Vibrerande Stötdämpare (35 Bilder): Dieselvibratorstampare För Jordkomprimering Och Andra Slagare. Vilket är Bättre - Ett Vibrerande Ben Eller En Vibrerande Platta? Urvalstips

Innehållsförteckning:

Video: Vibrerande Stötdämpare (35 Bilder): Dieselvibratorstampare För Jordkomprimering Och Andra Slagare. Vilket är Bättre - Ett Vibrerande Ben Eller En Vibrerande Platta? Urvalstips

Video: Vibrerande Stötdämpare (35 Bilder): Dieselvibratorstampare För Jordkomprimering Och Andra Slagare. Vilket är Bättre - Ett Vibrerande Ben Eller En Vibrerande Platta? Urvalstips
Video: Weekend Wankshop 95: Whole Lotta Love intro lesson 2024, April
Vibrerande Stötdämpare (35 Bilder): Dieselvibratorstampare För Jordkomprimering Och Andra Slagare. Vilket är Bättre - Ett Vibrerande Ben Eller En Vibrerande Platta? Urvalstips
Vibrerande Stötdämpare (35 Bilder): Dieselvibratorstampare För Jordkomprimering Och Andra Slagare. Vilket är Bättre - Ett Vibrerande Ben Eller En Vibrerande Platta? Urvalstips
Anonim

Innan byggnads- eller vägarbeten utförs, tillhandahåller procestekniken preliminär packning av marken. Denna komprimering ökar markens motståndskraft mot fuktgenomträngning och förhindrar jorderosion, liksom förbättrar ytets bärande egenskaper för grund- eller vägutrustning. Med hjälp av vibrerande slagare kan du snabbt och effektivt komprimera löst jord och förbereda det för vidare arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Vibratorstamparen är en multifunktionell manuell vibrationsmaskin som används i byggbranschen för att komprimera bulkmaterial och lösa jordar. Utseendemässigt är denna enhet ett kompakt och mobilt verktyg, utrustat med manuell kontroll.

Genom att tampa jorden med vibrationsutrustning kan du lösa ett antal viktiga uppgifter:

  • anpassa och komprimera basen på byggarbetsplatsen;
  • förhindra processen med markkrympning under grunden;
  • förskjuta fukt och luft från markstrukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid förberedande konstruktionsarbete används en vibrerande stampare där stora fordon inte får plats på grund av det begränsade lediga utrymmet. Handverktyg gör det möjligt att tampa i trånga öppningar när man lägger rörledningar, i områden nära väggar eller hörn av byggnader, när man bygger cykelvägar och lägger kantsten eller trottoarelement. Det handhållna verktyget utför sina funktioner effektivt utan att skada byggnader eller verktyg.

Den kompletta uppsättningen manuell vibrerande stampare består av följande huvuddelar:

  • en motor som kan vara bensin, diesel eller elektrisk;
  • kam-excentrisk typ mekanism;
  • axel utrustad med en speciell returfjäder;
  • vevstång med en speciell kolv;
  • tätningssula;
  • manuellt styrsystem
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En manuell vibrerande stampare kan också kallas ett vibroben, eftersom ytan på komprimeringssulan i detta verktyg är liten och uppgår till 50-60 cm². Denna kompakthet behövs för att minska utrustningens vikt, men det minskar inte verktygets stabilitet och gör det möjligt att utveckla den vibrationskraft som krävs för arbete . Trots dess kompakthet kräver sådan utrustning betydande fysiska ansträngningar från operatören i samband med rörelsen av apparaten och bibehålla dess stabilitet i upprätt läge under arbetet.

Dessutom måste arbetaren uppleva de starkaste vibrationsbelastningarna som påverkar hälsan negativt. Effektiviteten av den manuella typen av vibrationsstammare beror på slagkraften och deras frekvens på 1 minut.

Det noggrant kalibrerade förhållandet mellan enhetens struktur och dess väsentliga vikt i förhållande till den nedre gör att det vibrerande verktyget kan röra sig framåt under påverkan av tyngdkraften, och operatören behöver bara styra enhetens rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

En manuell vibrerande stampare används för att komprimera jorden till ett djup av minst 60-70 cm. Denna enhet kan komprimera inte bara sand- eller jordskydd, utan också stor krossad sten, därför används enheten för krossad sten, för en gräsmatta, för sand för att bygga en grund eller för att förbereda en plats för grävlastare.

Vibrofoot kan också komprimera betong i svåråtkomliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta används en vibrerande stampare på platser där ledigt utrymme är extremt begränsat eller det finns risk för skador på tidigare utrustad kommunikation:

  • arbetar med arrangemanget av spårvagnsspåret;
  • arrangemang av gågator och trottoarer med kakel, beläggningsstenar;
  • förberedelse av markytan för stiftelsens organisation;
  • delvis reparation av asfaltbeläggningen;
  • installation av underjordisk kommunikation;
  • komprimera jorden längs byggnadens väggar;
  • arrangemang av källaren;
  • utrustning av brunnar, luckor, stolpar.

På byggarbetsplatser används en manuell vibrationsstämpel i alla fall när stor utrustning på grund av sin storlek inte kan komma nära arbetsområdet. Manuell vibrerande stampare används endast för fritt flödande fraktioner - sand, jord, grus, men används inte för packning av jord, som innehåller en stor andel lerföroreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med en vibrerande platta

Handverktyget, med vilket du kan ramma jord, består inte bara av en vibrerande stampare. Förutom den här enheten finns det också en vibrerande platta. I vissa fall klarar den bättre den tilldelade uppgiften, eftersom ytan på dess tampsula är dubbelt så stor som ett vibroben.

Utseendet har den vibrerande plattan en basplattform på vilken vibrationsenheten, en motor, en allmän konstruktionsram och en kontrollpanel är baserade . Med hjälp av denna enhet tampas lösa ämnen i små områden. Vissa modeller av vibrerande plattor har en behållare för vatten i sin design, som väter den ramade ytan, vilket förbättrar tätheten av fritt flödande fraktioner. Stötdjupet på vibrationsplattan är mindre än vibrationsfotens och är 30-50 cm, men på grund av den större ytan på arbetssulan är vibrationsplattans produktivitet mycket högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrerande stampare och vibrationsplatta är vanliga tillämpningar för markkomprimering. Men det finns också skillnader mellan dessa enheter. Strukturellt är den vibrerande plattan utformad så att vibrationer uppträder i den på grund av en speciell mekanism - en excentrisk, fixerad i ramplattan . Mekanismen drivs av motorn och vibrationerna överförs till plattan. Den manuella vibrationsstämpeln är anordnad annorlunda eftersom energin som genereras från motorn omvandlas till rörelser framåt och framåt. Vevstångskolven skjuter vibrationssulan, och vid denna tidpunkt skapas en stöt i förhållande till marken. Slagkraften hos en vibrerande stampare är mycket större än den hos en vibrerande platta, men det bearbetade området är mindre.

Fastän båda handverktygen är utformade för att ramma, deras syfte skiljer sig också från varandra . Vibratorstamparen används inte på lerjord och används inte för asfaltering, medan vibrationsplattan är lämplig för dessa uppgifter.

Den vibrerande stamparen kommer att visa sig vara ett ineffektivt verktyg om det används på stora ytor, det används endast lokalt i ett begränsat utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Manuell rammning utförs med ett verktyg, vars enhet kan vara stationär eller reversibel. Vändbar vibrerande stampare fungerar i två handlingssätt - framåt och bakåt, det vill säga att det vibrerande verktyget kan röra sig bakåt . En monterad hydraulisk vibrationsstämpel är också utbredd, vars driftsprincip gör att den kan användas i alla lägen och för att komma nära de mest otillgängliga platserna. Vanligtvis är den ansluten till byggnadsutrustning, till exempel till en grävmaskin, medan bredden på en sådan anordning är större än den manuella versionen, och när man arbetar med sådan utrustning uppnås det maximala djupet av jordbearbetning.

Egenskaperna för manuella vibrationsstötar är indelade i 2 typer - enheter med låg vibrationsfrekvens och verktyg med stor amplitud . Lågfrekvent utrustning används för att utföra arbete endast med lösa typer av jord. Utrustning med stor vibrationsamplitud används för blandade typer av jordkompositioner och packning av asfaltbetongblandningar. Alla manuella vibrationsdämpare är också indelade efter motortyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

De är en miljövänlig typ av utrustning, eftersom när de används avges inga skadliga gaser och inget buller produceras, därför kan ett sådant verktyg användas även i slutna rum. Verktyget drivs från en konventionell strömförsörjning; enheterna är i allmänhet enkla att använda och hantera.

Denna typ av verktyg är mycket efterfrågad, eftersom den är kopplad till en strömkälla gör den orörlig och lågmanövrerbar, och behovet av att använda sådan utrustning i rum uppstår inte ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diesel

De har låg förbrukning av diesel, men har lång livslängd och god manövrerbarhet. De används för utomhusgata, har en hög vibrationskraft och hög produktivitet. Med det här verktyget kan du arbeta i alla väderförhållanden - i snö och regn.

Verktyget genererar ett högintensivt brus under drift, därför måste operatören använda skyddsutrustning . Dessutom avger sådana vibrerande stötdämpare avgaser, vilket påverkar arbetarens hälsa negativt och inte tillåter användning av utrustningen i slutna rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensin

Verktyget drivs av en 2- eller 4-taktsmotor. Det är kraftfull och mobil utrustning med bra prestanda. Den vibrerande stamparen kan fungera i alla väderförhållanden . Precis som dess dieselmotivgenererar verktyget avgaser och kan inte användas inomhus.

Moderna handtypsvibratorer gör en person fri från ansträngande och monotont arbete som kräver mycket tid och ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Handhållna vibrationsstammare tillverkas av både inhemska och utländska tillverkare. Utrustningen är mångsidig i sin design och prisklass.

Överst på de mest kända alternativen för vibrerande verktyg

Modell Hundai HTR-140 - ett verktyg av hög kvalitet som bearbetar en lös eller fast jord. Kan arbeta med en vibrationschockkraft lika med 14 kN, deras frekvens är lika med 680 slag / min. Det är snabbt och enkelt att starta motorn, med hjälp av ett ventilcylindersystem. Ramkonstruktionen är utrustad med fjäderdämpare. Verktyget klarar betydande belastningar och har visat sig i tuffa applikationer.

Bild
Bild

Modell EMR-70H - kan användas för att komprimera viskösa leriga jordar. Enheten drivs av en högkvalitativ 4-taktsmotor från Honda. Vibrobenets konstruktion görs på ett sådant sätt att inspektion av alla enheter kan utföras omedelbart. Motorn skyddas av en ram. Verktyget är utrustat med en plasttank och handtaget är utrustat med ett vibrationsdämpande skydd av tysta block.

Bild
Bild

Modell AGT CV-65H - enheten har en arbetssula på 285x345 mm, vibrationskraften är 10 kN, vibrationsfrekvensen är 650 bpm. Designen inkluderar en Honda 4-takts bensinmotor med en effekt på 3 liter. med. Detta är en kompakt och manövrerbar vibro-ben, som ofta köps för hushållsbehov av sommarboende och invånare i privata hus. Enheten kan komprimera jord till ett djup av minst 60 cm, så den kan också användas inom bygg- och vägsektorn.

Användningen av ett kompakt vibroben gör det möjligt att snabbt och med minimala ekonomiska kostnader förbereda markytan för vidare konstruktion eller vägarbeten.

Utrustning av denna typ komprimerar väl inte bara de övre, utan också djupa lager av jorden.

Bild
Bild

Hur väljer man?

En manuell vibrationsstampare, precis som alla andra verktyg, kräver ett noggrant tillvägagångssätt när du väljer. Oftast är köparen intresserad av arbetssulans storlek, motorns kvalitet, grepp, bromsbelägg. Som regel har modern utrustning lång livslängd och garantitid.

Så att det valda vibrobenet inte sviker och kan fungera under de förhållanden som är nödvändiga för dig, rekommenderar experter att uppmärksamma kriterier som:

  • motorns arbetskraft;
  • enda område;
  • vibrationsfrekvens och styrka;
  • djup av jordbearbetning;
  • bränsle- eller elförbrukning;
  • närvaron av ett antivibrationsskyddssystem på verktygshandtaget.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt motoreffekten, vars medelvärden varierar från 2,5 till 4 liter. med. Ju kraftfullare motorn är, desto effektivare är utrustningen och dess slagkraft. Arbetsulans yta väljs utifrån de förhållanden du måste arbeta i - om det lediga utrymmet är mycket begränsat, är det ingen mening att välja ett verktyg med en stor yta av sulan.

Frekvensen för chockvibrationerna bestämmer arbetets hastighet, så ju högre hastighet, desto snabbare kommer du att slutföra uppgiften att komprimera jorden . Den maximala slagfrekvensen överstiger inte 690 slag / min, och slagkraften överstiger sällan 8 kN. En viktig parameter är verktygets manövrerbarhet och vikt. Ju lättare den manuella vibrationsstämpeln är i vikt, desto lättare är det för operatören att använda den. Utrustningens vikt varierar från 65 till 110 kg, så när du väljer en modell bör du utvärdera dina styrkor och förmågor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Som regel anger tillverkaren i den tekniska dokumentationen för den manuella vibratorstamparen att enhetens livslängd är 3 år. Under denna tid är det nödvändigt att utföra förebyggande inspektioner - fyll i motorn i rätt tid med olja, byt bromsbelägg och utföra underhåll av kopplingen, vid behov - byt vevstång, och så vidare.

Utrustning som uppfyller tekniska standarder kan komprimera jorden till det djup som anges i databladet . Men samtidigt rekommenderas det att övervaka bränsleförbrukningen - i genomsnitt bör bränsleförbrukningen inte överstiga 1,5-2 l / h.

Vid arbete med vibratorn rekommenderas att använda vibrationsskyddssystemet på verktygshandtag och att använda personlig skyddsutrustning för händerna.

Rekommenderad: