Vibrationsplattor (43 Bilder): Vibrationsmaskin För Markkomprimering - Vändbar Och Rakt Fram, Läggande Beläggningsplattor Med Vibrerande Plattor

Innehållsförteckning:

Video: Vibrationsplattor (43 Bilder): Vibrationsmaskin För Markkomprimering - Vändbar Och Rakt Fram, Läggande Beläggningsplattor Med Vibrerande Plattor

Video: Vibrationsplattor (43 Bilder): Vibrationsmaskin För Markkomprimering - Vändbar Och Rakt Fram, Läggande Beläggningsplattor Med Vibrerande Plattor
Video: 13 Basic Vibration Machine Exercises Workout Step by Step Tutorial 2024, Maj
Vibrationsplattor (43 Bilder): Vibrationsmaskin För Markkomprimering - Vändbar Och Rakt Fram, Läggande Beläggningsplattor Med Vibrerande Plattor
Vibrationsplattor (43 Bilder): Vibrationsmaskin För Markkomprimering - Vändbar Och Rakt Fram, Läggande Beläggningsplattor Med Vibrerande Plattor
Anonim

Innan byggnadsarbeten påbörjas måste det utföras beredning av jordbasen, som består i att packa marken, sand eller krossad sten noggrant. Tampning är nödvändig för att avlägsna fukt och luft från jorden, liksom att jämnt fylla alla utrymmen och eliminera tomrum. På detta sätt förbättras markens bärighet - den kommer att kunna motstå förstörelse.

Ett av verktygen som används för att ramma är en vibrationsplatta, vars användning avsevärt påskyndar och förenklar förberedelserna inte bara vid konstruktion, utan också för organisering av vägytor från asfalt eller beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs vibrationsplattor?

Vibratorstamparen är en handhållen typ av verktyg, vars konstruktion har en platt gjutjärnsplatta monterad på en speciell ram. Denna enhet fungerar med hjälp av olika typer av motorer, från vilka en excentrisk vibrationstyp går till gjutjärnsplattan . Ett handtag med en styrenhet är fäst vid ramens bas, funktionsprincipen för den vibrerande plattan är ganska enkel och alla kan hantera den.

Vibrationsfrekvensen beror på excenten, som drivs av en remlänk som är riktad mot vibrationsaxeln . För att komprimera jorden används en bred platta, som med hela ytan verkar på ytan som ska behandlas.

Karakteristiken och prestandan hos den vibrerande stamparen är betydligt högre än den för den manuella vibratorstamparen, som har en mycket mindre kontaktyta med marken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Syftet med den vibrerande plattan är följande:

  • tampning och pålitlig komprimering av platser som består av sand, jord, lerig jord;
  • den används för att ändra landskapsytan i de angränsande områdena;
  • komprimerar markytan för att lägga asfaltvägar eller gatstenar;
  • förbereder grunden för små byggnader;
  • används vid reparationsarbete på asfaltvägar, järnvägsvallar.

Som regel ställs höga krav på verktygen som används för byggnadsarbeten. Den vibrerande plattan är en lättanvänd och underhållande mekanism som gör att du kan arbeta i ett trångt utrymme, där det inte finns tillräckligt med ledigt utrymme för stora fordon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

En manuell vibrator är ett bekvämt och produktivt verktyg, dess val beror på volymen och egenskaperna hos det arbete som ska utföras. Det finns 2 typer av sådana enheter.

Raka resor

Den icke-vändbara typen av stampmaskin kan bara röra sig framåt. Deras hastighet och följaktligen produktiviteten hos arbetet regleras av operatören, vilket gör det möjligt att uppnå det största komprimeringsdjupet för den behandlade ytan. För att flytta den vibrerande plattan i motsatt riktning måste operatören vända den på egen hand.

Denna design gör det svårt att nå ramning, till exempel rörgravar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reversibel

Den typ av stampare som kan gå framåt eller bakåt kallas reversibel. Dessa är de mest praktiska anordningarna som används för enhetlig packning av jord, även i trånga utrymmen. Den vändbara rörelsen för dessa maskiner är extremt noggrann, så att operatören inte behöver korrigera stamparens rörelseriktning manuellt. Den enda nackdelen med sådan utrustning är dess tunga vikt och ganska höga pris.

Alla vibrationsdämpare är utrustade med en motor och, beroende på dess typ, är indelade i följande typer

Bensindriven . En bensinmotor är det mest ekonomiska alternativet när det gäller bränsleförbrukning, och en bensinenhet är billigare än andra analoger. Bensinvibrerande plattor är inte bundna till en kraftpunkt, därför kan de arbeta i autonomt läge och röra sig fritt på vilket avstånd som helst. Dessutom har bensintypsenheter visat sig bra när de arbetar i ett brett spektrum av plus och minus temperaturer. Nackdelen med bensinaggregat är deras tyngd och buller under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dieselbränsle . Dieseldrivna vibrationsstammare är inte bundna till en strömkälla - de är mobila och autonoma. Deras bränsleförbrukning är något högre än för en bensin. Men enheternas design är pålitlig och hållbar. Nackdelen är den stora vikten hos den vibrerande plattan, samt buller under drift. Dessutom klarade sig dieseldrivna enheter inte bra i kallt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Drivs av ett eluttag . Sådana verktyg används inomhus. De är kompakta i storlek, mycket lättare än bensin- eller dieselmotorer. Under drift avger enheten inte avgaser från bränslesönderdelning som är skadliga för människors hälsa och kännetecknas också av en låg ljudnivå. Nackdelen med verktyget är att det bara fungerar med en strömkälla och kan flyttas så långt som dess elektriska kabel tillåter.

Bland användare är de mest populära bensintypsenheterna, eftersom de idag är den mest ekonomiska utrustningen som fungerar under alla väderförhållanden.

Dieselvibrationsplattor är mindre populära och elektriska apparater köps endast för ett begränsat antal uppgifter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Beroende på motortyp är vibrationsplattorna lätta och tunga. Utöver deras vikt är verktygets storlek av ingen liten betydelse. När du väljer en modell bör du veta att vibrerande plattor produceras i följande intervall av övergripande parametrar:

  • verktygsbredd - minst 0,32 m, högst 0,5 m;
  • utrustningslängd - minst 0,78 m, högst 1,1 m;
  • vibrerande plattans höjd - minst 0,78 m, högst 1,08 m;
  • rammningsytans längd - från 0,45 m till 0,62 m;
  • bredden på ramningsytan är från 0, 32 m till 0, 48 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vikten är alla typer av vibrerande plattor indelade i 3 kategorier

  • Lätta modeller upp till 75 kg . Dessa är de minsta versionerna av verktyget som används för hushållsbruk. En sådan plattkomprimator klarar ett jordskikt som inte överstiger 150 mm. Ofta används en lätt typ av verktyg för att lägga trottoarvägar.
  • Universella modeller som väger 75-90 kg . Sådana enheter kan komprimera ett jordlager lika med 250 mm. De används för att förbereda vägar av asfalttyp.
  • Medelviktiga modeller som väger 90-140 kg . Enheterna är professionella och används för att utföra förberedande vägarbeten. Plattkomprimatorn kan utföra stora volymer med ramning på kort tid. Tjockleken på det bearbetade lagret är 600 mm.
  • Tunga modeller från 140 kg och mer . Sådana professionella vibrationsmaskiner används endast för konstruktion och vägarbeten av smal specificitet.

Valet av ett stamverktyg beror på dess vikt. Valet av modeller beror på syftet med deras tillämpning. Till exempel, för arbete på en personlig tomt, räcker det med en enhet i en lätt kategori, och för en stor byggnadsvolym köps professionella tunga modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Den moderna marknaden erbjuder många alternativ för vibrerande plattor, vars betyg beror på tillverkaren. De bästa tillverkarna av denna utrustning är Japan och Tyskland . Den vändbara vibrerande plattan från dessa tillverkare kan användas för industriella eller privata applikationer. Enheter tillverkade i Ryssland, Sydkorea, Israel, Sverige och Spanien har visat sig ganska bra, även om resursen för sådan utrustning är lägre än för tyska eller japanska motsvarigheter, men de kostar cirka 40% mindre.

Kinesisk teknik har bara en fördel jämfört med andra tillverkare, den ligger i det låga priset, enheternas resurs är den lägsta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi kommer att överväga flera modeller av vibrerande plattor för jämförelse

Modell Mikasa MVH-R 60E . Japansk maskin med omvänd, uppfyller internationella kvalitetsstandarder. Utrustad med en 4-takts bensinmotor med en kapacitet på 4,5 liter. med. och en vattentank, som gör det möjligt att tampa asfalt och lösa jordar. Enhetens vikt är 70 kg, storleken på vibrationssulan är 35x48 cm. Ett pålitligt verktyg med en hög hållbarhetsresurs.

Bild
Bild

Modell ZITREK CNP 25-2 . Tjeckisk enhet tillverkad i fabriker i Kina. En bensinmotor med en kapacitet på 6,5 liter används. med. Enheten är ganska tung och väger 125 kg. Fungerar med framåt och bakåtgående rörelse. Vibrationsplattan är gjord av gjutjärn och har ett bra korrosionsskydd. Det komprimerade skiktets djup är 300 mm.

Bild
Bild

Modell DDE VP 80-CK . En amerikansk tillverkad produkt som har det mest överkomliga priset på den ryska marknaden. Enheten är utrustad med en 4-takts bensinmotor med en kapacitet på 6,5 liter. med. Enhetens vikt är liten, 80 kg, storleken på vibrationsdynan är 42x59 cm, ramdjupet är 300 mm. Enheten har bara ett rakt slag, men den har etablerat sig som en pålitlig och kraftfull utrustning.

Bild
Bild

CHAMPION PC-1645 RH . Tillhör produkter av gemensam rysk-kinesisk produktion. Enheten är utrustad med en 9 hk Honda 4-takts bensinmotor. med. Enheten arbetar framåt och bakåt, väger 160 kg, kan ramla jorddjupet inom 500 mm. Tekniken är opretentiös och enkel att använda, har korrosionsskydd.

Experter tror att den mest pålitliga utrustningen är enheter utrustade med en bensinmotor. Om en dieselmotor är installerad på verktyget kommer dess resurs att vara kortvarig och en översyn kommer snart att krävas.

Bild
Bild

Komponenter och tillbehör

Vibrationsmekanismen för markkomprimering används vid intensivt utförande av en stor mängd arbete. Därför kräver denna teknik konstant underhåll och i vissa fall reparation. Spännremmar, kopplingar, stötdämpare, polyuretanmatta, kablar används som förbrukningsmaterial . Mycket mindre ofta kan vattentankar eller en vibrator, en vibrator eller hela vibratoraggregatet bytas ut. Motorn kräver särskild uppmärksamhet - det är nödvändigt att byta olja, luftfilter, tändstift i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

De viktigaste kriterierna för val av en vibrerande plattform är dess förmåga att vända och enhetens vikt. För att välja rätt tampverktyg för ett sommarboende, för betong eller asfalt, måste du vägledas av följande principer.

  • För att utföra landskapsarbeten för privat bruk används enheter, vars vikt inte överstiger 80 kg och markbearbetningens djup inte överstiger 150 mm. Om det är nödvändigt att lägga beläggningsplattor måste en polyuretanmatta med dämpningsfunktion läggas till utrustningen.
  • Vibrationsplattor som väger 80-120 kg används för att reparera asfaltsbeläggningen eller för att ändra landskapet, samt för att lägga verktygsledningar, medan jordbearbetningsdjupet kommer att vara 250 mm. Beläggningsplattor kan också läggas med dessa enheter, om en polyuretanmatta ingår i förpackningen.
  • För att förbereda vägbanan för asfaltbeläggning används vibrationsmaskiner som väger 120-220 kg eller supertunga enheter från 250 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En lika viktig parameter för valet är teknikens vibrationskraft . Modeller där denna siffra inte överstiger 12 kN används inte för industriella ändamål och för asfaltering. För allvarliga byggnadsarbeten används vibrationsplattor med en vibrationskraft på minst 16-18 kN. Om vi talar om att lägga beläggningsplattor, kommer vibratorn med en sådan ansträngning helt enkelt att trampa ner den i den underliggande marknivån eller bryta den.

När det gäller parametrarna för vibrationssulan, ju lägre denna indikator, desto tätare täcker plattan marken . Om du väljer typ av motor bör företräde ges till det ekonomiska bensinalternativet. Dessutom beaktas också enhetens rörelseriktning - de mest praktiska alternativen har direkt och omvänd rörelse, därför ges företräde åt dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

En handhållen vibrerande maskin används för olika ändamål, såsom att stampa krossad sten, med hjälp av en teknik, sand komprimeras och lera tampas. Du kan ofta se hur beläggningsplattor läggs med denna teknik. För att använda utrustningens maximala kapacitet studeras bruksanvisningen preliminärt. Låt oss överväga användningen av en vibrerande platta på exemplet med ett komplext arbete med att lägga beläggningsplattor.

  • Förberedande skede - bestäm konturerna på banan där beläggningsplattorna ska placeras. Placera fyrar som tar hänsyn till alla ojämnheter i ytavlastningen för läggning.
  • Planering av utförande - ta bort matjorden och strö fint grus.
  • Dränering - så att fukt inte påverkar brickorna, tappas dräneringsskiktet så att det är fuktsäkert.
  • Stoppa begränsning - för detta installeras en trottoarkant längs banans kanter, vilket begränsar kakelelementens rörlighet.
  • Sandfyllning - detta är nödvändigt för att jämna ut arbetsytan. Sanden utsätts också för packning och dess lager är 40-50 mm.
  • Lägga kakel - i detta skede läggs kakel ut i jämna rader på sandytan.
  • Tampa kakel i marken - för detta ändamål är en dämpande polyuretanmatta monterad på sulan på den vibrerande plattan.
Bild
Bild
Bild
Bild

När beläggningsplattorna äntligen läggs och en vibrerande platta har passerat över den, hälls ett nytt lager torr sand över den för att täta luckorna mellan plattorna. Att utföra konstruktion eller läggningsarbete med manuell utrustning för vibrationsstötning kräver vissa regler, så att arbetet utförs med hög kvalitet, och utrustningen håller så länge som möjligt.

  • Arbetet måste utföras på ett planerat sätt . Det är viktigt att starta vibrationsplattan och låta motorn gå lite på tomgång, varefter du kan börja packa markytan. I det här fallet bör du alltid se till att bältets spänning är korrekt.
  • I arbetet händer det så att det krävs att komprimera flera lager av en kudde från jorden . Varje lager måste bearbetas separat, och höjden på ett sådant lager måste motsvara stamperns egenskaper. Om lagret är större än vad som anges i teknikens funktioner, kommer dess högkvalitativa komprimering inte att fungera. Du måste ta bort toppen av kudden, tampa det första lagret, häll sedan nästa lager ovanpå det och försegla igen. Detta görs tills hela kuddens tjocklek har bearbetats.
  • Antalet passager genom varje komprimerat lager bör vara minst 5-6 gånger .

Utför arbete, du får inte hoppa över ett enda avsnitt. Platsen måste vara platt, enligt kraven i byggnaden GOST, är skillnader högst 2 cm tillåtna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdtips

För att hålla vibrationsstämpeln i gott skick är det nödvändigt att utföra sitt regelbundna underhåll i tid och korrekt. Huvudpunkten för vården är att rengöra eller byta ut luftfiltret i motorns övre del . Sådant underhåll måste utföras efter varje arbetscykel, eftersom snabb rengöring av filtret avsevärt kommer att förlänga förgasarens livslängd, vilket innebär att det också minskar graden av slitage på kolvgruppen, vilket gör att motorn kan arbeta smidigt och smidigt. För att rengöra skumfiltret, ta bort det och skölj noggrant i varmt tvålvatten, skölj sedan med rent vatten och torka. Efter torkning sänks filtret ner i motorolja och pressas väl - i denna form är det klart att användas.

Om en bensinmotor används i den vibrerande plattan, kommer det att vara nödvändigt att regelbundet kontrollera tändstiftens skick . De måste rengöras eller bytas ut helt i tid. Vid byte av tändstift är det viktigt att se till att de skruvas fast ordentligt innan arbetet påbörjas. En lika viktig punkt är att man snabbt byter motorolja i motorn. Det första oljebytet görs omedelbart efter att den vibrerande plattan har arbetat sina första 20 timmar. I framtiden kan man använda denna typ av utrustning för att byta olja var 100: e arbetstimme.

Innan oljan tappas måste motorn värmas upp.

Rekommenderad: