Lantliga Hus I Trä (56 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Sommarstugor I Trä: Från Ett Timmerhus Eller Rundade Stockar

Innehållsförteckning:

Video: Lantliga Hus I Trä (56 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Sommarstugor I Trä: Från Ett Timmerhus Eller Rundade Stockar

Video: Lantliga Hus I Trä (56 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Sommarstugor I Trä: Från Ett Timmerhus Eller Rundade Stockar
Video: How to build a dovetail log cabin. #cabinbuild #dovetail #logcabin #buildacabin #howtobuildalogcabin 2024, April
Lantliga Hus I Trä (56 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Sommarstugor I Trä: Från Ett Timmerhus Eller Rundade Stockar
Lantliga Hus I Trä (56 Foton): Fördelar Och Nackdelar Med Sommarstugor I Trä: Från Ett Timmerhus Eller Rundade Stockar
Anonim

Ett av de vanliga materialen för byggandet av hus på landet, inklusive sommarstugor, är trä, presenterat i olika variationer av naturliga råvaror. Det är därför förortshus i trä föreligger allt oftare, med olika utformning, utseende och typ av konstruktion.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Varje byggnadsmaterial, oavsett ursprung, har positiva och negativa egenskaper som uppträder i arbetets process och vidare drift av byggnaden. När det gäller trädachas har de också sina styrkor och svagheter. Låt oss börja med fördelarna med denna typ av byggnad.

  • När du använder trä för konstruktion är det värt att känna till dess främsta fördel - enkel mekanisk bearbetning. Denna nyans gör det möjligt att genomföra praktiskt taget alla arkitektoniska idéer i processen att bygga sommarstugor av trä, vilket ger materialet de mest komplexa formerna.
  • Själva processen att bygga ett hus kännetecknas av sina snäva deadlines. Detta förklaras av avsaknaden av att behöva vänta på att råvarorna som används krymper, vilket gör att konstruktionen kan fortsätta ytterligare.
  • För arbete är det inte nödvändigt att involvera stor konstruktionsutrustning, eftersom timmer inte utmärks av sin stora massa, vilket gör det möjligt att montera strukturer för hand.
  • Trä tillhör naturliga råvaror, vilket ger det egenskaper som miljövänlighet och säkerhet för människors hälsa.
  • Trä finns på marknaden i en mängd olika material som kan användas för att bygga ett trädgårdshus eller en fullfjädrad sommarstuga för året runt-boende. Denna funktion låter dig välja råvaror för byggandet av nästan vilken byggnad som helst.
  • Hus av naturligt trä anses vara hållbara, men bara om det behandlas regelbundet och korrekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje typ av träd som väljs för konstruktion har en positiv effekt på husets utseende. Detta beror på materialets unika egenskaper och struktur.

Byggnader av denna typ i en sommarstuga är dock inte utan några nackdelar

  • Först och främst gäller detta brandrisken för råvaror. Detta kan undvikas genom att använda en speciell impregnering för trä, men i det här fallet blir det omöjligt att betrakta strukturen som helt miljövänlig.
  • Till skillnad från syntetiska byggmaterial är trä känsligt för utveckling av olika svampar på ytan, vilket kan leda till aktivering av sönderfallsprocesser. För att undvika sådana situationer bör ytor också regelbundet behandlas med specialiserade föreningar.
  • Nackdelarna med träbyggnader bör också inkludera deras höga kostnad när man tar hänsyn till förvärv av högkvalitativt virke för konstruktion.
Bild
Bild

Typer

Med beaktande av den konstruktionsteknik som är relevant för denna råvara, idag kan följande typer av sommarstugor särskiljas:

  • ramalternativ;
  • monterad med hjälp av en vagn;
  • från rundade stockar;
  • hus av laminerat fanervirke;
  • dachas från hyvlade stockar.

Den första typen föreskriver skapandet av huvudramen, sedan är en sådan designer helt enkelt mantlad med virke. Huvuddragen i sådana alternativ är möjligheten att bygga en sommarstuga för användning året runt, eftersom den under byggprocessen kan isoleras ytterligare med värmeisolerande material placerade mellan beklädnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Timmerbyggnader är en dyrare struktur som kräver ett särskilt tillvägagångssätt för val av timmer för konstruktion . Oftast byggs sådana hus med hjälp av ett timmerhus från rundade stockar. Det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att bygga en sådan dacha på egen hand, eftersom arbetet kommer att kräva särskild professionalism.

Bild
Bild

Dachas av trä är ett ganska populärt alternativ, vilket är anmärkningsvärt för det enkla arbetet som utförs i jämförelse med den tidigare typen av strukturer. Som regel används limmat laminerat virke för arbete, som sticker ut för sina höghållfasta indikatorer, vilket avsevärt påverkar strukturens hållbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Nålar anses vara de mest praktiska av alla träslag, nämligen: gran och tall. Innan man kommer till byggarbetsplatsen genomgår råvarorna särskild torkning, på grund av vilken dess fuktnivå kommer att vara cirka 16-19% . Denna indikator kommer att påverka kvaliteten på lanthuset kraftigt.

Mot bakgrund av det faktum att trä inte förlorar sin relevans när det gäller råvaror för byggande av hus, säljs idag sådant material för konstruktion i flera versioner.

Bild
Bild

Bjälkar

Omfattande timmer kategori. Den innehåller råvaror vars tjocklek och bredd kommer att vara minst 10 centimeter. Virket efterfrågas för byggande av byggnader med ett litet antal golv, dessutom kan denna träslag fungera som en ram för byggnader med en annan beklädnad.

För byggandet av sommarstugor kan oprofilerat eller profilerat virke användas. Första kategorin byggvirke finns oftast på marknaden. Materialet skapas genom att bearbeta en stock till fyra kanter. Kostnaden för sådana produkter kommer att vara ganska överkomlig på grund av bristen på användning av specialiserad teknik för dess bearbetning.

Andra sorten - profilerat virke, för tillverkning av vilket en särskild bearbetningsteknik används i tvärsnitt, vilket ger materialet en viss form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den profilerade stången på ena sidan kommer att ha spår när den andra sidan är dubbad. Denna typ gör det möjligt för byggare att samla en sorts konstruktör från virke.

Bild
Bild

Limmat laminerat virke

Ett dyrt naturmaterial, vilket är anmärkningsvärt för sina hållfasthetsindikatorer, samt motståndskraft mot mekanisk påfrestning. Tillverkningen av denna träslag för byggandet av ett sommarhus innebär kombinationen av flera lameller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bar

En egenskap hos denna råvara för konstruktion är storleken - träprodukten kommer att ha en bredd i storleksordningen två av dess tjocklekar. Stavarna är gjorda med två tvärsnittsformer. Det kan vara fyrkantigt eller rektangulärt.

Bild
Bild

Styrelse

En annan stor kategori av virke, som inkluderar byggnadsprodukter för kantade och oförädlade trävaror. Sådant material används i olika stylingsvarianter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sleepers

Råvaror som tillverkas på beställning. Detta är en annan typ av virke som har funnit sin tillämpning vid skapandet av golvbalkar och andra komponenter i byggnadsstrukturen, där ökad hållfasthet är viktig för de använda råvarorna.

Bild
Bild

Byggfunktioner

Valet av kvalitetsmaterial kommer att vara långt ifrån den sista uppgiften i processen att bygga en trästuga. De grundläggande egenskaperna vid byggandet av sådana hus presenteras nedan.

Bild
Bild

Sammanfattar nödvändig kommunikation

Det är mest korrekt att anförtro lösningen av frågor av detta slag till proffs. Idag, för sommarstugor, kan det nödvändiga minimumet identifieras - detta är el, gas, vatten, avlopp . Förgasning och användning av centraliserade avloppssystem kommer dock inte att vara obligatoriskt för dacha. Närvaron av vatten och elektricitet kommer att göra det möjligt att förbättra den säsongsbetonade bostaden till det maximala.

Bild
Bild

Att lägga grunden

Efter övervägande och godkännande av projektet kommer det att bli nödvändigt att utföra det viktigaste arbetet - att lägga grunden för det framtida bygget på platsen. Tack vare ett stort urval av trädgårdshusdesigner kan grundtypen väljas för varje enskilt alternativ och terrängfunktioner.

Bild
Bild

Uppförande av byggnadens bas

I sin roll finns olika vattentäta underlag. Sedan installeras den nedre ramen - en krona läggs på grunden. Trägolvbjälkar är sällan längre än 6 meter.

Bild
Bild

Under byggandet av sommarstugor, där bredden på lokalerna enligt projektet kommer att vara större, installeras förutom huvudstödet ytterligare strukturella länkar.

Installation av en ram för väggar

Konstruktionen kan innebära preliminär fastsättning av stödbalkarna och sedan själva ramen. Vissa typer av sommarstugprojekt möjliggör dock installation av förmonterade väggar, som fixeras till botten med hjälp av stänger. Trä, oavsett användning av ytterligare bearbetningsföreningar, förblir ett mycket nyckfullt material . Denna nyans skiljer byggnader av denna typ från resten, vilket kräver hög professionalism från arbetare för att minimera möjliga "kalla broar" vid fogarna av byggmaterial.

Bild
Bild

Golvinstallation

Efter att väggarna i den framtida dachaen har dykt upp och deras ytterbeklädnad också har gjorts börjar de vanligtvis ordna golvet i rummet. Sådant arbete ger emellertid efterföljande arbete med installationen av taket eller skapandet av ett tillförlitligt tillfälligt skydd för att skydda materialen från negativa väderfenomen.

Bild
Bild

Takläggning

För hus i trä kan två typer av fackverkssystem användas - hängande och skiktade. Det första alternativet ger endast installation på bärande väggar. Vanligtvis tillgrips de när man bygger små hus på landet. Overheadsystemet kan installeras i hus där det kommer att finnas ytterligare stöd, som vanligtvis är interna kapitalpartitioner.

För att ordna taket i trähus kan följande material användas:

  • vågskiffer;
  • ondulin;
  • metallprofil;
  • flexibla bältros;
  • metallplatta.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sista etappen av byggandet av hus i trä kommer att vara arbete med installation av fönstersystem, dörrar, inklusive innerdörrar. Och också viktiga verk kommer att vara värmeisoleringsåtgärder, inredning.

Ägare av hus i trä bör komma ihåg att träet som används i byggandet kräver obligatorisk bearbetning från bränder, insekter och svampar. Dessa impregneringar måste förnyas minst vart sjunde år.

Bild
Bild

I allmänhet kan tidsramen för byggandet av en sommarstuga i trä pågå under en period från 4 till 8 månader ., kommer stora husprojekt att tas i drift tidigast om 1-2 år. Denna funktion bör också beaktas vid planering av ett sommarhus.

Bild
Bild

Exempel på vackra projekt

Lantliga hus av trä i kombination med grönska och asfalterade stigar kommer att fungera som dekoration för den personliga tomten, och naturmaterial kommer att ge en mysig känsla utanför och inuti byggnaden.

Bild
Bild

Även små trädgårdsstrukturer av trä kan bli funktionella och attraktiva när man använder naturligt trä i harmoni med grönska och natur.

Bild
Bild

Tack vare mångsidigheten och praktiken i trä i sommarstugan kommer det att vara möjligt att bygga en ovanlig och funktionell byggnad för att leva eller ha en trevlig tidsfördriv.

Rekommenderad: