Tampsand: Hur Tampas Den Utan En Vibrerande Platta? Lagerstampare För Packning Av Sand Med En Vibrerande Platta Och Manuellt Med Vatten

Innehållsförteckning:

Video: Tampsand: Hur Tampas Den Utan En Vibrerande Platta? Lagerstampare För Packning Av Sand Med En Vibrerande Platta Och Manuellt Med Vatten

Video: Tampsand: Hur Tampas Den Utan En Vibrerande Platta? Lagerstampare För Packning Av Sand Med En Vibrerande Platta Och Manuellt Med Vatten
Video: Vibrationsträning 2024, Maj
Tampsand: Hur Tampas Den Utan En Vibrerande Platta? Lagerstampare För Packning Av Sand Med En Vibrerande Platta Och Manuellt Med Vatten
Tampsand: Hur Tampas Den Utan En Vibrerande Platta? Lagerstampare För Packning Av Sand Med En Vibrerande Platta Och Manuellt Med Vatten
Anonim

Före installationen av grundkonstruktioner eller förberedande arbete under golvet, liksom för att lägga beläggningsplattor, är det nödvändigt att tampa sanddynan för att driva ut överflödig luftvolym från den, pressa ihop de fina fraktionerna av sandkorn så tätt som möjligt. Efter komprimeringen är sandbotten mycket tät, redo för vidare byggnadsarbete . För att klara denna uppgift används mekaniserade och manuella metoder för komprimering av bulkmaterial.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

När man bygger ett hus under en grund eller golv, är det nödvändigt att göra ett hårt lager i form av ett foder av sand eller grus med fin spridning. Tampningstekniken gör det möjligt att tillhandahålla den nödvändiga densiteten till en sådan bas. För att komprimera bulkmaterial används specialutrustning, och om täckningsområdet är litet används en manuell arbetsmetod. En sandig tät kudde är nödvändig innan byggnadsarbetet påbörjas av följande skäl:

  • för full utjämning och öka graden av styvhet för basytan för den framtida uppförda strukturen;
  • för att förhindra förstörelse av grundstrukturen under påverkan av fukt eller låga temperaturer, när jorden börjar svälla av överflödigt vatten;
  • för att förhindra snedvridning av strukturen från böjnings- och tryckbelastningar på den under markkrympningsprocesser;
  • med syftet att eliminering av dolda tomrum , fylld med luft;
  • för konstruktion av ett mellanliggande stabilt lager bildas mellan jorden och grundstrukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimerad sand skapar ett tätt och hållbart lager, som är en pålitlig bas för att lägga asfaltbeläggning, beläggningsplattor och bygga fundament. Ett korrekt format sandskikt utsätts inte för deformation och kollapsar inte om du trampar på det. Komprimeringsteknik innebär att dessa arbeten utförs i flera passningar över hela ytan av sandskiktet.

Bild
Bild

Efter genomförandet av dessa åtgärder bedöms kvaliteten inte bara visuellt, utan också med hjälp av speciella enheter.

Bild
Bild

Sätten

För att utföra förberedande arbete för konstruktion kan en sandkudde bildas med olika metoder. Valet av dem beror direkt på vilken typ av verktyg som finns i utrustningen, hur stor ytan på arbetsytan är och vilka krav som ställs på tätheten hos sandunderlaget.

Det finns flera metoder för att utföra arbete i samband med packning av sand

  • Tillämpad maskin på ett självständigt drag , som använder sina hjul för att tampa sanden. Ibland används specialutrustning av släptyp, utrustad med rullar för rullning, med hjälp av vilken lager-för-lager-komprimering utförs i flera passager.
  • Med hjälp lyftkran plattor som väger upp till 2 ton tappas på arbetsplattformen.
  • Sand kan komprimeras med en vibrerande platta - en speciell mekanisk anordning.
  • Med hjälp av en kanal eller bred stråle sand kan komprimeras utan en vibrerande platta, det vill säga manuellt.
Bild
Bild

Valet av mekaniserade metoder för att ramma bulkmaterial beror på bekvämligheten för användning av specialutrustning, tillgången på tillfartsvägar för det och tjockleken på det sandunderlag som krävs av projektet. På stora ytor arbetar man med självgående traktorer och små ytor bearbetas av självgående rullar. Om du behöver komprimera sanden i ett mycket litet, trångt utrymme kan en manuell komprimering mycket väl vara lämplig för detta fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att effektivt tampa sandigt bulkmaterial görs flera passningar med ett verktyg på samma arbetsyta, och stampningsrörelserna utförs i en spiralriktning - på så sätt kan du vara säker på att det inte kommer att finnas några obehandlade områden på substratytan. Om materialet efter komprimering har avtagit kraftigt är det möjligt att tillsätta sand till de områden där det uppenbarligen inte är tillräckligt. För en tätare komprimering av sandpartiklar hälls det regelbundet med vatten, vilket hjälper till att trycka luft mellan sandkornen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tampning utförs genom att tappa monolitiska tunga plattor om dynan består av lera och sand av en dammig fraktion . Sådana substrat innehåller luft i sina flera hålrum, som kommer ut till ytan under monolitens vikt. Plattan med hjälp av specialutrustning stiger till en höjd av upp till 2 meter och tappas på arbetsytan platt. Denna metod låter dig räkna ut ler-sandblandningen till ett djup av 1,5-2 meter. Vanligtvis används denna metod när grunden förbereds för grunden för en kapitalstruktur.

Bild
Bild

Denna typ av arbetsprocess utförs i ett kontinuerligt läge, men i snabb takt. Detta fortsätter tills önskat resultat uppnås.

Den manuella metoden för att bilda ett sandskikt används när det behandlade området är litet och sandskiktets tjocklek är liten. För att lösa ett liknande problem är verktyget tillverkat av skrotmaterial. Ta en trästång, en bred bas i form av en trä- eller stålplatta är fäst vid den vinkelrätt. Fästpunkterna för de två delarna är säkert fixerade med hjälp av fästelement eller en svets. Resultatet av arbetet bör vara en gedigen konstruktion för manuellt arbete. Den har mycket vikt, men en person kan lyfta den och utföra frekventa slag på sanden. För att arbeta mer effektivt och snabbare viktas den horisontella plattan speciellt med hjälp av ytterligare metallplattor eller cementhällning.

Bild
Bild

Hur ramar man ordentligt?

För att byggnadsgrundens ram ska vara stark måste sandytan vara helt plan och mycket tät. Denna effekt uppnås på grund av det faktum att med en väl utförd ramning garanteras den nödvändiga krympningen på substratet. Är det sant eller inte efter arbetets slut måste resultatet kontrolleras . Kvalitetskontrollen av arbetet utförs med en reppendel eller nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att korrekt och med hög kvalitet komprimering av sand med en vibrerande platta bör följande viktiga nyanser observeras:

  • den vibrerande plattan visar sin effektivitet om tjockleken på sandskiktet överstiger inte en indikator lika med 0,6 m;
  • innan arbetet påbörjas sandskiktet fuktas jämnt med vatten , men detta bör göras jämnt och utan överskott;
  • på arbetsytan är det nödvändigt att utföra 5-7 passningar åt båda hållen .
Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart sandskiktet komprimeras på ett tillförlitligt sätt kan du hälla i nästa sats sand för att fortsätta arbeta. Men tjockleken på detta lager bör inte överstiga 0,6 m. Lager läggs till tills resultatet är en tät sanddyna med önskad tjocklek enligt projektdokumentationen.

Bild
Bild

För att ordna trädgårdsvägar, innan du bygger ett garage, innan du installerar grunden för ett lanthus, förbereds ofta en sandkudde manuellt. Sandramning kan göras med en vibrerande platta eller manuellt. Självförberedelse av ytan blir mycket billigare än hyrda hantverkare.

Tänk på hur manuell sandkomprimering utförs

  • Köp en färdig eller gör självständigt en enhet för manuell T-ramning - en horisontell tallrik är ca 30x30 cm stor och dess vikt bör vara minst 15-20 kg. För att underlätta arbetet är 2 handtag fästa vid handtaget på sidorna - dessa grepp behövs för att enheten ska kunna lyftas med två händer samtidigt. Om stötkonstruktionen visar sig vara för lätt, tyngs den dessutom ner med metall eller cement.
  • Med hjälp av ett självtillverkat verktyg appliceras enhetliga och upprepade slag på sandblandningens arbetsyta … Med hjälp av dessa slag är det möjligt att uppnå avlägsnande av hålrum och luft, samt att komprimera sandfraktionerna tillsammans. Tampning utförs lager för lager - när 1 lager tampas hälls nästa portion sand ovanpå den.
Bild
Bild

Processen att komprimera sand är inte så svår, men ett ganska avgörande skede i konstruktionen . Framgången för allt vidare arbete beror på kvaliteten på dess genomförande, så du måste närma dig det noggrant och samvetsgrant.

Rekommenderad: