Gör-det-själv-stampare: En Hemlagad Vibrerande Stampare Från En Perforator För Markkomprimering. Hur Man Gör En Manuell Sandstampare?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-stampare: En Hemlagad Vibrerande Stampare Från En Perforator För Markkomprimering. Hur Man Gör En Manuell Sandstampare?

Video: Gör-det-själv-stampare: En Hemlagad Vibrerande Stampare Från En Perforator För Markkomprimering. Hur Man Gör En Manuell Sandstampare?
Video: Plate Compactor - WHY RENT? BUILD YOUR OWN!!! 2024, Maj
Gör-det-själv-stampare: En Hemlagad Vibrerande Stampare Från En Perforator För Markkomprimering. Hur Man Gör En Manuell Sandstampare?
Gör-det-själv-stampare: En Hemlagad Vibrerande Stampare Från En Perforator För Markkomprimering. Hur Man Gör En Manuell Sandstampare?
Anonim

När du bygger ett hus, garage eller gångväg spelar grunden en enorm roll. Det är viktigt att uppmärksamma bildandet av substratet, som består av sand och jord. För att betongen ska ligga platt och inte röra sig är det nödvändigt att göra ett jämnt sängkläder. I de fall en vibrerande stampare är ett dyrt nöje använder de sig av alternativet manuell stampare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör en manuell stamper?

Innebörden av tampning är att varje lager komprimeras med ett handgjort verktyg. En sådan produkt är oftast konstruerad av vanliga material som finns i garaget. En stång med fyrkantiga sidor på 10-15 cm väljs . Det finns inget behov av att specifikt köpa en ny vara - vilken bar som helst gör det.

Bild
Bild

Även för tillverkning av strukturen behöver du:

  • stålplatta 2 mm bred;
  • sticka utan skarpa hörn upp till 0,5 meter lång;
  • skruvar;
  • lim.

Därefter måste du förbereda stången och justera dess nedre del till en fyrkant. Under tiden tas avfasningar bort och träets sidor jämnas med ett plan. Nästa steg är konstruktionen av en metallsko . En ritning av den framtida skon är avbildad på en stålplåt, och överflödiga delar avlägsnas med en speciell sax. Därefter skärs hålen för skruvarna i metallplattan. Den färdiga skon fästs med vingar på den nedre delen av stången och fixeras med skruvar. I själva balken borras ett hål för ett handtag, som fästs på snickerilim.

Bild
Bild

Som regel är fundamentet täckt med lossad jord under konstruktionen. Sådant material har en låg densitet jämfört med komprimerat material. Om komprimering inte utförs i tid kommer jorden att sedimentera och sprickor kommer att dyka upp på ytan. Spalter mellan ytan och väggen kan göra att betongplattan går sönder.

Låt oss nu titta på de metoder som ofta används för att komprimera jorden

  • Vattna med vatten . En långsiktig metod som kräver ständig tillgång till vatten. För arbete behöver du en slang med bra tryck. Därefter hälls hela jordytan, och för bästa effekt används en stor volym vätska. Vattenbevattning är en naturlig och långvarig metod, nära naturlig. Som ett resultat torkas jorden i ett par dagar, och sedan läggs nästa lager.
  • Tampa jorden med hemgjorda verktyg .
  • Blandad metod . Det är en kombination av manuell rammning och vattenhällning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sandramningstekniken har sina nackdelar . Inledningsvis är det viktigt att välja den typ av sand som är lämplig för sådant arbete. Ofta blir de grus, eftersom små sandkorn i allmänhet inte rekommenderas för att somna. Så ju större partiklar, desto starkare bas, vilket eliminerar byggnadens krympning.

För att installera en monolitisk struktur används partiklar av medelstor sand. Men i detta fall kommer grundvattnet att påverka styrkan hos det nedre lagret. Förhindra tvättning ur basen genom att lägga geotextilgravar, varefter sand hälls.

Bild
Bild

Till att börja med utsätts sanden för siktning, eftersom den innehåller många föroreningar, inklusive lera, vilket påverkar dess egenskaper . De skapar också en optimal fuktnivå för sand. Om du kan rulla en liten boll är materialet tillräckligt fuktigt.

Fuktnivån bör vara cirka 15%.

Kvaliteten på installationen beror på både utrustning och material . Alla väljer utrustningstyp utifrån sin ekonomiska förmåga.

Bild
Bild

Tillverkning av vibrationsplattor

Det är mycket svårt att klara jordkomprimering, så du kan inte klara dig utan verktyg. För vissa blir en hemgjord design ett bra val, medan andra köper en bensinvibrator . De mest populära typerna inkluderar en vibrerande stampare och en vibrationsplatta. Deras driftsprincip är ganska lika, och uthyrning av en sådan bil är alltid efterfrågad bland byggföretag.

För komprimering av jordlagret är en vibrerande stamp mest lämplig . Dess arbete bygger på centrifugalkraft i en viss riktning. Vibrationsamplituden beror på enhetens modell. Om vi jämför enheten med en vibrerande platta, är det värt att notera att den har en mindre storlek. Och packningen av lagret sker på grund av de små volymerna i själva sulan, vilket ger den bästa effekten.

Bild
Bild

För komprimering av sand är det bästa valet en vibrerande platta, eftersom tack vare den kommer sanden att komprimeras och inte pressas ut över kanterna . Men för att lägga gatsten, krossad sten eller en bas under en betongplatta är denna metod mer lämplig än stampning. Det stora området för rammning är metodens största fördel. Självproduktion av en vibrerande platta med hjälp av en elmotor hjälper till att spara på utrustningen. Det är inte svårt att göra ritningar för konstruktioner.

För tillverkning behöver du:

  • kraftenhet;
  • två kanaler;
  • järnplatta mer än 7 mm tjock;
  • fästelement;
  • två hjul;
  • rör, som används som handtag för enkel rörelse av strukturen.

Eftersom vibrationerna ökar under drift fäster vissa uppfinnare fortfarande mjuka handkuddar. Men detta är valfritt.

Bild
Bild

Betongvibratorn består av en elmotor, en vibrerande anordning och en flexibel axel. Ersättningen för det första elementet är konstruerad av en hammare, hammarborr, borr och andra enheter som överför vibrationer. Det finns ingen anledning att försumma utformningen av den flexibla axeln för vibratorn, eftersom den låter spetsen säkert sjunka in i lösningen och överföra den önskade vibrationen. En sådan produkt kan fungera på ett elnät i hemmet på 220 V.

Den vibrerande stamparen, konstruerad av en borrhammare, fungerar på grundval av slagkraft. En metalllans skapas för munstycket. Denna design hjälper till att passera genom betongens tjocklek, vilket är extremt nödvändigt efter att pålfundamentet hällts. Det är också viktigt att bestämma munstyckets längd. För att bearbeta ett stort område, välj ett omfattande ark, till vilket perforatorn själv är fäst.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att stärka strukturen stadigt, eftersom vibrationskraften kan vara destruktiv för produkten . Om utrustningens element har ett horisontellt läge ska munstycket placeras i en liten vinkel. Och detta kan uppnås genom att fästa brickan som ett stöd. Sedan installeras en vibrerande perforator i den.

Rekommendationer

Innan du börjar tampa måste du bekanta dig med vikten på den vibrerande plattan, eftersom detta påverkar typen av arbete och dess volym. För att komprimera jorden bör du välja en vibrerande stampare. Och för sand, krossad sten eller betongbas används en platta. Storskaliga fält för fotboll, golf och andra sporter komprimeras med professionella maskiner som väger från 50 till 100 kg . Viktmedel läggs till i hemgjorda mönster. Materialet för vikten kan vara vatten, cement eller sand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan arbetet påbörjas testas alla konstruktioner på en bensinmotor ständigt för tillförlitlighet . Det är viktigt att regelbundet ta bort kolavlagringar från ljusen, vilket kommer att öka driftstiden. För första gången byts oljan ut efter en arbetsdag, sedan förlängs villkoren till 3-4 dagar. För fall där arbete utförs på en meters djup eller mer är det värt att använda hjälp av en annan person.

Rekommenderad: