Tätningsmedel För Trä (45 Bilder): "varm Söm" För Ett Trähus, Alternativt Sutur Mellan Krona För Ett Timmerhus, Tätningsteknik

Innehållsförteckning:

Video: Tätningsmedel För Trä (45 Bilder): "varm Söm" För Ett Trähus, Alternativt Sutur Mellan Krona För Ett Timmerhus, Tätningsteknik

Video: Tätningsmedel För Trä (45 Bilder):
Video: VikaVimo Timmerhus reklamfilm 2013 2024, April
Tätningsmedel För Trä (45 Bilder): "varm Söm" För Ett Trähus, Alternativt Sutur Mellan Krona För Ett Timmerhus, Tätningsteknik
Tätningsmedel För Trä (45 Bilder): "varm Söm" För Ett Trähus, Alternativt Sutur Mellan Krona För Ett Timmerhus, Tätningsteknik
Anonim

De har byggt av trä i många tusen år, och detta naturmaterial är välförtjänt populärt bland byggare för sina utmärkta egenskaper. Det finns dock några svåra punkter i arbetet med trä. Den har en ganska stor expansionskoefficient och kontraktion med förändringar i temperatur och luftfuktighet. I detta fall sägs det att trädet "andas". För ett hem är sådan andning full av sprickor och sprickor mellan trädelar. Under drift stänger ägarna ständigt dessa sprickor på olika sätt.

Bild
Bild

Tidigare täcks sprickor och mezhventsovye -sömmar med drag, lin, jute, mossa och andra material till hands . Dessa naturliga sälar hade ett antal nackdelar, till exempel absorberade de vatten, släppte ut värme och varade inte länge. Med utvecklingen av byggteknik har innovativa material dykt upp som kan lösa problemet med tätning av skarvar och sprickor i träkonstruktioner - trätätningsmedel.

Bild
Bild

Särdrag

I stenhus finns det många trädelar och komponenter som utsätts för krympning och deformation, till exempel taksystem, stockar, dörröppningar, därför används tätningsmedel i alla typer av byggnader. Syftet med tätningsmedlet är att isolera sprickor och sprickor från fuktgenomträngning och värmeförlust.

Detta material innehåller många komponenter , som ger den nödvändiga egenskaper: bindemedel, mjukgörare, antiseptika, färgämnen, polymerer. Genom konsistens är tätningsmedel pastiga, liknande tjockt lim. Oavsett typ har trätätningsmedel följande fördelar:

Bild
Bild
Bild
Bild
  • plasticitet - förmågan att fylla alla tomrum, leder, tränga in i sprickans djup;
  • elasticitet - förmågan att motstå belastningar under krympning av trädelar utan deformation;
  • vidhäftning - stark vidhäftning till trä;
  • motståndskraft mot temperatursteg utan att ändra arbetskvaliteter, frostbeständighet;
  • fuktbeständighet för att säkerställa vattentätning av sömmar och leder;
Bild
Bild
  • antiseptiska egenskaper som förhindrar utveckling av röta, bakterier, skadlig mikroflora, insekter;
  • lång livslängd;
  • låg värmeledningsförmåga för att behålla värmen i huset;
  • osynlighet, vilket är viktigt för reparation av dekorativa träytor.
Bild
Bild

För enkel applicering packade tillverkarna tätningspastan i en speciell konstruktionsspruta med ett tunt munstycke. Kompositionen innehåller färger som efterliknar nyanser av olika träslag, vilket gör att du kan göra sömmarna osynliga. När lösningsmedlet avdunstar sker polymerisationsprocessen och tätningsmedlet härdar och får den beräknade hållfastheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av trätätningsmedel, de är indelade efter tillämpningsområde och är för inomhus eller utomhus. Universalpasta tillverkas för ett brett spektrum av applikationer; det finns också blandningar speciellt för fönster, tak, timmerstugor. Enligt deras speciella egenskaper kan vattentätning, värmeisolerande och sanitära tätningar särskiljas. När det gäller sammansättning kan flera huvudgrupper också urskiljas.

Bild
Bild

Akryl tätningsmedel baserat på akrylhartser har hög hållfasthet, motståndskraftig mot extrema temperaturer. Den används för tätning av skarvar i golv, väggar, tak, skiljeväggar, tätning av fönster och dörrar. Kompositionen har utmärkt fuktbeständighet, vilket möjliggör våt rengöring av ytor, och är också icke-vattentät. Skiljer sig i miljövänlighet och brandsäkerhet, prisvärd.

Akryltätningsmedel kan färgas i valfri färg, täckt med färg eller lack ovanpå, tack vare detta kommer det färgade golvet och väggarna att få en jämn ton utan ränder och fläckar. Nackdelen med detta material är dess låga elasticitet och känslighet för deformation när de utsätts för betydande belastningar.

För utomhusbruk är akrylkompositionen inte lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silikon tätningsmedel inte rädd för ultraviolett strålning, frost och ytvärme, fungerar vid temperaturer från -50 till +140 grader. Den tål deformationsbelastningar och kompenserar dem perfekt, tillåter inte att fukt och värme passerar igenom. Detta material är mångsidigt, används för både internt och externt arbete. Fogmassan av silikon har den längsta livslängden - upp till 40 år. På grund av sin höga elasticitet och motståndskraft mot förändringar i förhållanden används detta material som en tätning mellan ledningar.

Bild
Bild

Silikontätningsmedel finns i olika färger, men kan inte målas. En andra skikt eller punktkorrigerare efter härdning kommer inte att fästa vid det första skiktet. Därför appliceras silikonkompositionen en gång.

Det finns tre typer av kompositioner

  • sura har ökad styrka och har en skarp sur lukt, som försvinner när materialet torkar och polymeriserar;
  • neutrala föreningar är mer miljövänliga, men mindre motståndskraftiga mot atmosfäriska påverkan;
  • Sanitära tätningsmedel innehåller speciella antiseptiska tillsatser som förhindrar att trä skadas av svampar och mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös tätningsmedel tillverkas på basis av bitumen och gummi. Dess vattentätningsegenskaper gör det möjligt att använda detta material för tätning och reparation av tak, avlopp och platser med hög luftfuktighet.

Det kan bara vara svart, inte färgat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanförening härdar snabbt och har utmärkt väderbeständighet, utmärkta tätnings- och vidhäftningsegenskaper. Den härdade sömmen kan målas över. Den har utmärkt vidhäftning även när den appliceras på fuktiga underlag. Tätningsmedel av polyuretan finns som ett tätningsmedel för tätning som är utformat för att fungera under hög luftfuktighet och tätning på torra och hårda ytor. Sådana tätningar produceras med olika hårdhetsindikatorer.

Nackdelarna inkluderar närvaron av en skarp lukt, på grund av vilken polyuretanskompositionen endast kan användas på gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgpalett

Skärmen på tätningsmedlet är viktigt, särskilt vid reparation av trägolv, när du vill att reparationsplatsen ska vara osynlig. I det här fallet väljs den färg som ligger närmast den huvudsakliga. Det bör noteras att tätningsmedlet förvärvar sin slutliga färg först efter att det har stelnat helt. Tillverkare har utvecklat ett färgschema som imiterar olika trädslag, till exempel wenge, lärk, tall, ek, rosenträ, teak, valnöt.

Bild
Bild

För dekorativa lusthus, bad, barnhus och andra träkonstruktioner skulle en original lösning vara att använda kontrasterande nyanser av tätningsmedel. Färgade sömmar ger byggnaden ett spektakulärt och elegant utseende. Du kan också välja en neutral nyans, då blir sömmarna synliga, men inte mycket. Om den önskade färgen inte hittades i raden av färdiga produkter, kan nästan alla färgscheman beställas.

Bild
Bild

Tätningsmedel av silikon kan inte målas, bitumenkompositionen är bara svart och andra typer kan beläggas med lack eller färg med önskad ton ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Till och med stenhus har träfogar, så här måste även träfogmassor användas. Därför är sådana kompositioner bekanta för varje nitisk ägare till ett privat hus. Byggmarknaden är mättad med produkter för reparation och tätning av trädelar i ett hus. På hyllorna finns både importerade och inhemska tätningsmedelstillverkare.

Spanska företaget Quilosa har arbetat på den europeiska marknaden i över 70 år och har under denna tid utvecklat och producerat mer än 500 typer av högkvalitativa tätningsmedel, lim och polyuretanskum för användning inom olika konstruktionsområden. Denna tillverkare har stora fabriker runt om i världen - i Korea, Turkiet, Kina, Brasilien, Polen.

Bild
Bild

Produkterna från detta företag har följande konkurrensfördelar:

  • produktkvalitet har testats av många års användning i olika regioner i världen;
  • producerar specialprodukter för de norra regionerna;
  • det finns separata produkter för proffs och för hushållsbruk;
  • ett brett utbud av kit och produktsystem presenteras, idealiskt kompatibla med varandra;
  • dessa är värmebeständiga innovativa produkter;
  • rik färgpalett.
Bild
Bild

Utmärkta recensioner får ett tätningsmedel för trä, som kan användas hemma av en vanlig person utan konstruktionskunskaper. Det kallas Quilosa Sintesel Wood Madera … Detta silikoniserade material har utmärkt vidhäftning till de flesta basmaterial. Fogtätningen används för att reparera parkett och golvlister. Han används för att täta de mellankronade sömmarna i timmerstugor i trä. Produkterna mörknar inte med tiden och är helt luktfria.

Träffarna på rysk försäljning är förtjänstfullt en universell akryltätning för träarbete. " Accent " … Den tillverkas helt färdig att använda och kan användas inomhus och utomhus, samt under ogynnsamma driftförhållanden. Den är mångsidig och fäster inte bara på trä utan också på betong, metall, tegel.

Den har unik elasticitet och är anpassad till ryska väderförhållanden, UV -beständig och hållbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter applicering börjar tätningsmedlet torka ut och bildar ett gummiliknande elastiskt material som bara kan tas bort mekaniskt. Produktens livslängd " Accent " är 25 år. Frost och värmebeständigt tätningsmedel rekommenderas inte att appliceras under snö och regn. Köpare noterar den utmärkta kombinationen av överkomliga priser och hög kvalitet på dessa produkter.

En aktiv och självsäker deltagare på marknaden för färger och lacker och byggkemikalier - ett ryskt företag " Rogneda " … Över 20 års snabb utveckling har denna tillverkare etablerat sig som en pålitlig och stabil leverantör av kvalitetsprodukter utformade för vårt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de modernaste laboratorierna och testplatserna genomgår produkter många tester, kvalitetskontroll steg för steg och ny utveckling. Bland de märken som tillverkas av detta företag är det värt att lyfta fram det välkända varumärket Eurotex , i det sortiment som den otvivelaktiga träff är akrylfogtätningen för trä.

  • Tätning av fönster- och dörröppningar, golv. Den är av plast, ger en vacker jämn söm, kan appliceras både med en monteringspistol och med en spatel.
  • Tätning av sömmar och sprickor mellan raderna i träet flagnar inte bort vid naturlig krympning av ett trähus. Materialet förhindrar vidare utveckling av sprickor, är starkt och elastiskt.
  • Reparation och reparation av skador i träkonstruktioner. Tätningsmedlet förhindrar utveckling av mögel, är miljövänligt, avger inte stark lukt. Tillverkad i olika färger som imiterar trä och tonas med specialpasta i valfri nyans på begäran av kunder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av detta tätningsmedel är möjligt inomhus och utomhus, under förhållanden med hög luftfuktighet, inklusive bad, bastur (förutom ångrum). Ett tätningsmedel appliceras Eurotex för arbete med alla träbaserade material: plywood, spånskiva, fiberboard. Materialets hållbarhet är 30 år för inomhusbruk och 20 år för utomhusbruk vid svårare förhållanden.

Känt tyskt märke Ramsauer började arbeta för 135 år sedan och har under denna tid fått ovärderlig erfarenhet av tillverkning av skyddsmaterial, kitt och lim. Idag tillverkar detta företag absolut alla typer av tätningsmedel, inklusive premiumprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

En komponent akryl fogtätning Ramsauer 160-akryl tål perfekt olika belastningar och krympning av träfogar och sömmar. De används för att bearbeta fogarna i trädelar med murverk eller tegel, gips, betong. Den torkar mycket snabbt och bildar en elastisk beläggning med höga värmeisoleringsvärden, den så kallade "varma" sömmen.

Tätningsmedel Akryl-160 mångsidig och lämplig för utomhus- och inomhusbruk. Fullständig stelning sker inom 1-2 veckor beroende på temperatur och fuktighetsförhållanden. Det kan appliceras manuellt och med hjälp av en pneumatisk konstruktionspistol.

Detta tätningsmedel är frostbeständigt och tål temperaturer så låga som -45 grader.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Ett så stort sortiment sätter köparen innan han väljer det bästa alternativet för ett visst trähus eller en lägenhet. Idag produceras både universalpasta, vars omfattning är ganska bred, och specialmaterial för bearbetning av specifika enheter och lösning av smalare tekniska problem.

Först måste du bestämma flera faktorer som valet av en eller annan sort beror på:

  • material vars skarvar måste tätas;
  • typer av arbete, till exempel tätning av sömmar eller sprickor, skarvar av delar;
  • uppgifter som måste lösas med ett tätningsmedel: isolering, förebyggande av sönderfall, vattentätning;
  • speciella eller svåra driftförhållanden, klimatområde.
Bild
Bild

Akryltätningsmedel kommer att vara det mest lämpliga för sömmar mellan ett radhus. " Varm söm "eller med tillsats av latex och cellulosa. Den appliceras en gång och tål alla belastningar och väderproblem, krympning av strukturen, skyddar mot fukt och blåser, lindrar drag och värmeförlust.

Det bituminösa tätningsmedlet är utmärkt för takarbete.

Det bildar en beläggning liknande egenskaper som gummi och perfekt vattentät leder och sprickor i takets trädelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För internt arbete med att täta sprickorna på parkett, golvbrädor används ofta ett universellt akryltätningsmedel, som kan målas ovanpå och tvättas med tvättmedel, vilket gör att du kan rengöra golvet våt och göra lederna osynliga.

För bearbetning av träelement i ett bad rekommenderas silikon- eller polyuretantätning på utsidan och akryl på insidan. När du köper bör du noggrant studera informationen på förpackningen, bruksanvisningar, se till att det finns certifikat och tillverkargarantier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Tekniken för applicering av trätätningar är enkel och prisvärd. Alla utan speciella färdigheter kan göra allt arbete med sina egna händer. Det är bättre att arbeta i torrt varmt väder, sedan efter polymerisationen kommer sömmarna att förvärva alla nödvändiga egenskaper.

Det räcker med att helt enkelt rengöra det nya timmerhuset genom att torka av det med en ren trasa . Om ytan har impregnerats med oljeimpregnering eller har använts under en längre tid, rekommenderas att ta bort det översta lagret av trä med en slipmaskin eller vanligt sandpapper med en strålande slipmetod. Loggar och områden som påverkas av svamp eller mögel behandlas med antiseptiska och fungicida föreningar, annars kommer ruttningen av trädet att fortsätta och hota med fullständig förstörelse.

Bild
Bild

Breda slitsar och mellanrum mellan raderna läggs med skummad polyeten. Detta material ersatte tätningssnöret av naturmaterial och isolerar luckor perfekt, absorberar inte fukt och sparar förbrukning av tätningsmedel.

Ett rör med en tätningsmassa laddas i en pistol och munstycket skärs av i en vinkel på cirka 45 grader och en diameter på 4-5 mm. Om kompositionen är packad i hinkar, samlas pistolen och håller den vertikalt. Tätningsmedlet pressas ut i gapet mellan sömmarna och fyller försiktigt hålrummen och sprickorna. Därefter jämnas och jämnas sömmen med en spatel.

Pastan kan också appliceras med en rundad spatel för att skapa jämna och vackra sömmar.

Bild
Bild

Överflödigt tätningsmedel måste avlägsnas innan du ställer in eller förlimar önskade områden med maskeringstejp . Sömmarna kan klippas med en spatel eller rengöras med en trasa. Således bör vertikala fogar också bearbetas.

För att täta sprickor måste du först rengöra dem från skräp, smuts och damm. För detta är det bäst att använda en kniv eller en smal skruvmejsel, tryckluft för att blåsa ut. Därefter förseglas båda sprickans kanter med maskeringstejp och en tätningssladd läggs på djupet. Därefter fylls gapet med ett tätningsmedel och ytan på sömmen jämnas med en våt spatel. Den slutliga nyansen av kompositionen kommer att ta upp om några dagar efter fullständig härdning.

Målning kommer att göra reparationsplatsen osynlig.

Bild
Bild

Tips

En sten, tegel eller timmerhus har många trädelar och behöver särskilt skydd med trätätningsmedel. Så att pengarna och insatserna inte går till spillo och sömmarna håller så länge som möjligt, det är nödvändigt att följa rekommendationerna från erfarna byggare och tillverkare för korrekt användning av trätätningsmedel:

  • i nya timmerstugor förekommer fortfarande krympning och stora deformationer, korkgolvet har också samma egenskaper, därför bör mer elastiska föreningar väljas;
  • När du köper måste du kontrollera utgångsdatumet för blandningen som anges på förpackningen.
  • strukturer gjorda av laminerat fanerträ krymper och deformeras mindre, vilket innebär att ett universellt och billigt tätningsmedel är lämpligt för dem;
  • arbete kan utföras i kallt väder, men det är bättre att välja varmt och torrt väder.

Rekommenderad: