Hur Man Täcker Ett Trähus Med Skivor Från Insidan? 25 Foton Isolering Och Beklädnad Av Ett Trähus Inuti, Beklädnadsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Täcker Ett Trähus Med Skivor Från Insidan? 25 Foton Isolering Och Beklädnad Av Ett Trähus Inuti, Beklädnadsteknik

Video: Hur Man Täcker Ett Trähus Med Skivor Från Insidan? 25 Foton Isolering Och Beklädnad Av Ett Trähus Inuti, Beklädnadsteknik
Video: Så monterar du takisolering och panel - Polhus knuttimrat 2024, April
Hur Man Täcker Ett Trähus Med Skivor Från Insidan? 25 Foton Isolering Och Beklädnad Av Ett Trähus Inuti, Beklädnadsteknik
Hur Man Täcker Ett Trähus Med Skivor Från Insidan? 25 Foton Isolering Och Beklädnad Av Ett Trähus Inuti, Beklädnadsteknik
Anonim

Ett trähus är alltid en unik komfort och obeskrivlig atmosfär. För att inte förlora just denna "naturlighet", föredrar många att mantla den från insidan med plåt. En sådan billig och högkvalitativ finish gör att du kan lösa flera svåra problem samtidigt. Det är fullt möjligt att slida ett hus med skivor från insidan och oberoende, det viktigaste är att känna till alla hemligheter och finesser i denna fråga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och val av foder

Foder lockar många just för att det är ett naturmaterial, tack vare vilket det kommer att bli trevligt att vara i huset. Materialet är helt säkert, avger inga skadliga ämnen, är relativt billigt och ser alltid bra ut.

Dessutom kan många problem lösas med hjälp av detta material. Eftersom denna finish perfekt tål extrema temperaturer kommer den att hålla i många år. Samtidigt deformeras det inte och förlorar inte sitt ursprungliga utseende. Tack vare sådan beklädnad ökar ljudisoleringen.

Dessutom är det en slags utmärkt isolering som kan uppskattas till dess verkliga värde under den kalla årstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Foder är ett universellt material, eftersom det är lämpligt för alla rum och för att bekläda inte bara väggar utan även taket . Eftersom denna typ av material är mycket hållbar måste du närma dig sitt val med kunskap om frågan så att dekorationen av huset kommer att fungera i många år.

När du väljer ett material, var noga med att uppmärksamma dess klass. Materialet i toppklass är naturligtvis det allra bästa. Klass A -foder är också en kvalitetsråvara. Resten, "B" och "C", är av en lägre klass och kan därför inte skryta med en sådan idealisk kvalitet. För inredning rekommenderas att välja paneler som inte är mer än sexton millimeter breda.

Kom dock ihåg att paneler som är tunnare än tolv millimeter kan vara för ömtåliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer du behöver uppmärksamma är den träslag som beklädnaden är tillverkad av. Det kan vara tall, björk, ek, ask eller lärk. Alla är perfekta för inredning av väggar eller tak.

Om du föredrar furumaterial, kom ihåg att med tiden kommer ett sådant foder att få en obehaglig mörk färg om det inte är täckt med en speciell lack eller färg. Ask är mycket resistent mot extrema temperaturer och passar utmärkt i rum med hög luftfuktighet. När det gäller ek har detta material inga uppenbara nackdelar.

Det enda är det höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande skede

Mantel inuti ett trähus är endast möjligt om allt externt arbete redan har slutförts. Ett trähus har trots alla uppenbara fördelar flera nackdelar som måste beaktas innan arbetet påbörjas.

Naturligtvis är det först och främst hög luftfuktighet, vilket innebär att mögel och andra skadliga organismer ser ut. Därför måste väggarna noggrant förberedas innan du fortsätter med manteln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fodret monteras alltid på torra och perfekt plana väggar .annars kommer alla defekter att förstöra det slutliga resultatet av hela arbetet.

Tidigare måste alla väggar behandlas med ett speciellt medel mot svamp och mögel. För att göra detta kan du använda moderna antiseptika som säljs i alla järnaffärer. Alla väggar behöver bearbetas, trots att de inte påverkas av mögel.

Om det behövs, innan du installerar fodret, kan du dessutom isolera väggarna och ta hand om ytterligare ljudisolering. Till exempel kan du använda ett mineralullbaserat material eller använda en speciell ångspärrfilm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eventuell isolering eller specialfolie bör överlappas direkt på själva väggen. Du kan förstärka dem med en speciell häftapparat. Stängerna måste redan fixeras ovanpå detta material, och inte tvärtom.

När väggarna är förberedda kan du gå vidare till nästa steg - tillverkningen av ramen, på vilken fodret själv kommer att fästas efteråt.

Ramen kan vara av metall eller trä . Om du planerar att montera fodret vertikalt, bör rambjälkarna monteras horisontellt och vice versa.

Det rekommenderas att förbereda lamellerna, som kommer att bli ramens bas. Välj dem inte mer än trettio millimeter breda.

Ramen måste göras i ett plan, annars kommer det slutliga resultatet inte att glädja dig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första skenan, oavsett hur fodret ska fästas, måste installeras strikt vertikalt. När du säkrar skenan, till exempel med självgängande skruvar, se till att använda en lodlinje. För att hela ramen ska kunna göras i ett enda plan kan du använda trådar som måste dras mellan lamellerna. Styrs av trådarna kan du enkelt installera resten av elementen för ramen.

När du utför lådan, kom ihåg att avståndet mellan lamellerna inte får vara mer eller mindre än femtio centimeter. När allt är klart måste lådan behandlas med ett speciellt antiseptiskt medel.

Så det förberedande skedet är över. Därefter bör du fortsätta med installationen av själva fodret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av plätering

Beklädnaden inuti ett trähus kan vara horisontell eller vertikal. Allt beror på vilken stil du vill ge rummet och, naturligtvis, på personliga preferenser.

Om du planerar att montera ytbehandlingsmaterialet horisontellt rekommenderar vi att du kommer ihåg en enkel regel . Spetsen måste vara placerad längst upp och spåret i botten. Detta gör att du kan undvika allvarliga problem om fukt utvecklas. Om spåret ligger ovanpå kan vatten ackumuleras i det, därigenom kommer deformation att börja och det finns en hög risk för mögel eller mögel.

Bild
Bild

Det är bäst att starta installationen av fodret från taket till golvet, det kommer att vara mycket mer bekvämt . Naturligtvis är det motsatta också möjligt. Lamellerna fästs med varandra med spikar, som försiktigt ska dras in i spåret. Allt måste göras mycket försiktigt för att inte skada själva panelens yta och inte för att deformera spårets bakre vägg.

Och du kan också spika efterbehandlingsmaterialet med speciella häftklamrar, som proffs kallar "klämmor". Sådana fästen fästs vanligtvis med självgängande skruvar.

Den första panelen ska monteras med ett litet avstånd från taket på cirka en centimeter. Således kommer det att finnas naturlig ventilation av väggarna, vilket hjälper till att undvika deformation av finishen.

Samma indragning bör göras längst ner på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte värt att fästa fodret tätt, eftersom det borde vara ett knappt märkbart gap mellan elementen - en eller två millimeter. Detta är nödvändigt så att manteln inte deformeras vid hög luftfuktighet i rummet.

Efter att hela fodret har förstärkts följer det sista steget - detta är förstärkningen av baslistarna . Detta är naturligtvis bara nödvändigt om du själv vill ha det. Sockeln kan vara golv eller tak. Allt beror på vilken typ av design och stil du vill ge rummet.

Externa och inre hörn kan dekoreras med speciella hörn, som är gjorda av trä. Detta ger finishen ett komplett utseende, samt hjälper till att dölja brister och brister. Dörröppningar kan dekoreras med plattband.

Det rekommenderas att göra samma sak med fönsteröppningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Experter delar sin erfarenhet av att installera foder och det är bättre att följa sådana rekommendationer för framgångsrikt gör-det-själv-arbete.

  • Innan du påbörjar installationen av fodret rekommenderas det att lämna det öppet inomhus under en dag. Således kommer naturligt trämaterial att kunna anpassa sig till rummets förhållanden, få samma temperatur, vilket hjälper till att undvika deformation. Om installationen kommer att utföras under den kalla årstiden bör materialet lämnas inomhus i minst två dagar.
  • Efter installationen av själva fodret är det värt att ta hand om dess skydd, nämligen hur man täcker materialet uppifrån. Bearbetningen av det motstående materialet är en oumbärlig del av reparationen. Således kommer det att vara möjligt att skydda fodret mot yttre skador och inte bara. Du kan bara lacka den. Och om det är installerat i ett rum med hög luftfuktighet, är det absolut nödvändigt att behandla det med en skyddande förening.
Bild
Bild
  • Innan du monterar ramen, var noga med att markera de områden där omkopplarna och uttagen kommer att placeras.
  • Efter att ha behandlat väggarna med en antiseptisk lösning, var noga med att vänta tills den torkar helt och fortsätt sedan att arbeta.
  • Om rummet inte behöver isolering är det fullt möjligt att använda balkar som är mindre än fem centimeter tjocka för ramen.
  • För att spikhuvudena inte ska förstöra fodrets utseende måste du slå in naglarna med ett specialverktyg som kallas en doboinik.

Ställ inte in spikhuvudena i mer än tre millimeter.

Bild
Bild
  • Om det är nödvändigt att klippa fodret är det bäst att göra detta med den vanligaste bågsagen. Välj bara ett verktyg med fina tänder.
  • Om installationen av fodret utförs i ett rum med hög luftfuktighet rekommenderar vi att alla paneler behandlas med ett speciellt fuktresistent lack. Skivorna kan endast monteras efter att lacken har torkat helt.
  • När du väljer en klädmetod, kom ihåg att vertikal väggbeklädnad visuellt kan ge rummet ytterligare höjd, medan horisontell beklädnad gör rummet visuellt mycket bredare än det faktiskt är.

Rekommenderad: