Metallfiler (40 Foton): En Uppsättning Filer Och Andra Typer, Elektriska Filer Och Deras Storlek. GOST -märkning, Hacknummer Och Kornstorlek

Innehållsförteckning:

Video: Metallfiler (40 Foton): En Uppsättning Filer Och Andra Typer, Elektriska Filer Och Deras Storlek. GOST -märkning, Hacknummer Och Kornstorlek

Video: Metallfiler (40 Foton): En Uppsättning Filer Och Andra Typer, Elektriska Filer Och Deras Storlek. GOST -märkning, Hacknummer Och Kornstorlek
Video: Hur jag sorterar mina filer och mappar 2024, Maj
Metallfiler (40 Foton): En Uppsättning Filer Och Andra Typer, Elektriska Filer Och Deras Storlek. GOST -märkning, Hacknummer Och Kornstorlek
Metallfiler (40 Foton): En Uppsättning Filer Och Andra Typer, Elektriska Filer Och Deras Storlek. GOST -märkning, Hacknummer Och Kornstorlek
Anonim

Slipning av metallytor kan inte alltid göras med elverktyg. Ibland används filer för metall för sådana åtgärder. Men självklart måste du hitta ett lämpligt alternativ för genomförandet av en viss typ av arbete.

Filer kan användas för metall- eller träbearbetning . Den första typen har vanligtvis en högre hårdhet än liknande lösningar för trä. Detta är inte förvånande, eftersom metallens yta är hårdare. Låt oss försöka ta reda på vad sådana enheter är och hur man väljer ett riktigt effektivt alternativ för en specifik situation.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

En fil är ett verktyg som används för att ta bort ett metallskikt från ett arbetsstycke. Det är vanligtvis en metallremsa utrustad med ett hack. Detta är namnet på skärtänderna gjorda enligt GOST-standarderna under numret 1465-80.

För att använda en sådan enhet bör du använda ett handtag, som vanligtvis skjuts på det gjorda skaftet . Olika typer av stål används för att skapa en sådan enhet. Vanligtvis är stålkvaliteten som används vid utformningen av de aktuella enheterna ShKh15 eller U10A, som innehåller 1, 1-1, 25 procent kol.

Förresten, det senare märket ingår i kategorin olegerade förbättrade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkravet för stålkvalitet är hårdhet. Det är av denna anledning som denna typ av fil inte härdas efter värmebehandling. I arbetsläge bör fixturens yta ha en hårdhet på 55-59 HRC.

Handtaget, som gör det möjligt att använda verktyget, kan vara tillverkat av olika material - plast, trä eller några metaller. Låt oss lägga till att filerna kan skilja sig åt i form och ha olika parametrar för tänderna för skärning.

Överflödet av olika grupper av filer gör det möjligt att producera en hel del olika kategorier av arbeten . Till exempel kan du med hjälp av en sådan enhet slipa planen på olika typer av arbetsstycken, ta bort granar och grader, smuts. Och om verktyget har en speciell form kan du bearbeta kugghjulstyp, samt vässa kedjorna som används i sågar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Det bör sägas att klassificeringen av filer efter metall ger möjlighet att fördela dem i kategorier enligt olika kriterier. De klassificeras vanligtvis enligt följande kriterier:

  • storleken på tänderna;
  • form;
  • ändamål;
  • typ av hack.

Låt oss försöka förstå denna fråga mer i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av hack

Om vi pratar om typer av nedskärningar kan filer ha följande typer:

  • enda;
  • rasp;
  • stämplad;
  • korsa;
  • båge.

Skåran i den första kategorin används vanligtvis för bearbetning av järnhaltiga metallytor. Användningen av denna typ gör att du snabbt kan ta bort det tomma lagret och effektivt rengöra flis.

När du använder denna typ av instrument skramlar det mycket, vilket gör att händerna tröttnar väldigt snabbt.

Bild
Bild

Det bör sägas att bearbetning av metaller med hög hårdhet med ett sådant verktyg är omöjligt på grund av tändernas särdrag. Nämligen lutningsvinkeln. Ansökan här görs i 25 eller 30 graders vinkel.

En rasp eller spetsskärning används vanligtvis för snabbare avlägsnande av skala eller rost på metaller som klassificeras som järn . Dess största effektivitet visas vid bearbetning av grovt virke.

Bild
Bild

Den tredje typen av snitt används vanligtvis i samma fall som en rasp . Skillnaden mellan denna typ är i tänderna - de lutar. Tack vare detta hakar de fast arbetsstycket som krokar och river liksom av. Ett verktyg med liknande snitt skapar de grovaste spåren. Avlägsnandet av tänderna sker extremt snabbt. Därför används vanligtvis inte en sådan fil med metaller med hög hårdhet. Men för ett träd är detta en utmärkt lösning.

Ett liknande verktyg används också för bearbetning av aluminium. Men den negativa punkten är att bladet snabbt blir igensatt av spån, som är mycket svåra att dra ut.

Bild
Bild

Ett tvärsnitt krävs vanligtvis vid bearbetning av metaller som brons, gjutjärn och stål . Dess hullingar skär varandra för att bilda ett rombiskt mönster. Lutningsvinkeln för huvudspåret är 25 grader, och den extra är 20 grader mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna typ av fil kan också vara igensatt med marker på kort tid. Därför är detta ett obekvämt alternativ för att arbeta med metaller med låg hårdhet. Vi lägger till att för att säkerställa ett bekvämt och effektivt arbete bör du ha en metallborste, som ibland krävs för att borsta av spånen mellan tänderna.

Arc kommer att visa den bästa effektiviteten vid bearbetning av icke -järnmetaller och träslag med hög hårdhet - bok och ek

Efter att ha använt ett sådant verktyg kan endast snygga repor ses på arbetsstycket, som enkelt kan slipas.

Bild
Bild

Efter destination

Enligt detta kriterium är filer uppdelade i följande grupper:

  • allmän;
  • särskild;
  • nålar;
  • rasper;
  • maskin eller tejp.

Filer som tillhör den första kategorin används oftare för att utföra låssmedarbeten. De skiljer sig från andra genom närvaron av en dubbel skåra med tänder applicerade med hackmetoden. De är olika i längd: 100, 200 mm och upp till 450 mm, och tänderna är nästan alla siffror.

Bild
Bild

Specialverktygsmodeller används vanligtvis i produktionen, eftersom de gör att du kan eliminera allvarliga utsläpp när du behöver justera spår eller ytor med olika krökning. Enligt den typ av arbete som utförs kan filerna i kategorin i fråga spåras, platta, med ett par ändar och andra.

Den mest talrika kategorin är nålfiler . De finns i 11 kategorier, och deras karakteristiska egenskaper är förekomsten av klass 5 -skåror och en liten blocklängd. De brukar ha en dubbel skåra.

Det är alltid bäst att ha en uppsättning filer. De används för att bearbeta olika små delar och platser som inte kan nås med vanliga verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rasps är:

  • sko;
  • allmän;
  • hovdjur.

Deras huvuddrag är närvaron av tänder med stora dimensioner och allvarlig längd. Vanligtvis är raspar cirkulära eller halvcirkelformade, eller kan vara platta, med en trubbig eller vass näsa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinverktyg representerar en separat kategori verktyg som inte bara skiljer sig i applikationsmetoden utan också strukturellt. En fil som denna är sandpapper gjord som en rund tejp. Den är ansluten till en elektrisk apparat, varefter den används för att utföra det nödvändiga arbetet.

Bandmodeller är ett alternativ till verktyg . Det finns till exempel modeller för en skruvmejsel eller en borrmaskin för en borrmaskin.

Men ett antal nackdelar tillåter inte att den här typen av filer blir en fullfjädrad ersättning för låssmedverktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

Tack vare formen på det befintliga verktyget kan segmentet för dess användning beräknas:

  • trekantiga metallverktyg används vanligtvis för bearbetning i spår och hål;
  • en fyrkantig analog kommer att användas för sågning av hål som har formen av en polygon, kvadrat, rektangel;
  • runda analoger krävs för bearbetning av konkava ytor med liten diameter, liksom hål i form av en cirkel och en oval;
  • rombverktyget tas för att arbeta med växeldelar;
  • halvcirkel behövs för bearbetning av stora hål och konkava ytor med en ganska stor krökningsradie;
  • bågsavsmodeller används för provtagning av spår och spår av smal typ;
  • enkla modeller eller analoger med vass näsa används när ytbehandling av platt typ krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tandstorlek

Enligt detta kriterium är skårorna på de aktuella enheterna indelade i 5 klasser

  • Klasser 0-1 kan ta bort ett lager med en tjocklek på 0,05-0,1 millimeter. Det här är de största klippalternativen. Den största nackdelen är att vid bearbetning av metallytor kan fel på 0,1-0,2 millimeter uppstå.
  • Klasser 2-3 ta bort ett lager med en tjocklek av 0,02-0,06 mm. Detta är den vanligaste lösningen för metallborttagning. Men dess effektivitet för rengöring av hål och spår kommer att vara liten.
  • Klass 4-5 kan utföra avlägsnandet av 0,01-0,03 mm lager. Typiskt används sådana hack för efterbehandling och efterbehandling av spår och hål till önskat tillstånd. Det maximala driftfelet som kan observeras är 0, 001-0, 005 mm.
Bild
Bild

Vilket material är det gjort av?

Som redan nämnts bör detta verktyg endast tillverkas av extremt hårt verktygskvalitetsstål av högsta kvalitet. Till exempel från märken:

  • ШХ15 eller 13Х - dessa är kategorierna av legerat kromstål;
  • U10A eller U13A, relaterat till förbättrade olegerade märken.

Armaturer bearbetas genom härdning, varför deras hårdhetsvärden varierar i intervallet 54-58 HRC. Dessa betyg används för att skapa filer som krävs för att arbeta med metall.

Om du måste arbeta med trä och andra material, använd sedan mjukare stål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett liknande hack, kallat "enkelt", finns i specialfiler . Sådana modeller är nödvändiga för att ta bort ett litet metallskikt under arkiveringen. Speciella filer används vanligtvis för bearbetning av smala ytor.

Förutom, de är praktiska att använda när du behöver slipa sågen på trä . Även om det vore bättre att använda en elektrisk fil här. En elektrisk analog låter dig helt enkelt göra detta snabbare. Dessutom används sådana produkter för att arbeta med trä, plast och metaller med hög mjukhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Märkning

Om vi pratar om märkningen av ett sådant verktyg, sa något ovan om klasserna. Det finns en annan typ av märkning där kornighet spelar en viktig roll. Här kommer den största kornstorleken att vara nummer 0 och den minsta - nummer 5.

De övervägda instrumenten är av följande typer

  • Gourmet . Dessa inkluderar modeller nr 0-1 med upp till 12 skåror per 10 mm yta. Dessa modeller har ganska bra tänder, vilket gör det möjligt att skrapa bort ett stort rostskikt.
  • Personligt och halvpersonligt . Detta inkluderar modeller nr 2-3 med 13-44 hack. De används vanligtvis för bearbetning av olika metaller.
  • Sammet . Dessa är modeller nr 4-5 med 45-80 tandningar. De används för slutbehandling, och de tar bort det tunnaste möjliga metallskiktet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Låt oss göra ett litet betyg av filtillverkare vars produkter verkligen förtjänar uppmärksamhet. Det första jag skulle vilja nämna är koboltmärket. Koboltfiler används ofta av många hantverkare och specialister. Bland styrkorna i märkets produkter finns:

  • ett brett utbud av olika modeller;
  • kolstål av hög kvalitet används för att skapa verktyg;
  • alla handtag är gjorda av högkvalitativ plast och har gummikuddar, så verktyget glider inte i handen.
Bild
Bild

Ett annat intressant märke som förtjänar uppmärksamhet är Sibrtech . Detta inhemska företag har ett brett utbud av olika typer av metallfiler. De är gjorda av högkvalitativ legering och högkolstål.

Företagets produkter kännetecknas av hög hållbarhet, användarvänlighet och ett överkomligt pris.

Bild
Bild

Det tredje märket som är värt att säga några ord om är Zubr . Företaget tillhör också inhemska och producerar bra metallfiler av olika slag med hög hållfasthet, utmärkt ergonomiskt handtag och ganska konkurrenskraftiga kostnader.

Bild
Bild

Urvalstips

Låt oss nu försöka kortfattat beskriva hur du väljer en bra metallfil. Här ska det sägas att du kan välja en bra fil:

  • när en person tydligt förstår vad som exakt behöver uppnås vid bearbetning av en viss detalj;
  • vilket materialskikt som måste tas bort;
  • om det finns ett behov av att ta bort ett materialskikt med en tjocklek på 0,1 millimeter kan du använda ett verktyg med ett snäpp på 0 eller 1;
  • vid behov, utföra känsligt arbete, till exempel förbereda en yta för efterföljande beläggning, det är bättre att ta verktyg med nummer 2-4;
  • för arbete där det krävs att trä på skäret eller slipa ytan, skulle det vara bättre att använda sammetverktyg.
Bild
Bild

Ansökningsregler

Nu kommer vi att kort beskriva hur man arbetar med en fil korrekt så att dess arbete blir effektivt

  • Först måste du fixa den del som kommer att bearbetas. För att göra detta kan du använda en klämma eller en skruvstång.
  • Arbetsplatsen måste vara väl upplyst så att arbetsstycket inte skadas av misstag.
  • Nu måste du välja en lämplig fil. För att göra detta måste du först bedöma arbetsstyckets skick. Om du behöver ta bort mycket metall är det bättre att använda en bakad modell. Om inte, rekommenderas det att ta en personlig eller sammet modell.
  • Filen bör vara förberedd för arbete, särskilt om den redan har använts tidigare. Det är nödvändigt att rengöra dess arbetsdel med en metallborste.
  • Du kan vidta nödvändiga åtgärder. Vi tar verktyget med en hand i handtaget och den andra vid hälen. När den rör sig framåt ska den pressas mot arbetsstycket.
  • Rörelsen ska fortsätta till slutet av skårorna vid hälen. Då borde det finnas en rörelse tillbaka med en minskning av handens ansträngning.

Således kommer bearbetning att utföras med hjälp av fram- och återgående rörelser. Därefter återstår det att bedöma arbetsstyckets tillstånd. Vanligtvis är det i slutet nödvändigt att utföra bearbetning med en sammetfil, men allt beror på varje specifikt fall.

Rekommenderad: