Körningshögar: Hur Man Kör Med En Pålförare, Hur Man Väljer En Vibrerande Pålförare, Vibrerande Kör- Och Körregler, Körning Av En Pålegrund

Innehållsförteckning:

Video: Körningshögar: Hur Man Kör Med En Pålförare, Hur Man Väljer En Vibrerande Pålförare, Vibrerande Kör- Och Körregler, Körning Av En Pålegrund

Video: Körningshögar: Hur Man Kör Med En Pålförare, Hur Man Väljer En Vibrerande Pålförare, Vibrerande Kör- Och Körregler, Körning Av En Pålegrund
Video: 10 Sorteringsplattan 2024, April
Körningshögar: Hur Man Kör Med En Pålförare, Hur Man Väljer En Vibrerande Pålförare, Vibrerande Kör- Och Körregler, Körning Av En Pålegrund
Körningshögar: Hur Man Kör Med En Pålförare, Hur Man Väljer En Vibrerande Pålförare, Vibrerande Kör- Och Körregler, Körning Av En Pålegrund
Anonim

Konstruktionen av en kapitalbyggnad börjar med byggandet av stiftelsen. Konstruktionens utseende, driftsegenskaper, hållbarhet och säkerhet beror på hur korrekt dess typ valdes och installationsarbetet utfördes. Idag används pålfundament alltmer vid konstruktion av föremål för olika ändamål.

Bild
Bild

Särdrag

Drivna högar vilar på fasta jordlager och kännetecknas därför av hög bärighet. Deras användning förhindrar dessutom deformation av farliga jordlager, som under andra förhållanden är fylld av ojämn nedsänkning av strukturen.

Pålkörning utförs i följande typer av jord:

  • lösa sandiga och medelstarka jordar;
  • flytande och plast sandig lerjord;
  • tuffa, flytande och mjuka plastlera och leror.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om högarna inte sträcker sig mer än 200 cm bort från jorden, kan denna teknik också användas på lerjord med flytande konsistens.

Olika typer av pålar används för körning. Om vi pratar om sektionens form, så är dessa:

  • rund (fast och ihålig);
  • T-formad;
  • fyrkant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på vilket material som används skiljer sig högar ut:

metall - lämplig för konstruktion av stora tegelbyggnader, baserade på en träram, samt för konstruktion av ramhus;

Bild
Bild
  • förstärkt betong - används för monolitiska industri- och flervåningshus, rekommenderas för att flytta jord.
  • trä - - lämplig för privata hus, sommarstugor, små broar, tillfälliga byggnader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Monolitiskt och svetsat, beroende på tillverkningsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalskriterier och egenskaper hos trähögar bestäms i enlighet med GOST 9463-88. Det finns regler för andra produkter.

Oavsett typ av hög måste de uppfylla följande krav:

  • ett element måste tåla en tung belastning;
  • hög sprickresistens;
  • motståndskraft mot höga variabla laster, förmågan att fungera under svåra hydrogeologiska förhållanden.
Bild
Bild
Bild
Bild

För pålkörning används särskild utrustning som utövar en statisk (konstant indragning) eller dynamisk (slag) belastning på elementen. Arbetet föregås av geologisk undersökning och körning av ett testelement. Den sista åtgärden låter dig se hur noggranna de teoretiska antagandena om jordens natur är, för att utvärdera beteendet hos högen i jorden.

Efter körning av testelementet görs en paus i 3-10 dagar (den exakta tiden beror på jordtypen), under vilken observationen fortsätter.

Bild
Bild

Om provkörningen lyckades installeras alla stöd, fundamentet är organiserat, i slutet av vilket fundamentet tas in. Det senare innebär stängning av den ovanjordiska delen av basen för att skydda den från negativa miljöfaktorer. Upphämtningen kan utföras med tegel, brädor, betongbruk. Den resulterande sockeln fodras sedan med ett lämpligt material.

Den största fördelen med pålfundamentet är naturligtvis möjligheten att bygga byggnader av medelstor och stor storlek på farliga jordar som är benägna att smula och plasticitet. Ett element tål en belastning på 1,5 ton. Detta i sin tur gör att du kan minska antalet högar och samtidigt minska kostnadsberäkningen. Kostnaderna för pålfundamentet blir lägre jämfört med kostnaderna för att organisera en remsa eller en monolitisk analog.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att elementen är nedsänkta i jorden under nivån för dess frysning, annars kommer de att skjutas ut på vintern. För att delvis förhindra detta, samt för att minska trycket på elementen, tillåter ett tätskikt i form av 2 lager takmaterial.

Förutom det uppenbara har pålkörningsmetoden följande fördelar:

  • närliggande byggnader upplever inte dynamiska belastningar;
  • möjligheten att bygga på lättnadsjord, mark med en betydande lutning;
  • bevarande av landskapets allmänna utseende;
  • hög hastighet på grundkonstruktionen, ingen anledning att vänta på att stiftelsen får styrka;
  • lämplig för alla typer av byggnader;
  • gör nästan alla platser lämpliga för konstruktion.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

En egenskap hos högteknologin är behovet av att förborra brunnar med önskat djup. Nästa steg är att organisera pålskaftet. Detta steg kan utföras, beroende på jordtyp, på ett av tre sätt:

torr - gjord utan att fixera väggarna på stödet

Bild
Bild

med användning av lera, vilket undviker väl sloughing

Bild
Bild

med hölje för att fixera stöden

Bild
Bild

Dessutom kan själva drivprocessen göras på olika sätt:

  • genom ett slag
  • med vibrationsmetod;
  • genom indragning;
  • skruvningsmetod;
  • med användning av ledarbrunnar för stöd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland tillämpas flera metoder samtidigt på samma grund. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

Att köra pålar innebär användning av en pålförare eller annan specialutrustning (till exempel en grävmaskin), på vilken en hydraulisk hammare (eller en diesel- eller pneumatisk hammare) hängs för körning. Dieselhammare är en enkel men effektiv hammare. Den fungerar oavsett tillgänglighet av energikällor, har hög prestanda, väderbeständighet.

Denna teknik anses vara en av de mest prisvärda, eftersom den inte är förknippad med ökade finansiella kostnader, den kan användas på alla typer av jord.

Bild
Bild

Kärnan i hammer-in-metoden är baserad på slagkraftenergin. Med varje slag mot huvudet går elementet djupare ner i marken tills dess spets vilar på en solid bas.

Vibrationsdrift innebär en minskning av friktionen mellan stödytans sidoyta och borrhålsväggarna, så metoden kräver mindre spänning. Under vibrations nedsänkning bör den förskjutna jorden komprimeras runt högen, eftersom detta är direkt relaterat till styrkan hos den framtida grunden. Det utförs med hjälp av dränkbara hammare, hammare och speciella installationer som ger vibrationer och deformation av jorden under pålspetsarna och i deras sidoväggars område.

Den vibrerande pålföraren i denna teknik är effektiv på fuktmättade jordar. För torra och täta jordar är vibrationshammare av fjäder typ mer lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inryckningstekniken är en av de tystaste. Det utförs på grund av en viss belastning på högarna, på grund av vilka de bokstavligen "faller igenom" i marken. Lasten kommer från vibratorer och en hydraulisk domkraft, det är viktigt att pålarna också pressas under påverkan av sin egen vikt.

Processen innefattar flera cykler av fördjupning och efterföljande extraktion av stödet tills dess spets stannar och når konstruktionsdjupet. Lämplig för de flesta typer av jordar, inklusive de med djupa täta lager. Denna metod är inte lämplig för högar som drivs till ett djup av mer än 6 m. På grund av storleken på den utrustning som används krävs en yta på minst 500 kvadratmeter för dess placering. Dessutom är detta ett ganska dyrt sätt att organisera en högfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skruvteknik innebär användning av metall- eller armerad betong (RC) pålar, som förutom spetsen har blad. De sistnämnda är nödvändiga för nedsänkning, skruva fast stöden i marken. Denna metod används på översvämmade och ömtåliga jordar, den används i stor utsträckning i stadsbyggnad, eftersom den inte skapar buller och vibrationer, inte deformerar markskikten hos närliggande föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det tystaste kassaskåpet för landskapet anses vara metoden för att sänka stöden. Den är lämplig för steniga jordar, jordar i permafrostzonen, jordar med fasta (upp till 20%) inneslutningar.

Kärnan i borrmetoden är att ett hål (ledarhål) görs i jorden, vars diameter är mindre än pålens diameter. Höjden på det resulterande borrhålet motsvarar högen på högen utan spetsen. Därefter drivs ett stöd in i brunnen.

En variant av den nedsänkbara metoden är borrningen. I detta fall är brunnens diameter något större än pålens diameter, så efter det att den senare har sänkts fylls det fria utrymmet mellan hålets väggar och stödets väggar med en cement-sand eller jordblandning.

Brunnborrning utförs med pålförare som inte är utrustade med pålhammare utan med roterande rotatorer. De senare säkerställer en strikt vertikal borrriktning, vilket är en viktig indikator på kvaliteten på borrningen.

Bild
Bild

Denna metod är kostsam eftersom den kräver inblandning av specialutrustning. Men på vissa typer av jord, liksom i tätt bebyggda förhållanden, är den fortfarande nästan den enda.

Hur väljer man?

Valet av en eller annan metod för pålkörning bestäms i första hand av markens egenskaper. Så slagverksutrustning är oacceptabelt att använda i jord med fast impregnering (sten, krossad sten, grus). Tilltäppningsmetoden fungerar inte även om byggarbetsplatsen ligger nära de opererade anläggningarna, huvudledningar. Kort sagt, där ljud och vibrationer är förbjudna.

Den vibrerande nedsänkningsmetoden är optimal för vattenmättade och sandiga jordar, men den är inte tillgänglig när det gäller täta och inaktiva, särskilt steniga jordar.

Ett viktigt urvalskriterium är förbrukning av högar och följaktligen arbetskostnaden. Som regel måste man för regelbunden användning välja mellan armerad betong och skruvhögar. Bärförmågan hos armerade betongstöd är högre, men de installeras med samma stigning som skruvarna. Det vill säga, det kommer inte att vara möjligt att minska deras antal.

Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av ett stort föremål, inklusive en lantstuga, bör du välja armerade betongstöd. För bad, skjul och uthus, tillfälliga föremål är inköp av armerade betongpålar irrationellt, du kan också köpa skruvanaloger. De senare rekommenderas dock inte för användning på mycket sura jordar, eftersom pålens livslängd blir kort.

Men för jordar med betydande höjdskillnader eller på vattnade jordar är det bättre att använda skruvhögar. Armerad betong (även vid användning av kompositmodifieringar) tenderar i det här fallet att misslyckas, vilket inte händer med skruvmotsatser på grund av deras bredare bas. Dessutom kan den senare förlängas till önskad längd - tills basen vilar mot starka lager.

Om vi jämför metodernas komplexitet kräver alla högar som installeras med den drivna metoden mindre installationstid. Som regel behöver du endast leverera specialutrustning till platsen som rör sig längs den på en larvbana. För ett skift kan sådana installationer köra upp till 40 högar, det vill säga skapa en hel grund i de flesta fall.

Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig punkt - när du väljer en fördjupningsteknik är det viktigt att utvärdera storleken på området och utrustningen som används för tryck på stöden.

Införandet av skruvhögar i marken innebär användning av elektromekanisk utrustning eller en hålskruv, med hjälp av vilken en växellåda är installerad i monteringshålet, och det säkerställer skruvning av stöden. Om det är svårt att komma åt byggarbetsplatsen eller om det av andra skäl inte är möjligt att använda specialutrustning, är manuell installation av pålar möjlig. Processen kommer att bli lång och mödosam.

Bild
Bild

Tips

Oavsett den valda tekniken och storleken, byggnadens syfte, måste diagram upprättas, som återspeglar bärarens belastning, deras nedgrävningsdjup, steg, diameter och så vidare.

Om byggnaden tillhandahåller tunga strukturer, till exempel spisar, eldstäder, behöver de en egen mini-foundation. Det är inte associerat med huvudbasen och måste byggas enligt sina egna beräkningar.

När du kör en hög med egna händer bör du komma ihåg att den måste installeras under jordens frysning och gå igenom alla svaga lager . Detta är det enda sättet att uppnå hållfastheten och tillförlitligheten hos grunden av högtyp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att driva in ett stöd i en alltför tät jord till ett stort djup kan erosionstekniken användas. För att göra detta tillförs vatten längs högen under tryck djupt in i brunnen. Det tjänar till att mjuka upp jorden och minska friktionen mellan den och pålväggarna.

Pålar drivs, som redan nämnts, till fast mark, vars djup motsvarar konstruktionsdokumentationen. Då är det viktigt att se till att elementet har nått fasta lager och inte vilat till exempel mot en sten. Annars kan högen inte skeva under driften av huset, vilket påverkar strukturens geometri som helhet.

Det är bättre att dränka eller driva högar under den varma årstiden, efter att de övre skikten i jorden har tinat. Om det inte är möjligt att utföra arbete före frost, kan det utföras i ett vanligt läge, förutsatt att jorden fryses till ett djup av högst en meter.

Om frysningen är mer betydande kan du använda en speciell enhet - "ångnål". Det representerar ett rör på vilket det har ett hål - varm ånga kommer ut ur det. Röret sänks ner i brunnen och hjälper till att tina upp jorden. För frysta jordar är även borrmetoden med preliminär borrning av ledbrunnar lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Försök att driva pålar i frusen jord på andra sätt, i bästa fall, kommer att leda till att det lossnar när jorden tinar, i värsta fall - till deformationer.

En handhammare kan användas för att driva högar med liten diameter till grunda djup. För större konstruktion används en elektrisk eller hydraulisk hammare. Deras kostnad är hög, men de kan hyras när det gäller privat bostadsbyggande.

När du använder borrmetoden bör du först ta hand om borttagningen av jorden som extraheras under borrningen. Annars kommer byggnivån att stiga med i genomsnitt 0,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Brunndjup är av strategisk betydelse vid ledarborrning. Den ska vara en halv meter kortare än stödet. Annars är det inte möjligt att säkerställa att högen bibehålls med jord.

Rekommenderad: