Slipmedel För Sandblästring: Nickelslagg Och Kvartssand För Sandblästring, Andra Material För Enheter, Deras Förbrukning. Hur Torkar Man?

Innehållsförteckning:

Video: Slipmedel För Sandblästring: Nickelslagg Och Kvartssand För Sandblästring, Andra Material För Enheter, Deras Förbrukning. Hur Torkar Man?

Video: Slipmedel För Sandblästring: Nickelslagg Och Kvartssand För Sandblästring, Andra Material För Enheter, Deras Förbrukning. Hur Torkar Man?
Video: Testar HAWK blästeraggregat med återvinning från DUAB-huset 2024, Maj
Slipmedel För Sandblästring: Nickelslagg Och Kvartssand För Sandblästring, Andra Material För Enheter, Deras Förbrukning. Hur Torkar Man?
Slipmedel För Sandblästring: Nickelslagg Och Kvartssand För Sandblästring, Andra Material För Enheter, Deras Förbrukning. Hur Torkar Man?
Anonim

Med sandblåsaren kan du rengöra alla ytor från rost, plack och andra föroreningar. Denna bearbetning är mycket populär i många branscher. Arbets kvalitet och säkerhet beror på vilket slipmedel som används. För varje yta väljs en egen typ av sand. Du bör veta om egenskaperna hos slipmedlet, typer, användningsomfång, samt urval och tillämpningskriterier.

Bild
Bild

Särdrag

Sandblästring är en generisk term. Faktum är att kompositionen för slipmedlet kan vara en uppsättning mineraler av olika fraktionsstorlekar. Under drift matas sand ut under högt tryck. Blandningen rengör ytan från färgrester, lack, rost, skala och smuts . Arbetet utförs innan ytan grundas.

Sanden väljs utifrån vilken typ av yta som ska behandlas och den typ av plack som måste tas bort. Om det är felaktigt valt kan slipmedlet skada ytan eller skada arbetaren själv.

Materialet har sina egna egenskaper. Varje typ kännetecknas av en hårdhet. Blandningens kapitalstabilitet bestäms på en skala av 10 poäng. Var och en av punkterna motsvarar en enhet sandgranulat som splittras vid kontakt med ytan. Högkvalitativt slipmedel har höga parametrar och utsätts inte för klyvning under tryck. Fraktion är graden av kornighet. Det händer:

  • grundläggande;
  • komplex;
  • begränsande;
  • minimal.
Bild
Bild

Vid köp av produkter utfärdas ett pass som visar fraktionsindikatorn. Antalet inkluderar procentandelen av volymen och diametern av granulaten . Valet av typ av munstycke för bearbetning, strålens tryckgrad och typ av yta beror på fraktionen.

Blandningen har en slipande förmåga, vilket gör det möjligt att ta reda på mängden arbete och ungefärlig tid för att slutföra uppgiften . En annan viktig indikator är mekaniskt motstånd. Det bestämmer graden av resistens hos granulat mot mekanisk spänning. Med en hög parameter har sand minst förmåga att kollapsa vid kontakt med arbetsstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos sandblästringssand är återhämtning. Denna indikator visar hur många gånger blandningen kan återanvändas.

Det finns engångssand. Med höga återhämtningshastigheter kan slipmedlet användas flera gånger eller mer.

Kemisk resistens anses vara en sekundär egenskap, som kännetecknar egenskaperna för interaktion vid kontakt med lösningar och föroreningar. Slipning appliceras på ytor av metall och betong. Rengöringsprocessen förlänger på detta sätt produktens livslängd och förhindrar återinträngning av rost och smuts i materialet . Sandblästring har många typer, som alla har sina egna egenskaper och är avsedda för rengöring av en specifik yta.

Bild
Bild

Ansökningar

Sandblåserblandningen är efterfrågad på olika områden

Sandblästring används i stor utsträckning för bearbetning av fasader på byggnader, rengöring av bilar och olika flytande anläggningar. Behandlingen är också effektiv vid rengöring av kopparprodukter

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En särskilt populär och fashionabel typ av arbete är beläggning av ritningar och mattor på glas. I detta fall används en kvartsblandning av minsta fraktion

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För bearbetning av härdat glas används ett slipmedel med hög hårdhet - electrocorundum

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av blandningar används i stor utsträckning

Användningen av sand är effektiv för att avlägsna rost från metallkonstruktioner. I detta fall används en torkad, siktad blandning, som inte är uppdelad i fraktioner

Bild
Bild

Sand på 0, 4-0, 5 mm är lämplig för rengöring av produkter från gammal beläggning, färg, lack

Bild
Bild

Gammal rost avlägsnas med ett allvarligare material: nickelslagg eller kopparslagg

Bild
Bild

För rengöring av en kaross används sand med hög hårdhet och begränsande fraktion

Bild
Bild

Titan- och stålytor rengörs perfekt med granatsand eller smält aluminiumoxid

Bild
Bild

Vid rengöring av föremål i rostfritt stål används glaspärlor

Bild
Bild

Översikt av arter

Slipmedel för sandblästringsutrustning är indelade i typer som alla har sina egna egenskaper och omfattning. Alla typer av sand produceras strikt i enlighet med GOST -standarder . Standarderna sätts baserat på fraktionens modul, filtreringskoefficient, hårdhetsgrad och andra indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvartssand

Det är det mest populära materialet. Det är effektivt att hantera och är billigt. Vissa människor förvirrar slipmedel med flodsand. Men kvartsmaterial har karakteristiska skillnader: homogenitet, frånvaro av organiska föroreningar och inneslutningar. Slippulvret är lätt och poröst, men kan inte återanvändas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall- och betongämnen bearbetas med sand . I processen används ett dammavstängningssystem, eller arbetet sker i slutna kammare. Dammet passerar genom filtren och stannar kvar där. Därför måste utrustningen rengöras regelbundet.

I vissa länder är det förbjudet att använda sand. Under behandlingen lägger sig kiseldamm på lungorna, vilket orsakar allvarlig sjukdom.

Bild
Bild

Nickelslagg och kopparslagg

När koppar och nickel smälts bildas svart slagg. Materialet används för slipande bearbetning. Det finns en liten mängd kvarts i blandningen: endast 1%, på grund av vilket slipmedlet får användas i alla länder. Båda slaggtyperna har sina egna egenskaper: hög densitet och hårdhetsgrad, låg förbrukning . Till skillnad från kvarts bearbetar nickelslagg och kopparslagg ytan mycket bättre.

Nickelslagg kan användas upp till 3 gånger. Kupershlak är endast effektivt när det appliceras en gång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granulat av plast

En speciell typ av slipmedel för känslig rengöring. Den används för behandling av bilar, yachter, borttagning av gamla beläggningar, för restaurering av arkitektoniska monument och antikviteter . I Ryssland används plastgranuler praktiskt taget inte på grund av den uppblåsta kostnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasgranulat

De används under rengöringsprocessens slut. De är lämpliga för mattning och avlägsnande av partiklarester efter bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Natursten

Corundum är ett mer produktivt material för bearbetning. Det hämtas från miljön. Faktiskt, slipmedlet är en aluminiumoxid med vanlig kristallin form . Corundum används före mattning av stålytan. Materialet är dyrt, men det lönar sig i processen.

Återanvändbar blandning. Vid återanvändning är granulaten effektiva, splittras inte och behåller sina ursprungliga egenskaper.

Materialets främsta fördelar är låg förbrukning och fullständig frånvaro av damm under drift.

Bild
Bild

Electrocorundum

Det används ofta på många områden. Det fick sin popularitet på grund av dess höga densitet och effektivitet. Det återanvändbara slipmedlet är endast lämpligt för hydraulisk skärning.

Bild
Bild

Övrig

Det finns också andra typer av produkter

En annan typ av blandning är metallskott . Materialet är tillverkat av stål och gjutjärn, det är billigt och är en återanvändbar blandning. Stålskott visar hög effektivitet. Blandningen är homogen, med en klar fraktion, som gör att du kan ta bort även den mest gamla skalan och smutsen. Den enda nackdelen med metallskott anses vara problematisk vid insamling för återanvändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granatäpplesand - ett fast material som produceras i olika fraktioner. När det gäller hårdhet är slipmedlet näst efter korund. Kostnaden är hög, men produktiviteten och reningsgraden är höga. Materialets fördelar är låg förbrukning och återanvändbar användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiska chips har ett högt pris, men har ett antal fördelar jämfört med andra typer. Den kan användas många gånger. Antalet återanvändningar överstiger 400 användningsområden. De slitstarka granulaten rengör ytan perfekt, medan förbrukningen är minimal. Behandlingen kräver inte användning av dammdämpande utrustning.

Bild
Bild

Nyanser av val

För att välja ett slipmedel måste du känna till några egenskaper hos ytans typ och skick. Skiktets densitet och hårdhet bestäms.

  • För täta, gamla beläggningar är det bäst att använda slipmedel med hög hårdhet. För ett mindre hållbart lager används sand med låg densitet.
  • För att förhindra att bucklor eller flisar uppträder under rengöringen väljs sand med minsta kornstorlek.
  • Om du använder hårt material med vassa kanter ökar rengöringshastigheten kraftigt.
  • För grov bearbetning måste slipkornen vara stora i diameter. Grovt material är mer effektivt i arbetet. För en engångsprocess är det bättre att köpa billig kvartssand eller kopparslagg. De används före målning av en bil eller vattenskoters kaross. Effekten av dessa blandningar på ytan har en mjukare effekt, utseendet på flis och grovhet är minimal.
Bild
Bild

När du väljer en fraktion är det nödvändigt att kräva av säljaren ett intyg där fraktionsgraden föreskrivs . För att välja rätt fraktion, avvisas de av kraften vid utkastning av granulatet, eftersom utrustningens kraft påverkar kraften av sandens påverkan på ytan.

När de väljer uppmärksammar de också granulatens hårdhet. Värdet bestäms på en 10-punkts skala. Ju högre hårdhet, desto fler upprepningar av användningen.

Materialets nötbarhet avgör hur lång tid bearbetningen kommer att ta och hur många arbetsstycken som kan rengöras under denna period . Tillverkaren testar sina produkter och anger informationen på förpackningen. Denna siffra är ofta ungefärlig. I vilket fall som helst bör valet av blandning övervakas av en professionell.

Bild
Bild

Materialförbrukningen bestäms baserat på munstycksdiametern och trycket i apparaten. Så den ungefärliga materialförbrukningen har vissa värden. Dessa indikatorer bör beaktas när du väljer.

  • Munstycksdiametern 3,0 mm har en flödeshastighet av 24 m 3 / timme vid ett tryck av 3,5 atm. Vid ett tryck av 7, 0 atm är flödeshastigheten 42 m 3 / timme.
  • Diameter 5,5 mm förbrukar 72 m 3 / timme vid ett tryck av 3,5 atm. Ett tryck på 7, 0 atm ger en flödeshastighet på 132 m 3 / h.
  • Diameter 6,0 mm förbrukar 102 m 3 / timme vid ett tryck av 3,5 atm. Tryck vid 7, 0 atm - flödeshastighet 174 m 3 / timme.
Bild
Bild

Användande

När du köper en slipande blandning i en butik krävs ingen förberedelse av materialet. Men i vissa företag och för hushållsändamål används flodsand ofta. Slipmedlet är tillgängligt för alla och får dig inte att tänka på kostnaden. Men för att uppnå högkvalitativ och säker rengöring måste du följa förberedelsestegen.

För att uppnå enhetlighet måste sanden siktas . Det är bättre att använda en sil för detta. Nätet väljs baserat på sandfraktionen. Många använder ett myggnät eller byggnät, tyll - allt beror på partiklarnas diameter. Bättre att sålla materialet 3 gånger.

Bild
Bild

Sedan måste du torka slipmedlet . Under företagets villkor torkas det i speciella torktumlare. I vardagen använder de de medel som finns till hands. Vissa sandblåsare sprider sand på ytan av en metallplåt och lägger den ovanpå grillen. Det är bekvämare för någon att torka på en film eller använda en värmepistol. Ett väl torkat slipmedel ska flöda genom en löst knuten näve.

Bild
Bild

Flodsand innehåller kvarts . I industrisektorer används speciell dammdämpande utrustning. Det finns inga sådana medel i vardagen. För att undvika att sandpartiklar tränger in i lungorna måste arbetaren försiktigt skydda luftvägarna och även skydda ögonen.

Rekommenderad: