Dammfri Sandblästring: Vad är Dammfria Maskiner? Vi Väljer En Installation Med En Dammsugare. Rekommendationer För Användning

Innehållsförteckning:

Video: Dammfri Sandblästring: Vad är Dammfria Maskiner? Vi Väljer En Installation Med En Dammsugare. Rekommendationer För Användning

Video: Dammfri Sandblästring: Vad är Dammfria Maskiner? Vi Väljer En Installation Med En Dammsugare. Rekommendationer För Användning
Video: Dustless Blasting equipment - Vacuum Blaster 2024, Maj
Dammfri Sandblästring: Vad är Dammfria Maskiner? Vi Väljer En Installation Med En Dammsugare. Rekommendationer För Användning
Dammfri Sandblästring: Vad är Dammfria Maskiner? Vi Väljer En Installation Med En Dammsugare. Rekommendationer För Användning
Anonim

Att veta allt om dammfri sandblästring är intressant för både vanliga användare och verkstadsägare. Det är absolut nödvändigt att ta reda på vad dammfria enheter är och hur man väljer en installation med en dammsugare. Ett separat viktigt ämne är specifika rekommendationer för användning av en sådan enhet.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Först och främst måste du ta reda på vad som är bra eller dåligt dammfritt sandblästring i princip. Denna teknik kännetecknas av utmärkt rörlighet och enkel användning. Dammfri sandblästring har ett antal fördelar:

  • låter dig klara dig utan specialkameror;
  • förhindrar igensättning av omgivande föremål;
  • gör det möjligt att klara sig med lågeffektkompressorer;
  • ger städning i de mest otillgängliga områdena;
  • garanterar säkert arbete utan dyr och tråkig skyddsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med enheten inkluderar följande fakta:

  • inte tillräckligt kraftfull jämfört med de "dammiga" modellerna;

  • kan bara rengöra i smala remsor;
  • gör att det ständigt avbryts för att tömma dammackumulatorerna;
  • kräver systematisk byte av munstycken (och ännu tätare rengöring);
  • inte lämplig för arbete med perforerade delar och ytor som har en grund avlastning.
Bild
Bild

Funktionsprincip

Dammfria sandblästringspistoler används där dammutsläpp är mycket farligt eller helt enkelt oönskat. Med deras hjälp:

  • rengör metallen från spår av primers och färger;
  • ta bort kvarvarande rost;
  • rena svetsade sömmar;
  • ta bort dekorationen från stenelement och inredningsartiklar;
  • förbereda olika ytor för målning och grundslipning;
  • formmönster på glas (inklusive speglar), på metall.

Tillsammans med sand kan krossad granit, expanderad lera eller gjutjärnsskott (med ett tvärsnitt på högst 0,5 mm) levereras för arbete.

Bild
Bild

Dammfri bearbetning utförs på grund av kompressorns stängda drift . Först pumpar han luft i ett speciellt rör. Den passerar genom sandbehållaren och bär slipmedlet genom munstycket. När du träffar en del studsar sanden av. Sedan, genom ett annat rör, som passerar runt munstycket, återgår det till den tidigare övergivna tanken. Det rengjorda slipmedlet kan användas senare och damm och smuts deponeras i en separat behållare.

Bild
Bild

Därifrån kastas de vanligtvis för hand när de fylls. Vissa modeller kan avlägsnas genom en speciell slang. Munstycksspetsen är utrustad med ett gummimunstycke. På grund av att den sitter tätt på ytan tätar den enheten . Både luftläckor och dammutsläpp är absolut uteslutna.

Varianter av enheter

Sandblästring med dammsugare (dammsamlare) är ganska utbredd. Det är en långsträckt väska i form. Den fästs uppifrån inuti sandbehållaren. Smutsen bärs dit av själva luftflödet som kommer in i inloppskanalen . Av systemets nackdelar är det värt att nämna den relativt begränsade effekten och behovet att ofta stoppa arbetet för att tömma enheten.

Bild
Bild

Det finns också sandblästring, där dammfri drift uppnås genom en begränsad förbrukning av slipmedel. I detta fall är en pistol med ett speciellt munstycke anslutet till kompressorn. En tygpåse tillhandahålls där slipmedlet samlas upp . Leveranssetet innehåller alltid bilagor.

Bild
Bild

Denna teknik gör det bästa jobbet med att rensa ut små bo av rost, men det kan inte låtsas vara något mer.

Hur väljer man?

I OSS är sandblästringsmaskiner under varumärket Russian Master mycket populära. Bland deras fördelar finns jämförande enkelhet och tillförlitlighet. Nästan vilken specialist som helst kommer också att uppmärksamma produkterna:

Westers;

Bild
Bild

Blastse

Bild
Bild

Clemco

Bild
Bild

Det kinesiska märket AE&T har ett mycket brett utbud av billiga sandblästringsmaskiner . Men det är viktigt att inte bara uppmärksamma varumärket utan också de praktiska egenskaperna. Om du bara behöver hantera rostförebyggande i garaget och städa lokala platser måste du ta en modell med en begränsad slipförbrukning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samma enheter rekommenderas för användning med enskilda bilar och motorcyklar . Stora ytor behandlas mycket mer effektivt av enheter med en dammsugare som kan fungera länge; kraften i tekniken väljs i enlighet med volymen av de kommande manipulationerna.

Tips för användning

Innan kompressorn startas är det nödvändigt att kontrollera om alla delar är väl anslutna, om utrustningen är hermetiskt förseglad. För ett tydligt val av driftsätt är det användbart att övervaka avläsningarna av trycksensorerna. Slipmedlet tas i en sådan mängd och i en sådan mängd att det exakt tar bort rosten, men inte för att förstöra materialet . Primär rengöring utförs med en grov fraktion av sand.

Bild
Bild

En slät yta behandlas med ett typiskt munstycke. Komplicerad förberedelse (dölja föremål) behövs inte. Tätningarna bör kontrolleras före och efter varje arbetspass. Rost avlägsnas genom att hålla spetsen i en vinkel på 80-90 grader och lacken - strikt i en trubbig vinkel.

Och vi får inte glömma bort att bära personlig skyddsutrustning.

Rekommenderad: