en skarp eller trubbig spets; runda och halvcirkelformade former kan ingå i en separat grupp.

Bild
Bild

Blanketter

En annan, inte mindre viktig klassificering, gäller arbetsytans form. Det väljs beroende på egenskaperna hos den bearbetade produkten. Följande sorter skiljer sig från.

Platt fått den mest utbredda användningen, eftersom de är avsedda för behandling av vanliga ytor, till exempel kakel.

Bild
Bild

Runda lämplig för arbete med inre hål. Arbetsdelen är gjord i form av en stång, som avsmalnar från ändytan.

Bild
Bild

Halvcirkelformig kan kallas det mest mångsidiga erbjudandet.

Bild
Bild

Triangulär brukade arbeta med spår och kanter. Den resulterande kanten har tänder som bearbetar ytan.

Bild
Bild

Fyrkant låta dig utöva mer kraft, eftersom arbetsdelen behåller den nödvändiga styvheten även under långvarigt arbete.

Bild
Bild

Särskild tillverkad för bearbetning av vissa produkter, kan ha en specifik arbetsdel.

Bild
Bild

Bågfil kan användas för slipning av produkter.

Bild
Bild

Diamantformad är utformade för att fungera med komplexa kanter.

Bild
Bild

Formen avgör vilken yta som kan bearbetas.

Utnämning

Klassificeringen av instrumentet utförs enligt dess syfte. Det finns flera olika modifieringar.

  • Metallversionen är den mest utbredda. Trots det elektriska verktygets tillkomst kan efterbehandling ofta bara göras med en fil.
  • Träfiler finns också till salu. De kan användas för att ändra form och storlek på produkten, de kännetecknas av en låg hårdhet på arbetsytan.
  • Plastalternativen är billiga, med en framkant på mindre än 30 HRC.
  • Verktyget för arkivering av gjutjärn har ökad hårdhet. Detta beror på att en sådan legering är svårbearbetad.
  • Keramiska filer är mycket vanliga på sistone. Keramiska produkter kännetecknas av hög ythårdhet, därför är endast specialverktyg lämpliga för bearbetning.
  • Filer används sällan för skärpning, men du kan fortfarande göra den här typen av arbete.
  • Borr- eller skruvmejselfästen. För att förbättra arbetseffektiviteten kan den delvis automatiseras. Speciella bilagor har en specifik bilaga.

Det är lämpligt att endast använda varje typ för sitt avsedda ändamål. Annars slits verktyget snabbt och målet blir svårt att uppnå. Till exempel behöver du inte använda keramikversionen för att hantera en spade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hårdhet

Hårdhetsindex beror till stor del på vilken typ av material som används. Samtidigt kan ytterligare värmebehandling öka indikatorn avsevärt. Rockwell -hårdhet anges. Filer måste väljas korrekt, inte bara i storlek, form, utan också när det gäller hårdhet. Grundläggande rekommendationer.

  • För att öka hårdheten utförs värmebehandling, vilket avsevärt ökar produktens kostnad.
  • För lite hårdhet blir anledningen till att arbetsytan snabbt slits ut.
  • Hårdheten väljs beroende på vilket material som ska bearbetas. För gummi, plast och trä kan indikatorn inte vara högre än 40 HRC. För gjutjärn eller härdat stål lämpar sig ett verktyg med en arbetsytahårdhet på cirka 60 HRC.

Denna indikator anges i märkningen. Härdning bör utföras i enlighet med rekommendationerna, eftersom ett sådant förfarande kan öka sprödheten.

Bild
Bild

Tillverkare

En viktig faktor vid valet är det företag som producerar verktyget . I regel är erbjudanden från utländska företag mer populära. De är dock mycket dyrare.

Verktyget av ryskt ursprung är billigare. Produktionen utförs av företaget Santool och "Intek", PJSC "Metallist ". Under alla omständigheter, när du väljer en fil, måste du vara uppmärksam på att den uppfyller GOST -standarder.

En fil kan betraktas som ett nästan oumbärligt verktyg . Ovanstående information indikerar dock att hela uppsättningar bör köpas. Detta beror på bristen på en lösning som passar alla. Efter att ha köpt ett verktyg bör du också ta hänsyn till rekommendationerna för vård, eftersom om de inte följs måste du efter några bearbetningscykler köpa en ny.

Rekommenderad: