Sandblästringsvirke: Rengöring Av Ett Trähus, Timmerhus Och Trä Med En Apparat, Fördelar Och Nackdelar Med Slipning Av Stockar

Innehållsförteckning:

Video: Sandblästringsvirke: Rengöring Av Ett Trähus, Timmerhus Och Trä Med En Apparat, Fördelar Och Nackdelar Med Slipning Av Stockar

Video: Sandblästringsvirke: Rengöring Av Ett Trähus, Timmerhus Och Trä Med En Apparat, Fördelar Och Nackdelar Med Slipning Av Stockar
Video: Replace rotten logs. 2024, Maj
Sandblästringsvirke: Rengöring Av Ett Trähus, Timmerhus Och Trä Med En Apparat, Fördelar Och Nackdelar Med Slipning Av Stockar
Sandblästringsvirke: Rengöring Av Ett Trähus, Timmerhus Och Trä Med En Apparat, Fördelar Och Nackdelar Med Slipning Av Stockar
Anonim

För närvarande används trämaterial inom många bygg- och tillverkningsområden. Alla måste genomgå särskild behandling. Det finns många olika sätt att göra det. Sandblästring är ett populärt alternativ. Idag kommer vi att prata om dess betydande egenskaper, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Särdrag

Sandblästringsvirke används oftare i industriell skala. Men samtidigt detta alternativ kan också vara perfekt för rengöring av enkla bostadshus, för att ge ett mer attraktivt och fräscht utseende, för att ta bort gammalt lack.

Detta förfarande ger träet bättre motståndskraft mot biologisk korrosion. Denna behandling är kontaktfri.

Sandbläsningsenheten drivs självständigt på dieselbränsle, detta utesluter användning av elektrisk energi hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningsteknik

Proceduren börjar med en grundlig rengöring av träet från smuts, alla främmande föremål och fästelement tas bort. Dessutom är takdelarna skyddade från slipmassa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sedan slås sandblästringsutrustningen på, med sin hjälp levereras en kraftfull sandig komposition under högt tryck . I detta fall är slipning beröringsfri. Hela strukturen måste utsättas för sådan behandling, så att det i slutändan inte finns några mörkare, fula områden.

Bild
Bild

Strukturen som behandlas på detta sätt rengörs helt från det bildade trädammet och resterna av den sandiga kompositionen. En primer av hög kvalitet måste användas. Det bör appliceras på basen av timmerhuset omedelbart efter sådan rengöring.

Bild
Bild

Därefter appliceras skyddande föreningar och lacker på det behandlade trädet . Du bör också täcka den med antiseptiska ämnen; för att ge ett mer dekorativt utseende kan strukturen målas.

Som regel behandlas inte produktens slutdelar med en slipande blandning. Det rekommenderas att slipa dem för hand.

Alla andra delar kan bearbetas utan några begränsningar

Bearbetning på detta sätt kan vara av olika typer - lätt rengöring eller mjuk sprängning, medium, djup rengöring. Valet beror på många faktorer, inklusive timmerns ålder, förekomsten av mögel på dess yta och svampområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Sandblästringsvirke har många viktiga fördelar, bland dem skiljer sig följande separat

Hög hastighet . Det kommer att vara fyra gånger högre än en vanlig kvarnkvarn. Denna metod låter dig snabbt bearbeta upp till 100 kvadratmeter trämaterial. Men det är värt att notera att äldre sågat virke kommer att ta längre tid.

Bild
Bild

Hög kvalitet . Bearbetning med sandblästringsutrustning gör att du kan uppnå en idealisk plan yta, det kommer inte att finnas några mindre defekter på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillåter bearbetning på valfri plats . Denna metod kommer att vara det bästa alternativet i de fall då det är nödvändigt att bearbeta svåråtkomliga platser, inklusive hörnfogar, skarvar.

Bild
Bild

Låter dig ge mer täthet . Vid processen för sådan bearbetning komprimeras materialet betydligt, eftersom sandblästringsenheten tar bort de mjuka övre skikten i berget. Detta säkerställer bättre absorption av olika skyddande impregneringar, vilket förlänger livslängden för träprodukter.

Bild
Bild

Möjlighet att bearbeta mörkade skadade områden . Sandblästraren gör att du kan ta bort röta mörka fläckar på träet utan att bleka.

Bild
Bild

Tillåter ljusare målning . Om du målar virket efter en sådan bearbetning, kommer designen att visa sig mycket rikare, den kommer att kunna hålla längre.

Bild
Bild

Möjligheten till djupborstning . I detta fall kommer träet att få en vacker lättnad, medan trädets uttalade naturliga struktur kommer att vara synlig. Denna teknik kommer att ge materialet ett dyrare designutseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan vara lämpligt för nästan alla träslag . Bearbetning med en sandblästringsenhet kan utföras på ytan av inte bara vanliga balkar och brädor, metoden är också lämplig för limmade, rundade, profilerade material för imitation av en stång.

Bild
Bild

Tar bort gammal färg . Denna metod gör det möjligt att bli av med gamla dekorativa beläggningar så enkelt och snabbt som möjligt. Att manuellt bli av med gammal färg är ganska problematiskt. Enheten kommer att klara denna uppgift på bara en dag.

Bild
Bild

Lönsamhet . Utrustningen kommer att drivas med dieselbränsle, medan el inte förbrukas, vilket skiljer sig från en enkel kvarn, som kräver en stor mängd av det.

Bild
Bild

Denna metod för rengöring av träytor har praktiskt taget inga nackdelar. Men samtidigt kan det noteras att kostnaden för sådan bearbetning blir något högre jämfört med traditionell slipning.

Bild
Bild

Applikationsområde

Sandblästring kan appliceras på en mängd olika träslag. Så det är den här metoden som ofta används för att ta bort de övre mjuka skikten av något trä för att ge det ett mer attraktivt utseende.

I detta fall kommer strukturen inte att skadas, oegentligheter och andra defekter kommer inte att bildas på ytan

Bild
Bild

Detta förfarande tillämpas också för att renovera hus av olika sågade trävaror. Det ger ytterligare bearbetning av trä med speciella skyddande föreningar som kommer att tränga så djupt in i strukturen som möjligt, vilket ger det bästa skyddet för strukturen från eventuella mekaniska skador, samt från ruttning och effekterna av skadliga insekter och gnagare.

Förfarandet är också lämpligt för behandling av bad, timmerstugor . Det kan också utföras på en rundad stock. I det här fallet kommer själva materialet inte att deformeras även med betydande tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland utförs sandblästring för att skapa en borstande effekt. Det låter dig eliminera även de minsta defekterna på trämaterial . Efter att ha utfört ett sådant förfarande kommer färg och skyddande transparenta lacker att bli mycket bättre och jämnare på dem.

Glöm inte att En sådan effektiv metod gör att du kan bli av med även de djupaste mögelporerna, som ett resultat blir materialet mycket fräschare och renare . Dessutom kommer detta att förlänga konstruktionens livslängd avsevärt, göra det mer slitstarkt och trädet blir mindre benäget att förfalla.

Bild
Bild

Hur väljer man en sandblästring?

Innan du fortsätter med denna träbearbetning bör du ägna särskild uppmärksamhet åt några betydande nyanser i valet av utrustning. Vanligtvis, för rengöring används en kraftfull tryckenhet som gör att en högtrycksstråle kan levereras.

Bild
Bild

När du väljer, var noga med att överväga kammarens volym. Det anges i liter. Detta värde kan vara annorlunda, allt beror på vilket område du behöver bearbeta. För ytor av betydande storlek bör företräde ges till mer omfattande prover.

Vissa förbrukningsvaror för sandblästring bör också uppmärksammas . Bland dem finns sådana komponenter som oljeseparatorer, olja, drivremmar, filtersystem (bränsle, luft, olja).

Kom ihåg att det är bättre att överlåta sådana rengöringsprocedurer till proffs med modern importerad sandblästringsutrustning. Det rekommenderas inte att genomföra dem själv.

Bild
Bild

Säkerhetsteknik

Vid sandblästring är det nödvändigt att komma ihåg några viktiga säkerhetsregler. Så, glöm inte att först ta på dig lämplig skyddsutrustning, inklusive specialglasögon, kostym, handskar.

Bild
Bild

Huvudet och andningsorganen måste också skyddas, för detta används en speciell sandblästrhjälm. Det kommer att skydda en person från inträngande av slipande partiklar och damm . I detta fall kommer luft att tillföras under hjälmen, som är förrenad.

Ett viktigt element är luftfiltret . När allt kommer omkring kan en hjälm inte skydda en person från damm och partiklar utan den. Det är bättre att välja högsta kvalitet och mest kraftfulla element.

Rekommenderad: