Sand För Sandblästring: Kvarts Och Annan Sand. Vilken Ska Du Ta För En Sandblåsare? Hur Använder Man Det För Sandblästring?

Innehållsförteckning:

Video: Sand För Sandblästring: Kvarts Och Annan Sand. Vilken Ska Du Ta För En Sandblåsare? Hur Använder Man Det För Sandblästring?

Video: Sand För Sandblästring: Kvarts Och Annan Sand. Vilken Ska Du Ta För En Sandblåsare? Hur Använder Man Det För Sandblästring?
Video: Not DIY sandblaster - Sandblasting wooden door (oak) 2024, Maj
Sand För Sandblästring: Kvarts Och Annan Sand. Vilken Ska Du Ta För En Sandblåsare? Hur Använder Man Det För Sandblästring?
Sand För Sandblästring: Kvarts Och Annan Sand. Vilken Ska Du Ta För En Sandblåsare? Hur Använder Man Det För Sandblästring?
Anonim

Tekniken som används i sandblästringsmaskiner är på många sätt oumbärlig för att upprätthålla den nuvarande tekniska utvecklingen av den mänskliga civilisationen. Tack vare det kan gammal färg eller rost avlägsnas från metallens yta, vilket innebär att vi kan återanvända metallprodukter eller smälta om dem för råvaror, vilket nästan alltid är billigare än att bryta ny malm, vars reserver inte heller är ändlös. Men för att använda sandblästring fullt ut och korrekt bör du välja sanden klokt, och för detta måste du med säkerhet förstå ämnet.

Bild
Bild

Särdrag

Sand för sandblästring är inte en bokstavlig, utan bara ett mycket generaliserat koncept, som faktiskt innehåller olika uppsättningar av mineraler och till och med olika storlekar av fraktioner . Kärnan i sandblästringsapparaten är att blandningen under enormt tryck matas ut av en stråle och slår med små partiklar på ytan som ska behandlas, vilket avlägsnar överskottet. Det är klart att inget slipmedel är lämpligt för detta ändamål. och det måste väljas beroende på vad du exakt bearbetar och vilka främmande avlagringar eller beläggningar som behöver tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att använda fel slipmedel kan leda till många obehagliga överraskningar . - från behandling av dålig kvalitet eller skada på arbetsstycket till skada på sandblåsaren. I teorin bör konsulter i butiken där huvuddelen köps hjälpa till att välja slipmedel för ett visst fall, men de är inte alltid värda specialister inom denna bransch. Det är viktigt att förstå att om en butik inte kan anställa kvalificerade säljare kan den inte garantera en anständig kvalitet på sina produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av denna anledning bör slipmedel endast köpas från pålitliga leverantörer.

Översikt av arter

Slipmaterial säljs oftast redan förpackat, och en stor butik kommer säkert att erbjuda olika volymer - från relativt små påsar till stor förpackning och leverans i multitonspartier. Samtidigt arbetar de flesta företag inte med arbetsstycken av strikt en typ, därför är det vettigt att korrekt beräkna vilken typ av material som behövs vid ett givet ögonblick. För att göra detta måste du veta exakt hur olika typer av slipmedel används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvarts

Ett sådant slipmedel anses med rätta vara ett av de mest populära i dag, och det är inte förvånande - det är allmänt tillgängligt och kostar därför konsumenten relativt billigt . Samtidigt bör begreppen kvarts slipmedel och kvartssand inte förväxlas, eftersom den andra är en beskrivning av endast en fraktion, avskärmad efter storlek.

Här är fraktionerna av kvartsslipmedel som utmärks:

  • dammig - cirka 0,1 mm i diameter;
  • sand själv - 0,1-0,4 mm;
  • grovt - 0,5-1 mm;
  • kvartsflis - mer än 1 mm i diameter för varje partikel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oerfaren sandblåsare kanske tror att kvartssand och vanlig flodsand är ungefär densamma, men det andra alternativet kan faktiskt inte ersätta det första. Kvarts slipmedel är bra för sin homogenitet, det finns inga främmande inneslutningar i det, liksom spår av organiskt material.

Det är också kemiskt homogent, vilket innebär att ingen orenhet reagerar oväntat med arbetsstycket. Det porösa materialet är förhållandevis lätt och billigt, men det kan inte återanvändas, eftersom kvarts krossas och varje gång genererar mer och mer damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den stora nackdelen med kvarts slipmedel är det det minsta kiseldammet lägger sig i arbetarnas lungor och täpper till slemhinnor, vilket framkallar utvecklingen av en obotlig dödlig sjukdom - silikos . Av denna anledning är sandblästringsmaterial med mer än 1% kvarts i allmänhet förbjudet i vissa stater.

Kvarts slipmedel kan användas för att bearbeta inte bara metall utan också betong. På grund av risken för en förbrukningsvara är samtidigt ett effektivt dammavstängningssystem ett obligatoriskt krav, eller alternativt bearbetas i tätt slutna kammare. Det resulterande dammet, tillsammans med den sugna luften, passerar genom filtren, där det finns kvar, men filtreringssystemet måste rengöras regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets ovannämnda porositet kan betraktas som en nackdel i den bemärkelsen att det inte ligger tätt. Trots det faktum att förbrukningen av slipmedel är i vikt jämfört med den för konkurrerande material, är volymen stor.

Kopparslagg och nickelslagg

När koppar och nickel smälts bildas slagg, vars fina partiklar också kan användas som slipmedel för en sandblästringspistol. Kvarts finns också här, men i en mängd av högst 1%, på grund av vilken blandningen är godkänd för användning i något land i världen.

Båda slaggtyperna kännetecknas av högpresterande egenskaper. Sådana partiklar är hårdare än någon sand, de träffar den behandlade ytan hårdare, och därför märks resultatet mycket tydligare. Samtidigt jämför kopparslagg och nickelslagg positivt med kvartsslipmedel med hög specifik densitet mycket mindre sådant material förbrukas, även om resultatet uppnås snabbare och bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots likheten mellan de två materialen och deras kombination i ett avsnitt är det fortfarande en skillnad mellan dem. Nickelslagg anses vara ett mer lönsamt slipmedel, eftersom det bryts ner i damm relativt dåligt och inte är förorenat med föroreningar och därför kan användas upp till 3 gånger. Samtidigt anses kopparslaggen vara något mer effektiv med en engångsbehandling.

Bild
Bild

I alla fall används båda materialen på grund av sin höga effektivitet ofta även i öppna områden, där insamling av slipmedel för återanvändning är orealistiskt.

Metallskott

Teoretiskt sett är många metaller lämpliga för tillverkning av ett sådant slipmedel, men oftast är skottet gjord av stål och gjutjärn. Detta är bekvämt eftersom smältningen av dessa metaller är mycket vanlig - följaktligen och skottet från dem inte är så dyrt, medan slipmedlets hållfasthet är tillräcklig för återanvändning. Bland annat är denna version av slipmaterialet också ganska effektivt i arbetet. Nästan det enda problemet är svårigheten att samla den för återanvändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är stålskottet som erhålls genom klyvningsmetoden som anses vara det mest effektiva .… Ett sådant slipmedel används i stor utsträckning för metallbearbetning, särskilt om det är nödvändigt att avlägsna vågen innan man applicerar en ny beläggning. Blandningens effektivitet uppnås på grund av en tydlig fraktionering av elementen, eftersom detta gör den mycket homogen och gör att du exakt kan bestämma fraktionen som är nödvändig för ett bra resultat.

Bild
Bild

Efter rengöring med fraktionerad sandblåsning blir ytan på metallstycket inte bara helt ren utan visar också förbättrad vidhäftning.

Korund

Ett av de mest effektiva slipmedlen för en sandblästringsenhet är korund, och det är inte förvånande - i sin hårdhet är den näst efter diamanten, vilket innebär att den inte stickar sig själv, men den sticker allt annat … Korund för sandblästring tas inte från miljön, det produceras av industriföretag - det är aluminiumoxid, som har en vanlig kristallin form. Som en "laddning" för en sandblästringspistol används den i stor utsträckning för att förbereda stålytor för efterföljande dekorativ bearbetning, såsom mattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid första anblicken tillåter inte den höga kostnaden för korund oss att betrakta det som ett ekonomiskt lönsamt material, men allt lönar sig på grund av dess praktiska egenskaper. Ett sådant slipmedel är mycket effektivt och kan därför användas i relativt små mängder .… Dessutom är flergångsbruk tillåtet, och i efterföljande cykler förlorar det inte sina ursprungliga höga kvaliteter, rengöring av metallytor även från envis smuts, utan att spricka.

En separat fördel bör övervägas det faktum att hållbar korund praktiskt taget inte producerar damm och därför inte kräver obligatorisk användning av dammdämpande utrustning. Ett sådant slipmedel används ofta i kamrar av injektionstyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granatäpple

Ett sådant slipmedel övervägs med rätta en av de svåraste - det faller märkbart till korund (7, 5 poäng mot 9), men överträffar fortfarande märkbart de flesta av konkurrenterna. Granatsand tillverkas av tillverkare i olika fraktioner, och konsumenten kan i förväg beställa exakt den partikelstorlek som behövs för att lösa hans problem.

Samtidigt har materialet en hög nötningsförmåga med medium sprödhet och samma indikator på dammbildning, men andelen kvarts, som är farlig för luftvägarna, överstiger inte de allmänt tillåtna 1%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Garnet slipmedel i sig är ganska dyrt, men kostnaden för själva proceduren med hans deltagande visar sig vara relativt låg . Detta resultat uppnås på grund av att rengöringen görs ganska snabbt, sanden förbrukas relativt lite och den kan återanvändas flera gånger till.

Samtidigt måste sandblästringsföretag använda ytterligare utrustning för att användningen av ett sådant slipmedel ska vara motiverad - Det är bäst att hantera arbetsstycken i tätt slutna kammare för att hålla damm ute och mer effektivt samla dyra förbrukningsmaterial för återanvändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Sandblästring krävs oftast för metall- och betongytor . I det första fallet är detta en relativt enkel kallbearbetningsmetod, som gör att du kan ta bort det skadade ytskiktet - skalat, rostat, bränt eller helt enkelt smutsigt. Denna procedur låter dig inte bara återställa produktens ursprungliga estetiska utseende, utan stoppar också den ytterligare spridningen av rost i metallens tjocklek, vilket förlänger produktens livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vart i innan ytterligare målning är sandblästring bokstavligen ett obligatoriskt förfarande , eftersom färg, som lägger sig på opålitlig rost, kommer att skala av tillsammans med sin bas inom en snar framtid. Dessutom slår de minsta slipande partiklarna också ut små metallpartiklar från arbetsstycket, vilket gör ytan grov, och detta bidrar till bättre vidhäftning av färgen till underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av ett slipmedel för betongytor är relevant i händelse av att om du behöver rengöra produkten från smuts . I den moderna världen gillar vissa kategorier av människor att måla eller spruta färgstaket av betong och andra relaterade material, vilket ofta lämnar ritningar och inskriptioner av olämpligt innehåll. Sandblästringspistolen låter dig snabbt och relativt billigt återställa strukturens ursprungliga estetik.

Dessutom är det ganska uppenbart att det är inte möjligt att demontera produkten för transport till en rengöringsanläggning Därför används bärbar utrustning med sådana typer av sandblästringsslipmedel som inte ger överflödigt damm och kan användas i öppna utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Svårigheten att välja ett material för bearbetning av olika ytor ligger i det faktum att du bara behöver ta det slipmedel som verkligen behövs i denna situation. En blind strävan efter det mest hållbara slipmedlet är långt ifrån alltid lämpligt, eftersom du på så sätt inte bara kan ta bort föroreningar från ytan utan också slå igenom ett tunt arbetsstycke eller förstöra det på annat sätt.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att förstå vilket slipmedel som ska tas för arbete i varje enskilt fall, och ingen av massans egenskaper kan ignoreras när du väljer.

Var noga med att uppmärksamma fraktionen av materialet, vilket i sig påverkar dess egenskaper inte mindre än den kemiska sammansättningen … Det är förutsägbart att för grov bearbetning är det bättre att använda grovt material - då kommer varje exakt träff att märkas direkt när det gäller effektivitet. Den fina fraktionen är mycket bättre lämpad för fin rengöring - det här är det bästa alternativet om du är rädd för att väsentligt och irreversibelt skada själva produkten.

Bild
Bild

Genom att köpa ett slipmedel, glöm inte att be säljaren om ett certifikat . Ett sådant dokument är användbart ur alla synvinklar - det vittnar inte bara om tillverkarens och leverantörens ansvarsfulla inställning till deras arbete, utan ger också en klar uppfattning om vilken bråkdel i denna sats som är högsta, lägsta eller genomsnittliga. Dessutom bör en adekvat tillverkare också ange ungefärlig procentandel partiklar av olika storlekar i satsen, vare sig det är en 25 kg påse eller någon annan behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man beslutar om fraktionen är det också nödvändigt att ta hänsyn till kraften för utmatning av partiklar, eftersom kraften hos sandblästringspistolen direkt påverkar kraften av slipmedlets inverkan på arbetsstycket.

Det måste hela tiden komma ihåg att resultatet beror på styrkan och tillförlitligheten hos själva arbetsstycket, och det slipmedel som trädet helt enkelt skulle vara full av kommer inte att lämna sådana destruktiva märken på betongen.

Bild
Bild

Om förväntningen är att företaget ska kunna samla slipmedlet och återanvända det, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt dess hårdhet … Hårdhetsskalan, som du vet, består av 10 klasser, men du bör inte lita på medelvärdet för varje material som anges på Internet.

Det råder ingen tvekan om att samma metallflis från olika tillverkare har olika hårdhet, men om leverantören ärligt angav parametrarna i certifikatet är det inget att skylla på. En liknande egenskap är motståndskraft mot mekanisk påfrestning - båda indikatorerna förutsäger hur länge slipmedlet själv inte kommer att krossas.

Bild
Bild

Innan släppmedlet släpps ut på marknaden måste tillverkaren testa det och avgöra hur många arbetsstycken per område som effektivt kan bearbetas under en viss tid. Denna indikator är ofta ganska godtycklig och ungefärlig, men ändå är det värt att fråga om det i förväg. Det kallas nötningsförmåga … Slutligen, glöm inte att slipmedlet kan ingå kemiska reaktioner - det kan skadas av lösningsmedel eller syror på arbetsstyckets yta, och vissa material är känsliga för förstörelse även av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa finesser föreskrivs i certifikatet - i kapitlet om kemisk resistens.

Nyanser av användning

Om du köper ett slipmaterial i en butik, kräver det som regel inte längre någon speciell förberedelse, Men i vardagen eller i små företag används även vanlig flodsand som ett gratis alternativ till inköpta råvaror . Tillgängligheten av ett sådant slipmedel gör att du inte kan tänka på konsumtion och återanvändning, men för att uppnå önskat resultat bör du följa instruktionerna.

Bild
Bild

För det första flodsand måste siktas noggrant för att uppnå maximal homogenitet av fraktionen utan främmande inneslutningar. Den erforderliga fraktionsstorleken bestäms beroende på munstycksstorleken och egenskaperna hos det bearbetade materialet, varefter det är nödvändigt att välja lämpligt nät för just denna partikeldiameter. Oftast använder de improviserade material - från mjölsiktar och myggnät till tyll och byggnät. Erfarna sandblåsare råder vid användning av flodsand att inte vara lat och sikta 2-3 gånger.

Bild
Bild

Först då kan du börja torka . Under industriella förhållanden är det vanligt att torka slipmedlet med specialtillverkade torktumlare, men i vardagen måste hantverkare hitta på sina egna originallösningar. Någon torkar flodsand på en metallplåt ovanpå grillen, för någon är det mer bekvämt att sprida det framtida slipmedlet på en film och torka det med en värmepistol. Resultatet anses acceptabelt om sanden rinner fritt genom en löst knuten näve.

Bild
Bild

Förekomst av kvarts är ganska troligt i flodsand, därför skulle det teoretiskt sett vara värt att använda det i speciella kammare med dammdämpning . De företag där sådan utrustning är tillgänglig sparar dock sällan tillräckligt för att samla sand alldeles intill floden, och under vardagliga förhållanden finns det inget av det slaget. För att undvika utveckling av silikos rekommenderas det starkt att utföra sandblästring med flodsand bort från bostäder och helt enkelt trånga områden, och amatörsandblåsaren själv måste på ett tillförlitligt sätt skydda sina ögon och luftvägar från de minsta dammpartiklarna.

Rekommenderad: